Zoeken:

De spectaculaire Tamina kloof en het Alte Bad Pfäfers badhuis in Zwitserland

De Tamina kloof (Taminaschlucht) behoort tot een van de mooiste kloven in Zwitserland. Door deze smalle kloof stroomt een mystieke rivier. De bron van deze kleine rivier lokt al eeuwenlang mensen naar dit gebied toe en de omgeving is in de loop der jaren getransformeerd tot een groots kuuroord. Het thermale water uit de rivier, met een temperatuur van 36,5 graden, zou namelijk een geneeskrachtige werking hebben. Hoogste tijd om even een kijkje te nemen. 

Waar ligt de Tamina kloof in Zwitserland?

De Tamina Gorge ligt in Oost-Zwitserland, vlakbij de grens met Liechtenstein en op een uurtje rijden van Zürich. Hoewel de kloof in de gemeente Pfäfers ligt, refereren veel mensen naar de nabijgelegen plaats Bad Ragaz omdat hier het wereldberoemde Grand Resort Bad Ragaz staat. Een groot kuuroord met diverse wellnesscentra. Al het water dat door dit luxe resort stroomt komt rechtstreeks uit de Tamina bergrivier. De kloof en de waterbron liggen namelijk vlak achter het resort. 

Het hele gebied valt onder de Heidiland streek. Een vakantiegebied en populair skigebied dat haar naam dankt aan Heidi. Het bergdorp Latsch (dat op een uurtje rijden van de kloof ligt) was in 1952 en 2014 namelijk het decor voor de Heidi-films. Het is een uitgestrekt gebied met prachtige natuur. De imposante Pizol berg torent boven het gebied uit en ligt vlak achter de Tamina kloof. De top ligt op 2.844 meter en daarmee is het de hoogste top van de ketting met bergen die de valleien van de rivieren Seez en de Tamina scheidt. 

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Geschiedenis van een van de mooiste kloven in Zwitserland

De Tamina kloof heeft zich in 15.000 jaar diep in de aarde gegraven. De oorsprong van het thermale water blijft een mysterie. Wetenschappers vermoeden dat het water in het Tödi- of Sardona-gebied wegsijpelt en daarna door de aarde wordt verwarmd totdat het na meer dan 14 jaar weer aan de oppervlakte verschijnt. Naar schatting stroomt er dag en nacht tussen de 7 en 10 miljoen liter water uit de bron.

Ontdekt door jagers
Per toeval werd de kloof in 1242 door jagers uit het nabijgelegen Pfäfers-klooster ontdekt en op aanbeveling van de monniken begon men met badderen in de warme rivier. Het water was enkel via steile ladders te bereiken. Zieke mensen en mensen met reuma werden naar de kloof gedragen en in gewikkelde doeken aan touwen naar beneden getakeld. Door de angstaanjagende hoogte gebeurde dit regelmatig geblinddoekt. Veelal moesten ze hier tot 10 dagen onafgebroken blijven liggen om te “helen”.

De bouw van een badhuis
In 1350 begon men met het bouwen van kleine houten badhuisjes in de Tamina kloof en pas in 1630 werden er houten leidingen aangelegd waarmee het water uit de kloof gehaald kon worden. Vlak buiten de kloof werd in 1704 tot 1718 een groot badhuis gebouwd. Het Alte Bad Pfäfers is niet meer in gebruik maar nog wel te bezoeken tijdens een wandeling naar de kloof.

Het ontstaan van kuuroord Bad Ragaz
Een paar eeuwen later besluit men in 1840 het water verder het dal van Ragaz in te sturen met nieuwe houten leidingen. Dankzij de aanleg van een treinrails in Ragaz, is het helende water nu voor nog meer mensen binnen handbereik en wordt het kantoor van de gouverneur getransformeerd tot een exclusief boutique hotel (het huidige Palais Bad Ragaz). In 1869 opent het Quellenhof hotel haar deuren en in 1872 zijn ze de eerste met een binnenzwembad met thermaal water in Europa. Het hotel bouwt in de eeuw erna aan haar reputatie en breidt flink uit, wat uiteindelijk resulteert in een nieuw naam voor alle gebouwen die samen het resort vormen: Grand Resort Bad Ragaz.

Hoe kom je bij de Tamina gorge?

De Taminakloof is van eind april tot half oktober te bezoeken. De kloof is ongeveer 750 meter diep en slechts een paar meter breed op de smalste stukken. Vanaf badhuis Alte Bad Pfäfers wordt de kloof langs de rivier weer breder en daar is ruimte gemaakt voor een 4 kilometer lange eenbaansweg naar Bad Ragaz. Hier rijdt ook een bus die je vanaf de bushalte Rössliposcht (vlak achter het Bad ragaz resort) voor een paar euro naar de ingang van de smalle kloof kan brengen.

Wie een redelijk goede conditie heeft kan ook de ietwat steile wandeling van ongeveer een uur maken. Je kunt ook op de heenweg de bus pakken en terug lopen. De heen- en terugweg is namelijk hetzelfde en zo geniet je toch nog van de mooie wandeling door de bossen. Onderweg zul je onder de Taminabrücke doorlopen. Met een hoogte van 220 meter is dit de hoogste boogbrug van Zwitserland en behoort de Taminabrug zelfs tot een van de hoogste bruggen in heel Europa.

Een wandeling naar het thermale water

Het laatste stuk door de Tamina kloof is ongeveer 450 meter lang. Dit is het spectaculaire stuk, bekend van de plaatjes. Hiervoor moet je wel een toegangsticket kopen. Hier vind je de actuele openingstijden en toegangsprijzen.

Aan het einde van het pad ligt een tunnel die in 1987 uitgegraven is in een rots. Hier kun je een blik werpen op het borrelende bronwater. Verwacht echter geen spectaculair meer aan het einde van de kloof. Het is meer een klein waterpoeltje in een kleine inham. De wandeling er naartoe is echter zeer moeite waard. Terwijl je over het pad naar de bron loopt, raast de rivier langs je heen. Regelmatig zijn er ook kleine zangkoren in de tunnel te vinden die een mini-concert geven. Ook concerten met muziek van klassieke grootheden zoals Bach en Mozart vinden er plaats.

De wandeling naar de bron aan het einde van het pad is vrij kort en vlak. Het is een veilig pad met een stevige reling. Wel kan het glad zijn door het water dat op sommige plekken naar beneden sijpelt.

Wanneer de zon door de smalle kieren schijnt ontstaat er een prachtig schouwspel van licht. Van juni tot oktober wordt de kloof ook ’s avonds kleurrijk verlicht dankzij een indrukwekkend lichtspektakel genaamd Light Ragaz. De lichtshows bestaan uit 12 verschillende kunst installaties die je tijdens een wandeling door de kloof kunt aanschouwen.

Bezoek het eeuwenoude badhuis Alte Bad Pfäfers

In de 16e eeuw begon Paracelsus – beroemd maar tevens controversieel arts, filosoof en theoloog – het thermale water in de Tamina kloof te onderzoeken. Het zou een geneeskrachtig werking hebben en voor meerdere toepassingen bruikbaar zijn. In 1630 werd het bronwater voor het eerst in houten leidingen uit de kloof afgevoerd en werd het eerste badhuis gebouwd.

Tussen 1704-1718 bouwde men het badhuis dat grotendeels bewaard us gebleven. In de hoogtijdagen bood het Alte Bad Pfäfers plaats aan maximaal 300 gasten. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum, restaurant en als plek voor culturele evenementen. Het ligt vlak voor de kloof en is dus niet te missen.

De audiowandeling (die je op je smartphone kunt downloaden) nodigt je uit tot een wandeling tijdens de hoogtijdagen in Bad Pfäfers. Reis terug naar het jaar 1833 en leer meer over de geschiedenis en de badcultuur van het oudste barokke bad van Zwitserland.

Het badhuis is van eind april tot half oktober dagelijks geopend. Hier vind je de actuele openingstijden en toegangsprijzen.

Overnacht in het luxe Grand Resort Bad Ragaz

Ruim 800 jaar na de eerste ontdekking gelooft men nog steeds in de geneeskrachtige werking van het “blauwe goud”. Wie zich helemaal wil onderdompelen in het thermale water kan de Tamina Therme bezoeken. De thermen zijn met een dagticket te bezoeken en het is zelfs een officieel erkend kuuroord volgens art. 40 van de Zwitserse ziekteverzekeringswet.

De Tamina Therme zijn onderdeel van het zeer luxe Grand Resort Bad Ragaz. Een wereldberoemd resort met maar liefst 5 Michelinsterren onder één dak. Gasten van het resort hebben gratis toegang tot de Tamina Therme en kunnen bovendien gebruik maken van de exclusieve baden die enkel voor hotelgasten toegankelijk zijn. Al het water dat door het resort stroomt komt uit de Tamina kloof.

Hoe reis je naar Bad Ragaz / Pfäfers?

Met de auto naar Zwitserland
Vanuit Utrecht is het iets meer dan 9 uur rijden naar kuuroord Bad Ragaz. Vanuit Maastricht doe je er ongeveer 8 uur over. Je rijdt dan grotendeels door Duitsland, maar kunt er ook voor kiezen om een stuk door Frankrijk reizen en dan de grens bij Bazel over te steken, om vervolgens via Zürich door te rijden naar Bad Ragaz.

Met de trein naar Zwitserland
Zwitserland is het land bij uitstek voor een rondreis met de trein. Met NS international reis je zonder al teveel gedoe van Amsterdam naar Zürich. Als je in de omgeving van Amsterdam woont is dit de meest interessante optie. Boek een 1e klas treinticket en reis extra comfortabel in nog geen 8 uur naar deze prachtige stad. De treinreis van Zürich naar Bad Ragaz duurt vervolgens nog 1 uur en 13 minuten. Van het treinstation in Bad Ragaz kun je verder met de bus reizen naar de Tamina Gorge in Pfäfers. Je kunt er ook in een uur heen wandelen.

Vliegen naar Zwitserland
De vliegtijd naar Zürich bedraagt ongeveer 1 uur en 25 minuten. Met een beetje geluk boek je voor 125 euro al een retourticket bij Skyscanner. Huur een all-inclusive auto bij Sunny Cars en rijd vanaf de luchthaven in ongeveer een uur naar Bad Ragaz. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om het laatste stukje met de trein te overbruggen.

Wist je dat…

Je in minder dan 1,5 uur naar Zwitserland kun vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 125 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Zwitserland ➞

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord! ▾

Tamina Kloof in Zwitserland
Christiaan Rijnhart

Dit artikel is geschreven door Christiaan Rijnhart. Met zijn voorliefde voor luxe reizen, snelle auto's en aviation, deelt hij graag al zijn reistips. Als fervent fotograaf en drone piloot legt hij ook vanuit de lucht alles vast op beeld.Meer over Zwitserland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop