Zoeken:

Alles voor de gram: Zo maak je de perfecte vakantie selfie

Op reis maakt vrijwel iedereen foto’s; van mooie landschappen, fraaie straatbeelden en toeristische bezienswaardigheden. Sinds de komst van de smartphone is het namelijk een koud kunstje geworden om alles met één druk op de knop vast te leggen en je telefoon heb je eigenlijk altijd binnen handbereik. Bovendien worden de camera’s van telefoons steeds beter. Smartphones zoals de iPhone of gloednieuwe Samsung Galaxy S20 beschikken bovendien niet over één, maar meerdere camera’s.

Hierdoor maken we ook steeds meer foto’s van onszelf. De bekende én beruchte selfies. Hartstikke leuk voor je plakboek, het digitale archief of voor op de gram. Maar hoe maak je nou de perfecte selfie op reis? En hoe zorg je ervoor dat het niet bij een cheesy kiekje blijft?


Zet je flitser uit!

Op een smartphone kun je vrij weinig veranderen aan de camera-instellingen. Let er echter wel op dat je de flitser uitzet voordat je een zelfportret gaat maken. Het licht is niet echt flatterend en rode ogen wil je natuurlijk vermijden. Gebruik ook geen filters. Deze kun je altijd achteraf nog toevoegen.

Gebruik een selfie stick of statief

De selfie stick is misschien wel het meest gehate en gebruikte item van veel reizigers. Vreselijk irritant overal die uitklapbare stokken, maar oh zo handig! Je bereik wordt in een handomdraai een stuk groter en je kunt grotere groepen eenvoudig binnen het kader plaatsen. Ze zijn bovendien ook te koop met ingebouwde zelfontspanners.

Wil je nog wat meer bereik? Koop dan een (mini)statief voor je telefoon en zet hem ergens op een stabiele ondergrond. Alles valt of staat met de juiste compositie. Experimenteer dus met verschillende kaders.

Gebruik een zelfontspanner

Gebruik de zelfontspanner op je telefoon. Het geeft je de tijd om de juiste pose aan te nemen en de foto’s worden scherper doordat je je camera wat stabieler vast kan houden. Hiermee kun je ook gemakkelijk op afstand een foto van jezelf maken, zonder de hulp van een ander. Zeker als je solo reist is dit ideaal want toevallige voorbijgangers maken zelden de perfecte foto, zoals jij die in je hoofd had voor Instagram.

Laat zien waar je bent

Leuk al die selfies, maar vanwege het beperkte bereik zie je vaak weinig van de omgeving. Zonde, want daar draait het op reis tenslotte om. Mooie landschappen en sprekende stadsbeelden van bijvoorbeeld een stedentrip Parijs. Tegenwoordig zijn er verschillende wide angle opzet lensjes voor je telefoon te koop. Hiermee heb je een groter bereik en kun je de foto beter kaderen.

Ga op zoek naar een mooie setting, goed licht en probeer de typische toeristenkiekjes te vermijden. Experimenteer met verschillende angles en probeer ook eens weg te kijken van de camera. Lach en laat de omgeving spreken. Dat levert vaak veel interessantere beelden op.

Speel met licht

Voor een leuk zelfportretje is goed licht belangrijk. Korrelige foto’s wil je immers vermijden. Ga dus op zoek naar een lichtrijke omgeving en maak bij voorkeur overdag foto’s. Toch kun je ook prachtige foto’s maken tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Vermijd echter fel licht en ga niet tegen de zon in kijken. Dit levert foto’s op met dichtgeknepen ogen en dat wil je nou juist bij een selfie vermijden.


Bewerk je foto’s in Lightroom

Wil je je foto’s naar een nieuw niveau tillen? Bewerk ze dan na met een app als Lightroom. Vrijwel alle Instagram “influencers” gebruiken Lighroom om hun beelden wat op te poetsen. Even de foto wat lichter maken, spelen met de kleuren of het contrast wat bijstellen. Sommige verkopen zelfs presets, die je kunt gebruiken als filters.

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop