Search:

Terugblik op alle reizen van 2023

Aan het einde van ieder jaar blik ik altijd terug op alle reizen die ik in dat jaar gemaakt heb. In 2023 waren dat er een stuk minder dan voorgaande jaren. Ik koos er dit jaar bewust voor om dingen te doen die al heel lang op mijn bucket list stonden en maakte daarom minder kortere (pers)reizen. Door langgekoesterde dromen waar te maken voelde de reizen die ik dit jaar maakte extra speciaal en onder de streep was ik toch even lang in het buitenland als de jaren hiervoor.

Het jaar in cijfers

In 2023 bezocht ik 10 landen, waarvan 3 die ik nooit eerder had bezocht; India, Estland en Japan. Ik maakte 3 verre reizen, 3 roadtrips in Europa en boekte 2 keer een weekendje weg in eigen land.

Tijdens deze reizen bezocht ik de hoofdsteden Helsinki, Stockholm, Tallinn, Parijs, Londen, Muscat en Tokyo. In totaal was ik 103 dagen op reis en verbleef ik in 39 verschillende accommodaties. Van de meest luxe hotels en resorts tot de nodige basic accommodaties. Zo sliep ik onder andere in een nachttrein in Finland, op een schip naar Zweden, in een boomhut in India, een capsule hotel in Japan en in een prachtig resort in Oman.

Reis mee in mijn tijdmachine…
Je bekijkt momenteel een van mijn reisoverzichten. Al 10 jaar lang blik ik ieder jaar terug op alle reizen die ik maak. Hier vind je alle oude reisoverzichten:
2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020 / 2021

Een paar uitgelichte momenten van 2023
Van links naar rechts; Osaka (Japan), Kerala (India), Jyväskylä (Finland).

Januari – 2 weken Finland

In 2022 was ik al ruim een maand in Finland (in januari én oktober), maar toch kriebelde het na een paar weken weer om in 2023 die kant op te vliegen. Ik krijg écht geen genoeg van dit land en spoiler alert; de volgende reis voor 2024 staat alwéér gepland.

Na een paar dagen in Helsinki reisde ik in januari door naar de regio Jyväskylä in Centraal-Finland. Samen met vier vrienden verbleef ik daarna in Kemi (Fins-Lapland). We hadden daar een traditioneel huis geboekt met een eigen sauna én hottub. Hoewel het al januari was waande we ons een week lang in de ultieme kerstfilm. Bij kaarslicht (met foute kersthits) genoten we van een winterbarbecue in de sneeuw. We grilde marshmallows bij het kampvuur en zagen het noorderlicht dansen vanuit de hottub.

Een van de hoogtepunten was de tocht met een ijsbreker. Midden op de bevroren Botnische wateren zette ik na een uur varen voet op zee, waarna we vervolgens achter het schip mochten ice floaten. Een bijzondere ervaring!

Januari – Een minicruise naar Stockholm

Tijdens mijn reis door Finland heb ik twee keer een uitstapje naar Zweden gemaakt. Tijdens een minicruise van Helsinki naar Stockholm stapte ik aan boord van de luxe Silja Symphony cruiseferry en verbleef ik 2 nachten (heen en terug) in een luxe cabine met zeezicht.

In Stockholm ontmoette ik een vriendin uit Zweden die met mij terug reisde naar Finland. Ik was al een keer eerder in Stockholm geweest, maar omdat zij de stad op haar duimpje kent ontdekte ik deze kleurrijke stad weer op een hele andere manier.

Toen we samen de overtocht naar Finland weer gemaakt hadden zijn we op de nachttrein naar Fins-Lapland gestapt en vanuit daar ben ik (samen met de rest van onze vriendengroep) nog een keer naar Zweeds-Lapland gereden. Met een gehuurde bus trotseerde we de spekgladde wegen om in Zweden te genieten van een bijzonder bezoekje aan de Cape East spa. Een gigantisch wellness complex dat speciaal voor ons alleen was afgehuurd. Pure verwennerij!

Januari – Een dagje naar Tallinn

In Januari was ik veel op het water te vinden, want naast de tocht met de ijsbreker en de mincruise naar Stockholm, ben ik ook nog op de boot naar Tallinn gestapt. Uit de leuke reacties die ik kreeg op Instagram bleek dat veel van jullie nog niet bekend waren met het gemak waarmee je vanuit Helsinki naar de nabijgelegen landen kunt varen. Deze zogenoemde mini-cruises zijn echter ontzettend leuk om te doen! Met verschillende luxe cruise schepen kun je zo op een hele betaalbare manier meerdere bestemmingen tijdens één reis combineren.

De tocht naar Tallinn duurt slechts 2 uur en 15 minuten. Aan boord genoot ik van een luxe ontbijtbuffet en shopte ik naar hartelust in de tax-free winkels. Tallinn verraste mij met haar sfeervol verlichte straten, leuke hobbywinkeltjes en gezellige cafés. Hier ga ik zeker nog eens heen!

Maart – Familieweekend in Limburg

In maart ben ik met familie een weekendje naar Limburg geweest om de verjaardag van mijn moeder te vieren. We hadden een groot huis voor 15 personen geboekt op het nieuwe Parc Maasresidence Thorn. Een mooi modern vakantiepark aan het water, met een zwembad, een Humphrey’s restaurant en een bowlingbaan.

Tijdens dit weekend heb ik weinig foto’s gemaakt maar we hebben ons goed vermaakt met ouderwets gezellig gourmetten, spelletjes spelen en bowlen. Na een bezoekje aan Maastricht zijn we ook nog even Maasmechelen Village ingedoken. Heerlijk om tussen al het reizen door dit soort weekendjes te plannen voor een beetje quality time met familie.

Mei – Een wellness break in Sicilië

In mei was het echter wel weer tijd voor een romantisch weekje weg samen. We vlogen naar Sicilië en genoten van een heerlijk luxe verblijf in het ADLER Spa Resort. Dit wellness resort ligt aan zee, met tussen het hotel en het water in een prachtig natuurgebied met bossen en duinen.

Vanuit het bubbelbad spotte we een paar vossen die hier graag geziene gasten zijn. We hebben onze dagen gevuld met het hoppen van het strand naar de sauna’s en zwembaden. Afgewisseld met heel veel lekker eten en fantastische Italiaanse wijnen. ‘S avonds zagen we vanuit onze kamer de zon wegzakken in de zee en genoten we van de waanzinnige rust op deze unieke locatie.

Juni – Een maand lang leven als een Parisienne

Ons romantisch weekje samen in Sicilië hadden we goed gepland, want direct daarna vertrok ik voor een maand in mijn eentje naar Parijs. Het is altijd mijn droom geweest om eens te proeven van het leven als Parisienne. Wie mij al langer volgt weet dat ik idolaat ben van Parijs. Ik kom er al zolang als dat ik mij kan herinneren en ken de stad inmiddels op mijn duimpje. Toch was er altijd die lang gekoesterde wens om er eens een hele maand te verblijven.

Tijdens mijn studententijd wilde ik heel graag stage lopen in Parijs, maar dat liep toen even ander en dus liet ik die droom varen. Dat is altijd een beetje blijven sluimeren en dit jaar besloot ik er alsnog – in een iets andere vorm – werk van te maken. Mijn maand in Parijs doopte ik gekscherend om tot een zelf georganiseerde mini-Erasmus met kunst en cultuur als hoofdvakken.

Ik daagde mijzelf uit tot een challenge om 30 musea in 30 dagen te bezoeken. Met name ook de wat kleinere en onbekendere musea in Parijs. Voor iemand die van kunstgeschiedenis houdt was dit echt een feestje! Dagelijks reed ik op de fiets naar de mooiste musea, genoot ik van picknicks in het park en trakteerde ik mijzelf op de lekkerste zoete gebakjes.

Vanaf een afstandje aanschouwde ik de spectaculaire Louis Vuitton fashion show van Pharrell Williams (op de Pont Neuf) en maakte ik een selfie met acteur Jared Leto die ik later die avond spotte op weg naar huis. In het stralende zonnetje struinde ik over de markten, langs de Seine en door de verborgen straten van “mijn” wijk Quartier Latin. Ik had een klein maar fijn appartement geboekt in het 5e arrondissement van Parijs. Het was het beste geschenk wat ik mijzelf kon geven dit jaar!

Juni – Dagje Londen

Tijdens mijn maand in Parijs ben ik ook een dagje naar Londen gegaan. Vanuit Parijs reis je met de trein in ongeveer 2 uur naar hartje Londen. Ik pakte de vroeg de trein en reisde ’s avonds alweer terug.

Mijn reisdoel was The Burnt City; een immersive theater experience van het legendarische productiehuis Punchdrunk. Zij maken unieke werelden waar je als aanschouwer (gemaskerd) doorheen loopt. Het verhaal speelt zich op een non-lineaire manier om je heen af. De shows zijn bijna met geen pen te beschrijven en na mijn ervaring met Sleep no More in New York wist ik zeker dat ik hier ook naartoe moest gaan.

Toen ik in Parijs per toeval zag dat de show in Londen zou stoppen heb ik direct een ticket gekocht en ben ik op de trein gestapt. Foto’s maken is bij alle Punchdrunk shows verboden dus ik heb er helaas geen beelden van, maar mocht je ooit de kans krijgen om een van hun immersive experiences bij te wonen dan raad ik je dat écht aan.

Juli – Met 25 reisbloggers India ontdekken

Veel tijd om na te mijmeren over mijn solo-maand in Parijs was er niet. Na slechts een week thuis pakte ik alweer mijn koffers voor een bijzondere reis naar India. Met 25 buitenlandse content creators én een compleet media team van fotografen en cameramannen, trok ik maar liefst 18 dagen lang door de regio Kerala in het zuidwesten.

Het was de meest intense en meest verrassende reis die ik ooit heb gemaakt. Met een voor ons speciaal bestickerde tourbus reden we langs glinsterende theeplantages, zonovergoten kuststreken en natte nevelwouden. We bezochten een lokale school, leerde Indiaas koken (en dansen) en maakte kennis met alle kleurrijke Onam tradities. Iedere nacht sliepen we in een andere accommodatie; van 5-sterren resorts en een boomhut overnachting in de jungle, tot een verblijf met locals op een houseboat in de backwaters van Kerala.

Het was een reis van uitersten en een emotionele rollercoaster met mensen van over de hele wereld. De dagen waren lang, we werden continu gevolgd door lokale media (haalde daardoor zelf het nieuws) en een groot deel van de groep werd halverwege de reis ziek. Door zoveel extreme dingen in korte tijd samen mee te maken leer je elkaar snel kennen. Mensen die ik nooit eerder had ontmoet zijn in slechts 18 dagen vrienden voor het leven geworden. Op het afscheidsfeest vloeide dan ook de nodige tranen en met pijn in ons hart verlieten we dit land dat op iedereen een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

Juni – Reisgids in eigen land

Een van de mensen die ik in India heb ontmoet is Phoebe; een Australische vlogger die de hele wereld over reist en al haar avonturen filmt. Het klikte direct en toen ze vertelde dat ze na India een rondreis door Europa zou maken en met haar verjaardag (alleen) in Amsterdam zou zijn wist ik gelijk dat ik daar een feestje van moest maken.

Als een volleerd reisgids nam ik haar mee naar de Zaanse Schans om de molens (en klompen) te zien en om oud-Hollandse lekkernijen te proeven. Daarnaast wilde ik haar natuurlijk ook de moderne kant van Nederland laten zien en daarom had ik een mooie kamer in het Nhow hotel geboekt. Met uitzicht op de Erasmusbrug genoten we hier met champagne van de skyline van Rotterdam.

De volgende dag huurde we een bootje in Amsterdam om door de grachten te varen en liet ik haar voor het eerst een haring met uitjes proeven op de Albert Cuyp. Mocht je benieuwd zijn naar haar reactie; ze heeft alles gevlogt in deze video.

September – Roadtrippen door het Zwarte Woud

In september stond er een romantische roadtrip door het Zwarte Woud op de planning. In 5 dagen zijn we naar zoveel mogelijk mooie plekken gereden. Dit bosrijke gebied in het zuidwesten van Duitsland heeft ons echt verrast. We waren er al eens doorheen gereden op weg naar Zwitserland, maar nu zagen we pas echt goed hoe veelzijdig dit gebied is.

We wandelde naar prachtige uitkijkpunten en watervallen. Natuurlijk moesten we ook de Schwarzwalder kirsch taart proeven en de lokale wijnen uitproberen. Het hoogtepunt van deze reis was ons verblijf in het luxe wellness resort Bareiss. In deze reisroute voor het Zwarte Woud vind je alle tips en kun je zien wat we verder allemaal gezien en gedaan hebben.

Oktober – Een luxe verblijf in Oman

Op uitnodiging mocht ik in oktober een week vertoeven in het luxe Jumeirah Muscat Bay in Muscat. Een gloednieuw 5-sterrenhotel, ingeklemd tussen de bergen en de zee, met alle luxe faciliteiten die je je maar kunt wensen.

Vanuit mijn kamer keek ik uit op de azuurblauwe zee, ik ben gaan kajakken in de baai en we zijn gaan snorkelen met schildpadden. Ook maakte we een hike door de sprookjesachtige Wadi Shab kloof, bezochten we de Sultan Qaboes-moskee en dwaalde we door de souk in Muscat.

In 2019 bezocht ik Oman voor het eerst en sindsdien komt dit land altijd ter sprake wanneer iemand mij om tips vraagt voor een bijzondere verre bestemming. Oman heeft zoveel verborgen schoonheid, dat ik zelfs na mijn tweede bezoek alweer nadenk over een volgende reis.

Oktober – Onze droomreis naar Japan

Al jarenlang droomde ik van een reis naar Japan. Hoewel ik ontzettend veel landen in Azië heb bezocht, bleef ik deze reis iedere keer maar weer uitstellen. Dan kozen we toch voor een wat zonnigere bestemming of was er simpelweg te weinig tijd om alles goed uit te stippelen. Japan vereist namelijk de nodige voorbereiding als je een reis wilt maken zoals ik dat wilde. Voor een beetje betaalbare vliegtickets moet je vroeg boeken, de betere hotels zijn snel volgeboekt en een Japan Rail Pass (waarmee je onbeperkt met de trein kunt reizen) moet ruim voor vertrek per post naar je toe gestuurd worden.

Toen ik aan het begin van het jaar vliegtickets spotte voor 500 euro twijfelde ik geen moment en boekte ik ze gelijk. Vanaf dat moment hadden we nog meer dan een half jaar om alles te regelen en de ultieme reisroute uit te stippelen. In 2,5 week hebben we alles gepropt wat normale mensen in een maand zouden doen. Lekker uitrusten op vakantie was er dus niet bij, maar het was iedere extra kop koffie waard.

Japan was alles waar we op hoopte en nog zoveel meer. De overweldigende steden, de rust en kalmte, het eten(!) en de prachtige natuur met al haar felle herfstkleuren. Met de kennis van nu begrijp ik niet dat ik van deze reis niet eerder een prioriteit heb gemaakt. Voor een stationairy nerd en sushi lover als ik is dit namelijk het ultieme paradijs!

Alles van deze reis (inclusief de prachtige hotels waar we sliepen) ga ik binnenkort nog met jullie delen.

December – Terug naar Parijs voor mijn verjaardag

Voor de meeste mensen misschien een tikkeltje overbodig, maar ik kon mij – na de hele maand juni in Parijs geweest te zijn – toch geen betere plek bedenken om mijn verjaardag te vieren dan in de stad van de liefde. Mijn verjaardag vier ik bijna ieder jaar in het buitenland. Dat voelt net wat specialer, zeker in een met kerstlampjes verlichtte stad.

Feestelijk dineren in een mooi restaurant en tegelijkertijd nieuwe plekken ontdekken. Blijer kun je mij niet maken! Als verrassing maakte we op de terugweg nog een stop bij Château de Chantilly. Een prachtig kasteel waar we in plaats van een verjaardagstaartje een crêpe met de originele Chantilly room bestelde.

Slotpleidooi

Minder reizen dan andere jaren, maar wel even lang weg geweest. Reizen die extra speciaal waren omdat ze al heel lang op mijn eigen bucket list stonden. Hoewel mijn leven door deze droombaan al jarenlang een aaneenschakeling van hoogtepunten is (met heus ook wel dieptepunten), leefde ik dit jaar nog meer volgens het credo ‘je leeft maar één keer dus dromen moet je waarmaken’. Ik kijk dan ook terug op een fantastisch 2023!

De eerste reis voor 2024 staat al gepland. In januari vertrek ik namelijk wéér naar Finland voor een winters avontuur op verschillende plekken. Dit keer blijf ik er maar liefst een maand dus de complete outdoor wintergardarobe (voor de extreme kou) kan weer van zolder.

Ik wil jullie bedanken voor het volgen, lezen en meereizen. Dankzij jullie zijn veel van mijn dromen in vervulling gegaan. Iets waar ik na 12 jaar bloggen nog iedere dag dankbaar voor ben. Ik wens iedereen dan ook een gezond en gelukkig 2023 toe. Dat al jullie eigen reisdromen in 2024 ook mogen uitkomen!

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop