Zoeken:

5 x praktische tips om goed voorbereid op reis te gaan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als je op reis gaat. Of je nu een korte citytrip gaat maken of een paar weken gaat rondreizen, sommige zaken moet je gewoon even checken voordat je het vliegtuig in stapt. Vandaag geef ik je 5 tips voor het voorbereiden van je reis. Dan weet je in ieder geval zeker dat je met een gerust hart je koffer kan pakken.

Ga goed verzekerd op reis

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk dat je altijd goed verzekerd op reis gaat. Vaak dekt je eigen zorgverzekering al een aantal mogelijke medische kostenposten, maar lang niet alle spoedeisende medische kosten in het buitenland zijn vaak gedekt. Daarom is het verstandig altijd even te checken wat je precies vergoed krijgt in dit soort gevallen. Niet het leukste klusje, maar in geval van nood ben je blij dat je dit van tevoren allemaal al hebt uitgezocht.

Ga je regelmatig op reis? Spontaan een korte stedentrip of lekker wekenlang rondreizen door Azië? Met een doorlopende reisverzekering ga je altijd goed verzekerd op reis. Soms kun je deze ook uitbreiden met een annuleringsverzekering of wereld- en wintersportdekking. Dit kost in de meeste gevallen maar een paar euro per maand en dan ben je veelal ook verzekerd voor diefstal en schade. Niet geheel onverstandig als je met dure spullen als laptops, camera’s en andere kostbaarheden reist.

Misschien denk je hier bij een weekendje weg in eigen land niet meteen aan, maar ook dan is een reisverzekering belangrijk. Je bagage kan bijvoorbeeld gestolen worden of beschadigd raken. Een doorlopende reisverzekering is voor veel reizigers dus een voordehandliggende keuze. Op Independer.nl kun je heel gemakkelijk verschillende reisverzekeringen met elkaar vergelijken.

Ga goed verzekerd op reis

Vaccinaties nodig?

Het laatste wat je wilt, is ziek worden op reis. Voor sommige landen is het zelfs noodzakelijk om je te laten vaccineren of om anti-malaria pillen te slikken. Inmiddels ben ik voor de meeste dingen al gevaccineerd maar toch controleer ik altijd op Ggdreisvaccinaties.nl of er nog bepaalde zaken zijn waar ik rekening mee moet houden. Laat jezelf dus altijd goed informeren en ga bij twijfel desnoods even langs je huisarts. Zelf heb ik al mijn afspraken voor inentingen ingepland via Reisprik.nl. Je kunt via die site een afspraak maken bij meer dan 60 verschillende artsen in Nederland en als je een uitgebreide zorgverzekering hebt kun je de kosten in de meeste gevallen gewoon declareren bij je zorgverzekeraar.

Je kunt het beste tussen de 4 en 6 weken voor je reis je vaccinaties halen. Maar mocht je nou echt last-minute op reis gaan dan kun je bij Travel Clinics op Schiphol eventueel nog op het laatste moment de benodigde vaccinaties en/of anti-malariatabletten te halen. Vergeet ook niet je gele vaccinatieboekje en je zorgverzekeringspasje mee te nemen op reis.

Reisvaccinaties

Op reis met een creditcard

Ik reis tegenwoordig bijna nergens meer heen zonder creditcard of contant geld. Het is me al een paar keer overkomen dat me pinpas niet meer werkte in het buitenland of dat ik was vergeten hem te activeren voor een bepaald werelddeel. In dat soort gevallen ben je heel blij als je wat contant geld achter de hand hebt voor noodgevallen of reist met een creditcard op zak. Ik kan het me sowieso al bijna niet meer voorstellen dat ik op pad zou gaan zonder creditcard. Een auto huren zonder een dergelijk pasje is vrijwel onmogelijk en ook bij het reserveren van een hotel vragen ze hier vaak om als borg. Betaal wereldwijd in winkels, restaurants, clubs en bestel gemakkelijk nog wat tickets of concertkaartjes online. Met een creditcard gaan die dingen net wat gemakkelijker in het buitenland.

Als je tijdens een citytrip lekker wilt shoppen is een creditcard ook heel erg handig omdat al je aankopen dan meestal ook verzekerd zijn. Met de ANWB Visa Card zijn je aankopen bijvoorbeeld 180 dagen verzekerd tegen schade, diefstal of verlies. Ideaal voor op reis dus!

ANWB Visa Card op reis

Administratieve zaken op reis

Op mijn telefoon staat standaard een kopie van mijn paspoort en deze stuur ik ook altijd door naar mijn eigen e-mail. Handig voor als je deze ergens moet laten zien of voor het geval je je paspoort kwijtraakt op reis. Dit scheelt je een hoop rompslomp bij het aanvragen van een nooddocument op je bestemming. In mijn tas bewaar ik ook altijd een kopie voor het geval ze ernaar vragen bij een hotel of autoverhuur bedrijf. Een paspoort is het meest kostbare bezit wat je bij je hebt op reis, dus houdt deze ten alle tijden bij je en laat deze nooit ergens achter. Ook niet als ze er om vragen als borg!

Daarnaast heb ik ook altijd een lijstje met belangrijke telefoonnummers bij me. Nummers voor het blokkeren van mijn bankpas bijvoorbeeld of het noodnummer van mijn eigen zorgverzekeraar. Ga je langere tijd rondreizen? Stuur je reisroute (incl. verblijfsaccommodaties) dan door naar je familie of vrienden. Handig voor het thuisfront en praktisch in het geval van calamiteiten.

Reisdocumenten

Veilig op reis

Overal op de wereld kun je natuurlijk voor negatieve situaties komen te staan. Toch zijn er bepaalde landen waar extra waakzaamheid is vereist. Dit kan zijn door terreurdreigingen of de verhoogde kans op natuurrampen. Check daarom altijd van tevoren het actuele reisadvies voor jouw reisbestemming op de site van de Nederlandse Rijsoverheid. Zo kun je je beter voorbereiden op de mogelijke veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Houdt er daarbij wel rekening mee dat het om een advies gaat en dat je uiteindelijk zelf de overweging moet maken of je er wel of niet naar toe wilt reizen. Blijf in ieder geval altijd alert tijdens het reizen en houdt in onrustige gebieden het lokale nieuws goed in de gaten.

inhetvliegtuig

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop