Het Iglu-Dorf ijshotel in Kühtai | Zo voelt het om te slapen in een iglo (voor op je bucket list!)
Slapen in een iglo of ijshotel stond al een tijdje op mijn bucket list. In Fins-lapland heb ik al een paar keer in een glazen iglo overnacht, maar die waren gewoon verwarmd en zagen er meer uit als luxe chalets. Ik wilde graag ervaren hoe het was om een nachtje de échte kou te trotseren en te slapen op én onder het ijs. Ik ben echter een ontzettende koukleum en houd helemaal niet van kamperen of slapen in een slaapzak. Maar soms moet je wat comfort inleveren voor een avontuurlijke ervaring als deze. Want het “luxe” aspect zit bij dit soort reiservaringen niet in de gerieflijkheid, maar in de unieke reisherinneringen die je ervoor terug krijgt.
Een ijshotel met iglo’s in Oostenrijk
Voor een overnachting in een iglo hoef je niet helemaal naar Lapland of Alaska te vliegen. In het Oostenrijkse skigebied Kühtai kan het ook gewoon. Kühtai is het hoogst gelegen, permanent bewoonde skigebied van Oostenrijk. Op 2020 meter hoogte kun je hier met sneeuwgarantie tot ver in het voorjaar skiën. De meeste pistes liggen zelfs nog een stukje hoger en dat maakt Kühtai een populaire wintersportbestemming. Bovendien ligt het op slechts 40 minuten rijden van Innsbruck en is het goed bereikbaar dankzij de gratis skibus.
Wie dit skigebied bezoekt voor een wintersportvakantie, kan het dus goed combineren met een nachtje in het Iglu-Dorf ijshotel. De iglo’s worden ieder jaar (meestal in december) volledig opnieuw opgebouwd. Het aantal iglo’s en de lay-out van het ijshotel verschilt dus per jaar. Wel is er ieder jaar een restaurant en een ijsbar, die door tunnels met elkaar in verbinding staan. Ook is er een apart douchegebouw met toiletten en een sauna. De bouw van het ijshotel vergt meer dan 3000 manuren en ieder jaar is er een ander thema. Het hele iglo dorp wordt namelijk door verschillende kunstenaars versierd met bijzondere ijssculpturen.
➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid
In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.
Slapen in een iglo in Kühtai (mijn ervaring)
Bij aankomst in het Iglu Dorf krijg je altijd eerst een paar instructies, gepaard met een lekker glaasje warme Glühwein. Daarna volgt een korte rondleiding en kun je voor het betrekken van je iglo de andere iglo’s bekijken. Iedere iglo heeft namelijk zijn eigen ijssculptuur, dus het is wel zo leuk om ze allemaal even te bekijken.
Na de rondleiding volgt meestal een sneeuwschoenwandeling zodat je lekker warm blijft. Ondertussen worden de fonduestellen aangezet. Mocht je niet van kaasfonduen houden dan kun je dat voor aankomst doorgeven zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Na het diner kun je nog een drankje drinken in de ijsbar, de sauna induiken of een warme douche pakken voordat je de ijskoude iglo induikt.
Wat vond ik van een overnachting in een iglo?
Was het slapen in een iglo afzien? Redelijk, maar ik had het niet willen missen. Ik koos ervoor om ’s avonds voor het slapen gaan niet meer de sauna in te gaan en had het eigenlijk al koud voordat ik de slaapzak indook. Niet handig, want als je het eenmaal koud hebt, zul je het de rest van de nacht ook echt niet meer warmer krijgen. Daardoor werd ik ieder uur van de nacht wakker. Al is het grotendeels iets mentaals, want de slaapzakken zijn bestand tegen temperaturen tot -30. Dankzij het dikke ijs zijn de iglo’s goed geisoleerd, dus de temperatuur blijft altijd consistent rond het vriespunt. Mijn reispartner had overigens nergens last van, die heeft de hele nacht heerlijk aan een stuk doorgeslapen.
➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid
Tips voor een overnachting in een iglo
In een ijshotel is het natuurlijk ijskoud dus een goede voorbereiding is het halve werk. Hier wat tips en handige items voor op je inpaklijst.
Praktische tips voor het slapen in een iglo
- Kleed je voor aankomst al om in een warme ruimte (zodat je je thermowear al aan hebt)
- Drink regelmatige warme (kruiden)thee en proef zeker de witte Glühwein
- Probeer voor het slapen zolang mogelijk in beweging te blijven
- Duik vlak voor het slapen nog even de sauna in, neem een warme douche en kleed je daar om
- Duik bij aankomst in de iglo gelijk de slaapzak in (in thermowear) en rits deze helemaal dicht
- Stop je (nog warme jas) binnenstebuiten onderin je slaapzak zodat je voeten lekker warm blijven
- Laat je muts op tijdens het slapen en gebruik eventueel een sjaal als kussen
- Bedek je mond niet tijdens het slapen (het condens van je adem kan namelijk bevriezen)
- Berg al je andere spullen (zoals telefoons en camera’s) zo goed mogelijk op in een (waterdichte)tas
Welke kleding en andere spullen heb je nodig?
In principe wordt alles voor je geregeld vanaf het moment dat je arriveert. Er is een (ijs)bar waar je drankjes kunt bestellen en het diner en ontbijt is inclusief. Het ontbijt wordt geserveerd in het nabijgelegen Jagdschloss Resort. In de iglo’s heb je gewoon stroom dus er is licht en je kunt naast het bed zelfs je telefoon opladen middels een usb poort. Het zijn dus zeer luxe iglo’s! Je hoeft ook geen slaapzak mee te nemen want ze hebben slaapzakken die speciaal geschikt zijn voor deze ijskoude temperaturen. Koppels die elkaar warm willen houden kunnen de slaapzakken aan elkaar ritsen.
Tip: Reis je met een koffer? Laat deze dan achter bij het hotel waar je de nacht ervoor hebt geslapen of de nacht erna gaat slapen. Je kunt eventueel aan het Iglu Dorf vragen of ze je koffer ergens kunnen opbergen, maar het is praktischer om enkel met een rugzak het ijsdorp te bezoeken.
Onderstaande items moet je meenemen als je een nachtje in een iglo wilt slapen.
- Thermowear; een thermobroek en longsleeve
- Winterkleding; zoals een warme trui of vest
- Skikleding (of een warme waterdichte broek en winterjas)
- Warme muts en een buff nekwarmer (+ een reserve muts mocht deze nat worden)
- Een goed paar skiwanten (houden je warmer dan gewone handschoenen)
- Dikke sokken (+ een reserve paar mochten ze nat worden)
- Hoge (waterdichte) snowboots of moonboots
- Zwemkleding, een handdoek en slippers (voor de sauna)
- Toiletspullen (je kunt er namelijk gewoon warm douchen)
- Een zaklamp of hoofdlamp (je kunt eventueel de zaklamp op je telefoon gebruiken indien nodig)
- Een waterdichte tas of plastic zak voor je camera en andere gadgets
- Contant geld of een creditcard
Wat is er verder te doen bij het Iglu-Dorf in Kühtai?
Kühtai is een relatief kleine skidorp maar het heeft veel meer te bieden dan enkel goede skipistes, ook voor de niet-skiërs. Je kunt bijvoorbeeld gaan langlaufen, sneeuwschoenwandelen, kaasfonduen in de Drei-Seen-Hütte (op 2334 meter hoogte), een sauna induiken of met een slee van de rodelbaan gaan.
➞ Lees ook: Wat te doen in Kühtai?
Het Iglu-Dorf ijshotel ligt middenin Kühtai, op 200 meter van de Alpenrosenlift. Met je ski’s kun je direct van de pistes het Iglu-Dorf in skiën. Vlak achter het ijsdorp ligt ook de lange rodelbaan. Bovendien is er een supermarkt in de buurt en kun je op verschillende plekken in de omgeving terecht voor skilessen. Er is dus genoeg te doen voor jong en oud.
➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid
Je in minder dan 1,5 uur naar Oostenrijk kun vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 100 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.
Alle tips voor Oostenrijk ➞▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord! ▾