Zoeken:

Review | Met de Microsoft Surface Book 2 heb je een 2-in-1 device voor op reis

Laptops zijn de laatste tijd weer populairder dan ooit. Want ondanks de stevige concurrentie van tablets, blijven laptops toch de meest veelzijdige en krachtigste mobiele devices. Toch hebben we niet altijd alles nodig wat onze laptops te bieden hebben. Veel mensen besluiten dan ook om op reis alleen een tablet mee te nemen. Logisch, want niemand wordt er gelukkig van om onnodig grote, zware laptops mee te slepen als het niet nodig is. En als je met handbagage reist telt iedere gram.

Windows heeft hier als antwoord de Surface modellen voor ontwikkeld; laptops die met één druk op de knop omgetoverd kunnen worden tot een tablet. Wij namen de proef op de som en hebben de nieuwe Microsoft Surface Book 2 getest tijdens onze laatste reizen. Is dit de ideale 2-in-1 laptop en tablet voor je volgende vakantie?

Specificaties van de door ons geteste Microsoft Surface Book 2
Processor: Intel Core i5
RAM-geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit: 256 GB (SSD)
Aansluitingen: 3 x USB 3.0, SD-kaartslot, DisplayPort, hoofdtelefoonaansluiting
Scherm: 13,5 inch touchscreen met een resolutie van 3000 x 2000 pixels
Gewicht: 1,53 kg

Laptop of tablet?

Sommige reizigers kunnen echt niet zonder laptop; om mails te beantwoorden, Skype calls bij te wonen of om artikelen uit te werken. Voor de ander is een tablet meer dan voldoende en dient deze puur ter vermaak; voor het lezen van nieuwsartikelen, blogs of natuurlijk even een uurtje of twee Netflixen.

Wijzelf reizen altijd met een laptop omdat wij ook tijdens het reizen artikelen uitwerken, foto’s bewerken en video’s editen. Ook is een laptop erg handig om reisroutes uit te zoeken of om ter plekke onderzoek te doen naar een stad of streek. Vanwege het grotere scherm, het toetsenbord en de sneltoetsen, werkt dit voor ons sneller dan met een tablet. Natuurlijk gaat het niet altijd over werk en vinden wij het ook heerlijk om langs het zwembad een e-book te lezen of om Spotify aan te zetten. Een tablet zou in die situaties ook volstaan.

Welke neem jij mee op reis?

Het is dus niet altijd noodzakelijk om een laptop bij de hand te hebben. De Surface Book modellen van Windows hebben dan ook een enorm handige dubbelfunctie; met één klik op de knop kan het toetsenbord namelijk worden losgekoppeld en verandert de laptop in een tablet. Een tablet met een serieus groot scherm wel te verstaan. En het mooiste van dit alles? Je hoeft geen bestanden over te zetten of applicaties dubbel te installeren: een héél groot voordeel van een 2-in-1 systeem.

Wat overigens als eerste opvalt na het ontkoppelen, is het lichte gewicht van het scherm. Het voelt echt als een ‘bevrijding’ om het scherm los te koppelen en enkel de tablet te gebruiken. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de kwetsbaarheid van dit systeem: door het gebruik van een innovatief ‘Muscle Wire Lock’ zitten het scherm en het toetsenbord stevig aan elkaar vast.

Foto’s lijken nog mooier

Wij waren eigenlijk al direct enthousiast over de kwaliteit van het scherm. Zowel de kleuren als de helderheid zijn indrukwekkend te noemen. Tijdens onze laatste reizen hebben we op de Surface Book 2, foto’s van de camera’s ingeladen om deze te analyseren. Het 13,5 inch scherm van de Surface Book 2 bleek perfect om foto’s op te beoordelen. Wat ongetwijfeld mee helpt is de enorm hoge resolutie van het scherm (3000 x 2000), alle details worden dan ook kraakhelder weergegeven. Het 13,5 inch scherm met 6 miljoen pixels, is ontworpen voor zowel Pen als touch.

Ook over de helderheid van het scherm zijn wij erg te spreken. Zelfs in sterk verlichte ruimtes of buiten op een balkon of terras, zijn foto’s nog prima te bekijken en zijn teksten goed te lezen. Om foto’s in te kunnen lezen is helaas wel het toetsenbord gedeelte nodig, hier zitten namelijk de USB poort en de SD-kaartlezer in. Microsoft heeft hier overigens wel een oplossing voor bedacht: het toetsenbord kan onder het scherm gevouwen worden zodat het alsnog een tablet blijft. Minpunt hiervan is wel dat het gewicht hierdoor weer aanzienlijk toeneemt.

To touch or not to touch?

Wel of geen touchscreen? Het blijft een persoonlijke voorkeur, want de één vindt werken met een laptop (met een muis) fijner en de ander kan juist razendsnel met het touchscreen op een tablet overweg. En alhoewel er ook laptops te koop zijn met een touchscreen, hebben ze niet allemaal een tabletmodus. Het probleem zit hem in het volgende: wat op een laptop heel eenvoudig met een muis te doen is, bijvoorbeeld het selecteren van één bestand in een lijstje, kan vanwege de grootte van teksten en icoontjes nogal een uitdaging zijn op een touchscreen. Gelukkig hebben de makers bij Microsoft hier goed over nagedacht en is de Surface Book 2 razendsnel om te toveren naar een volwaardig tablet met een interface die hier ook écht voor bedoeld is.

Deze Surface Book 2 laat zich overigens ook uitstekend in tabletmodus bedienen, terwijl het toetsenbord eraan vastzit. Inzoomen op een foto kan bijvoorbeeld door het scherm aan te raken en de welbekende ‘zoom beweging’ te maken. De keuze ligt dus volledig bij de gebruiker, wat het apparaat bijzonder gebruiksvriendelijk maakt.

Serieuze prestaties voor harde werkers

Aan de Surface Book 2 hangt een serieus prijskaartje. Ten tijde van schrijven is het model wat wij getest hebben te koop voor € 1749,-. De prijs is te verantwoorden door de krachtige mogelijkheden van dit apparaat. Door onder andere de i5 en i7 processoren, het snelle SSD geheugen en alle andere techniek die erin verwerkt zit, is de Surface Book 2 een laptop waar je serieus werk mee kan verrichten.

Programma’s zoals PhotoShop, Lightroom, Premiere Pro en Final Cut Pro draaien zonder problemen. Grafische programma’s kan deze jongen aan en hij levert in drukke tijden serieuze prestaties. Wat dat betreft is het een ideaal apparaat voor zowel de zakelijke gebruiker, die de laptop zwaar gaat belasten, als ook de thuisgebruiker die graag met een snelle en kwalitatief goede laptop wilt werken.

Goed om te weten: de Surface Book 2 is ook te gebruiken in combinatie met een stylus pen. Deze is standaard niet inbegrepen en zal los moeten worden aangeschaft.

Een 2-in-1 device met een premium uitstraling

Het ontwerp en de gebruikte materialen verdienen wat ons betreft ook wat aandacht: als fervente Macbook gebruikers zijn wij bijzonder verrast door het strakke, minimalistische – haast retro achtige – design van de Surface Book 2. Ook de stevigheid hiervan geven deze multifunctionele laptop een echte premium uitstraling. Enige minpuntje vonden wij de opening tussen het scherm en het toetsenbord. Als je de laptop dichtklapt houd je namelijk een kleine kier over aan de zijkanten. Wanneer je deze dus onbeschermd in een laptopvak van je tas stopt, kan er iets tussen vallen. Doe er dus altijd een sleeve omheen.

Qua verbruik zijn er serieuze accu’s in dit apparaat gestopt: bij gemiddeld gebruik gaat de Surface Book 2 zo’n 13 uur mee. Kleine kantteking, dit is als het toetsenbord gekoppeld is, hier zitten namelijk ook een aantal accu’s in verwerkt. Als je de tablet los gebruikt, zal deze dus minder lang meegaan.

Waar wij daarnaast ook erg over te spreken zijn, is de kwaliteit van het geluid. Verwacht geen mobiele thuisbioscoop, maar voor het formaat van de Surface Book 2, komt er indrukwekkend veel en goed geluid uit.

Is de Surface Book 2 dé laptop voor op reis?

Voor aanvang van deze test wisten wij niet of een laptop- en tabletsysteem in één, in de praktijk goed zou werken. Zouden we het scherm überhaupt losklikken van het toetsenbord? Levert de laptop dan nog goede prestaties? En hoe gebruiksvriendelijk is de tablet zonder toetsenbord?

Na een testperiode van ruim een maand zijn wij positief verrast. Verrassend genoeg hebben wij het device zowel als laptop als tablet vaak gebruikt. Grootste pluspunten hieraan vinden wij het lage gewicht van de tablet, het grote heldere scherm met een indrukwekkende resolutie en het gemak waarop de tablet zich ook als tablet laat bedienen. Wij bedoelen hiermee dat het besturingssysteem ook echt voor een tablet is gemaakt en niet voor een laptop met een aanraakscherm.

Wij vinden de Surface Book 2 dan ook een zeer geschikt apparaat om mee te nemen op reis. Wanneer je serieus aan het werk wilt kun je hem als uiterst volwaardige laptop gebruiken, zowel op reis als thuis. Wanneer je met alleen handbagage reist (en geen toetsenbord nodig hebt) of lekker langs het zwembad een filmpje wilt kijken, dan neem je enkel de tablet mee. Bovendien hoef je geen enkel bestand over te zetten, want alles staat gewoon op 1 systeem. En dat laatste is toch wel erg fijn en tijdbesparend.

De Microsoft Surface Book 2 is vanaf €1749,- te verkrijgen bij o.a. Coolblue.

Microsoft Surface Book bestellen

inhetvliegtuig
Advertisement
Deel dit artikel
Christiaan Rijnhart

Christiaan Rijnhart heeft een voorliefde voor aviation en mooie auto's. Hij is gek op roadtrips en test sinds 2017 wereldwijd de beste gadgets en hotels uit voor Inhetvliegtuig.nl. Een beetje avontuur gaat hij niet uit de weg en als gecertificeerde dronepiloot legt hij ook vanuit de lucht alles vast op beeld.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop