Zoeken:

Je telefoon gebruiken in het vliegtuig, dit moet je weten!

Tegenwoordig is iedereen verweven met zijn telefoon. Altijd en overal wil je hem kunnen gebruiken en er zijn nog maar weinig plekken op de wereld waar je je smartphone niet kan gebruiken. Toch is er één plek waar je verplicht offline moet gaan; in het vliegtuig. Tijdens het opstijgen en landen moet je telefoon namelijk altijd in de vliegtuigmodus. Maar waarom is dat eigenlijk en waarvoor mag je je telefoon nog wel gebruiken aan boord? Hieronder leggen we het je allemaal haarfijn uit.

Waarom moet je telefoon in vliegtuigmodus?

Tijdens het vliegen moet je vanwege een mogelijke verstoring van de vliegtuigapparatuur de vliegtuigmodus inschakelen. Je telefoon zoekt namelijk continu naar de dichtst bijzijnde telefoonpalen waarmee deze een netwerkverbinding kan maken. Zo blijf je namelijk “online”. Maar zodra je vliegensvlug de lucht in gaat kan je telefoon niet meer zo snel schakelen tussen alle telefoonpalen waar die op dat moment op aan straalt. Het zoekende signaal wat die daarvoor continu uitzend kan ruis op de koptelefoon van de piloten veroorzaken. Dit kan zeer vervelend zijn voor de communicatie met de luchtverkeersleiding. Zet je telefoon daarom altijd in vliegtuigmodus zodra dit aangekondigd wordt!

Download al je favoriete films, series en muziek

Wanneer je telefoon in vliegtuigmodus staat, is bellen en internetten niet meer mogelijk. Heel jammer natuurlijk, maar niet getreurd! Er zijn oplossingen om je vliegreis toch zonder verveling door te komen. Je kunt bijvoorbeeld voor vertrek je favoriete muziek, boeken, films en games downloaden. Dit kan bijvoorbeeld in de Netflix, Videoland of HBO Max app. Ook Spotify bied de mogelijkheid aan om je muziek offline te luisteren. Ook belangrijke PDF werkbestanden of andere documenten (zoals vliegtickets, hotel reserveringen etc.) kun je in de Google Drive app plaatsen en voor vertrek op “offline gebruik” zetten.

Neem een powerbank mee

Wil je je telefoon opladen in het vliegtuig, dan is het handig om een goede powerbank mee te nemen. Niet ieder vliegtuig heeft namelijk bij elke stoel een usb-poort of stopcontact. Let wel goed op je smartphone terwijl deze aan het opladen is, want in een vliegtuig zijn elektronische apparaten extra gevoelig voor kortsluiting en kunnen ze in zeldzame gevallen brand veroorzaken. Dat is ook de reden dat je nooit elektronische apparaten of powerbanks in je koffer mag stopen.

Internetten in het vliegtuig steeds vaker mogelijk

Zoals eerder vermeld, is de algemeen geldende regel ‘vliegtuigmodus aan tijdens je vlucht’. Maar er zijn tegenwoordig steeds meer vluchten waarbij er wel WiFi aan boord is. Hier zijn echter vaak kosten aan verbonden. Je logt meestal in met een door de maatschappij verstrekte inlognaam en wachtwoord. Wil je weten met welke vliegmaatschappijen je wifi-verbinding hebt aan boord? Check het hier.

WiFi tijdens vlucht de toekomstige norm?

Er wordt hard gewerkt aan wifi aan boord van vliegtuigen, zodat je altijd bereikbaar bent. Steeds meer vliegtuigen krijgen antennes waarmee wifi tijdens het vliegen veilig mogelijk is. De verwachting is dat in de nabije toekomst internetgebruik de norm zal zijn bij iedere vlucht. Maar tot die tijd moet je gewoon je vliegtuigmodus aanzetten.

Voorkom hogere datakosten op vakantie

Als je op vakantie gaat, kan internetten en bellen hoge kosten met zich meebrengen. Om te voorkomen dat je na een reisje naar het buitenland een flinke rekening krijgt, kun je bijvoorbeeld dit sim only abonnement nemen. Hiermee kun niet zomaar buiten je bundel gaan. Wanneer dat wel gebeurt krijg je tijdig een bericht dat je tegoed op is. Je bepaalt dan zelf of je extra tegoed wilt bijkopen. Zo kom je nooit voor onverwacht hoge kosten te staan. Buiten Europa is het sowieso altijd verstandig om bij het vertrek in Nederland al je mobiele data en de dataroaming optie uit te zetten.

Britt Vermeulen

Dit artikel is geschreven door Britt Vermeulen. Reisfanaat, fervent wijnproever én hobbykok. Als gastschrijver deelt ze graag haar reistips en adresjes voor unieke overnachtingen wereldwijd.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop