Search:

12 x De mooiste bezienswaardigheden in Gdańsk (+ praktische tips)

Op stedentrip naar Gdańsk? Goed idee! Deze middeleeuwse havenstad in het noorden van Polen heeft veel te bieden voor een (lang) weekendje weg. De stad is verrassend kleurrijk en staat vol historische panden met pastelkleurige gevels. Mede daardoor behoort Gdańsk tot de mooiste steden in Europa. Het is een overzichtelijke Hanzestad, alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te bereiken én je kunt er voor een prikkie lekker eten. Gdańsk zal je verrassen op alle fronten!

Wat je moet weten over Gdańsk

Gdańsk telt ongeveer 470 duizend inwoners en vormt samen met de nabijgelegen plaatsen Sopot en Gdynia een zogenoemde Driestad (Trójmiasto). Het oude stadscentrum is niet groot dus in één dag kun je alle hoogtepunten afvinken. Toch raden we je aan om hier minimaal 1 of 2 nachten te verblijven. Zo heb je voldoende tijd om de sfeer goed te proeven, een aantal musea te bezoeken en je te laten verrassen door de Poolse keuken. In de zomer kun je een stedentrip Gdańsk goed combineren met een verblijf in de badplaats Sopot; een kuuroord met fantastische wellness hotels.


➞ Lees ook: 9 redenen om Sopot te bezoeken
➞ Lees ook: Bijzonder overnachten in het Rezydent Sopot Hotel

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Bezienswaardigheden in Gdańsk

Om alvast een beetje wegwijs te worden hebben we hieronder de leukste bezienswaardigheden in Gdańsk voor je verzameld. Inclusief praktische reistips voor je volgende stedentrip.

1. Motława rivier en de Kraanpoort (Brama Żuraw)

Het centrum van Gdańsk wordt gesplitst door de Motlawa rivier, die uitmond in de Oostzee. Langs de kade vind je veel gezellige restaurants en prachtige oude grachtenpanden. Wanneer de avond valt en de hemel roze kleurt is dit stukje van Gdańsk op haar mooist. Vanuit de cafés klinkt muziek en de fraai verlichte gebouwen maken het extra sfeervol voor een avondwandeling. Slenter over de verschillende bruggen, neem plaats op een van de vele terrasjes en zie hoe de nieuwste loopbrug (sinds 2016) omhoog gaat wanneer de boten de stad binnen komen varen.

De zwarte Kraanpoort is de grote blikvanger. Deze iconische havenkraan werd in 1444 gebouwd voor de grootse handel die er in de 16e eeuw gedreven moest worden. Dat lukte en vele overzeese kostbare goederen werden hiermee van de schepen gelost. Daarmee zette Gdańsk zichzelf op de kaart als internationale Hanzestad. Na de Tweede Wereldoorlog is er helaas weinig overgebleven van de kraan. Het bouwwerk werd daarom niet veel later volgens oud ontwerp opnieuw opgebouwd. Het bestaat uit twee stenen torens met een houten middenstuk waar de kraan aan hangt. Het is nog steeds het boegbeeld van de stad.

Extra leuk is een boottochtje op het water. Met een gemotoriseerde watertaxi (die je zelf mag besturen) aanschouw je op hilarische wijze al het moois vanaf het water. Hiermee trek je gegarandeerd veel bekijks!

➞ Lees ook: 14 x De leukste activiteiten in Gdańsk en omgeving

2. Nationaal Maritiem museum

In de haven ligt de SS Soldek, het eerste vrachtschip dat na de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk werd gebouwd én het eerste zeeschip dat in Polen werd voltooid. Naast het oude schip vind je een deel van het Nationaal Maritiem museum. Het museum is namelijk verspreid over meerdere gebouwen. Ook de Kraanpoort en de nabijgelegen graanschuren zijn onderdeel van het Nationaal Maritiem museum. Je leert er meer over de Poolse scheepvaart en ontdekt hoe er vroeger handel werd gedreven.

Achter de SS Soldek ligt de kleine jachthaven, waar vaak luxe boten aangemeerd liggen. Je vindt er ook een aantal restaurants en gezellige cafés.

3. De Groene Poort (Brama Zielona)

Als je vanaf de Motlawa rivier naar de Lange Markt wandelt zul je door de Groene Poort lopen. De poort bestaat uit vier statige doorgangen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de stadspoort niet groen. De naam is gelinkt aan de brug die ervoor ligt, die gebouwd is met ruwe stenen met een groene tint.

Qua architectuur ziet de Groene Poort er opvallend Nederlands uit. Historisch gezien klopt dat ook wel want de poort is geïnspireerd op het stadhuis van Antwerpen, nog voor de scheiding van België en Nederland. Een Amsterdamse architect genaamd Reiner heeft het samen met bouwdeskundige Hans Kramer uit Dresden gebouwd. De bouw begon in 1564 en werd in 1568 voltooid.

Het gebouw bovenop de vier poorten zou de stadsresidentie worden voor de Poolse monarchen die Gdańsk wilde bezoeken. Enkel de Poolse koningin Marie Louise Gonzaga heeft er in 1646 heel kort verbleven. Tegenwoordig vind je in het gebouw een deel van het Nationaal Museum.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Groene poort veel schade geleden. Na de oorlog is de poort weer heropgebouwd. In 2002 stortte een deel van het gebouw in, maar ook dit is inmiddels weer in alle glorie hersteld.

4. Langstraat en Lange Markt (Długa street / Długa Targ)

De Langstraat (Długa street) is de belangrijkste straat in Gdańsk. De hoofdstraat verbindt de Groene Poort met de Gouden Poort en dit vormt samen de ‘koninklijke route’. In het midden ligt de Lange Markt (Długa Targ), een prachtig marktplein dat omringt wordt door sfeervolle restaurants. Op een mooie zomeravond zijn de terrasjes hier goed gevuld en vloeit het bier rijkelijk.

Wat direct opvalt als je door deze straat loopt zijn de kleurrijke herenhuizen met gouden details, familiewapens en gedetailleerde muurschilderingen. De oudste huizen dateren uit de middeleeuwen, maar de meeste zijn veel later gebouwd. Stap binnen bij het opvallende rode Uphagen House en maak een reis door de tijd. In dit koopmanshuis uit de 18e eeuw lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het is tegenwoordig een historisch museum dat je kunt bezoeken. Ontdek de verschillende kamers en leer meer over de inwoners van toen.

Op de Lange Markt staat ook het Fahrenheit monument, ter nagedachtenis aan uitvinder Daniel Fahrenheit die hier in 1686 geboren is.

5. Rechtstadsraadhuis

In de Langstraat staat het Rechtstadsraadhuis, dat ver boven de gekleurde herenhuizen uit prijkt. Dit oude raadhuis is tussen 1486 en 1488 in Gotische stijl gebouwd en na een brand in 1556 omgebouwd in stijl van het Maniërisme. Dat was een op de Italiaanse kunst gebaseerde bouwstijl, die populair werd na de hoogrenaissance.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de iconische stadstoren nogmaals verwoest. De wederopbouw werd in 1970 voltooid. Tegenwoordig vind je in het Rechtstadraadhuis het stadsmuseum, waar je meer leert over de geschiedenis van Gdańsk. Je kunt ook de top van 81-meterhoge toren beklimmen en bij mooi weer genieten van het fraaie uitzicht op het centrum.

6. Artushof (Artus Court) en de Neptunusfontein 

Tegenover het Rechtstadsraadhuis vind je twee populaire bezienswaardigheden in Gdańsk; het Afrtushof en de Neptunusfontein. In de 14e eeuw fungeerde het Artushof (voorheen ook Junkerhof genoemd) als ontmoetingshuis voor kooplieden en mensen van adel. Het huis werd in 1342 gebouwd en vernoemd naar de Engelse koning Arthur. In die tijd was hij een legende en daarom werd zijn naam in heel Europa gebruikt voor huizen waar ridders en aristocraten elkaar ontmoetten.

Door het open vuur wat vaak op straat gestookt werd is het Artushof in 1476 getroffen door een allesverwoestende brand, waarna er in 1478 een groter gebouw voor in de plaats kwam. In de eeuwen daarna zijn er veel aanpassingen in verschillende stijlen gedaan. Toen het Artushof an het einde van de Tweede Wereldoorlog alsnog grotendeels verwoest werd besloot men het gebouw in zijn vroegere glorie te herstellen.

Wie vandaag de dag binnenstapt bij het Artushof zal verrast worden door de vele authentieke 15e en 16e eeuwse details die bewaard zijn gebleven. Het Artushof is nu onderdeel van het Museum of Gdank. Je vindt er onder meer de grootste tegelkachel van Europa; met een hoogte van 10,64 meter en bekleed met 530 versierde tegels. Ook opvallend is de Neptunusfontein die al sins 1633 voor het Artushof staat. De Neptunesfontein is hét symbool van Gdańsk en staat op veel schilderijen en ansichtkaarten afgebeeld.

7. De Gouden Poort (Złota Brama)

Naast de Groene Poort vind je ook een Gouden poort in Gdańsk. Deze poort ligt precies aan de andere kant van de Langestraat. Net als de Groene Poort doet ook deze stadspoort haar naam geen eer aan. De poort is namelijk niet van Goud, maar is wit van kleur en heeft enkel wat gouden details. De stadspoort is tussen 1612 en 1614 in Renaissancestijl gebouwd.

Bovenop de balustrade staan aan beide kanten vier stenen beelden die samen de deugden van de burgers van Gdańsk uitbeelden: wijsheid, eensgezindheid, vrede, vrijheid, roem, welvaart, rechtvaardigheid en compassie.

8. Mariakerk met uitkijktoren (Bazylika Mariacka)

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Gdańsk is de Mariakerk, oftewel de Bazylika Mariacka. Deze Rooms-Katholieke kerk is in Gotische stijl gebouwd. De bouw begon in 1343 maar werd pas in 1502 voltooid. Je verwacht het misschien niet, maar met een hoogte van 105 meter en een een breedte van 66 meter, is het de grootste bakstenen kerk ter wereld. Tot 1945 was het een Evangelisch-Lutherse kerk, maar sinds de Tweede Wereldoorlog is het een katholieke kerk.

In de Mariakerk staat een eeuwenoude astronomische klok en een kopie van Het Laatste Oordeel van Hans Memling. Je kunt de kerk gratis bezoeken, maar voor een paar euro kun je de 400 traptreden naar de top van de toren beklimmen. Vanaf het kleine observatieplatform heb je prachtig zicht op Gdańsk en omgeving.

9. Het Arsenaal van Gdańsk

Het Arsenaal van Gdańsk was een 17-eeuws wapenarsenaal in het hart van de stad. Het gebouw werd tussen 1600 en 1609 gebouwd in de stijl van het Nederlands-Maniërisme en ontworpen door de architecten Anthonis van Obbergen en Jan Strakowski. De constructie aan de voorzijde werd gebruikt als lift om buskruit en kanonskogels van de opslagplaats in de kelder naar de begane grond te vervoeren.

Net als vele andere gebouwen in Gdank, is ook dit gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt. Pas veel later is het weer in ere hersteld. Desalniettemin is het van de buitenkant nog steeds een prachtig gebouw om te bewonderen. Mede dankzij de rijkelijk versierde gevels is het een zeer fotogeniek pand.

Op de plek waar vroeger het wapen- en munitiedepot zat vind je tegenwoordig een hippe wijnbar. Op de bovenste verdieping vind je een kunstgalerie, dat onderdeel is van de Academy of Fine Arts.

10. Mariacka Street & St Mary’s Gate

Wie zoekt naar foto’s van Gdańsk zal vast en zeker Mariacka Street voorbij zien komen. Dit fotogenieke straatje staat vol verhoogde herenhuizen met trappetjes voor de deuren. De straat is geplaveid met kinderkopjes en in de souterrains van deze mooie panden vind je talloze sieradenwinkels waar ze kettingen, armbanden, oorbellen en ringen van amber verkopen. Dit natuurproduct komt uit de regio en wordt hier met de hand vervaardigd. Veel verkopers presenteren een deel van de collectie in glazen kasten op straat. Het is daardoor een populair straatje voor toeristen die op zoek zijn naar een bijzonder souvenir.

Mariacka Street is maar 185 meter lang, maar desondanks al eeuwenlang een inspiratiebron voor schilders, fotografen en filmmakers. Aan het einde van de straat staat de eveneens fraaie St Mary’s Gate, die nog uit de middeleeuwen stamt.

11. De Grote molen (Wielki Młyn)

Iets buiten het toeristische centrum staat de Grote molen, oftewel de Wielki Młyn. Deze molen lijkt van de achterzijde op een eilandje te staan, maar ligt aan de voorzijde gewoon op het droge. Hij valt op door het bijzondere schuine dak vol kleine raampjes.

In de middeleeuwen was het met 18 waterraderen en een hoogte van 26 meter, de grootste molen in heel Europa. Tot 1945 werd er graan gemalen voor de bakkers in Gdańsk. Een deel werd verkocht aan het buitenland. Ook werd er gerst tot mout verwerkt, dat vervolgend gebruikt kon worden door brouwers in Gdańsk voor het maken van bier.

In 1945 brandde de originele molen tot de grond af. De molen die er nu staat is in Gotische stijl herbouwd.

12. Bezoek een museum

Gdańsk is niet groot, maar je vindt er wel veel musea. Door de lange en rijke geschiedenis heeft de stad op cultureel gebied namelijk een hoop te bieden.

Nationaal Museum van Gdańsk
Het Nationaal Museum van Gdańsk is niet één museum, maar een verzameling van 7 verschillende musea. In ieder gebouw vind je een apart museum met een eigen deel van de collectie. De hoofdlocatie bevindt zich in het Franciscanenklooster, waar je veel oude kunst vindt. Er is ook een museum met moderne kunst, een galerij met fotografie exposities en een etnografie museum.

Museum of Gdańsk
Het Museum of Gdańsk bestaat ook uit meerdere musea, verspreid over verschillende locaties. Je kunt een bezoekje brengen aan het Amber museum, Uphagen’s House, het Rechtstadsraadhuis, Artushof, Guarhouse No. 1 op de Westerplatte of het Pools postmuseum. Genoeg te kiezen!

Museum of the Second World War
Het Museum van de Tweede Wereldoorlog is een culturele instelling en museum dat gewijd is aan de Tweede Wereldoorlog. In het museum vind je een straat die is nagebouwd uit 1930. Hier zie je met eigen ogen hoe het leven in Gdańsk voor, tijdens en na de oorlog eruit zag.

European Solidarity Centre
Net buiten Gdańsk staat het European Solidarity Centre. Hier leer je alles over het verzet tegen het communistische regime. Het centrum bestaat uit een bibliotheek, ontmoetingsruimte en museum. Tijdens een tour leer je alles over de roemruchte periode die volgde na de tweede wereldoorlog.

Ontdek meer met de Gdańsk Tourist Card

Met de Gdańsk Tourist Card krijg je veel kortingen en gratis toegang tot musea, attracties, culturele instellingen en restaurants. Met een extra Metropolitan Transportation Ticket kun je bovendien vrij reizen met het openbaar in de hele Tricity: Gdańsk, Sopot en Gdynia. Je kunt de kaart voor 24, 72 of 120 uur kopen.

Wist je dat…

Je in minder dan 2 uur naar Polen kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 100 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Polen ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.



Meer over Polen

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop