Zoeken:

Niet te missen! Het prachtige groene Retiro Park in Madrid (incl. boottochtje)

Midden in Madrid vind je het Retiro Park. De Madrilenen noemen het zelf ook wel Parque del Buen Retiro, dat letterlijk vertaald “aangename afzondering” betekent. Met meer dan 1.4 km² grond is het het allergrootste park van Spanje. Ter vergelijking, dat is ongeveer de helft zo groot als Central Park in New York.

In de weekenden stroomt het Retiro Park vol met locals die ernaartoe gaan om te sporten, wandelen of picknicken. Vooral op zondag kan het er erg druk zijn. Op verschillende plekken spelen de ouderen jeu de boules en zorgen de straatmuzikanten voor de nodige muziek. Hieronder laten we je zien wat er allemaal te doen is.


Geschiedenis van het Retiro Park

Het Retiro park dateert al uit 1630. In die tijd was het onderdeel van het koninklijk paleis van Filips IV en tot de 18e eeuw bleef het Retiro Park in handen van de koninklijke familie voor privé evenementen. Ze gebruikte het als een soort retraite, vandaar de naam Retiro. Pas na de revolutie in 1868 werden de deuren geopend voor het publiek. Helaas is ten tijde van de oorlog met Napoleon een groot deel van het koninklijk paleis verwoest. Gelukkig is er één gebouw uit die tijd bewaard gebleven. In het Casón del Buen Retiro vind je nu schilderijen uit de 19e en 20e eeuw.

Een van de opvallendste gebouwen in het Retiro Park is het Palacio de Cristal uit 1887. Een gigantische glazen tuinkas die oorspronkelijk gebouwd werd om tropische planten uit de Filipijnen te herbergen. Tegenwoordig fungeert dit gebouw als tentoonstellingsruimte. Je kunt langs de ‘standbeeld route’ lopen in het park. Retiro Park staat namelijk vol met standbeelden van de (voormalige) koningen van Spanje.

Het standbeeld “El Angel Caido” (de gevallen engel) is het meest bekende en beruchte beeld dat in Retiro Park staat. Het is namelijk een monument voor Satan en dat is voor een katholiek land als Spanje behoorlijk controversieel. De Spaanse beeldhouwer Ricarde Bellver maakte het beeld in 1878 en droeg het op aan de heerser van de demonen. Je zou het op het eerste oog niet zeggen maar het monument beeld uit hoe Satan uit de hemel zou zijn geworpen. Erg bijzonder, zeker aangezien Madrid claimt de enige stad in de wereld te zijn die een monument heeft dat is opgedragen aan de duivel.


Een bootje huren in Retiro Park

Aan de noordzijde van het stadspark vind je het fraaie Alfonso XII herdenkingsmonument, waar veel zonaanbidders vaak een plekje zoeken. Aangrenzend ligt de grote vijver Estanque del Retiro, die je bijna niet kunt missen. Bij mooi weer ligt het groene meer vol met roeibootjes. Je een bootje huren in Retiro park voor 45 minuten. Van maandag t/m vrijdag betaal je €6,- per bootje. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen kost het €8,-.

Het Retiro Park is opgedeeld in allemaal kleine grasvelden en beboste stukjes. Overal vind je sfeervolle (beschutte) hoekjes met fonteinen en bankjes. Ondanks dat het best druk kan zijn in dit park, merk je er daardoor vaak weinig van. Op veel plekken kun je je namelijk helemaal afsluiten van de drukte. Je vind er ook verschillende cafés en in de buurt liggen een paar goede restaurants zoals El Perro Y La Galleta en Tahini Japanese Sushi. 


Snuffelen tussen de tweedehands boeken

Bij de houten boekenstalletjes van Cuesta de Moyana kun je het hele jaar door snuffelen tussen de tweedehands (Spaanse) boeken. Je vindt deze boekenmarkt op de Calle Claudio Moyano, een straat die grenst aan het Retiro Park en de botanische tuinen van Madrid. Naast veel historische romans liggen er ook stripboeken, tweedehands atlassen en antieke boeken. De echte verzamelaar kan hier dus zijn hart ophalen.

De kraampjes met boeken zijn iedere dag geopend van 09:00 tot 20:00. Het kan echter zijn dat de eigenaren besluiten eerder te sluiten. Voor de zekerheid kun je hier dus het beste rond het middaguur naartoe gaan. In het Retiro Park vindt ook ieder jaar een speciaal boekenfestijn plaats. Meer dan 200 kraampjes verzamelen zich in de lente in het park. Naast het kopen van boeken kun je er ook terecht voor signeersessies met bekende schrijvers.

Het Retiro Park in Madrid is iedere dag van de week gratis te bezoeken van 06:00 tot 22:00 uur. In de zomer is het park een uurtje langer open.

Tweedehands boeken bij Cuesta de Moyana in Madrid


Vliegen naar Madrid

De vliegtijd van Amsterdam naar Madrid bedraagt ongeveer 2 uur en 35 minuten. Je kunt ook gemakkelijk (en vaak wat goedkoper) vanaf Düsseldorf Airport vliegen. Ben je nog op zoek naar een goedkope vlucht? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 100 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

➞ Goedkope vliegtickets Madrid v.a. €75,-
➞ Zoek en vergelijk alle hotels in Madrid
➞ Boek een all-in huurauto voor Spanje


Meer Madrid tips?

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Madrid en ben je op zoek naar leuke excursies, restaurants en hotspots? Bekijk dan onze Madrid City Guide voor alle tips.

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Spanje

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop