Search:
Leuke autoroutes in Nederland

Roadtrip door Nederland: Dit zijn de mooiste autoroutes!

Zin in een roadtrip door Nederland? Goed idee! Van windmolens tot tulpenvelden en van prachtige kastelen tot oude vuurtorens. Ook in ons eigen kikkerlandje vind je een hoop mooie plekken die perfect zijn voor een dagje uit of een weekendje weg. We hebben daarom de mooiste autoroutes in Nederland voor je uitgestippeld en met dit handige overzicht hoef je je geen moment meer te vervelen.

De mooiste autoroutes in Nederland

Hieronder vind je de mooiste autoroutes van Nederland. Vooral als de zon schijnt en extra leuk als je een auto met een open dak hebt. Rijd met je haren in de wind dwars door de Nederlandse natuur. Er is onderweg genoeg te zien en doen, dus zo nu en dan even de auto uitstappen is het advies!

Tip voor je volgende roadtrip in Nederland

Wil je een van deze onderstaande door Nederland maken? Vermijd de spits en check de weersverwachtingen. Het heeft namelijk weinig zin om naar de Veluwe of Betuwe te rijden als het hard regent. Breek de route op en maak er een weekendje weg van als je rustig de tijd wilt nemen om alles te zien en diverse musea en bezienswaardigheden op de route wilt bezoeken.

De ‘Dwars door de Veluwe’ autoroute

De Veluwe is een beschermde natuurgebied waar de natuur vrij spel heeft. Van zandverstuivingen en dichte bossen tot de paarse heide die vanaf half augustus prachtig in bloei staat. Hier kun je bovendien dieren als edelherten en wilde zwijnen tegen het lijf lopen en tal van highlights bezoeken. Naast dat het een heel fijn gebied is voor lange hikes, is het ook een mooie regio voor iedereen die op zoek is naar een leuke roadtrip in Nederland. Onderstaande autoroute brengt je langs de mooiste plekjes van de Veluwe.

Van Paleis het Loo naar de Posbank in Rheden – 88 km
Paleis het Loo ➔ Radio Kootwijk ➔ Uitkijktoren kootwijkerzand ➔ Nationaal Park de Hoge Veluwe ➔ Openluchtmuseum / Burgers’ Zoo ➔ Posbank Rheden

Deze route start in Apeldoorn bij Paleis het Loo. Hier kun je zien hoe de Oranjes 300 jaar woonden en werkten. Vanuit daar kun je koers zetten naar Radio Kootwijk, een monumentaal zendstation midden op het Kootwijkerzand. Een stukje verderop kun je de Kootwijkerzand uitkijktoren bezoeken. Vanaf de top heb je prachtig uitzicht op de eindeloze zandverstuiving.

Rijd vervolgens door naar Nationale Park De Hoge Veluwe. Voor de toegang moet je betalen maar je mag het park tegen een kleine meerprijs ook met de auto betreden. Het park kun je in- en uitrijden vanaf Hoenderloo, Otterlo of Schaarsbergen. Maak dus een leuke “autosafari” door de bossen, bezoek het Kröller-Müller Museum, maak een fietstochtje met een van de witte leenfietsen of ga picknicken in de mooie natuur.

Rijd het park uit aan de kant van Schaarsbergen en breng een bezoekje aan het bijzondere Openluchtmuseum of dierentuin Burgers’ Zoo. Hier zou je zelfs een hele ochtend of middag aan kunnen besteden. Wil je graag de paarse Heide zien? Vanaf half augustus staat de heide vaak in bloei en kun je bij de Posbank in Rheden mooie wandellingen maken.

De Zeeuwse Deltawerken route

Om Nederland te beschermen tegen overstromingen, heeft ons land ruim 3.700 km aan waterkeringen. Zonder deze keringen zouden grote gebieden van Nederland onderlopen met water. De Deltawerken, bestaande uit 13 onderdelen die na de watersnoodramp van 1953 gebouwd zijn, vormen samen de grootste stormvloedkering ter wereld. Tijdens een roadtrip door Zeeland kun je deze indrukwekkende verdedigingssystemen zien. Zeker een van de meest bijzondere autoroutes in Nederland!

Route van de Maeslantkering naar de Volkeraksluizen – 254 km
Maeslantkering ➔ A Seal Stellendam ➔ Brouwersdam ➔ Deltapark Neeltje Jans ➔ Vuurtoren Noorderhoofd ➔ Middelburg ➔ Deltaweg 1 ➔ Krammersluizen ➔ Volkeraksluizen

Rijd naar de Maeslantkering om het laatst gebouwde onderdeel van de Deltawerken te zien. De Maeslantkering is een in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering, bestaande uit twee gigantische zeearmen die je van een afstandje goed kunt zien. Rijd vervolgens door naar A Seal Stellendam, een zeehondenopvang met een kenniscentrum voor bezoekers.

Een paar kilometer verderop vind je het strand bij Ouddorp, vlak naast de Brouwersdam. Een mooi breed strand wat erg in trek is bij (kite)surfers. Na een wandeling langs de zee kun je doorrijden naar Deltapark Neeltje Jans, een themapark waar je meer kunt leren over de Deltawerken, de zeeleeuwen en zeehonden. Onderweg hier naartoe passeer je ook een deel van de Oosterscheldekering.

Daarna kun je nog een stop maken bij de twee bijzondere vuurtorens van Westkapelle. Bezoek ook het Polderhuis oorlogsmuseum en bestel een visje bij de kleine viszaak onderaan de dijk. Natuurlijk mag een stop in Middelburg tijdes deze roadtrip niet ontbreken. Bestel hier zeker een Zeeuwse Bolus van Bliek Meesterbakkers en sluit je dag af door naar de Krammersluizen en Volkeraksluizen te rijden.

De ‘Fruitroute’ door het Land van Maas & Waal in Gelderland

Deze prachtige route leidt je dwars door het Gelderse ‘Land van Maas en Waal’. Als je van biologisch eten houdt is dit ook de perfecte autoroute, want in de lente en zomer vind je langs de weg veel stands met onder andere verse aardbeien, kersen, asperges, peren, eieren en melk. Het is met recht één van de leukste autoroutes in Nederland.

Route van Maasbommel naar Asch – 63 km
Maasbommel ➔ Strand Maaslanden ➔ Appeltern ➔ Tuinen van Appeltern ➔ Kasteel Batenburg ➔ Kasteel Hernen ➔ Marijke’s Fruitkorfje (op de Hoge Kornseweg) ➔ Buren (de Prins van Oranje Korenmolen) ➔ Kersenhut (op de Kornedijk) ➔ Wilco’s Ambachtelijk IJs (op de Hennisdijk) ➔ Melktap bij Boer’n gezelligheid (op de Haardijk)

Start je autorit in het dorpje Maasbommel en rijd vervolgens naar Strand Maasland, waarbij je het watersport- en recreatiegebied De Gouden Ham passeert. Maak hier eventueel een korte (of lange) struinwandeling en breng een kort bezoekje aan de Tuinen van Appeltern. Vlakbij vind je Kasteel Batenburg, een indrukwekkende ruïne van een van de oudste kastelen van Gelderland. Kasteel Hernen ligt ook op de route en is sinds de bouw in 1350 een stuk beter onderhouden. Vervolg je reis richting het pittoreske dorpje Buren. Onderweg steek je de Waal over en passeer je Tiel.

Maak vlak voor Buren een stop bij Marijke’s Fruitkorfje. Een klein biologisch winkeltje waar ze de lekkerste streekproducten verkopen. In het sfeervolle Buren kun je diverse broodmixen, jams en fruitdrankjes inslaan bij de Prins van Oranje Korenmolen die nog steeds draait. Of wat dacht je van een bezoekje aan het Marechausseemuseum? Rijd daarna dwars door de boerenvelden richting het dorpje Asch, en sla (in de lente en zomer) je slag bij de Kersenhut (zelf plukken!), Wilco’s Ambachtelijk IJs (het lekkerste ijs van de regio) en de verse Melktap bij Boer’n gezelligheid. Je zult zien dat je onderweg nog veel meer groente- en fruitstalletjes tegen zal komen.

Ga goed verzekerd de weg op!

Ga bovendien altijd goed verzekerd de weg op. Online kun je gemakkelijk de juiste verzekering voor je auto vinden en vergelijken. Wil je graag besparen op je autoverzekering? Een rijgedragverzekering kan uitkomst bieden. Als je namelijk veilig rijgedrag vertoont, dan bespaar je hiermee elke maand tot wel 35% korting op je premie.

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord ▾

De mooiste autoroutes in Nederland voor een leuke roadtrip
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Nederland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop