Zoeken:
Wat te doen op Goeroe Overflakkee Tij Haringvliet vogelobservatorium

Wat te doen op Goeree-Overflakkee? Dit zijn de 13 leukste bezienswaardigheden!

Nog op zoek naar een mooie en veelzijdige reisbestemming aan de Nederlandse kust? Dan is Goeree-Overflakkee misschien wel wat je zoekt! Dit veelzijdige eiland biedt alles voor een heerlijk weekendje weg in eigen land. Het is het zuidelijkste eiland van de provincie Zuid-Holland en het ligt tegen Zeeland aan.

Goeree-Overflakkee wordt omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer, de Krammer en het Grevelingenmeer. Dankzij de open ligging aan het water kun je er in de zomer vaak genieten van strakblauwe luchten. Bovendien behoort het eiland tot een van de zonnigste plekken in Nederland! Benieuwd naar wat te doen op Goeree-overflakkee? Hieronder hebben we de leukste bezienswaardigheden op Goeree-Overflakkee voor je opgesomd.

Leuke bezienswaardigheden op Goeree-Overflakkee

Ook in eigen land zijn genoeg mooie plekken te vinden. Je moet ze alleen wel weten te vinden en daarom hebben we ook voor Goeree-Overflakkee de leuke activiteiten en bezienswaardigheden verzameld. Met behulp van onderstaande tips kom je een heel eind met het plannen van je volgende uitje of weekendje weg in eigen land!

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Geniet van de mooiste stranden van Nederland

Men zegt dat Goeree-Overflakkee de mooiste stranden van Nederland heeft en daar moeten we ons bij aansluiten. Met 25 kilometer aan strand is het een prachtig eiland om te genieten van de Nederlandse kust. Bovendien zijn de stranden hier al jaren het schoont van heel Nederland. Van mooie (zeer brede en diepe) zandstranden die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen, tot stukken met hoge golven voor extreme sporten. Er is voor ieder wat wils en ook in de zomer is het er een stuk rustiger dan bij de welbekende stranden zoals Scheveningen en Zandvoort. Op de site van de gemeente Goeree-Overflakkee vind je deze handige plattegrond met alle stranden.

Het strand bij natuurgebied De Kwade Hoek

Gezinnen met kinderen kunnen het beste de stranden in natuurgebied De Kwade Hoek opzoeken. Het water is hier iets minder wild en alle vormen van watersporten (zoals surfen, kitesurfen en kitebuggyen) zijn er verboden. Doordat een groot deel van de stranden in het natuurgebied liggen (en je er dus even een stuk voor moet lopen) is het er een stuk rustiger dan op de andere stranden.
Parkeerplaats: Kwade Hoek

Het strand bij Strandpaviljoen paal 10

Het strand bij strandpaviljoen paal 10 heeft het allemaal. Hippe strandtenten, stukken strand geschikt voor families of watersporters en een grote parkeerplaats dichtbij. Vanaf het verhoogde terras bij beachclub C-side heb je prachtig uitzicht op zee.
Parkeerplaats: Westerweg 25

Het strand bij de Westhoofd vuurtoren

De Westhoofd vuurtoren is niet te missen. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden op Goeree-Overflakkee. Langs het duingebied ligt het langste stuk strand van het eiland. Toch is dit door het geringe aanbod aan strandtenten niet het populairste strand. Neem dus zelf een picknickmand mee en ga op zoek naar een rustig plekje in de duinen.
Parkeerplaats: Westhoofdduinpad

Het strand bij de Brouwersdam

Het strand bij de Brouwersdam is het populairst. Achter de hoge duinen kun je namelijk gratis parkeren op de gigantische parkeerplaats. Het strand is gigantisch uitgestrekt en zelfs als het water hoog staat moet je soms nog wel een kwartier lopen om bij de zee te komen. Mede daardoor is het een populaire spot om te kite buggyen. Bij de grote beachclub Natural High kun je alle benodigdheden huren.
Parkeerplaats: Brouwersdam

Ga suppen of windsurfen op het Grevelingenmeer

Goeree-Overflakkee is een echte hotspots voor watersporters. Met zoveel mooie stranden en water is dat natuurlijk ook niet zo vreemd. Voor extreme sporten moet je aan de kust zijn, maar het Grevelingenmeer is de ideale plek voor gezinnen. Het meer loopt heel geleidelijk af, er is minder stroming en het water is best wel helder. Ook is het water van het Grevelingenmeer sneller op temperatuur, waardoor het in de vroege zomer beter vertoeven is. Je kunt er heerlijk suppen, windsurfen en zeilen.

Dwaal door het historische centrum van Goedereede

Het historische centrum van Goedereede lijkt eerder op een pittoresk dorpje dan een stad. Toch heeft het plaatsje sinds sinds 1312 stadsrechten. Maak een wandeling door de sfeervolle straatjes, zoals de Klooster- en Pieterstraat. Aan de Zuidzijde Haven staan fotogenieke herenhuizen en op de Markt kun je vanaf het terras de Toren van Goedereede zien. De Gotische kerktoren uit 1467 heeft nu een museumfunctie, waarbij de geschiedenis van Goedereede en de kerktoren centraal staat. Het stadje is niet groot, maar zeker wel een kort bezoekje waard!

Leuk weetje: de enige Nederlandse Paus (Paus Adrianus VI, 1459-1523) is in het begin van de zestiende eeuw pastoor geweest; eerst van Ouddorp en daarna van Goedereede. Hij was de laatste niet-Italiaanse paus tot 1978. Een standbeeld van hem staat voor de St. Catharinakerk.

Huur een fiets, segway of eend

Goerree-Overflakkee kun je prima met je eigen auto ontdekken, maar nog leuker is het huren van een eend. De felgekleurde eendjes zijn erg in trek en zie je overal op het eiland rijden. Ga even terug in de tijd en bind je goed gevulde picknickmand aan de achterkant van de auto. Je kunt ze al vanaf €90,- voor een dagje huren bij Eendjes Verhuur Stellendam. Niet alleen leuk voor de ervaring, maar ook voor de foto’s. Zo ontdek je op hilarische wijze de leukste bezienswaardigheden op Goeree-Overflakkee!

Wie liever op een tweewieler stapt kan op verschillende plekken op het eiland een fiets of e-bike huren. Er zijn verschillende mooie fietsroutes te vinden. Ook leuk: een duintour door Ouddorp met een e-chopper!

Ga sterns spotten bij vogelobservatorium Tij Haringvliet

Het is misschien wel een van de bekendste Instagram hotspots van dit moment; een 8 meter hoog en 11 meter lang ei in Haringvliet. Het is in ieder geval de bekendste fotospots van het eiland Goeree-Overvlakkee. Toch heeft Tij Haringvliet niet alleen een ongelofelijke aantrekkingskracht op de social influencers van dit moment, ook vogelspotters weten het bijzondere bouwwerk te vinden. Al was het daar in eerste instantie ook voor bedoeld. Vanaf het unieke vogelobservatorium heb je namelijk 360 graden uitzicht op een kolonie van wel duizenden sterns. Het architectonische hoogstandje heeft zelfs de vorm van een ei van de grote stern!

Het is dus met recht één van de meest fotogenieke vogelobservatoria ter wereld en de duurzaam gebouwde vogelkijkplek heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Het ligt bovendien nabij het zesde bouwwerk van de Deltawerken, de Haringvlietsluizen. Een uniek gebied, waar je in stilte van moet genieten. Zo kunnen de bijzondere vogels in alle rust hun gang gaan.

Wat te doen op Goeree-Overflakkee? Ontdek de Slikken van Flakkee!

De meeste bezienswaardigheden op Goeree-Overflakkee liggen bij de kust. Natuurliefhebbers moeten echter ook een bezoekje brengen aan de iets centraler gelegen Slikken van Flakkee. Slikken zijn natuurlijke platen die bij laagwater droog vallen en bij hoog water onder water lopen. Dit drassige gebied heeft voor een grote veelzijdigheid aan flora en fauna gezorgd. De Slikken van Flakkee kun je feitelijk in drie gedeeltes op delen. Het noordelijke gedeelte van de Slikken bestaat voornamelijk uit bos, in het middenstuk ligt een groot uitgegraven strandmeer en in het zuidelijke gedeelte van de Slikken vind je een grazig, open kustlandschap.

Dwars door het gebied liggen verschillende verharde fietspaden die je langs de mooiste plekken op Goeree-Overflakkee leiden. Tijdens een wandeling of fietstocht kun je er onder andere fjordenpaarden, reeën, grote heckrunderen en verschillende vogels, zoals kluten en strandplevieren spotten.

Bewandel ‘Bunkerroute De Punt’

Wie van flora en fauna houdt kan een mooie wandeltocht door natuurgebied De Punt maken. Ook voor een geschiedenislesje ben je hier aan het juiste adres. In het duingebied vind je namelijk Bunkerroute de Punt. Een relatief korte wandeling leidt je langs 15 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1942 en 1945 stonden er circa 300 bunkers op Goeree-Overflakkee, die allemaal onderdeel waren van de zogenaamde Antlantikwaal, de Duitse verdedigingslinie die van Noorwegen tot de grens bij Spanje loopt. Het bijzondere bunkercomplex op ‘Sudspitsze’ (zoals de Duitsers het noemde), ligt op een zeer strategische positie, op het meest zuidelijke puntje van de Kop van Goerree. Vanaf de schuttersopstellingen konden de Duitsers een groot deel van de regio controleren en verdedigen.

Vlak na de oorlog zijn alle bunkers volgewaaid met duinzand. Hierdoor zijn de bunkers goed bewaard gebleven. Pas in 2011 zijn ze door vrijwilligers van de stichting WO2GO in kaart gebracht en grotendeels met de hand(!) uitgegraven. Tijdens het zeven van het zand werden er enkele bijzondere vondsten gedaan. Zo zijn onder andere de sleutels van het complex gevonden. Op de wandelroute staan diverse borden met meer informatie over de verschillende type bunkers.

Breng een bezoekje aan geitenboerderij De Mèkkerstee 

Op zoek naar iets wat je kunt doen op Goeree-Overflakkee al het regent? Breng dan een bezoekje aan geitenboerderij de Mèkkerstee. Zeker voor kinderen is dit een leuk uitje. Je kunt er namelijk knuffelen met geiten en zien hoe geitenkaas gemaakt wordt. Naast geiten zijn er ook varkens, kippen en pony’s. In de bijbehorende landwinkel vind je verse streekproducten en huisgemaakt ijs. Van het voorjaar tot het najaar is ook de pluktuin open waar je je eigen boeket kan samen stellen. Toegang en parkeren is gratis!

Ga zeehonden spotten op de Brouwersdam

Wat te doen op Goeree-Overflakkee? Zeehonden spotten! Het eiland heeft iets wat op geen enkele andere plek in Nederland te vinden is; een zeehonden drive-in spottersplek. Parkeer je auto midden op de Brouwersdam, die de Noordzee van het Grevelingenmeer scheidt, bij het hoge groene hekwerk vlak naast Dick‘s Taria (ja, we verzinnen dit niet). Bij dit grote geasfalteerde terrein zul je niet zo snel zeehonden verwachten, maar onder het hek ligt een spuikom waar je ze gemakkelijk kunt spotten.

Zodra de kleine sluis open gaat stroomt er vis naar binnen en daar zitten de zeehonden met smacht op te wachten. Dankzij het Febo snack spektakel wordt het spotten van zeehonden een eitje, zelfs vanuit je auto! Het groene hekwerk staat er om mensen op afstand te houden, dus respecteer de natuur en houd je aan de regels.

Neem een kijkje bij A Seal Zeehondenopvang

Geen zeehonden gespot bij de Brouwersdam? Breng dan een bezoekje aan de zeehondenopvang A Seal. Het is een van de populairste bezienswaardigheden op Goeree-Overflakkee. Hier worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Het gaat dan vooral om gewonde zeehonden of jonge zeehondjes die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Wanneer ze na een intensieve verzorging aangesterkt zijn worden ze weer vrijgelaten in de natuur. Meestal vinden de vrijlatingen plaats op de stranden bij Ouddorp of Renesse.

Toch liever in het wild zien? Tijdens een Frisia zeehondensafari spot je vrijwel gegarandeerd zeehonden in de Oosterschelde. Opstapmogelijkheden op de Frisia zijn er in Zierikzee of St. Annaland, op zo’n 40 minuten rijden van Stellendam.

Extra bijzonder: bij zeehondenopvang A Seal heb je de gelegenheid om een dag als zeehondenverzorger mee te werken met een professional. Iedereen vanaf 16 jaar die graag de handen uit de mouwen steekt en een hart voor zeehonden heeft, kan helpen met het verzorgen en voeren van de zeehonden. De prijs van het hele dagprogramma is €185,- en je dient dit vooraf te reserveren. Er is ook een programma speciaal voor jongeren tussen de 14 en 16 jaar. De kosten hiervan bedragen €75,-.

Lunch aan het strand bij Brasserie Zeven

Voor een lekkere lunch moet je bij Brasserie Zeven zijn, dat onderdeel is van het Oasis Punt-West premium vakantiepark. Een van de mooiste en meest luxe vakantieparken in Nederland. Een verblijf bij Oasis Punt-West kunnen we je dan ook van harte aanbevelen, want de luxe vakantiehuisjes liggen aan het water in een prachtig duingebied. Een aantal villa’s beschikken zelfs over een aanlegsteiger voor je eigen boot. Maar ook als je hier niet verblijft kun je er op het terras genieten van een heerlijke lunch met uitzicht op het Grevelingenmeer. Een dikke aanrader voor een mooie zomerdag, al kun je er bij iets minder mooi weer ook genieten van een heerlijk diner of een cocktail in de bar.

Maak een wandeling door natuurgebied de Kwade Hoek

Wie na dit alles nog niet overtuigd is door de veelzijdigheid van Goeree-Overflakkee, moet een wandeling maken door natuurgebied de Kwade Hoek. Het gebied dankt haar naam doordat het tot begin vorige eeuw nog compleet onder water lag. Door de sterke stroming van het water en de verborgen zandbanken, was het voor vissers vroeger een verraderlijk gebied. Veel schepen kwamen in de hoek van het gebied vast te zitten. Vandaar de naam ‘Kwade Hoek’.

Bij vloed heeft het zeewater nog steeds vrij spel en kan het zonder hindernissen diep het gebied instromen. Het is namelijk het enige natuurgebied in de regio dat buiten het beschermde gebied van de Deltawerken ligt. Een wandeling met stevige wandelschoenen of laarzen is in de herfst of winter dan ook aan te raden vanwege de zeer drassige grond. Zoutminnende planten zoals zeekraal en lamsoor floreren echter in dit landschap. Je vindt ze dan ook veel terug in de lokale keuken.

Waar overnachten op Goeroe-Overflakkee?

Zin gekregen in een weekendje Goeroe-Overflakkee? De mooiste strandvilla’s en luxe hotelsuites boek je bij Oasis Punt-West. In dit luxe vakantiepark geniet je met uitzicht op het Grevelingenmeer van alle rust en ruimte. Alle accommodaties zien er prachtig uit en het gebied eromheen nodigt je uit voor een mooie wandeling of fietstocht. Natuurliefhebbers, rustzoekers en watersporters zijn hier helemaal aan het juist adres. Het is de perfecte uitvalsbasis om alle mooie bezienswaardigheden op Goeree-Overflakkee te ontdekken!

➞ Boek hier je verblijf bij Oasis Punt-West

Meer tips voor een weekendje weg in eigen land? Hier vind je alle reistips voor Nederland!

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord! ▾

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Nederland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop