
Koukleum? Zo bescherm je jezelf extra goed tegen de extreme kou in Scandinavië
Finland, Zweden en Noorwegen zijn populaire droombestemmingen. Wie droomt er niet van een reis naar het prachtige Lapland, een ontmoeting met de kerstman en het spotten van het Noorderlicht? Maar de temperaturen in het hoge Noorden kunnen in de winter flink dalen en temperaturen van -30 graden komen hier geregeld voor. Goede outdoor gear is daarom cruciaal als je van plan bent om in de wintermaanden door Scandinavië te reizen. Hierbij een aantal tips om lekker warm te blijven en je goed te beschermen.
Welke (winter)kleding neem je mee naar Scandinavië?
Kwalitatieve warme en droge kleding is het allerbelangrijkste. Voor de juiste winterkleding moet je letten op een aantal zaken. Draag bijvoorbeeld altijd eerst een laag met functionele onderkleding, oftewel thermokleding. Daaroverheen een isolerende tussenlaag, zoals een warme trui of een fijn vest. Tot slot een functionele dikke, gevoerde jas. Maar let op: daarmee ben je er nog niet!
Bij extreem koude temperaturen is het belangrijk dat ook je voeten, handen en hoofd warm blijven. Draag dus een warme muts en degelijke handschoenen. Je kunt ook dunne hardloophandschoenen met daaroverheen gevoerde leren wanten dragen. Met dit slimme trucje kun je bijvoorbeeld makkelijker je camera of telefoon bedienen. Je doet simpelweg het tweede paar handschoenen uit maar profiteert tegelijkertijd nog wel van de extra dunne laag.

Welke schoenen/snowboots trek je aan?
Investeer ook in dikke skisokken, een sjaal en comfortabele snowboots. Wanneer je door de besneeuwde bergen loopt kan het aardig glad worden en een goed profiel onder je schoenen scheelt een hoop. Houd er ook rekening mee dat ze waterdicht moeten zijn en geschikt zijn voor een dik pak sneeuw.
TIP: Laat je in een outdoor zaak goed informeren over de juiste winterkleding en schoenen. Veel mensen denken namelijk dat dikke kleding je warm houdt maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het zijn voornamelijk de verschillende lagen kleding en de lucht tussen de kleding die ervoor zorgen dat je lichaam zijn warmte behoudt.

Welke andere reisspullen heb je nodig voor een winterreis naar Scandinavië?
Naast de juiste kleding zijn er nog wat andere producten die je mee kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan Labello’s en een potje Vaseline of Sudocrem. Je huid droogt namelijk ontzettend snel uit in de ijzige kou. Lekker smeren dus! Neem geen huidverzorgingsproducten op waterbasis mee want dat werkt averechts.
Bedek je haren onder een muts of sjaal. Door condens kunnen delen van je haren bevriezen en daardoor breken ze makkelijker af. Neem ook wat waterdichte zakjes mee, deze kunnen altijd van pas komen voor het opbergen van kwetsbare spullen.

Hoe bescherm je je gadgets tegen de extreme kou?
Door extreme kou lopen accu’s en batterijen van je camera sneller leeg. Ook als je deze niet gebruikt. Je kunt ze daarom het beste bewaren in je binnenzak zodat ze door je lichaam warm gehouden worden. Dit geldt ook voor je telefoon. Investeer dus in een beschermend telefoonhoesje (hier vind je handige telefoon accessoires), stop deze in een dikke sok en draag deze zo dicht mogelijk op je lichaam.
Extra mobiele opladers kunnen daarnaast uitkomst bieden. Met een krachtige powerbank kun je de dag wel doorkomen. Vergelijk diverse powerbanks met elkaar voordat je er eentje aanschaft. Er zijn namelijk een hoop verschillende modellen te koop. Daarnaast is je keuze voor de juiste mobiele oplader afhankelijk van de apparaten die je met je powerbank op wilt laden. Sommige zijn namelijk ook geschikt voor het opladen van een laptop, fotocamera of GoPro.

Koud in Scandinavië? Duik de sauna in!
Scandinavië is prachtig en zeker als er een dik pak sneeuw ligt. Onderschat de kou echter niet. Het belangrijkste is een goede voorbereiding en het dragen van veel laagjes.
Blijf bovendien niet te lang buiten als je het te koud vindt, want ook voor de doorgewinterde Scandinaviërs is het regelmatig afzien. Wanneer het je allemaal écht teveel wordt duik je gewoon een van de velen sauna’s in. Want die zijn er vaak (zeker in Finland!) in overvloed.