Search:
wat is een vpn verbinding

Reizen én geld verdienen: 5 leuke jobs die je overal ter wereld kunt doen

In de afgelopen decennia is er veel veranderd. Vroeger kon je in de kantine op je werk nog pronken met een vakantie van twee weken aan het Gardameer. Tegenwoordig pochen je collega’s met een reisje naar de Malediven, een silent-retreat op Bali of een vrijwilligersreis naar Nepal. Sommigen hebben zelfs hun baan opgezegd en reizen nu als jetsetters fulltime de wereld over, terwijl jij je achter je office desk aan het klaarstomen bent voor de zoveelste scrum sessie op maandagmiddag. Maar hoe doen ze dat toch, dat fulltime reizen en geld verdienen?


De voor- en nadelen van Digital Nomad zijn

De harde realiteit is dat een hoop mensen gewoon flink gespaard hebben (en dus gewoon op wereldreis zijn) of in het buitenland als freelancer werken. Hoewel de term ‘Digital Nomad’ al op z’n retour is, verlangen steeds meer mensen naar deze vrije levensstijl, waarbij ze locatie onafhankelijk kunnen werken.

De wereld over reizen, iedere dag een nieuw avontuur beleven en zelf je werkuren indelen. Het klinkt hartstikke leuk maar natuurlijk kleven er ook een hoop nadelen aan. Naast dat het ergonomisch gezien niet handig is om iedere dag vanuit een hangmat e-mails te tikken, zijn er ook maar weinig mensen die dat daadwerkelijk doen én volhouden. De meeste digital nomads werken hard in koffietentjes of vliegveld lounges om een deadline te halen. En dan is er altijd nog de angst dat de WiFi niet goed genoeg is en het verlangen naar een eigen huis.

Als fulltime reisblogger reis ik zelf ontzettend veel, maar ik heb wel gewoon een (t)huis in Nederland. Ik kan mijn online onderneming prima uitvoeren in het buitenland, maar ik vind het heerlijk om juist na afloop van een drukke reis alles thuis rustig uit te werken en weer even te rechargen. Het digital nomad leven is in die zin niet voor mij weggelegd. Ben jij wel bereid de nadelen voor lief te nemen en kun je niet wachten om je veroverde corner office (met bijpassende kantoor mok) in te ruilen voor een virtueel kantoor? Dan zijn dit de beste baantjes voor jouw nieuwe carrièrepad!


1. Online vertaler, tekstschrijver of blogger

Heb je een vlotte pen, een studie communicatie gedaan of een journalistieke achtergrond? Dan kun je redelijk gemakkelijk als freelance tekstschrijver aan de slag. Of het nu voor print magazines of blogs is, er zijn altijd wel bedrijven of start-ups te vinden die wat extra (digitale) handjes kunnen gebruiken. Natuurlijk moet je rekening houden met deadlines en correctierondes, maar het is redelijk goed te managen als je je eigen uren in kunt delen.

Wie een talenknobbel heeft kan ook goed aan de slag als freelance vertaler. Wanneer je je aansluit bij een online vertaalplatform (zoals Fairlingo) kun je waar en wanneer je wilt aan de slag. Bijvoorbeeld als vertaler Nederlands-Engels. Stukken vertalen kan overal ter wereld en dit hoeft natuurlijk niks met reizen te maken te hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook prima juridische contracten in het buitenland vertalen.


2. Virtual assistant

Niet alleen werknemers kiezen tegenwoordig vaker voor een wat vrijer bestaan, ook veel meer ondernemers kiezen bewust voor een bedrijf zonder fysiek pand. Daardoor neemt de vraag naar virtuele assistentes flink toe. Dit zijn eigenlijk de secretaresse van vroeger. Als virtual assistant kun je een ondernemer of zzp’er ondersteunen met eindeloos veel taken. Van customer care en zakelijke e-mails beantwoorden, tot excel sheets invullen en planningen maken. Wanneer er een leuke match is kun je hier goed mee aan de slag in het buitenland.


3. Social media assistent / specialist

Een virtual assistant wordt naast alle andere taken ook vaak ingezet om social media posts in te plannen. Toch kun je er ook voor kiezen om alleen als social media assistent aan de slag te gaan. Ben jij een échte Instagram-goeroe met duizenden volgers? Spendeer je uren per dag op Pinterest of weet je alles van Facebook advertising? Blijf je graag op de hoogte van alle trends en volg je regelmatig social media trainingen? Gebruik je expertise dan om bedrijven of zzp’ers op afstand te adviseren en te ondersteunen.

Veel social media specialisten verdienen hun geld bijvoorbeeld door meerdere account te beheren. Ze maken (of verzamelen) alle visuals, schrijven de teksten, plannen de posts in, maken advertenties aan, gaan de interactie aan met volgers, analyseren de data en optimaliseren het kanaal waar nodig. Je moet natuurlijk wel weten wat je doet, maar het is een leuke manier om geld te verdienen in het buitenland.


4. Freelance creative

Digitale creatievelingen kunnen hun werk in principe overal ter wereld uitvoeren. Afhankelijk van hoe goed je portfolio is, kun je er zelfs bakken geld mee verdienen. Vooral webdevelopers en app bouwers kunnen lekker cashen. Overal op de wereld zijn er wel bedrijven of kleine ondernemingen te vinden die hulp nodig hebben bij het bouwen van een site of app. Je kunt het werk ook voor bedrijven in Nederland uitvoeren of bloggers op afstand helpen met WordPress problemen.

Webdesigners, grafisch vormgevers en video editors kunnen ook redelijk makkelijk aan de slag. Vaak heb je alleen je laptop nodig en een flinke dosis inspiratie. Gelukkig krijg je van reizen genoeg nieuwe ideeën! Ben je niet zo visueel ingesteld, maar beschik je wel over andere creatieve skills? Maak dan een e-book of ontwikkel een digitale cursus die je online kunt verkopen. Dit kan van alles zijn; van een kookboek (met lekkere buitenlandse gerechten bijvoorbeeld) tot een online SEO training.


5. Fotograaf of filmmaker

Ben je een professioneel fotograaf of filmmaker? Onderzoek dan of je in opdracht van een reismagazine beelden kunt gaan schieten op je reisbestemming. Of wat dacht je bijvoorbeeld van wedding shoots? Er zijn best veel Nederlandse stellen die in Bali of Italië trouwen, dus voor deze koppels zou een Nederlandse fotograaf ideaal zijn. Je moet dan natuurlijk wel voor langere tijd op één plek zijn en bepaalde data vrij houden, maar het is wel een hele leuke job waarbij je op veel bijzondere plekken kunt komen.

In het buitenland is er ook steeds meer vraag naar drone piloten die mooie beelden kunnen maken van nieuwe gebouwen, schepen en hotels. Hiervoor moet je wel vaak zelf pitchen met een goed voorstel. Doe dus vooral waar je goed in bent en schroom niet om jezelf te promoten op LinkedIn en andere social media platformen. Een sterk netwerk is namelijk het halve werk.

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop