Search:
auto huren in IJsland

Auto huren in IJsland? Mijn tips en ervaringen voor het vinden van de beste huurauto!

Wil je een auto huren in IJsland? Goede keuze! Met een huurauto kun je in korte tijd een mooie rondreis maken en alle bezienswaardigheden bezoeken. Stippel je reisroute voor IJsland uit en rijd naar de mooiste plekken van het land. Met een huurauto zit je niet vast aan een reisschema en heb je alle vrijheid van de wereld. Hieronder vind je alle antwoorden op de meeste vragen die je zult hebben als je denkt aan autohuur in IJsland. Doe er je voordeel mee!

Auto huren in IJsland? Dit zijn mijn tips en ervaringen!

Ik heb IJsland zowel in de winter als in de herfst bezocht. Het land is in alle jaargetijden prachtig, maar het vereist wel een iets andere voorbereiding. Naast andere kleding moet je namelijk ook nadenken over een ander type huurauto. In de ijskoude maand januari reed ik in 5 dagen de Golden Circle route (en een klein deel van Zuid-IJsland) met een Honda CR-V; een grote 4×4 automaat met spikebanden.

In de maand oktober lag er alleen in het noorden een beetje sneeuw en reed ik in 10 dagen de hele ring road met een Suzuki Swift. Zoals altijd huurde ik deze auto’s bij Sunny Cars en in beide gevallen kon ik de huurauto op de luchthaven van Reykjavik meenemen.

➞ Zoek en vergelijk huurauto’s voor IJsland

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

4x4 huurauto in IJsland

Wat heb je nodig voor autohuur in IJsland?

Reizigers die willen autorijden in IJsland hebben een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig. Uiteraard moet je ook in het bezit zijn van een geldig EU-rijbewijs. De minimumleeftijd voor het huren van een auto verschilt per verhuurder maar is meestal 21 jaar. Vaak moet je ook minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.

Neem altijd je creditcard mee voor de borg die je moet betalen. Deze moet op naam van de hoofdbestuurder staan. Vergeet ook vooral niet van tevoren te checken wat je pincode is. Het komt vaker dan je denkt voor dat reizigers dit ter plekke niet meer weten omdat ze hun creditcard niet zo vaak gebruiken. Wij Nederlanders zijn hier simpelweg niet zo op ingesteld.

Besneeuwde wegen in IJsland

Hoe vind je de beste huurauto in IJsland?

Op het vliegveld van Reykjavik vind je een paar grote autoverhuurders. Online vind je er nog veel meer, zoals het bekende Global Rent-a-car en SADcars. De ervaringen van klanten zijn wisselend. Vaak adverteren ze met spotgoedkope prijzen, waarbij alle extra’s nog ontbreken. Essentiële extra’s zoals een goede autoverzekering, airconditioning of een navigatiesysteem. Tel dat erbij op en de prijzen zijn ineens een stuk minder voordelig. Ook zijn de voorwaarden vaak zo onduidelijk en technisch omschreven, dat het bijna rocket science wordt om de verschillende verhuurders met elkaar te vergelijken. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop! Pas als je schade rijdt kom je hier tevergeefs achter.

Ik raad daarom altijd Sunny Cars aan voor autohuur in IJsland – maar eigenlijk ook voor iedere andere reisbestemming – omdat je bij hun altijd all-inclusive een auto huurt. Je hoeft dan geen extra verzekeringen af te sluiten, er zijn geen verborgen kosten, je mag een ongelimiteerd aantal kilometers rijden en je hebt geen gedoe meer ter plaatse. Indien je een huurauto bij de luchthaven wilt ophalen staat er gewoon een transfer voor je klaar die je naar de lokale autoverhuurder brengt. Daar lever je de auto ook weer in.

➞ Lees ook: Auto huren bij Sunny Cars? Dit zijn mijn ervaringen

Contract van huurauto in IJsland

Waarom Sunny Cars?

Sunny Cars is een professionele tussenpartij die alles voor je regelt omtrent autohuur in IJsland. Ze zijn ook in het buitenland 24/7 bereikbaar voor persoonlijke ondersteuning in het Nederlands. Als je bij Sunny Cars een auto huurt weet je gewoon zeker dat alles goed geregeld is. Bovendien is een wijziging doorgeven altijd gratis tot 4 uur voor huuraanvang. Of het nu gaat om de huurperiode, de autocategorie of om extra bij te boeken opties. Wel zo flexibel als je reisplannen ineens veranderen!

Houd er wel rekening mee dat je altijd een autocategorie reserveert en niet voor een specifiek merk of model kan kiezen. Binnen iedere categorie vallen verschillende autotypes. Zo kun je bijvoorbeeld een automaat of een 4 wheel drive auto huren in IJsland. Bij het boeken zie je dan verschillende auto’s staan, maar het kan dus zijn dat je ter plekke een vergelijkbaar model krijgt. Mij persoonlijk maakt dat niks uit en mocht ik ter plekke toch nog een andere auto zien staan die ik liever wil, dan vraag ik altijd aan de lokale verhuurder of ik nog kan ruilen. Soms kunnen ze het contract dan nog ter plekken aanpassen.

➞ Zoek en vergelijk huurauto’s voor IJsland

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Tips autohuur in IJsland: Waar kun je een auto huren?

Bij Sunny Cars kun je (all-inclusive) een auto huren en op de volgende plekken in IJsland ophalen:

➞ Auto huren Reykjavik Keflavik International luchthaven
➞ Auto huren Reykjavik Domestic luchthaven
➞ Auto huren Reykjavik
➞ Auto huren Akureyri
➞ Auto huren Akureyri luchthaven
➞ Auto huren Egilsstadir
➞ Auto huren Egilsstadir luchthaven
➞ Auto huren Hofn
➞ Auto huren Hofn luchthaven
➞ Auto huren Husavik
➞ Auto huren Isafjordur
➞ Auto huren Isafjordur luchthaven
➞ Auto huren Saudarkrokur
➞ Auto huren Vestmannaeyjar luchthaven

Huur een auto met korting bij Sunny Cars

Wij Nederlanders houden van geld besparen en gelukkig kun je dat ook heel simpel doen bij autohuur in IJsland. Regelmatig zijn er op de website van Sunny Cars kortingscodes te vinden waarmee je extra goedkoop een auto kunt huren in IJsland. Ook hebben ze regelmatig een goede autohuur aanbieding voor een bepaalde periode of reisbestemming.

Kortingscode Sunny Cars 2023

Ben je op zoek naar een kortingscode voor Sunny Cars? Het kan zijn dat Sunny Cars momenteel een scherpe autohuur aanbieding heeft. De verlaagde tarieven zie je dan meteen bij de huurauto’s staan. Let op: alle kortingen en acties lopen via Sunny Cars, het heeft dus geen zin om elders naar kortingscodes te zoeken.

➞ Bekijk alle aanbiedingen bij Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Moet je een 4×4 auto huren in IJsland?

Een 4×4 auto (ook wel een 4wd of four wheel drive genoemd) wordt door alle vier de wielen van de motor aangedreven, waardoor je meer grip op de weg krijgt. Zo’n auto is noodzakelijk voor een ritje op de F-wegen naar het binnenland. Deze wegen zijn niet geasfalteerd en het gebied is door modder en smeltwater zeer moeilijk toegankelijk. In de winter worden deze wegen zelfs preventief gesloten.

Op de ringweg van IJsland en de wegen op de Golden Circle route is een 4×4 niet per se nodig maar in de winter raad ik het je wel aan. Toen ik er in januari was lag er een dik pak sneeuw en waren de wegen heel erg glad. Hoewel ik toen slechts een deel van IJsland heb bezocht was ik heel blij dat we in een wat zwaardere 4×4 auto reden die spikebanden had. Onderweg zagen we meerdere auto’s die van de weg gegleden waren. De strenge winters in IJsland moet je zeker niet onderschatten.

Zie je je het helemaal niet zitten om in de sneeuw te rijden en krijg je al stress van de gedachte? Bezoek IJsland dan in de zomer. Dan kun je zonder 4 wheel drive met een gerust hart de hele dag en nacht (want middernachtzon!) lekker rondtoeren.

➞ Zoek en vergelijk 4×4 huurauto’s voor IJsland

Gehuurde auto in IJsland

Een automaat of een handgeschakelde auto?

Het rijden in een automaat is heel simpel en in plaats van steeds op te schakelen of terug te schakelen, kun je dan lekker de auto het werk laten doen. Dat scheelt weer wat zweetdruppels op je voorhoofd tijdens de hellingproef. IJsland is echter een redelijk vlak land dus veel hellingen zul je onderweg niet tegen komen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je dus wel of geen automaat huren. Persoonlijk vind ik het altijd heel comfortabel rijden dus tijdens beide reizen in IJsland heb ik in een automaat gereden.

Heb je in de winter in IJsland een auto met winterbanden of spikes nodig?

Autorijden in IJsland kan in de winter nogal een uitdaging zijn. Er valt veel sneeuw, de wegen kunnen spekglad worden en het kan hard waaien. Toch is autohuur in IJsland ook voor die periode een aanrader. Je moet alleen wel zelfverzekerd achter het stuur gaan zitten en niet bang zijn om de IJslandse wegen te trotseren. Check ter plekke of je huurauto spikebanden heeft. Het begrip winterbanden kennen ze in IJsland eigenlijk niet, want ze rijden er feitelijk het hele jaar door op winterbanden. Het verschil in autobanden zit dus in de spikes en dat extra beetje grip op de weg kun je wel gebruiken in de winter.

Huurauto met winterbanden in IJsland

Kun je een auto huren in IJsland zonder creditcard?

Bij vrijwel iedere autoverhuurder is een creditcard op naam van de hoofdbestuurder verplicht. Zo ook bij autohuur in IJsland. Zorg dus dat je altijd je creditcard meeneemt en check of de naam op de reservering 100% overeen komt met die op je creditcard. De huurovereenkomst ga je namelijk persoonlijk aan en daarom moet de creditcard op je eigen naam staan. Zonder een geldige creditcard op naam krijg je geen huurauto mee. Heb je nog geen creditcard? Dit is volgens ons de beste creditcard voor op reis.

Hoe hoog is de waarborg voor autohuur in IJsland?

De waarborg voor een huurauto in IJsland verschilt per autoverhuurder en voertuig. Meestal is het een bedrag tussen de 500 en 2000 euro. Lees vooraf dus goed de voorwaarden door of vraag het aan de lokale verhuurder.

Het bedrag wordt van je creditcard afgeschreven, dus zorg dat je genoeg bestedingslimiet op je kaart hebt staan als je een auto wilt huren in IJsland. Cash of met een pinpas de borg betalen kan vrijwel nooit. Na de huurperiode stort de autoverhuurder binnen een paar dagen het bedrag weer terug op je creditcard.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Kun je veilig de weg op in IJsland?

Autorijden in IJsland is zeker veilig en heel erg leuk, mits je je gezonde verstand gebruikt en altijd alert blijft. Houd je net als in Nederland aan de verkeersregels. Wil je weten waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan ook even het artikel over autorijden in IJsland.

➞ Alle tips voor autorijden in IJsland

Wat moet je doen bij schade aan je huurauto in IJsland?

Controleer met de verhuurder altijd goed de auto voor vertrek en maak foto’s van eventuele krassen, deuken of andere beschadigingen. Hiermee kun je bij het inleveren van de auto aan tonen dat de schade al aanwezig was voordat je de weg op ging. Schade als gevolg van het rijden door rivieren of beekjes, wordt bij autohuur in IJsland niet gedekt door een verzekeraar. Ga dus niet zomaar off-road rijden en handel altijd met gezond verstand.

Mocht je een ongeluk krijgen of betrokken raken bij schade, meld dit dan direct aan het autoverhuurbedrijf. Hiermee voorkom je dat je achteraf zelf opdraait voor de schade, je bent immers niet voor niets verzekerd bij autohuur in IJsland.

Mijn ervaring met Sunny Cars en autoschade

Zelf heb ik ook te maken gehad met schade aan onze huurauto. Toen we in de maand oktober de ring road reden sprong uit het niets de achterruit van de auto. Waarschijnlijk is dit door een opspattend steentje gebeurd. Helaas bevonden we ons op dat moment in het oosten van IJsland, in het donker op een van de meest afgelegen locaties. Een plek die vanuit alle steden en grotere dorpen vrijwel niet meer te bereiken was ’s avonds laat. Het was bovendien ook nog eens weekend en de dichtstbijzijnde garage was al gesloten. Uiteindelijk hebben we die nacht in een andere accommodatie doorgebracht en heeft de eigenaar van deze B&B ons geholpen met het afplakken van de ruit.

Gelukkig hadden we onze huurauto bij Sunny Cars gehuurd, want die stonden ons telefonisch in het Nederlands te woord en hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat we de volgende dag op het vliegveld van het (vrijwel niet uit te spreken) vliegveld Egilsstaðaflugvöllur onze huurauto om konden ruilen.

We hebben de reis dus met een kleine vertraging voortgezet. Ter plekke moesten we de schade betalen aan de lokale verhuurder (in dit geval Budget), maar nog voordat dit bedrag door de bank geïncasseerd was had Sunny Cars onze schadeclaim al behandeld en het geld binnen 3 dagen op onze rekening teruggestort. Goede service van Sunny Cars dus!

➞ Zoek en vergelijk huurauto’s voor IJsland

Wist je dat…

Je in minder dan 3,5 uur naar IJsland kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor IJsland ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over IJsland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop