Zoeken:

Het jaar van reisblogger Denise: Terugblik op álle reizen van 2018

Het is inmiddels een traditie geworden om aan het einde van het jaar een overzicht te maken van alle reizen die ik in dat jaar gemaakt heb. Net als voorgaande jaren was het weer een bewogen jaar. Zo vierde ik stilletjes de 6e verjaardag van inhetvliegtuig.nl én proostte ik op mij eerste jaar als fulltime reisblogger. Het was een jaar waarin ik van reis naar reis hopte en meer dan ooit van de wereld zag.

Voor mijn gevoel liepen dit jaar alle seizoenen door elkaar heen. Zo bezocht ik in september de échte Kerstman in Fins-Lapland, zat ik in februari op een zonnig terras in Malta te lunchen en vierde ik Sinterklaas in het snikhete Xiamen.

In 2018 zag ik ook voor het eerst het noorderlicht, beren bij de Russische grens en luiaards in de regenwouden van Costa Rica. Ik maakte een solo reis naar Griekenland, ging op wijnreis in Portugal, lag in Tsjechië te weken in een bierbad en deed hetzelfde in een paar prachtige infinity pools in Bali. Ik vierde Bonfire night in Londen, sliep in het duurste hotel van Nederland, mocht lunchen op een luxe boot op de Seine en bezocht eindelijk het vasteland van China. En dat was nog lang niet alles…

Hi, Denise uit de toekomst hier… 🙋🏻‍♀️
Je bekijkt momenteel een van mijn oude reisoverzichten. Hartstikke leuk – dus lees vooral even verder – maar sindsdien heb ik niet stilgezeten. Integendeel zelfs! Al 10 jaar lang blik ik daarom ieder jaar terug op alle reizen die ik maak. Hier vind je alle reisoverzichten:
2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020 / 2021 / 2023

Het jaar in cijfers

In 2018 ging ik maar liefst 19 keer op reis, waarvan 3 weekendjes weg in eigen land. Ik bezocht in totaal 37 verschillende bestemmingen in 14 landen, stapte 24 keer aan boord van een vliegtuig en sliep in totaal 81 nachten in 43 hotels. Alles bij elkaar was ik precies 100 dagen op reis en dat is wéér een persoonlijk record. Ik wist dat ik in veel verschillende accommodaties had geslapen, maar dat het er zoveel waren kwam voor mij zelfs als een verrassing. Laten we het erop houden dat 2018 een goed reisjaar was. Hieronder vind je het complete reisoverzicht in chronologische volgorde.

Januari – Parijs I

In Parijs luidde ik het jaar 2018 in. Met een glas champagne proostte ik met mon amour op de veels te drukke Champs-Élysées. Hoewel de jaarwisseling in Parijs nogal wat onrustig was (veel politie en opstootjes) heb ik zoals altijd genoten van mijn verblijf in deze prachtige stad. De kerstversiering hing er nog en we slenterde heerlijk door alle straatjes. Ook ontdekte we weer wat nieuwe restaurants, winkels en musea. Kortom, een heerlijk lang weekend in mijn favoriete stad Parijs.

Februari – Parijs II

Nog geen maand later keerde we vlak voor Valentijn samen terug naar Parijs, waar we dit keer mochten verblijven in een schitterende suite (met dakterras!) in het Grand Hôtel du Palais Royal. Het uitzicht op de Eiffeltoren en het Louvre was spectaculair en dankzij de eerste zonnestralen van het jaar konden we op ons terras heerlijk genieten van een luxe champagne ontbijt.

Ik bezocht voor de zoveelste keer het Louvre, dwarrelde wat door de stad en at vooral heel veel goede steak tartaar. De geijkte highlights lieten we even voor wat het was en we genoten vooral van een romantisch weekendje weg in Parijs.

Februari – Malta

Later die maand vloog ik voor een persreis naar Malta. De hoofdstad Valletta was dit jaar namelijk de culturele hoofdstad van Europa. Het was een fantastische trip met een hele leuke groep mensen. Naast het ontdekken van alle culturele bezienswaardigheden werd er tot in de late uurtjes veel wijn gedronken, gedanst en gezongen. Tussen al het werken door (want het was wel een persreis ) gebeurd dat natuurlijk ook als je in korte tijd met een grote groep mensen een leuke klik hebt. Bovendien maakte de straatmuzikanten er in de Valletta iedere avond een groot feest van!

Malta bleek een heerlijk toevluchtsoord in de koude wintermaanden. De temperaturen waren aangenaam en in de bruisende stad Valletta kregen we al een fijn voorschot op de lente.

Maart / April – Costa Rica

Halverwege de maand maart vloog ik voor de tweede keer naar Costa Rica. Een land dat al in 2014 tijdens een persreis mijn hart gestolen had. Ik verlangde zo terug naar de indrukwekkende natuur, het spotten van wildlife en de tropische stranden, dat ik spontaan een ticket boekte voor ons samen.

Dit keer wilde ik mijn vriend laten zien hoe mooi dit land is en samen genieten van een fijne vakantie. Op eigen houtje zijn we dit keer met een 4×4 jeep langs alle hoogtepunten van Costa Rica gereden. We begonnen onze reis in San José en zijn vanuit daar naar onder andere; La Fortuna, Tambor, Santa Teresa en Monteverde gereden.

We sliepen in bijzondere accommodaties, zwommen onder watervallen, genoten van de warme waterbronnen bij de Arenal vulkaan, snorkelde in helderblauw water en spotte zelfs luiaards in de jungle. De weg naar deze hoogtepunten toe was minstens zo leuk met onze jeep. Echt een droomreis!

Mei – Amsterdam

In mei werden we uitgenodigd voor een weekendje proefslapen in het duurste hotel van Nederland. Het TwentySeven hotel was nog maar net geopend en ik mocht als een van de eerste in de prachtige Tower Suite slapen. Met uitzicht op de Dam genoot ik hier van een goed glas champagne, een heerlijk bad en een waanzinnig Michelin diner met uitstekende wijnen. Het Bougainville restaurant sleepte dit namelijk haar eerste Michelin ster in de wacht.

Omdat we Amsterdam natuurlijk goed kennen hoefde we dit keer niet eens de deur uit. We konden dus heerlijk genieten van alle faciliteiten van dit prachtige hotel. Kortom, een heerlijk romantisch weekendje weg in eigen land!

Mei – Portugal (Alentejo)

Later die maand keerde ik terug naar Portugal. De liefde die veel Nederlanders voelen voor Spanje, voel ik voor Portugal. Deze heerlijke mediterrane bestemming stelt mij nooit teleur en iedere keer ben ik weer verrast door de veelzijdigheid van dit land. Dit keer besloten we samen een roadtrip door de Alentejo te maken. Een dunbevolkte regio vlak onder Lissabon, die veel reizigers tijdens hun reis naar de Algarve overslaan. Zonde, want het bleek een waanzinnig mooi gebied te zijn vol olijfbomen, wijngaarden en charmante dorpjes.

Onze wijnreis door de Alentejo was ontzettend speciaal, mede dankzij de rust, ruimte, prachtige zonsondergangen en luxe wijnhuizen. Ik weet zeker dat we hier nog een keer naar terugkeren!

Mei – Londen I

Vlak na mijn reis naar Portugal stapte ik alweer in het vliegtuig naar Londen. Het jaarlijkse vriendenuitje met oud collega’s bracht mij dit keer naar de Engelse hoofdstad. Voorheen werkte we met z’n viertjes samen bij hetzelfde bedrijf, maar sinds mijn switch naar fulltime reislogger is ook de rest een andere kant op gevlogen.

Omdat we elkaar nu een stuk minder zien proberen we de Europese stedentrip traditie (die we jaarlijks maken) in ere te houden. Samen reisde we in de voorgaande jaren al naar o.a. Madrid, Milaan, Hamburg en Berlijn. Ook in Londen waren we al eerder geweest, maar dat maakte niet zoveel uit. Het was wederom een top weekend met lekker eten, veel borrelen en bijpraten. We zijn zelfs nog gaan (vintage) shoppen in Shoreditch en zijn uiteraard het nachtleven van Londen ingedoken.

Juni – Griekenland

In mijn uppie verbleef ik een week lang op het groenste eiland van Griekenland: Skopelos. Omdat vriendlief geen vrij kon krijgen besloot ik er een soloreis van te maken om wat schrijfwerk in te halen. Daar kwam uiteindelijk niets van terecht. Met mijn huurauto reed ik het hele eiland over en ik was vooral druk met de mooiste strandjes ontdekken en het voeren van alle zwerfkatten die ik overal in mijn hart sloot.

Ik reed langs alle filmlocaties van Mamma Mia!, genoot van de prachtige uitzichten, ging koekjes bakken met de locals en snoepte uiteindelijk veels teveel van alle Baklava (mijn guilty pleasure). Soms is het heerlijk om even op soloreis te gaan en met niemand rekening te houden. Gewoon doen waar je die dag zin in hebt en zonder planning zien waar het schip strand. Kan het iedereen aanraden!

Juli – Mechelen

De zomer van 2018 bleek zó zomers te zijn, dat je eigenlijk het vliegtuig niet in hoefde te stappen voor een zonvakantie. Nu plannen wij sowieso altijd om de zomervakantie heen omdat dan iedereen op vakantie gaat en de prijzen veel hoger liggen. Bovendien vinden er zelden persreizen plaats tijdens deze periode, wat er in resulteert dat ik eigenlijk altijd in juli en augustus in Nederland ben. Dit jaar liep dat allemaal wat anders.

Begin juli hadden we zin om een weekendje weg te gaan en daarom verbleven we een paar dagen bij onze Zuiderburen in Mechelen. We ontdekte er de leukste hotspots, dronken verfrissende Vlaamse biertjes, sliepen in een kerk én beklommen een kerk. Mechelen bleek een aangename verrassing en een absolute aanrader!

Juli – Tsjechië

Ik kon het daarna toch niet laten om weer het vliegtuig in te stappen en vloog eind juli naar Tsjechië voor TBEX; een internationaal congres voor reisbloggers. Dit keer verbleef ik niet in Praag, maar in de industriestad Ostrava. Tijdens het congres vonden er veel interessante seminars plaats met als thema (reis)journalistiek, fotografie en film. Ook heb ik weer veel nieuwe buitenlandse reiscollega’s ontmoet en heerlijk geborreld met oude bekenden.

Aansluitend maakte ik met de trein een reis langs de nog redelijk onbekende plekjes in Noord-Moravië. Ik badderde onder andere in een bierbad, bezocht een brouwerij, sliep in een golf resort en ging downhill steppen in de bergen. Ook bezocht ik de bedevaartsplek Svatý Kopeček en de prachtige studentenstad Olomouc. Deze nog vrij onbekende regio in Tsjechië bleek een schat aan mooie plekken te herbergen.

Augustus – Gent

Na een winters bezoekje in 2017 wilde ik graag in augustus terug naar Gent om de stad in de zomer te zien. Tijdens de Gentse winterfeesten vond ik deze stad namelijk ontzettend mooi, maar voor een boottochtje door de kanalen was het toen écht te koud.

Dit keer hadden we stralend weer, genoten we van een wijntje op het terras en sliepen we in het unieke 1898 The Post hotel in het hart van Gent. Een prachtig hotel aan het water met een bijzondere geschiedenis. Uiteraard hebben we ook weer lekker bourgondisch gegeten en nog even flink geshopt.

Augustus – Innsbruck

In augustus bezocht ik voor het eerst Oostenrijk. Ik ontdekte de stad Innsbruck, ging raften op de Inn rivier, dook de frisse Alpen in en liet mij twee dagen pamperen in het Schwarz hotel. Dit prachtige wellness resort biedt alles voor een paar dagen ontspanning. Heerlijke sauna’s en zwembaden, omringd door prachtige bergen. Ik kwam even helemaal tot rust en genoot van de frisse berglucht in hartje zomer.

Het was de perfecte combinatie van natuur, avontuur en wellness. Een van de highlights van deze trip was ook zeker de vlucht ernaartoe. Innsbruck heeft namelijk één van de mooiste aanvliegroutes in Europa.

September – Fins-Lapland

In 2016 bezocht ik voor het eerst het zuiden van Finland en dit jaar keerde ik terug voor een reis naar het hoge noorden. Op uitnodiging van Voigt Travel mocht ik samen met een aantal andere reisbloggers dit sprookjesachtige gebied ontdekken. Ik was al fan van Finland, maar ben na deze reis een echte ambassadeur geworden. Nooit eerder heb ik zo’n enorme aantrekkingskracht naar een bepaalde bestemming gevoeld. Fins-Lapland was alles waar ik van droomde en nog veel meer!

Dankzij de aaneenschakeling van hoogtepunten was het misschien wel de meest bijzondere reis van 2018. Beren in het wild spotten, de échte Kerstman ontmoeten, wandelen met rendieren, river floaten in niemandsland, pannenkoeken bakken op het strand, slapen in een glazen villa én als kers op de taart ook nog twee keer het noorderlicht fotograferen. En dat allemaal tijdens de kleurrijke Ruska herfstperiode. De ruige natuur en de Finse cultuur heeft mij echt gegrepen.

Oktober – Eindhoven

Oktober was een rustige maand maar voelde als stilte voor de storm. In november had ik namelijk vijf reisjes op de planning staan, dus in oktober wilde ik bewust mijn agenda leeg houden. Toch verbleef ik tijdens de Dutch Design Week nog een weekendje in Eindhoven. Mede dankzij een event met reiscollega’s dat daar tegelijkertijd plaatsvond.

Ik verbleef in het NH Collection hotel middenin het centrum van Eindhoven en het weekend bestond vooral uit exposities bekijken en lekker eten.

November – Londen II

In November vloog ik terug naar Londen voor WTM; een van de belangrijkste reisbeurzen in Europa. Vergelijkbaar met de Vakantiebeurs maar dan nog veel groter en enkel voor de zakelijke markt. Het was een intense week met heel veel meetings, presentaties en netwerkborrels.

Extra bijzonder was het feit dat ik dit keer voor een paar uur een eigen stand kreeg. Een aantal content creators (waaronder ik) mochten namelijk in een speciale media area staan. Geïnteresseerden – zoals hotels, bestemmingen en reisorganisaties – konden dit keer dus een samenwerking bij mij pitchen, in plaats van andersom. Ik vond het een hele eer en reuze spannend. Maar wat was het leuk!

Ik vond ook nog wat tijd om naar een van de vuurwerkshows in Victoria Park te gaan. Het Engelse feest Bonfire Night viel dit jaar namelijk samen met WTM. Twee jaar geleden bezocht ik ook al de vuurwerkshow in Battersea Park en dat was zo leuk dat ik weer tickets boekte voor dit event. Aanrader als je toevallig ooit in Londen bent op 5 november!

November – Parijs III

Vanuit Londen reisde ik vrijwel gelijk door naar Parijs. Hier was ik dit keer voor een zeer luxe persreis met uitsluitend internationale print media. Dat bleek toch een tikkeltje exclusiever te zijn dan een persreis met enkel bloggers en influencers. In plaats van alle nieuwe hotspots bezoeken en reistips verzamelen, lag de focus tijdens deze trip veel meer op fashion en lifestyle. Voor een paar dagen waande ik mij dan ook even een fashionista in de film ‘The Devil Wears Prada’.

Samen met de hoofdredacteuren van o.a. Elle, Vogue en Marie-Claire bezocht ik de mooiste modehuizen en beste Michelin restaurants van Parijs. We kregen een sneak peak van de nieuwste collecties bij een aantal grote merken, kregen de kans om een van de sieradenmakers van Chanel te interviewen, bakte macarons in de keukens van Galeries Lafayette en mochten front-row de Fashion Freakshow van Jean Paul Gaultier bijwonen.

Overnachten deden we in het bijzondere Molitor hotel. Dit unieke hotel beschikt over een gigantisch zwembad in hartje Parijs. Het heeft een iconische status omdat dit de plek is waar de allereerste bikini is geïntroduceerd. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was werd ik tijdens deze reis overladen met luxe goodie bags van Luis Vuitton en Clarins. Wat een verwennerij was dit!

November – Amsterdam

De dag na Parijs verbleef ik in het Arena hotel in Amsterdam. Ik wilde mijn vriend voor zijn verjaardag verrassen met een weekendje weg in eigen land en dit kwam toevallig zo goed uit. We hebben heerlijke oesters gegeten, genoten van goede wijntjes, lekker uitgeslapen, door het park gewandeld en op een rustige zondagochtend het Tropenmuseum bezocht. Perfect weekend in Amsterdam!

November / December – Bali

Half november stapte we samen weer in het vliegtuig naar Bali. Hier waren we vorige jaar ook al, maar dat beviel zo goed dat we dit keer terugkeerde om iets langer in Ubud te verblijven. Ook bezochten we o.a. Uluwatu, Munduk, Sanur en Nusa Penida. Dat laatste eiland viel ons helaas toch wat tegen. Overhyped, veels te druk en teveel gedoe om bij dat iconische uitkijkpunt te komen. Jammer!

Uiteindelijk hebben we op Bali wel weer een fantastische tijd gehad. We bezochten dit keer de spectaculaire watervallen in Noord-Bali, genoten van een heerlijk luxe verblijf in het Renaissance hotel in Uluwatu en bezochten nog meer mooie tempels en leuke hotspots in Ubud.

November / December – Xiamen

De dagen voor én na Bali reis verbleven we ook nog in Xiamen. We vlogen namelijk met Xiamen Airlines en als je met deze airline naar Bali vliegt kun je een gratis Transit Visum aanvragen waarmee je tot 72 uur per keer in China mag verblijven. Je kunt zelfs gebruik maken van een gratis hotelovernachting, al moet je daar (afhankelijk van je frequent flyer status) niet teveel van verwachten.

Xiamen bleek een ontzettend schone en leuke stad te zijn. Een op het eerste oog moderne stad, maar wel met verborgen tradities en eeuwenoude tempels. Overal vonden we schattige café’s met anime karakters, winkels met de meest gekke gadgets en piepkleine lokale restaurants in verborgen straatjes. Het bleek een waar shopping paradijs te zijn en we hebben van allerlei nieuwe gerechten geproefd op de Night markets. Heel bijzonder om zo in korte tijd nog wat van China te zien!

Slotpleidooi

Zoals jullie kunnen zien was het wederom een prachtig reisjaar vol hoogtepunten. Van stedentrips, tot avontuurlijke roadtrips en tropische strandvakanties. Net zo divers als de reisbestemmingen, was mijn reisgezelschap dit jaar. Ik voel mij echt een bevoorrecht mens dat ik met zoveel leuke mensen (ook tot voor kort nog volstrekt onbekenden) dit jaar de wereld heb mogen verkennen. Voor mij blijft deze carrière als fulltime reislogger nog steeds iedere dag één groot avontuur!

Ik heb nog heel veel bestemmingen op mijn wensenlijstje staan, maar heb inmiddels geleerd om niet alles van tevoren te plannen. Veel staat er dus nog niet vast in de agenda voor 2019. Ik weet wel dat ik eind januari naar IJsland ga om daar hopelijk nog een keer het Noorderlicht te zien. Ook vlieg ik in mei naar Madrid voor een bruiloft.

Reizen blijft het leukst als je alle mooie momenten kan delen. En daarom wil ik jullie wederom bedanken voor het lezen van al onze verhalen. Het blijft waanzinnig om te zien dat jullie al onze tips en adresjes gebruiken voor het maken van zoveel mooie reizen. Laten we er daarom samen weer een reislustig jaar van maken. Happy new year!

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop