Search:

Een roadtrip door Europa: Waar moet je rekening mee houden?

Het vliegtuig instappen en binnen een paar uur op de plek van besteming aankomen. Heerlijk, al kan het soms ook fijn zijn om de auto te pakken. Genieten van de reis, meer nog dan van de bestemming. Naar de steile bergpassen van Scandinavie en de golvende kustlijn van de Middellandse Zee. Zelfs een roadtrip naar Berlijn kan als een groots avontuur aanvoelen. Maar waar begin je met het plannen van een roadtrip?

Waar gaat de reis naartoe?

Roadtrips worden steeds populairder. Van een hipster volkswagenbusjes tot een 4×4 met daktent. Roadtrippers kiezen voor ultieme vrijheid en avontuur. Maar hoe bereid je zo’n reis voor? Begin met het uitstippelen van de route die je voor ogen hebt.

Leidt jouw reis naar de chique, zonnige kustlijn van Marbella in Zuid-Spanje of zoek je het hogerop en wil je de magische Stelviopas in Noord-Italië bedwingen? Of wat te denken van een vluchtig bezoek aan Monaco, voordat je onder een perfect helblauwe hemel het pittoreske Franse landschap ontdekt? Of maak net als ik een prachtige roadtrip door het natuurrijke Slovenië.

Online vind je enorm veel inspiratie voor verschillende roadtrips. Stuk voor stuk droomreizen, die je van de zonnige kustlijn van Portugal naar de gouden zandstranden en eeuwenoude Griekse snelwegen voeren. Instagram en Pinterest kunnen je naar de mooiste bestemmingen leiden. Ook YouTube en Vimeo staan vol met fimpjes van bijzondere roadtrips. Stippel dus een mooie route uit en verzamel alle mooie plekjes op je eigen Google My Maps.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je vertrekt is het van groot belang dat je op alles voorbereid bent. Veiligheid voor jou, je vrienden of familie staat voorop. Zorg er dus voor dat de auto of het busje waarmee je Europa gaat ontdekken in goede staat verkeert. Laat het voertuig desnoods nog even door een monteur checken. Controleer ook of er nog bepaalde regels in het land gelden. In Berlijn mag je bijvoorbeeld niet in het centrum parkeren zonder een groene milieusticker.

Sla ook voldoende water in, bij voorkeur gekoeld, want er is altijd een kans dat je onder de brandende Franse zon in de file komt te staan. Vergeet natuurlijk ook je favoriete snacks niet, net als een afspeellijst met passende muziek voor het ultieme vakantiegevoel.

Tegenwoordig kun je in heel Europa gebruik maken van je Nederlandse databundel. Handig voor Google Maps onderweg, maar mocht je verbinding wegvallen dan is het natuurlijk wel zo handig als je nog een old school kaart in de auto hebt liggen. Zelf gebruik ik al jaren de Tom Tom Europa app op mijn telefoon. Makkelijk te updaten en offline te gebruiken. Bedenk ook goed of je wel de snelste route wilt nemen naar je eindbestemming. Soms zijn de binnenwegen net wat leuker en spannender.

Pech onderweg

Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk zit overal in een klein hoekje. Met een EHBO-koffer en andere noodvoorzieningen in de achterbak, ga je goed voorbereid op pad. Je planning kan op papier nog zo perfect zijn, maar als je met pech langs de weg komt te staan is dat gewoon keihard balen. Ook daar is een eenvoudige, en eigenlijk onmisbare, oplossing voor: een goede autoverzekering.

Bepaal zelf welke dekking bij je past en maak je verzekering compleet met aanvullende dekkingen zoals een inzittendenverzekering en pechhulp. Daarmee kun je overal in Europa op hulp bij pech onderweg rekenen. Om jezelf, je passagiers en je reis te beschermen.

Plan tot slot genoeg stops in en zorg dat je nooit te lang achter het stuur zit. Even je benen strekken bij het tankstation en nieuwe restaurants ontdekken in onbekende dorpjes. Het is helemaal geen straf en ook nog eens een stuk veiliger. Maak van tevoren ook een lijstje met leuke accomodaties die op de route liggen zodat je eventueel ergens de nacht door kunt brengen. Probeer voor de rest gewoon te genieten van de reis en het avontuur!

inhetvliegtuig

Christiaan Rijnhart

Dit artikel is geschreven door Christiaan Rijnhart. Met zijn voorliefde voor luxe reizen, snelle auto's en aviation, deelt hij graag al zijn reistips. Als fervent fotograaf en drone piloot legt hij ook vanuit de lucht alles vast op beeld.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop