Zoeken:

Zo bescherm je je smartphone op reis (+ 5 EHBO tips voor je telefoon)

Op reis kunnen we inmiddels niet meer zonder telefoon. Even de route opzoeken in Google maps en wat reviews van restaurants checken voordat je uit eten gaat. Zelfs de mobiele instapkaarten laat je met één druk op de knop bij de gate zien. Je smartphone is op reis dus een kostbaar bezit, net als de rest van het jaar trouwens. Maar de kans dat er op reis wat mee gebeurd, is net een tikkeltje groter. Daarom delen we hieronder wat tips om je telefoon nog beter te beschermen op reis. En mocht het toch misgaan, dan heb je wellicht nog iets aan de volgende EHBO cursus voor je smartphone!

Les 1: Bescherm je telefoon tegen vallen en stoten

Koffer in de ene hand, handtas in de andere en je smartphone in je broekzak. Even een verkeerde beweging en hij ligt op de grond. Met de peperdure telefoontjes van tegenwoordig is voorkomen beter dan genezen. Voor een schermreparatie van de nieuwste iPhone betaal je namelijk al snel €250,-.

De oplossing: Gebruik een screenprotector (van tempered glass) en een telefoonhoesje. Dit Motorola One Macro hoesje kan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Er zijn veel verschillende hoesjes verkrijgbaar, maar het belangrijkste is dat deze je telefoon zo volledig mogelijk beschermd. Aan alleen een “bumper” heb je niet zoveel, aangezien de voor- of achterkant nog steeds beschadigd kan raken.

Les 2: Wat te doen bij kou?

Bij -30 graden het noorderlicht spotten in Lapland? Prachtig! Maar je telefoon vindt het waarschijnlijk een stuk minder leuk, net als al je andere elektronische gadgets trouwens. Batterijen gaan bij extreme kou namelijk een stuk sneller leeg en in het uiterste geval kunnen er kleine elementen bevriezen. Bij de overgang van (extreem) koud naar warm kan er ook condensvorming optreden.

De oplossing: Neem een krachtige powerbank mee en bewaar je telefoon in een sok (die je dicht tegen je lijf houdt). De beste plek is de binnenzak van je jas.

Les 3: Wat te doen bij waterschade?

Op vakantie ben je een stuk vaker in de buurt van water. Of je nu aan het zwembad ligt, op het strand zit of met een bootje op een meer vaart; een ongeluk zit in een klein hoekje. Stop je telefoon dus altijd in een waterdichte case of beschermhoes. Vertrouw echter niet blindelings op waterdichte hoesjes waar je zogenaamd onderwater foto’s kan maken. Mocht het namelijk toch misgaan, dan ben je hier vrijwel nooit voor verzekerd. Ook regen of een verblijf in zeer vochtige gebieden (zoals regenwouden) kan waterschade aan je telefoon veroorzaken.

De oplossing: Waterschade is het meest desastreus voor je telefoon. Tenzij de smartphone waterdicht is natuurlijk. In alle andere gevallen kun je proberen om je uitgeschakelde telefoon 24 uur in een bak met rijst te leggen. Dit absorbeerd namelijk veel vocht. Neem ook altijd een paar zakjes met silicagelkorrels mee op reis. Deze vochtabsorberende zakjes vind je vaak in nieuwe schoenendozen en zijn handig om te bewaren. Je kunt ze bijvoorbeeld in je handtas of cameratas stoppen. Wees wel voorzichtig met het gebruik hiervan bij kinderen en dieren!

Les 4: Wat te doen bij oververhitting?

Smartphones zijn ontzettend krachtig en zitten slim in elkaar, maar ze kunnen nog steeds niet zo goed tegen extreme kou en warmte. Bij hoge temperaturen kan de batterij sneller verouderen en kan de telefoon in zeer extreme gevallen zelfs in brand vliegen! In de zomer ben je nogal snel geneigd om je telefoon naast je neer te leggen in de zon, maar kijk hier mee uit. Een telefoon kan in slechts een paar minuten oververhit raken. Als het toestel te heet wordt krijg je op een iPhone of Android telefoon vaak een melding. Leg hem op het strand dus altijd onder een boekje, handdoek of op een andere plek in de schaduw.

De oplossing: Het enige wat je bij oververhitting kan doen is je telefoon op een koele plek neerleggen en af laten koelen. Zorg er echter voor dat de overgang niet te groot is. Leg je telefoon dus nooit in de koelkast of op een ice pack. Dit kan namelijk voor condensvorming zorgen en dan ben je nog veel verder van huis. Laad ook nooit je telefoon op in de zon (want daar wordt die nog warmer van) en vermijd het gebruik van “zware apps” zoals spelletjes even.

Les 5: Hoe ga je om met zand en vuil?

Altijd al een kamelentocht door de woestijn willen maken? Lekker slapen onder de sterren in de Sahara? Super leuk natuurlijk, maar killing voor je telefoon en camera apparatuur. Iedereen die ooit in de woestijn heeft geslapen kan het namelijk beamen; het zand zit na afloop werkelijk overal. Ook in de kabelingang van je telefoon en in de randjes van je telefoonhoesje. Houd je telefoon dus zoveel als mogelijk in je tas en stop hem in een waterdicht hoesje. Dat werkt namelijk ook perfect tegen zand en vuil (zoals modder).

De oplossing: Neem een klein blaasbalgje (te koop bij camera- en elektronica zaken) en een brillendoekje mee waarmee je je telefoon zo goed mogelijk ter plekke kan reinigen. Verwijder losse onderdelen (zoals een micro-sd kaartje pas als je in een stofvrije omgeving bent.

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop