Zoeken:

Op reis naar Sri Lanka? Met deze tips plan je de perfecte individuele reis!

Sri Lanka wordt ook wel ‘de Parel van de Indische Oceaan’ genoemd en dat is niet zonder reden. Het is een veelzijdig tropisch eiland in Azië, dat iets ten zuiden van India ligt. Naast de indrukwekkende natuur met haar ruige landschappen, helderblauwe zee, eindeloze rijstvelden en schilderachtige bergdorpjes; heeft Sri Lanka ook op cultureel vlak veel te bieden. Voordat je al dit moois gaat bezoeken zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je op vakantie naar Sri Lanka wilt gaan. Wij beantwoorden daarom hieronder de meest gestelde vragen en geven je handige reistips voor een reis naar Sri Lanka!

➞ Lees ook: Alle tips voor een bezoekje aan Galle


De geschiedenis van Sri Lanka

Op verschillende plekken in Sri Lanka kun je je soms even in Europa wanen. Dit komt doordat het eiland op een gunstige handelsroute voor ontdekkingsreizigers lag. In 1505 vestigden de Portugezen zich op Ceylon (de historische naam van Sri Lanka, gevolgd door de Nederlandse VOC in 1602. Vanaf 1796 kwam Sri Lanka onder het gezag en de invloed van de Britten en in 1802 werd het officieel een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het eiland sinds 1948 volledig onafhankelijk is, zijn de Europese invloeden nog steeds zichtbaar aanwezig.

Vandaag de dag staat Sri Lanka vol met luxe resorts en prachtige boutique hotels. Hoewel Sri Lanka de afgelopen jaren steeds populairder is geworden bij reizigers, heeft het land helaas niet altijd roem, rijkdom en toerisme gekend. Pas in 2009 werd er een einde gemaakt aan de bijna dertig jaar durende burgeroorlog, die bij veel inwoners diepe sporen heeft nagelaten. Er woedde een lange strijd tussen de Tamils (hindoes) en Singalezen (boeddhisten) en dit eiste veel onschuldige mensenlevens. Op 17 mei 2009 gaven de Tamil troepen zich gewonnen en sindsdien bloeit het land en het toerisme weer op.

Tot overmaat van ramp werd Sri Lanka tijdens de kerstdagen van 2004 ook zwaar getroffen door de vernietigende aardbeving die op verschillende plekken in Azië een tsunami veroorzaakte. Meer dan 35.000 mensen kwamen hierdoor om het leven en de wederopbouw duurde jaren. Nog steeds kun je op verschillende plekken de impact van deze historische gebeurtenis terugzien.

Geschiedenis Sri Lanka


Is Sri Lanka veilig?

Hoewel het 10 jaar lang rustig is geweest in Sri Lanka, werd het land op 21 april 2019 opgeschrikt door meerdere terroristische aanslagen. De aanslagen vonden plaats in drie katholieke kerken en drie luxe hotels. Een verschrikkelijke gebeurtenis en erg verontrustend voor als je plannen hebt of had om Sri Lanka (op korte termijn) te bezoeken.

Mocht je een vakantie geboekt hebben naar Sri Lanka, dan vraag je je dus vast af of het wel een goed idee is om een reis te maken door een land waar onlangs terroristische aanslagen gepleegd zijn. Momenteel geeft Buitenlandse Zaken een ‘geel’ reisadvies af voor het hele land, wat betekent dat je alert moet blijven omdat er veiligheidsrisico’s zijn. Desalniettemin is de veiligheidssituatie op Sri Lanka flink verbeterd sinds de aanslagen. Het normale leven is weer op gang gekomen, scholen en universiteiten zijn weer open en de meeste wegversperringen zijn opgeheven. Je kunt dus weer op vakantie naar Sri Lanka, maar het is wel belangrijk om ten allen tijden waakzaam te blijven en drukke plekken te vermijden.

Toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de locals, maar helaas hebben de aanslagen gezorgd voor een sterke afname in het aantal toeristen. Feitelijk was het dus een dubbele aanslag op de lokale bevolking van Sri Lanka. Momenteel kan Sri Lanka dus alle hulp van buitenaf gebruiken en hoopt het land dat de toeristen weer snel zullen terugkeren.

Vakantie Sri Lanka tips


Heb ik vaccinaties nodig voor een vakantie naar Sri Lanka?

Op de website van de GGD staan een aantal aanbevelingen wat betreft de vaccinaties voor Sri Lanka. Het wordt onder andere aangeraden om je te vaccineren voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Buiktyfus (bij een langer verblijf) en Hepatitis A.

Mocht je de vaccinaties al hebben gehad, kijk dan even of deze nog steeds geldig zijn. Sommige vaccinaties beschermen je namelijk maar voor een beperkte tijd. Vergeet ook vooral niet je vaccinatieboekje mee te nemen als je op reist gaat! Voor persoonsgebonden advies kun je het beste even contact op nemen met de GGD.


Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka?

Er is een vrij groot verschil in klimaat tussen het noordoosten en zuidwesten van Sri Lanka. De moesson periode in het noordoosten loopt van oktober tot en met februari. In het zuidwesten van Sri Lanka zorgt de moesson voor hevige tropische buien van juni tot eind september. Als je erg gesteld bent op zon, zee en strand, dan kun je het beste deze regenperiodes vermijden. Het hoogseizoen loopt van december tot maart, maar april en mei zijn goede maanden voor een rondreis door Sri Lanka. De beste reistijd voor Sri Lanka hangt dus helemaal af van het doel van je reis.

Vakantie Sri Lanka Tips


Welke taal spreken ze in Sri Lanka?

De officiële talen van Sri Lanka zijn: Singalees, Engels en het Tamil. Ruim 75% van de bevolking spreekt Singalees. De mensen spreken over het algemeen redelijk Engels. Zeker op de toeristische plekken zul je tijdens een vakantie in Sri Lanka weinig merken van een taalbarrières.


Wat is de religieuze en etnische verdeling in Sri Lanka?

Sri Lanka kent verschillende religieuze en etnische groeperingen. Het land heeft ruim 22 miljoen inwoners, waarvan de grootste groep Singalees (74,9%) is. Overige etnische groepen zijn de Sri Lankaanse Tamil (11,2%), Sri Lankaanse Moren (9,2%) en Indiase Tamil (4,2%). Het merendeel van de inwoners is boeddhist (70,2%). Daarnaast zijn er hindoes (12,6%), moslims (9,7%) en christenen (7,4%). 

Yala National Park


Met welke valuta betalen ze in Sri Lanka?

De Srilankaanse Rupee is de munteenheid van Sri Lanka. De afkorting van deze munt wordt in het internationale handelsverkeer geschreven als LKR. Voor iedere euro krijg je ongeveer 200 Rupee. Voorbeeld: voor een hotelkamer van 20.000 LKR betaal je omgerekend ongeveer 100 euro.

Creditcards worden over het algemeen als betaalmiddel geaccepteerd in hotels, grote winkelcentra en de wat duurdere restaurants. Op andere plekken is het gebruik van creditcards veelal gelimiteerd. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt. Geld opnemen kan in Sri Lanka gewoon met je Nederlandse pinpas bij geldautomaten. Denkt er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldwijd’ gezet dienen te worden, zodat je deze ook buiten de eurozone kan gebruiken voor pintransacties. Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je maximaal 500 euro per dag opnemen buiten Europa.

Individuele vakantie Sri Lanka


Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?

Alle buitenlandse toeristen die naar Sri Lanka op vakantie willen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Iedereen kan voor vertrek online een visum aanvragen voor Sri Lanka via het ETA systeem (Electronic Travel Authorisation). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Via de Engelstalige website www.eta.gov kun je het visum online aanvragen. Het tarief voor een toeristenvisum bedraagt ongeveer 35 dollar. Nadat je een aanvraag ingediend hebt ontvang je binnen twee dagen antwoord.

Het is ook mogelijk om voor 40 dollar een visa on arrival te kopen bij aankomst op de luchthaven van Colombo. Houdt echter rekening met langere wachtrijen op de luchthaven. Wil je langer dan 30 dagen in Sri Lanka blijven? Dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka (in Nederland) kunt aanvragen.

Let op: voor mensen met een Nederlands en Belgisch paspoort geldt dat ze in het bezit moet zijn van een geldig paspoort dat na aankomst in Sri Lanka nog minimaal zes maanden geldig is.

Stranden Galle


Zijn er kledingvoorschriften?

Je wilt natuurlijk niet als verwarde cultuurbarbaar helemaal de plank misslaan wat kledingkeuze betreft. Pak je koffer dus slim in voor een vakantie naar Sri Lanka! Vrouwen in korte broeken of rokken worden in Sri Lanka als uitdagend gezien, de benen worden namelijk als het meest erotische deel van het vrouwelijk lichaam beschouwd. Hoewel ze in Sri Lanka inmiddels wel gewend zijn aan schaars gekleden toeristen, wordt het als respectvol beschouwd als je jezelf wat meer bedekt en niet enkel in een bikini over straat flaneert.

Het dragen van korte broeken door mannen wordt gezien als een teken van armoede. Het belangrijkste is dat je er in ieder geval ‘netjes’ uit moet zien als je een tempel bezoekt. Voor vrouwen én mannen betekent dit geen blote schouders en benen. Respecteer de cultuur en de lokale bevolking!

Voorbereiding reis Sri Lanka


Wat is de vliegtijd naar Colombo?

De vliegtijd naar Colombo bedraagt ongeveer 11 uur. Mocht je geen rechtstreekse kunnen (of willen) boeken dan kan de totale reistijd wat oplopen. De meeste vluchten vanaf Amsterdam hebben een korte tussenstop in Dubai. De totale duur van de vlucht (inclusief de tussenstop) bedraagt dan ongeveer 12 uur en 30 minuten.


Hoe kan ik het beste rondreizen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een georganiseerde rondreis te boeken via een reisorganisatie, maar je kunt ook je eigen reis samenstellen en alles zelf plannen met een privé gids. Het kost misschien wat meer tijd maar je hebt zo wel de volledige vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je maar wilt.

Een auto huren wordt door het hectische verkeer in Sri Lanka sterk afgeraden. Hoewel het openbaar vervoer veel gebruikt wordt door backpackers, is het niet de beste optie als je een beetje comfortabel van A naar B wilt reizen. De bussen zitten vaak overvol met locals, hebben vaak geen airco en komen zelden op tijd. Beter kun je dus een privé chauffeur (met gids) regelen en daarmee je reisplannen afstemmen. Wij raden hiervoor Bernard Tours aan, die beschikken over luxe auto’s met business class stoelen. Ze bieden zelfs VIP services aan met luxe transport naar de luchthaven. Ideaal voor een luxe vakantie in Sri Lanka.

➞ Lees ook: Op wildlife safari in Yala National Park


Vliegen naar Sri Lanka

Ben je nog op zoek naar een goedkope vlucht naar Sri Lanka? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 450 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

➞ Boek goedkope vliegtickets naar Sri Lanka
➞ Maak gebruik van een airport lounge
➞ Zoek en vergelijk alle hotels in Sri Lanka


Meer tips voor Sri Lanka?

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Sri Lanka en ben je op zoek naar leuke excursies en activiteiten? Bekijk dan onze Sri Lanka Travel Guide voor alle tips.

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Sri Lanka

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop