
Gezien op TV! Dit zijn de prachtige Wie is de Mol? locaties in Tsjechië
Tsjechië was dit jaar het decor voor het 21e seizoen van Wie is de mol? en inmiddels weten we wie die mol is. Wees gerust, we delen geen spoilers! Wel laten we je zien waar de kandidaten de opdrachten hebben uitgevoerd en welke mooie filmlocaties in Tsjechië je zelf kunt bezoeken. Dit veelzijdig land leent zich namelijk uitstekend voor een veelzijdige rondreis!
Wie is de mol? locaties in Tsjechië
Treed in de voetsporen van de mol en maak een reis door de prachtige regio’s Moravië en Bohemen. Grotten, bossen, mijnen, kastelen, barokke UNESCO-monumenten en moderne architectuur. Hieronder hebben we alle Wie is de mol? Tsjechië locaties voor je verzameld!

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Cultuurlandschap Lednice-Valtice
Het zuiden van Moravië is één van de meest romantische gebieden van Tsjechië. De streek is niet alleen het warmste gebied van het land, maar heeft ook tal van sprookjesachtige monumenten. Het vervallen kasteel van Jaroslavice vormde het decor voor twee WIDM opdrachten. De kandidaten moesten hier afgezonderd van elkaar in aparte kamers naar geld zoeken én het was de plek waar de eerste lasergame gespeeld werd.
Op nog geen uur rijden van het kasteel ligt het cultuurlandschap Lednice-Valtice. Het is het grootste kunstmatige landschap ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Wie is de mol? kandidaten voerde hier de mountainbike opdracht uit, waarbij ze onderweg een hoop informatie moesten onthouden en doorgeven. Het gebied is ideaal voor fietstochten. De 39 kilometer lange Liechtenstein-route gaat langs alle historische bezienswaardigheden van het complex, waaronder de colonnade Reistna (waar de opdracht eindigde) en de chateaus Valtice en Lednice.
In het barokke chateau Valtice met het bijbehorende kasteelpark, kregen de kandidaten een uitgebreide rondleiding, waarbij een aantal kandidaten geheime opdrachten probeerde uit te voeren.


Znojmo
Boven de rivier Dyje en vlakbij het imposante nationale park Podyjí ligt de schitterende koninklijke stad Znojmo. Het historische stadscentrum met zijn talrijke kerken, allemaal omgeven door middeleeuwse stadsmuren, zit vol met kromme straatjes, romantische uitzichten en pittoreske hoekjes en gaatjes. Vanwege haar strategische ligging aan de Moravisch-Oostenrijkse grens was Znojmo de grootste vestingstad tussen Wenen en Praag en maakte deel uit van een systeem van wachtforten. Een groot deel van deze verdedigingswerken zijn bewaard gebleven en kunnen met een gids worden bezocht.
In het oude Loucký-klooster speelde de kandidaten van Wie is de mol? hier de spannende blacklight ballerina’s lasergame. Onder dit klooster ligt een gigantische kelder waar meer dan een miljoen flessen wijn liggen te rijpen. We begrijpen nu dus waarom deze beschermd werden door de gewapende ballerina’s.
Wil je deze stad ook ontdekken? Znojmo heeft een unieke ondergrondse wereld. Onder de stad ligt een gangenstelsel van meer dan 27 km lang en deze telt wel vier verdiepingen. De stad is omringd door uitstekende wijngaarden en diverse wijnmakers bieden rondleidingen en proeverijen aan.
Brno
Brno is de hoofdstad van Zuid-Moravië en is historisch, maar bovenal ook jong en gezellig. In deze studentenstad vind je vele creatieve cocktailbars, fijne restaurants en gezellige koffiezaakjes. De Wie is de Mol? kandidaten werden hier losgelaten voor een foto opdracht in de stad en een expositie in het Lužánky-park. Ook moesten ze ontsnappen tijdens de escape room opdracht in het excentrieke Anybody for a day-hotel.
Brno is een leuke stad voor een korte stedentrip. De bekendste bezienswaardigheden zijn de beruchte burcht Špilberk waarvandaan je uitzicht hebt op de neogotische kathedraal van St. Peter en Paul. Een andere interessante kerk is de plaatselijke St. Jacob’s kerk. De kerk heeft een 92 meter hoge toren en het op een na grootste knekelhuis van Europa waar de overblijfselen van meer dan 50.000 mensen rusten. Een lugubere maar zeer fascinerende plek. Het plein Zelený Trh in het centrum van Brno bevat ook een geheim. Onder de straat bevindt zich een ondergronds netwerk aan gangen dat vroeger werd gebruikt als opslagplaats.
Het UNESCO monument van Brno is Villa Tugendhat, het functionalistische juweeltje van architect Ludwig Mies van der Rohe. Het gebouw heeft niet alleen een interessante geschiedenis, maar zit ook vol moderne faciliteiten wat uniek was in die tijd. Over het huis is een boek geschreven genaamd ‘The Glass Room’ deze is in 2019 verfilmd waarin Carice van Houten de hoofdrol speelt.


Moravische Karst
Het grootste en mooiste karstgebied van Midden-Europa bevindt zich ten noorden van Brno. De Moravische Karst is een enorm grottenstelsel met rivieren, stalactieten, koepels en gapende afgronden. Er zijn vijf grotten die je kunt bezoeken, waaronder de Punkva grotten waar je met een boot de ondergrondse wereld ontdekt en de schitterende druipstenen kunt bewonderen. De Punkva rivier is de langste ondergrondse rivier in Tsjechië en het is tevens de plek waar de kandidaten doorheen peddelde voor waardevolle informatie en jokers.
In dit gebied is nog meer moois te vinden. De Macocha-afgrond, zo’n 138 meter diep en doordrenkt van angstaanjagende mythen en legendes, is één van de natuurlijke wonderen van Tsjechië. In de Kateřinské-grotten zijn er stalagmieten tot 4 meter lang en bevindt zich de grootste ondergrondse ruimte van de Moravische Karst. Dankzij de geweldige akoestiek vinden er regelmatig concerten plaats.

Zlín
De Oost-Moravische stad Zlín, in het oosten van Moravië, is groot geworden door ondermer Tomáš Baťa, de grondlegger van de beroemde schoenenfabriek en later ook burgemeester van Zlín. Eind jaren dertig was Baťa ’s werelds grootste schoenenexporteur met vestigingen over de hele wereld. De eerste schoenenzaak in Nederland werd in 1922 in Amsterdam geopend. Door de enorme groei waren er in Zlín te weinig huizen om alle werknemers van onderdak te voorzien. Baťa besloot daarom huizen te laten bouwen. Hij zorgde voor een unieke stad met indrukwekkende moderne, economische en functionele architectuur.
In Zlín bouwde hij ook de eerste wolkenkrabber van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. De locatie waar een aantal kandidaten gingen abseilen. Je kunt het gebouw genaamd Building 21 en het ‘zwevende’ kantoor van Baťa (de grote lift die te zien was in aflevering 3) zelf bezoeken. Er vond natuurlijk ook nog een andere opdracht met oude paternosterliftjes plaats, waarbij de woordenschat van de kandidaten uitvoerig getest werd.
Het 14|15 Baťa Institute is een museum met een expositie genaamd het Baťa-principe. In het Museum voor Schoenmakerij in Zlín kom je meer te weten over de modellen en de geschiedenis van de schoenenproductie. Tomáš Baťa overleed door een vliegtuigongeluk en als herinnering werd er het Baťa kanaal aangelegd. Dit kanaal is een ongelofelijk stukje architectonisch ontwerp en je kunt er nu een mooie boottocht of fietstocht maken.

Hradec Králové
Ten noorden van Praag aan de rivieren de Elbe en de Orlice ligt de Oost-Boheemse stad Hradec Králové. In deze gemoedelijke stad verbleven de ‘Wie is de Mol?’ kandidaten diverse dagen en ze moesten er ook een opdracht doen. Het prachtige Oost-Boheems museum was de plek waar Rik de kandidaten een voorstel deed om extra informatie te kopen met geld uit de pot. Vanuit het treinmuseum in Lužná u Rakovníka maakte ze vervolgens een ritje in een oude trein en wisten Charlotte, Marije en Rocky 5000 euro uit de pot halen. Hier hoefde de mol dus eigenlijk niks voor te doen.
Het museumgebouw is één van de mooiste creaties uit begin 20e eeuw met prachtige art nouveau details. Al vanaf het begin was het gebouw bedoeld als museum en tegenwoordig zijn er diverse archeologische en culturele tentoonstellingen te bewonderen. Het centrum van Hradec Králové wordt gekenmerkt door de 72 meter hoge Witte Toren. Een leuk uitje is een tochtje met een historische radarstoomboot over de Elbe. Een unieke uitvinding in de 19 eeuw.

Prachov rotsen in het Boheems Paradijs
Een van de mooiste beelden van ‘Wie is de Mol?’ waren de in mist gehulde Prachov rotsen die zich bevinden in het UNESCO geopark Boheems Paradijs. Het is een labyrint aan zandstenen rotsformaties met wandelpaden en geweldige uitzichtpunten. Ook de deelnemers waren erg onder de indruk en Renée vond het zelfs op een Lord of the Rings landschap lijken. Diverse kunstenaars werden geïnspireerd door deze overweldigende natuur en ook de deelnemers van WIDM 2021 lieten hun creativiteit erop los tijdens de schilderopdracht. De Prachov rotsen zijn het icoon van het Boheems Paradijs, maar het gebied strekt zich nog veel verder uit naar het westen.
Bij Hrubá skála, kasteel Valdštejn en de burcht Kost kun je machtige rotsblokken in een betoverend bos bewonderen.

Openluchtmuseum Mayrau
Tsjechië heeft een rijk mijnbouwverleden en op diverse plekken in het land is het mogelijk om voormalige mijnen te bezoeken, zoals bij het openluchtmuseum Mayrau in Midden-Bohemen. De oude kolenmijn is sinds 1994 een museum. De Wie is de Mol? kandidaten van seizoen 21 deden hier twee opdrachten. Bij de eerste opdracht rende de kandidaten achter elkaar aan om elkaar uitschakelen met behulp van cijfercodes op hun rug. De kledingopdracht van aflevering 7 gaf echter de beste indruk van het terrein. Hierbij moesten er zoveel mogelijk juiste kledingstukken middels kabels omhoog getrokken worden.
Bezoekers kunnen, net zoals de kandidaten, de mijnschacht, een tunnel en de kleedkamers bekijken. Mijnwerkers hingen hun kleding aan de katrollen en stopte hun kostbaarheden in een bakje. Ruimtebesparend en zo konden ze aan het einde van de dag meteen zien of er mensen waren achtergebleven in de mijn.

Kuks
Pronkend in de vallei van de rivier de Elbe ligt het indrukwekkende monumentengebouw van Kuks. Het is één van de mooiste culturele bezienswaardigheden nabij het Reuzengebergte. Kuks was in de 17e eeuw een weelderig kuuroord met een interessante symboliek. Aan de ene kant van de rivier, de plek van het kuuroord, stond leven centraal. Stak je de rivier over dan kwam je op de plek van de dood met het hospitaal voor oud-soldaten en de begraafplaats. Door een overstroming is een gedeelte van Kuks verwoest, maar het barokke hospitaal staat er nog schitterend bij.
De tuinen van Kuks waren de locatie van de hilarische muziekopdracht van ‘Wie is de Mol?’ seizoen 21. In de tuin bevindt zich ook een schitterende beeldengroep met de deugden en zonden van de mens. Een rondleiding door het voormalige hospitaal is ook aan te raden. Je leert niet alleen meer over de extravagante graaf Špork, maar bezoekt ook de een na oudste apotheek van Tsjechië.

Mariánské Lázně
“Aan het begin van de boulevard staat een groot gebouw dat bestaat uit gewelven. Symmetrisch staan de pilaren naast elkaar, als basisschoolkinderen die hand in hand richting de bibliotheek lopen.” Dit mooie stukje schreef Splinter over de stad Mariánské Lázně. Een prachtig kuuroord in West-Bohemen met sierlijke colonnades, parken en waterbronnen. De stad was het toneel voor de laatste opdrachten van seizoen 21 van ‘Wie is de Mol?’. Zo gingen ze op spectaculaire wijze stuntvliegen bij Aeroklub Toužim en was er een opdracht in het schitterende stadstheater dat al 150 jaar deel uitmaakt van het culturele leven in Mariánské Lázně. De test en executie vonden plaats in het park met op de achtergrond de Spa Colonnade en de zingende fontein.
De deelnemers verbleven in het imposante Nové Lázně hotel dat in 1828 werd gebouwd en zelfs bezoek kreeg van de componist Chopin, de schrijver Goethe en de Engelse koning Edward VII. Het kuurhotel in neorenaissance stijl is bovendien bekend vanwege de Romeinse baden. Hier kunnen gasten ontspannen in mineraalwater uit de bron en al dobberend de marmeren zuilen en decoratieve tegels uit de 19e eeuw bewonderen.

Loket en het Slavkov bos
Mariánské Lázně wordt omringd door het bosrijke gebied Slavkov. Dit natuurpark strekt zich uit tot het kuuroord Karlovy Vary. Het gebied heeft tal van fiets- en wandelroutes, zoals langs de rivier Eger. Ook de finalisten van ‘Wie is de Mol?’ ontdekte per step en mountainbike de omgeving waarbij ze op diverse plekken een klim- of klauteropdracht moesten doen. Het mooiste gedeelte van het Slavkov bos is tussen de pittoreske stad Loket en Karlovy Vary, waarbij je langs de Svatoš rotsen komt. Een schitterende rotsengroep dat ook wel de ‘versteende bruiloftsprocessie’ wordt genoemd.
Nevřeň mijn
Tientallen kaarsjes die brandend in de gangen van de Nevřeň mijn stonden. De allerlaatste opdracht van ‘Wie is de Mol?’ van seizoen 21 zag er mysterieus uit. De kaolien mijn, een kleimineraal dat gebruikt wordt voor porselein en papier, bevindt zich in de regio Pilsen. De zichtbare sporen van het handmatige werk uit de 19e eeuw zijn pas sinds 2019 voor bezoekers toegankelijk. De finalisten moesten in de gangen kaarten zoeken met de juiste informatie over de Mol.
Bezoekers kunnen tijdens een rondleiding een wandeling van een uur maken door de gangen van Nevřeň.
Alle afleveringen van Wie is de Mol? zijn hier te zien op Avrotros.
Je in minder dan 1,5 uur naar Tsjechië kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 100 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.
Alle tips voor Tsjechië ➞