Zoeken:

Op autovakantie met een oldtimer, waar moet je op letten? 

We houden er allemaal van: op vakantie gaan. Maar hoe we uiteindelijk ergens naar toe reizen verschilt per reis. Met het vliegtuig, de trein of met de auto. Het fijne aan roadtrips is dat je volledige vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt en om je eigen reisschema te bepalen. Daarnaast kun je gemakkelijk (veel) bagage meenemen. Maar heb je er wel eens over nagedacht om je reis nog leuker te maken door met een bijzondere auto te gaan? Een oldtimer bijvoorbeeld? Wij zochten voor je uit wat er bij komt kijken als je met een oldtimer op vakantie wilt gaan. Hier wat tips!

Neem de tijd en geniet van de rit

Heel veel oldtimers hebben moeite om de snelheid van het moderne verkeer bij te houden. De motoren zijn vaak niet zo sterk en je moet er natuurlijk wel een beetje voorzichtig mee omgaan. Maar met een oldtimer hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Dit biedt namelijk de kans om in alle rust heerlijk te genieten van het uitzicht, het gezoem van de oude motor en het ontbreken van hypermoderne schermen. Laat de wereld aan je voorbij razen terwijl je op je eigen tempo door glooiende landschappen of bergpassen rijdt.

Een oldtimer huren voor een roadtrip

Lijkt het je niet heerlijk avontuurlijk om met een Citroën 2CV (ook wel bekend als lelijke eend) door Zuid-Frankrijk te touren of met een klassieke Porsche door de Alpen te flaneren? Tegenwoordig hoef je zelf geen oldtimer te bezitten om er een te kunnen rijden; er zijn namelijk genoeg Nederlandse bedrijven die oldtimers verhuren voor bijzondere roadtrips.

Veel oldtimers zijn in Nederland zelf te huren maar het is zelfs mogelijk om in het buitenland een oldtimer te reserveren. Let hierbij uiteraard goed op de voorwaarden en zoek goed uit hoe het zit in geval van pech onderweg.

De voordelen van een eigen oldtimer Nederland

Een oldtimer kun je huren maar als échte liefhebben kun je deze natuurlijk ook kopen om er vervolgens lekker in te sleutelen in je eigen garage. Als eigenaar van een oldtimer in Nederland heb je echter wel met verschillende regels te maken. Zo geldt er voor oldtimers een vrijstelling van wegenbelasting.

Goed om te weten, écht vrij van wegenbelasting is je auto pas als deze 40 jaar of ouder is. Heb je een jonger model? Dan kun je in aanmerking komen voor een aangepaste regeling. Bij de Belastingdienst kun je gemakkelijk checken of je in aanmerking komt voor de overgangsregeling van oldtimers.

Let op de milieuzones

In veel Europese steden wordt tegenwoordig gewerkt met milieuzones. Dit houdt in dat auto’s die gebouwd zijn voor een bepaald bouwjaar, niet meer in dit gebied mogen komen. Dit wordt gedaan om de vervuiling door fijnstof tegen te gaan. Betreed je toch de milieuzone met een oude auto; dan riskeer je een boete.

In bepaalde gebieden en steden wordt er een uitzondering gemaakt voor oldtimers. Het is wel aan te raden om dit voor vertrek goed uit te zoeken voor jouw vakantiebestemming.

Deel dit artikel
Christiaan Rijnhart

Christiaan Rijnhart heeft een voorliefde voor aviation en mooie auto's. Hij is gek op roadtrips en test sinds 2017 wereldwijd de beste gadgets en hotels uit voor Inhetvliegtuig.nl. Een beetje avontuur gaat hij niet uit de weg en als gecertificeerde dronepiloot legt hij ook vanuit de lucht alles vast op beeld.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop