Search:

Voor op je bucket list: Een Gorilla trekking door de regenwouden van Rwanda

Ik ben gek op aapjes kijken! Als ik op reis weer eens een aap tegen het lijf loop, ben ik de eerste die met een camera in de aanslag er achteraan sprint. Een paar jaar geleden heb ik zelfs een fotoreportage gemaakt over de makaken van Zuidoost-Azië. Ik zou graag weer een jungle trekking willen maken en in het wild op zoek gaan naar orang-oetans en gorilla’s. Het spotten van deze mensapen staat namelijk nog hoog op mijn wishlist.

 

oeganda-apen

 

Gorilla’s in the mist

Een bezoekje aan Afrika staat trouwens ook nog hoog op mijn to-do list. Zo wil ik heel graag naar Zuid-Afrika, Tanzania, Madagascar en Mauritus. Oeganda en Rwanda stonden eigenlijk nog niet echt op het lijstje, totdat ik onlangs ontdekte dat het de bestemmingen bij uitstek zijn voor het spotten van mensapen.

 

Ik ontdekte namelijk dat je bij Matoke tours een apenreis kan boeken naar Oeganda of op gorrilla trekking kan in Rwanda. Hoe gaaf is dat! Vooral de trekking door het Volcanoes National Park in Rwanda sprak mij gelijk aan. In 1988 werd dit park wereldwijd bekend door de film “gorilla’s in the mist”. De film is gebaseerd op het leven van Dian Fossey, een Amerikaanse zoöloog die 18 jaar land de berggorilla’s in Rwanda bestudeerde en zicht inzette tegen stroperij.

 

apenreis-oeganda

 

In de voetsporen van Dian Fossey

De dramatische film maakte als kind diepe indruk op me en destijds was ik ervan overtuigd dat ik me later ook in ging zetten voor bedreigde diersoorten. De diepgewortelde ranger in mij zou nog steeds graag in de voetsporen van Dian Fossey willen treden, al acht ik die kans nu natuurlijk heel klein. Toch kun je in Rwanda wel letterlijk in de voetsporen van Dian Fossey treden door een bezoekje te brengen aan het Volcanoes National Park, om daar op zoek te gaan naar de gorilla’s. Het graf van Dian Fossey en haar voormalige werkplaats zijn overigens nog steeds te bezoeken in het Volcanoes National Park.

 

jungle-oeganda

 

Gorilla trekking in Rwanda of Oeganda

De hele trekking klinkt fantastisch maar je moet wel in goede conditie zijn. Omdat de apen zich continu verplaatsen kan het soms wel uren duren voordat je ze tegen het lijf loopt. Naast de met uitsterven bedreigde gorilla’s, kun je er ook de golden monky’s spotten en onderweg kom je natuurlijk ook veel andere dieren tegen. Een dergelijke trekking is overigens niet echt goedkoop. Een bezoek aan een van de gorillaparken kost ongeveer $750. Je moet namelijk een gorillapermit aanschaffen. De Rwandese overheid heeft hier bewust voor gekozen om te voorkomen dat horden toeristen deze prachtige primaten ontmoeten en dat maakt het juist zo exclusief. De inkomsten worden gebruikt om de Nationale Parken en haar gorillafamilies te beschermen.

 

Naast een gorilla trekking in Rwanda, kun je ook op apenreis door Oeganda. Ook hier kun je op zoek gaan naar berggorilla’s, luidruchtige chimpansees, vervetaapjes en andere bijzondere apen. Tijdens een reis naar Afrika met Matoketours maakte reiziger Peter Laermans onderstaand filmpje van zijn bijzondere rondreis door Oeganda. Kijk en geniet!

 

Britt Vermeulen

Dit artikel is geschreven door Britt Vermeulen. Reisfanaat, fervent wijnproever én hobbykok. Als gastschrijver deelt ze graag haar reistips en adresjes voor unieke overnachtingen wereldwijd.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop