Zoeken:

Voor de échte avonturiers: De Kilimanjaro beklimmen in Tanzania

Mount Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg ter wereld en hij staat in het noordoosten van Tanzania. Tegelijkertijd is het met een hoogte van 5.895 meter ook de hoogste berg van Afrika. De Mount Kilimanjaro beklimmen staat dan ook bij veel avonturiers op de bucket list, maar “het dak van Afrika” bereik je niet zomaar. Het vergt serieuze voorbereiding en er zijn verschillende routes die je kunt pakken. Gelukkig hebben wij alvast wat voorwerk voor je gedaan.


Hoe populair is het beklimmen van de Mount Kilimanjaro?

Mount Kilimanjaro bestaat feitelijk uit drie aaneengesloten stratovulkanen (Shira, Mawenzi en Kibo), waarvan er twee uitgedoofd zijn en één slaapt. Kibo is de slapende (en hoogste) vulkaan, waarvan de top bestaat uit ruim 11 vierkante kilometer aan gletsjers. Dit is tevens het punt dat menig toerist wil bereiken. Jaarlijks wagen dan ook zo’n 25.000 mensen een poging om de bergketen te beklimmen. Ongeveer 60% haalt ook daadwerkelijk de Kilimanjaro top.


Hoe lang duurt de klim naar boven?

De duur van de tocht naar boven hangt van een aantal factoren af. Er zijn namelijk verschillende routes die je af kunt leggen (zie hieronder) naar de top. De totale klim (inclusief afdaling) duurt meestal tussen de 5 en 8 dagen. Uiteraard spelen de weersomstandigheden en het tempo waarin je loopt ook een rol.


Wanneer kun je Mount Kilimanjaro het beste beklimmen?

De Kilimanjaro kun je in principe het hele jaar door beklimmen. Wel zijn er bepaalde maanden waarin de uitdaging wat groter kan zijn. Van halverwege maart tot begin juni heeft Tanzania namelijk een regenseizoen en ook in de bergen zal het dan geregeld overdag regenen. Het is dan ook niet aan te raden om de Kilimanjaro in deze periode te beklimmen. Van december tot februari is het over het algemeen droog, waarbij het in februari vaak het heetst is. Op de top zal de temperatuur dan aangenaam voelen. Juni tot oktober vormen juist de koudste periode, dus houd hier rekening mee in de voorbereiding.


Hoe fit moet je zijn voor deze trektocht?

De Mount Kilimanjaro beklimmen doe je niet “even” tijdens je vakantie. Je moet een goede conditie hebben, een gezonde levensstijl nastreven en je er goed op voorbereiden. Sommige stukken zijn behoorlijk steil en vergen veel van je lichaam. Ook moet je rekening houden met de hoogte- en temperatuurverschillen. Actieve reizigers die veel hiken zouden de klim en de hoogte van de Kilimanjaro aan moeten kunnen, maar het beste kun je in de aanloop naar je reis actief gaan wandelen met bepakking. Hiermee kun je je uithoudingsvermogen een paar weken voor vertrek goed trainen.


Waar overnacht je tijdens de klim?

Over het algemeen slaap je ’s nachts in tentjes. Wil je liever niet kamperen? Dan kun je ervoor kiezen om de Marangu route te doen. Bij deze route overnacht je in hutten die je deelt met andere avonturiers. Houd er rekening mee dat het hier druk kan zijn in het hoogseizoen.


Welke route moet je kiezen?

Er zijn verschillende routes die naar de top leiden. De één vaak nog mooier dan de ander. Het landschap waar je doorheen wandelt kan heel erg verschillen en bij The Northern Circuit route kun je onderweg zelfs gazellen en wilde buffels tegen het lijf lopen. Deze route loopt langs alle kanten van de berg en duurt daardoor wel het langst. Er zijn ook kortere routes, minder steile routes en routes die je door de jungle voeren. Afhankelijk van wat je wilt zien én aankunt kun je dus de ideale route uitkiezen. Op de website Tanzaniaspecialist.com kun je verschillende Kilimanjaro tochten met elkaar vergelijken.

Veel reizigers maken de Kilimanjaro klimtocht onderdeel van een rondreis, waarbij ze ook een safari doen en aan het einde kiezen voor een paar dagen strand  kiezen op Zanzibar. Een gevarieerd programma waarbij je het beste van Tanzania kunt zien.

Britt Vermeulen

Dit artikel is geschreven door Britt Vermeulen. Reisfanaat, fervent wijnproever én hobbykok. Als gastschrijver deelt ze graag haar reistips en adresjes voor unieke overnachtingen wereldwijd.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop