Zoeken:

Street art op de Azoren? Deze murals wil je zeker zien in Ponta Delgada!

Mijn liefde voor street art zal niet onopgemerkt zijn gebleven. Ik schrijf er regelmatig over en op Instagram sta ik zo nu en dan weer voor een muur vol graffiti te shinen. Tijdens vrijwel iedere stedentrip ga ik op zoek naar kleurrijke kunstwerkjes. Van Londen, Parijs tot Berlijn en Madrid. Overal leg ik street art vast op beeld. Het begint bijna een vast onderdeel te worden tijdens het reizen.

Toen ik naar de Azoren vloog verwachtte ik echter geen street art aan te treffen. Want off all places zou je deze eilandengroep toch niet echt in verband brengen met straatkunstenaars. Ik wist niet eens dat Ponta Delgada een stad van betekenis was. Deze reisblogger voelde zich dan ook even wereldvreemd toen ze met het vliegtuig landde op het eiland São Miguel. Ik verwachtte enkel tropische jungles, theeplantages en uitgestrekte natuurgebieden. Precies zoals Google mij had laten zien. Maar naast dat alles trof ik ook een levendige stad aan vol met leuke restaurants, gezellige bars en héél veel street art. Sterker nog, ieder jaar vindt hier het Walk & Talk Urban Art Festival plaats. Helemaal in het teken van kunst en street art!

street-art-azoren


Het Walk & Talk Festival op de Azoren

Het Walk & Talk festival is een jaarlijks terugkerend festival op de Azoren. In 2016 vond het elfde festival voor het eerst plaats op twee verschillende eilanden. In juli op Sao Miguel en in september op Terceira. Sindsdien doen beide bestemmingen ieder jaar mee. Gedurende twee weken gaan straatkunstenaars dan aan het werk en kunnen bezoekers van het Walk & Talk festival op verschillende plekken de kunstwerken aanschouwen, exposities bekijken en presentaties bijwonen.

Het mooie van het festival is dat de muurschilderingen na het festival nog 365 dagen te bekijken zijn. Het is namelijk gewoon kunst in de openbare ruimte en in Ponta Delgada kun je met een speciale kaart het hele jaar door de kunstroute volgen. Inmiddels telt het creatieve circuit 100 kunstwerken dus er is genoeg te zien. Het is overigens niet alleen street art. Er staan ook verschillende kunstobjecten verspreid door de stad en daarnaast zijn er tijdens het festival ook dans- en theatervoorstellingen, videomapping installaties en optredens van bandjes.

graffiti-azores


Street art dankzij weggehakte stukjes muur

Meer dan 220 kunstenaars van over de hele wereld hebben inmiddels een creatieve bijdrage aan de stad geleverd. Het festival laat zien hoe veelzijdig de Azoren zijn en hoe openminded haar inwoners zijn.

De Portuguese straatkunstenaar Alexandre Farto, beter bekend als Vhils, tilt street art naar een compleet ander level. Met een drilboormachine en een hamer schaaft hij namelijk stukjes muur van gebouwen af waardoor er 3d afbeeldingen ontstaan. Hier komt geen graffiti aan te pas. Een enorm tijdrovende klus die met veel precisie gepaard gaat. De twee heren op onderstaande afbeelding zij door Alexander gecreëerd. Ook in Lissabon en andere Portugese steden kun je werk van zijn hand vinden.


De walvissen van de Azoren

Onze gids Sandra Soares van Turismo Açores was zo lief om even van het programma af te wijken zodat ik nog even wat street art kon fotograferen. Mocht je Sao Miguel bezoeken dan kan ik een tour met Sandra echt aanbevelen. Naast dat ze ontzettend gezellig en grappig is weet ze ook heel veel over het eiland te vertellen en kan ze je de beste plekjes laten zien. 

Het mooiste stukje street art vond ik dankzij onze gids ergens in het centrum van Ponta Delgada. Een meterslange blauwe walvis die op een muur in een klein zijstraatje staat. Langs de Azoren zwemmen veel walvissen die vaak op doortocht zijn. De meeste toeristen bezoeken Sao Miguel dan ook om walvissen te zien en ook ik ging er op walvissen expeditie. Dit kunstwerk vond ik daarom erg toepasselijk voor het eiland en daarnaast is het design erg gedetailleerd en strak op de muur gezet. Walvissen zijn sowieso een terugkerend thema. Naast in de zee kun je ze namelijk ook op veel muren in Ponta Delgada spotten. Prachtig toch?

walk-and-talk-whale


Zelf naar de Azoren?

Vlieg je binnenkort naar de Azoren en specifiek naar São Miguel? Naast het spotten van walvissen, watervallen en al het ander wonderschoon kan ik je een bezoekje aan Ponta Delgada meer dan aanraden. Street art lovers kunnen hier hun hart ophalen en foodies zijn er aan het juiste adres voor de beste eetadresjes van het eiland.

Wie graag een verzorgde pakketreis boekt naar de Azoren kan eens een kijkje nemen op Corendon.

Vliegen naar Lissabon

De vliegtijd van Amsterdam naar Lissabon bedraagt ongeveer 3 uur. Ben je nog op zoek naar een goedkope vlucht? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 89 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Onze City Guide voor Lissabon
Bekijk alle blogs over Portugal

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Sinds een paar jaar in de ban van het noorderlicht en het fotograferen van wildlife. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de mooiste design- en boutique hotels.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop