Search:

Wandelen en fietsen in het Oostenrijkse Silberregion Karwendel

De rivier de Inn bepaalt de vorm van het dal, de zachte glooiingen van de Tuxer Voralpen en het markante Natuurpark Karwendel kenmerken het landschap erboven. Bij het aanbreken van de lente liggen in de Silberregion Karwendel 400 kilometer wandelpaden en 250 kilometer fietspaden klaar om te worden ontdekt.

Grasausläuten, het begin van de lente

Een oorverdovend teken dat de lente in de Silberregion Karwendel is begonnen, is het traditionele Grasausläuten op paasmaandag. Leden van de schuttersvereniging Erste Schwazer Schützenkompanie doen vroeg in de ochtend met 40 grote en 20 kleinere koeienbellen de grond trillen in Stans, Terfens en Schwaz. Ze kondigen daarmee aan dat het vee weer naar buiten kan om te grazen. Zodra de sneeuw verdwijnt en de eerste tekenen van de lente verschijnen, lokt de natuur ook de eerste wandelaars naar buiten. In het glooiende leisteengebergte in het zuiden en het ruige kalksteenmassief in het noorden ligt een netwerk van 400 kilometer aan wandelpaden op alle hoogtes.

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Wandel over het nieuwe Tiroler Silberpfad

Een azuurblauwe hemel en bloeiende weiden en bomen begeleiden de langeafstandswandelaars in de lente op het nieuwe (86 kilometer lange) Tiroler Silberpfad. De wandelroute ligt op een gematigde hoogte en bestaat uit vijf dagetappes van telkens 13 tot 20 kilometer, die de twaalf gemeenten van de Silberregion Karwendel doorkruist. Als je de route in Jenbach begint passeer je Stans, Vomp en Terfens op je tocht stroomopwaarts aan de voet van het Karwendelgebergte.

Om de paar kilometer verleiden bezienswaardigheden je om een ommetje te maken naar de Karwendel. Meteen aan het begin van de route kun je je verdiepen in de geschiedenis van de streek in het Heimat- und Naturmuseum Jenbach en het prachtige renaissancekasteel Tratzberg voert je mee naar de tijd van de laatste ridders en keizer Maximiliaan.

De Wolfsklamm bij Stans (toegankelijk vanaf 01.05.24) is voor velen de mooiste kloof van Tirol. Aan het bovenste uiteinde ervan, op een steile, kegelvormige rots in het Karwendelgebergte, troont de meer dan duizend jaar oude abdij Sankt Georgenberg. De barokke bedevaartkerk en het gotische kerkje Maria unter der Linde vormen hier het oudste pelgrimsoord van Tirol.

Iets verder naar het westen ligt het Stallental, een van de krachtplekken van de regio, met het imposante Karwendelgebergte als decor. Deze unieke oase van rust en natuur is in het voorjaar bedekt met een kleurrijk tapijt en de beschermde blauwe gentiaan bloeit er uitbundig. Het klimaatleerpad op de Vomperberg geeft wandelaars informatie over de geschiedenis van onze planeet en het milieu. In het Haus steht Kopf in Terfens staat alles letterlijk op z’n kop en zie je de wereld vanuit een ander perspectief, terwijl het zonnestelsel je metgezel is op het planetenleerpad in het Terfner Talwald.

Leuke “afleidingen” op de route

Bij Terfens wisselt het Tiroler Silberpfad naar de overzijde van de Inn. De langeafstandswandelroute verloopt hier aan de voet en op de hoogvlaktes van de Tuxer Voralpen. Op de route liggen Weer, Kolsass, Kolsassberg, Weerberg, Pill, Schwaz, Gallzein en Buch in Tirol. Steeds weer word je beloond met nieuwe panorama’s, mooie rustplaatsen en gezellige accommodaties. Ook hier zijn er om de paar kilometer leuke afleidingen.

Zo is de ruïne van burcht Rettenberg in Kolsass het beginpunt van de Ritter-Waldauf-Runde, een wandellus met tien haltes die het verhaal van de kasteelheer vertellen. Het grote hangbrugcircuit aan de Kolsassberg is verfrissend. De route loopt langs de rivier de Weerbach en over twee duizelingwekkende bruggen. Op de Pillberg ligt het pad der zintuigen; de Weg der Sinne. Met zijn boomhutten, het boomstamlabyrint en de houten troon is ook dit pad een ommetje waard. In Schwaz kun je ondergronds de grootste zilvermijn van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie bezoeken.

Fietsen in Silberregion Karwendel

Ook voor fietsers en mountainbikers zijn er vanaf het voorjaar weer tal van mogelijkheden tussen het Karwendelgebergte, het Inntal en de Tuxer Voralpen. 250 kilometer aan fietspaden en biketrails maken tochten op elke hoogte mogelijk.

Er zijn talloze bezienswaardigheden, mooie herbergen en berghutten waar je kunt stoppen voor een pauze. De Inntaltour Light, een gezinsvriendelijke route van Schwaz via Vomp naar Terfens en terug, is een uitstekende manier om de regio te verkennen. Voor een hoogtemeter sensatie tussen het dalstation van de Kellerjochbahn en het Hecherhaus moet je fikse 550 hoogtemeters overwinnen. Gelukkig zijn er inmiddels in de Silberregion Karwendel twee fietsverhuurpunten en vanaf april 2024 voor het eerst een nieuwe 24-uurs fietsverhuur bij het VVV-kantoor in Schwaz. Met de Silbercard kun je hier huren tegen gunstigere voorwaarden. Kijk voor meer informatie even op Silberregion-karwendel.com.

Wist je dat…

Je in minder dan 1,5 uur naar Oostenrijk kun vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 100 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Oostenrijk ➞
Britt Vermeulen

Dit artikel is geschreven door Britt Vermeulen. Reisfanaat, fervent wijnproever én hobbykok. Als gastschrijver deelt ze graag haar reistips en adresjes voor unieke overnachtingen wereldwijd.Meer over Oostenrijk

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop