Zoeken:

Op fietsvakantie met een actioncam: zo leg je de reis perfect vast op beeld!

Actioncams zijn ontzettend populair. Vroeger werden ze vooral door professionele outdoor fotografen gebruikt, tegenwoordig reist bijna iedere avonturier met een GoPro. Ideaal om extreme sporten of een simpel kanotochtje mee vast te leggen. Ook mountainbikers en recreatieve fietsers zijn fan. Maar waar moet je rekening mee houden als je op de fiets stapt en thuis wilt komen met mooie beelden van je fietsvakantie? Hier wat tips!

Tips voor vertrek: Bereid een fietsvakantie altijd goed voor. Stippel je route uit, smeer jezelf bij zonnig weer goed in en neem voldoende eten en drinken mee. Het is misschien een open deur, maar zorg er ook altijd voor dat je de juiste spullen bij je hebt voor eventuele reparaties, check je verlichting en investeer in het beste fietsslot van een slotenspeciaalzaak


Kies de juiste camera

Het is zover, je fietsvakantie kan eindelijk beginnen en je bent klaar om dit outdoor avontuur te filmen. Maar welke camera neem je mee? Geen enkele camera is hetzelfde en dat geldt ook voor action camera’s. Voordat je er eentje gaat aanschaffen is het dus goed om jezelf af te vragen waar je hem precies voor gaat gebruiken. Voor sportieve fietstochtjes kun je het beste kijken naar een waterdicht en shockproof model. Onderweg kan het namelijk gaan regenen en als je off the beaten track wilt rijden kan er zomaar opspattend water of modder op je lens komen.

De GoPro Hero 6 is wat dat betreft een goede waterproof action camera, al zul je onderweg altijd nog even moeten checken of er geen waterdruppels op de lens zitten. Zorg er ook voor dat je je camera van tevoren al goed kent en laat je onderweg niet teveel afleiden door gepruts met je camera. Dit kan levensgevaarlijk zijn, dus beter zet je je fiets even aan de kant om de camera goed in te stellen.


Ga voor krachtige SD kaartjes

Met alleen een goede action camera ben je er nog niet. Je moet ook investeren in grote SD kaartjes die de beelden snel weg kunnen schrijven, extra accu’s en opzetstukken voor op de fiets. Voor de GoPro zijn er talloze opzetstukken beschikbaar.

Extra tip: neem een powerbank mee zodat je de camera tussendoor kunt opladen.


Kies het juiste perspectief

Wil je iets vanuit je eigen perspectief vastleggen en ook een deel van de fiets of je handen in beeld brengen? Dan is een hoofdband ideaal. Natuurlijk kun je een actioncam ook bevestigen aan het stuur of aan het zadel, maar wanneer je de camera op je hoofd zet zullen de beelden wat minder schokkerig zijn. Je fungeert in dat geval namelijk zelf als schokdemper.


Maak testopnames

Niet alle action camera’s hebben een viewfinder en dat kan heel frustrerend zijn. Het blijft daardoor vaak een gok hoe de beelden er precies uit komen te zien. De camera kan onderweg natuurlijk ook loslaten. Daarom is het heel belangrijk dat je vooraf eerst een goede proefopname maakt en onderweg even checkt of de beelden nog steeds goed zijn.

GoPro heeft een handige app waarmee je op je smartphone direct alle foto’s en video’s kunt terugkijken en kun downloaden. Erg handig, want de beelden kun je op die manier ook direct delen op social media.


Houd het interessant

Niemand zit te wachten op een 2 uur durende video van je hele fietsroute en editten kost ontzettend veel tijd. Zorg dus dat je je beelden zorgvuldig maakt en film niet teveel. Bedenk van tevoren wat een leuk shot kan zijn, stop onderweg om de camera aan te zetten, varieer met het maken van beelden (maak bijvoorbeeld ook een timelapse!) en zet je camera daarna weer uit. Zo bespaar je accu’s, schijfruimte en heel veel tijd bij het editten.

Een leuke pakkende video duurt gemiddeld tussen de 1 en 3 minuten. Verplaats je dus in de kijker en bedenk welke scènes echt de moeite waard zijn. Wissel timelapses af met slowmotion beelden en houd het tempo er goed in. Zo houd je het leuk voor iedereen.

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop