Zoeken:

Je auto op het vliegveld parkeren, wat zijn de risico’s?

Je auto parkeren op het vliegveld kan erg praktisch zijn. Met name als je ’s nachts of ’s ochtends vroeg vertrekt of terugkomt, is het handig als je niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Als je je auto parkeert op de parkeerplaats van het vliegveld, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Want hoe zit het eigenlijk als je auto beschadigd raakt of gestolen wordt op de parkeerplaats van het vliegveld? Wij zochten het voor je uit!

Beschadigingen aan de auto

Anders dan je misschien zou denken, is de beheerder van het parkeerterrein niet aansprakelijk voor beschadigingen aan jouw auto. Je parkeert dus geheel op eigen risico je auto op de parkeerplaats van het vliegveld. Mocht iemand schuld bekennen aan de beschadiging aan jouw auto, dan draait de verzekering van deze persoon uiteraard op voor de beschadiging. Als dit niet het geval is, moet jij zelf de schade claimen bij je verzekering.

Of de schade uiteindelijk wel of niet vergoed wordt, hangt af van je autoverzekering. Met alleen een WA-verzekering wordt de schade aan je eigen auto nooit vergoed. Met een WA + beperkt casco wordt de schade vergoed als je kunt bewijzen dat het gaat om brand-, storm-, ruit- en diefstalschade. Met een allrisk-autoverzekering ben je ook verzekerd voor vandalisme en schade door eigen schuld.

Auto gestolen?

Een beschadiging aan je auto is een flinke domper na een ontspannen vakantie. Het is echter nog veel erger als je auto gestolen wordt tijdens je vakantie. Wederom is de beheerder van het parkeerterrein niet aansprakelijk. Of de schade vergoed wordt, hangt ook in dit geval af van je autoverzekering. Bij een WA-verzekering, valt diefstal niet onder de dekking. Als je een WA + beperkt-cascoverzekering of allrisk-autoverzekering hebt afgesloten, zal de verzekering je schade wel vergoeden.

Doe direct aangifte door het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit te bellen (088 0087444), en meld de autodiefstal ook bij je verzekeraar. Als de auto na dertig dagen nog niet is teruggevonden, dan ontvang je een bepaald bedrag van de verzekeraar. Dit kan de nieuw-, aanschaf- of dagwaarde zijn of een bedrag op om een gelijkwaardige auto te kopen. Wordt de auto alsnog teruggevonden, dan moet je dit bedrag terugbetalen aan de verzekeraar.

Vergelijk aanbieder van parkeerplaatsen

In de buurt van Schiphol zijn er tal van aanbieders van parkeerplaatsen. Naast de officiële parkeergarages die bij Schiphol horen, zijn er ook particulieren en kleine partijen die parkeerplaatsen aanbieden. Wees kritisch en vergelijk deze partijen goed met elkaar. Vaak kun je online veel reviews vinden. Moet je je sleutels afgeven bij vertrek? Wordt je auto verplaats in de tijd dat je op reis bent? Is het een overdekte garage? Maken ze gebruik van camerabewaking? Hoe zit het met de voorwaarden? Zomaar wat vragen die belangrijk zijn voor de keuze van de juiste parkeerplaats. Zelf hebben we goede ervaringen met Quick Parking.

Met een gerust hart op vakantie

Parkeren op de parkeerplaats van een vliegveld is dus niet geheel zonder risico. Een goede autoverzekering afsluiten is belangrijk. Voordat je op vakantie gaat, is het daarom verstandig om nog eens te kijken naar je autoverzekering en wat deze precies dekt. Wil je met een gerust hart op vakantie zonder je druk te maken over mogelijke beschadigingen of diefstal? Dan kunnen een WA + beperkt casco of een allrisk-autoverzekering uitkomst bieden. Maak wel een reële keuze: heb je een auto waarvan de dagwaarde heel erg laag is, dan is het vaak verstandiger om een lagere autopremie te kiezen en dus te gaan voor een WA-verzekering. Laat je hierover informeren door de verzekeraar of door een vergelijkingssite.

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Meer over Costa Rica

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop