Zoeken:

Dit zijn de beste tips voor het maken van betere reisvideo’s met je smartphone

Voor het maken van leuke reisvideo’s heb je tegenwoordig geen professionele apperatuur meer nodig. De camera’s in smartphones worden namelijk steeds beter en daarmee kun je dus ook hele goede resultaten behalen. Bijkomend voordeel: je hebt je telefoon vrijwel altijd bij je en je hoeft niet te slepen met een grote spiegelreflexcamera. Wij geven je wat tips voor het schieten van nog mooiere videobeelden met je mobiele telefoon.

Zet je telefoon in vliegtuigstand

Tijdens het filmen kan de batterij van je telefoon snel leeglopen. Zet je telefoon voordat je gaat filmen dus op de vliegtuigstand. Hiermee bespaar je energie en voorkom je dat je tijdens het filmen gestoord wordt. Niks zo vervelend als gebeld worden tijdens een video opname.

Maak je lens schoon

Het klinkt zo simpel maar het is de meest gemaakte fout bij het filmen met een mobiele telefoon. Vaak bedek je de lens met je vingers en daardoor kunnen er vettige vingerafdrukken op zitten. Dit zorgt voor wazige beelden. Maak dus altijd eerst je lens even schoon.

Film horizontaal (of toch verticaal?)

Horizontale filmpjes van 16:9 formaat zijn al jaren de standaard, zeker als je iets wilt uploaden naar Youtube of Vimeo. Met een telefoon ben je echter veel sneller geneigd verticaal te filmen, mede doordat we dit ook vaak doen voor social media kanalen als Instagram en Snapchat. Het kan echter ook een bewuste keuze zijn, zeker als je weet dat je kijkers de video op hun smartphone gaan zien. YouTube en Facebook ondersteund tegenwoordig ook verticale weergaves, dus de keuze ligt helemaal aan het doel van de video.

Zorg voor goed geluid

Mensen letten onbewust meer op geluid dan beeld. Een slechte video met goed geluid bekijken we liever als andersom. Je smartphone neemt echter veel omgevingsgeluiden op, waardoor het op een drukke locatie erg chaotisch kan worden. Indien je veel wilt vloggen, kun je dus het beste investeren in een goede externe microfoon.

Gebruik een stabilizer

Filmen met een mobiele telefoon leidt vaak tot schokkerige beelden. De beelden komen daardoor erg amateuristisch over en dit is voor veel mensen een grote ergenis. Tegenwoordig kun je echter betaalbare stabilizers kopen voor je smartphone. Een stabilizer zoals de DJI Osmo Mobile (vanaf €100,-) zorgt voor soepele en stabiele beelden. In het handstatief zit een gimbal die ervoor zorgt dat de camera op een vast punt blijft hangen, zelfs als je bijvoorbeeld rent of fietst. Het is een kleine investering, maar hiermee tover je je smartphone om tot een professionele camerakit.

Zorg voor voldoende licht

Veel mobiele telefoons (zoals de iPhone Xs) zijn tegenwoordig uitgerust met een kwalitatief goede camera. Toch blijft filmen in het donker vaak een uitdaging omdat de meeste lensjes niet heel lichtsterk zijn. Zorg dus altijd voor voldoende licht en film met de zon in je rug. Hiermee voorkom je tegenlicht en lens flares. Dat laatste kan overigens wel voor mooie effecten zorgen, mits je het juiste perspectief kiest.

Film altijd meer

Niks zo frustrerend dan bij het editten erachter komen dat je net een paar seconden mist. Film dus altijd iets langer en houd het beeld aan het begin en einde stil. De rest kun je later altijd nog wegknippen.

Laat zien waar je bent

Ga op zoek naar mooie settings, goed licht en probeer de typische toeristen shots te vermijden. Experimenteer met verschillende angles en probeer een onderwerp in je beelden te verwerken. Mensen kijken graag naar andere mensen, dieren en bewegende onderwerpen. Dat levert vaak de meest interessantere beelden op.

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop