Search:
gili air schommel strand

De Gili Guide: Alles wat je moet weten over Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan

Veel mensen die naar Bali op vakantie gaan kiezen ervoor om ook een aantal dagen op Lombok en de Gili Eilanden door te brengen. Begrijpelijk, want op zowel Lombok als op de drie Gili Eilanden heerst een compleet andere sfeer dan op Bali.

 

Lombok staat bekend om de prachtige groene natuur en de vele moskeeën. De Gili eilanden hebben alledrie een eigen vibe. Er zijn verschillende manieren om vanaf Bali op één van deze bestemmingen te komen. In deze speciale Gili Guide geef ik je veel praktische tips en inside information waar je wellicht wat aan hebt voor je eigen reis naar de Gili Eilanden!

 

Vind hier goedkope vliegtickets naar Bali en Lombok  

 

gili air strand openlucht bioscoop

 

 

Gili Air, Gili Meno of Gili Trawangan?

Wie voor het eerst naar de Gili Eilanden reist zal last krijgen van keuzestress. Want welk eiland moet je kiezen? En wil je eigenlijk wel kiezen? Eilandhoppen is tenslotte ook nog een optie. De drie Gili Eilanden verschillen namelijk best wel van elkaar. Dus welk eiland past het best bij jou?

 

Gili Meno – Kleinste en meest onontwikkelde eiland. Perfect voor rustzoekers en honeymooners. Beste eiland voor het spotten van schildpadden. ‘S avonds is echter bijna alles gesloten.

Onze hotel tip: The Island Houses / Karma Reef resort

 

Gili Air – Eiland met een fijne sfeer. Genoeg restaurants en cafes om ’s avonds wat te eten en te drinken maar niet zo druk als Gili Trawangan. Ideaal voor koppeltjes en gezinnen.

Onze hotel tip: Mola2 resort

 

Gili Trawangan – Een van de bekendste party eilanden in Zuidoost-Azië. Populair bij backpackers en jonge feestgangers.

Onze hotel tip: Villa Ombak hotel

 

 

met de boot van Bangsal Harbour naar de Gili eilandenstrand gili meno

 

 

Hoe kom je op de Gili Eilanden?

Er zijn in principe twee logische reisroutes naar de Gili Eilanden. Je reist er naartoe vanuit Bali of Lombok. Vanuit Bali kun je er voor kiezen om per vliegtuig of boot eerst naar Lombok te reizen of een rechtstreekse boot naar één van de Gili Eilanden te pakken. Hier kun je onze reisroute terugvinden.

 

Ik zou je aanraden om afhankelijk van het seizoen te bepalen wat verstandig is. Gedurende het regenseizoen kan de zee tussen de eilanden namelijk behoorlijk wild zijn. Met het vliegtuig reizen kan dan prettiger zijn. Hieronder vind je alle reisopties.

 

Vanaf Bali met de boot naar Lombok en de Gili Eilanden

Per dag gaan er tientallen boten vanaf Bali richting Lombok (en ook naar de Gili eilanden). Tijdens het droge seizoen is dit een prima optie waar veel reizigers gebruik van maken. Toch zitten er, naar mijn idee, ook wel een paar nadelen aan deze overvaart. De tocht duurt gemiddeld twee uur, wat toch behoorlijk lang is voor een boottochtje. Lokale prijsvechters stoppen de boten soms helemaal vol met mensen en goederen om de prijzen te drukken. Daarnaast kan de zee behoorlijk ruw worden. Ook zijn de tickets soms net zo duur als een vliegticket. Vergelijk je opties dus goed voor vertrek!

De boten varen vanaf Bali vaak naar alledrie de Gili’s én Lombok. Toch heeft iedere maatschappij zijn eigen vaarroute. Even goed opletten dus tijdens het boeken zodat je niet onnodig lang op de boot zit.

 

Benieuwd naar de verschillende aanbieders en kosten voor de overtocht per boot? Hier kun je alle routes vergelijken en boottickets bestellen.

 

gili eilanden gili trawangan

 

 

Van Bali naar Lombok met het vliegtuig

Zelf ben ik niet zo dol op overvolle bootjes en hoge golven. Zeker niet op de combinatie van die twee. Daarom koos ik er voor om vanuit Bali met het vliegtuig naar Lombok te reizen. Dit is een veilige en snelle manier om van het ene naar het andere eiland te komen. Tevens heb je een prachtig uitzicht over de tussenliggende eilanden en de mooie witte stranden!

 

Een vlucht vanaf Denpasar Airport naar Lombok International Airport duurt ongeveer 45 minuten en er gaan meerdere vluchten per dag. Qua kosten is het goed te overzien: voor een retourtje Bali – Lombok heb ik zelf nog geen 40 euro betaald.

 

Goedkope vluchten naar Lombok

De grootste low-budget aanbieders van deze vluchtroute zijn Lion Air en Wings air. Om er zeker van te zijn dat het veilig is, heb ik eerst gecheckt of deze luchtvaartmaatschappijen goed aangeschreven stonden. Beide airlines staan gelukkig niet op de zwarte lijst. Wel een fijn gevoel!

 

Houd er rekening mee dat het veelal om kleine propellervliegtuigjes gaat en je op deze route last kunt hebben van turbulentie. Ik heb zelf vliegangst en vond het daarom soms best wel spannend. Het prachtige uitzicht maakt gelukkig een hoop goed! Voor de goedkoopste vluchten kun je het beste even kijken op Skyscanner.

 

Vind hier goedkope vliegtickets van Bali naar Lombok  

 

Extra tip: Gebruik de Luggage Storage op Bali Denpasar Airport

Als je ervoor kiest om vanaf Bali naar Lombok te vliegen ben je beperkt bent in de hoeveelheid bagage die je (gratis) mag meenemen: gemiddeld 10 kg per persoon. Ik heb dan ook mijn grote reiskoffer op het vliegveld gestald bij de lokale Luggage Storage van Denpasar Airport in Bali.

 

Het kleine kantoortje bevindt zich links van de entree voor nationale vluchten. De kosten bedragen 200.000 IDR per 24 uur. Omgerekend is dat ongeveer 13 euro. Niet heel goedkoop maar wel een goede optie als je maar een paar dagen op de autoloze Gili’s verblijft (lees: koffers sjouwen!) en van plan bent daarna weer terug te keren naar Bali.

 

 

vliegen van bali naar gili eilandenvan bali naar lombok met het vliegtuig

 

 

Van Lombok International Airport naar Bangsal Harbour

Na aankomst op de luchthaven van Lombok kan je reis pas écht beginnen. Het nadeel van dit vliegveld is dat je er niet wegkomt zonder een lokale taxi (of bus) te nemen. Ook mogen er geen Bluebird taxi’s of Ubers komen. Dit merk je dan ook zodra je de schuifdeuren uitloopt: een enorme menigte aan taxichauffeurs begint je toe te schreeuwen. Mijn tip: loop door en laat je nergens toe dwingen. Sommige taxichauffeurs zijn namelijk behoorlijk vastberaden om je koffers ‘aan te nemen’.

 

Een stukje verderop staat in het midden van de parkeerplaats een winkeltje. Gebruik deze “schuilplaats” om de meest opdringerige taxichauffeurs van je af te schudden. Eenmaal weer buiten kun je op een normale manier je onderhandelingen starten met een taxichauffeur waar je een goed gevoel bij hebt.

 

Wil je alvast weten hoeveel je ongeveer kwijt bent voor een ritje vanaf Lombok International naar Bangsal Harbour? Check dan deze handige rekentool voor taxiritten in Indonesië. Zelf betaalde 200.000 IDR voor de rit naar Bangsal Harbour.

 

 

taxi lombok vliegveld naar Bangsal Harbour

 

 

Vanaf Lombok naar Gili Air, Gili Meno of Gili Trawangan

De kans is groot dat je vóór de haven van Bangsal wordt afgezet door de taxi (en dus niet in de haven). Om in de haven te komen moet je een lange rechte weg aflopen, wat ongeveer 5 minuten duurt. Je zal op deze weg worden aangesproken door meerdere ‘ezel-taxi’s’. Deze willen je maar al te graag met hun huifkar naar de haven brengen. Gezien het overdag al snel ruim 30 graden kan worden, zou ik de ezeltjes niet door de hitte laten ploegen. Even zelf een paar minuten lopen voor het dierenwelzijn!

 

Een private fastboat of met de puclic boat?

Vanaf Bangsal Harbour heb ik de boot naar Gili Air gepakt. De overtocht duurt slechts 15 minuten. Als je eenmaal in de haven aankomt, word je door tientallen mannen aangesproken met de vraag of je een “private fastboat” naar één van de eilanden wilt hebben. Deze opdringerige mannen worden ook wel de “Bangsal cowboys” genoemd en aangezien dit hun belangrijkste inkomstenbron is, zullen ze er alles aan doen om jou zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen.

 

Tip: doe het niet en ga voor de public boat! Deze kost namelijk een fractie van een privé boot en doet er niet veel langer over.

 

Het kantoor van de public boats zit redelijk weggestopt in een hoekje van de haven en het vereist dus enig zoekwerk om deze te spotten. Zeker met zoveel cowboys achter je aan. De boten vertrekken pas als ze vol zitten (dit duurt gemiddeld zo’n 30 minuten) maar voor slechts 80 eurocent maak je de overtocht. Grote kans dat je met locals op de boot zit, wat het natuurlijk extra leuk maakt.

 

Om je wat zoekwerk uit handen te nemen, het loket voor de public boats ziet er als volgt uit en bevindt zich helemaal op de hoek van de haven aan de rechterzijde.

 

 

gili eilanden public boat gili airboot gili eilanden gili trawangan

 

 

Reizen tussen de Gili Eilanden

De hele dag door varen er boten tussen de verschillende Gili Eilanden. Ook voor deze tochtjes kun je het beste ter plekke de public boats pakken. Tickets kun je gewoon bij de haven van het desbetreffende eiland kopen. Het kan zijn dat je even moet wachten tot de boot vol zit. Eerder vertrekken ze niet.

 

Dankzij de public boats kun je prima eilandhoppen op de Gili’s. Je hoeft dus niet per se voor één eiland te kiezen en kunt gemakkelijk een dagtourtje maken naar een ander eiland.

 

[arve url=”https://youtu.be/m_AszfVs_po” title=“Gili islands“ maxwidth=”800″ /]

 

Beste reistijd Gili Eilanden

Het klimaat op de Gili Eilanden is vergelijkbaar met dat van Lombok en Bali. Het hele jaar door is het er prima vertoeven met temperaturen rond de 30 graden. Het hoogseizoen loopt van juni tot en met oktober. Dan valt er namelijk de minste regen en is de zee wat kalmer.

 

Waar moet je rekening mee houden?

Op de Gili Eilanden vind je niet overal pinautomaten. Zorg dus dat je voldoende cash meeneemt en bewaar dit op verschillende plekken in je bagage. Houd er ook rekening mee dat er op de Gili’s geen auto’s rijden. Je zult je koffers dus zelf moet dragen of per huifkar moeten laten vervoeren. Neem dus niet teveel bagage mee! Reserveer van tevoren je hotel om teleurstellingen te voorkomen. De Gili Eilanden zijn klein en in het hoogseizoen is alles snel volgeboekt.

 

met de boot naar de gili's

 

 

Tips voor Gili Air

Ben je op zoek naar een oase van rust, reggae barretjes, schommels in het water en wil je fietsend naar witte zandstranden toe? Dan is Gili Air het eiland wat je zoekt. Gili Air staat bekend als een eiland om te relaxen. In tegenstelling tot Gili Meno vind je hier ’s avonds nog wel veel leuke restaurants en barretjes die open zijn. Er worden soms kleine strandfeestjes gehouden, maar lang niet zo gek veel als op Gili Trawangan.

 

Ik ben drie dagen op Gili Air geweest en heb het ervaren als de meest rustgevende dagen van mijn verblijf in Indonesië. Cocktails drinken op het strand, snorkelen en een potje kaarten met Bob Marley op de achtergrond bij de Legend bar. Meer hoef je er niet te doen.

 

Hotspots op Gili Air

Bij Lucky’s bar kun je ’s avonds heerlijk in zitzakken op het strand eten. Uitkijkend op de maan en het kabbelende water, geniet je hier van heerlijke chicken skewers en fruitige cocktails. Een echte aanrader! Coffee & Thyme is een leuke koffiespot en een goed adresje voor een lekkere lunch.

 

Excursie tips voor Gili Air

Huur voor een paar euro een snorkelset (kan overal) en ga in de vroege ochtend op zoek naar schildpadden. Je moet wel een flink stuk door ondiep water lopen maar de prachtige onderwaterwereld van Gili Air maakt veel goed. Ik spotte er heel veel grote blauwe zeesterren en kleurrijke vissen. De beste snorkelspot vind je in het Noorden bij het Gili Air resort. Hier kun je gewoon naartoe fietsen. Je kunt ook duiklessen nemen bij Scallywags, het eiland rondfietsen of ’s avonds naar een openluchtbioscoopje op het strand gaan.

 

Hotel tip voor Gili Air

Op Gili Air vind je geen super luxe hotels of resorts. Het Mola2 resort is wat dat betreft een van de betere opties op het eiland. Het ligt vlakbij de haven en aan het strand. Het hotel beschikt over houten bungalows in traditionele bouwstijl, een zwembad en een restaurant aan zee. Voor de deur staan fietsen die je gratis mag gebruiken. Het eiland is rond te fietsen in ongeveer 25 minuten (op een rustig tempo, het is tenslotte vaak erg warm!) en op tal van plekken kun je stoppen voor een drankje of genieten van het prachtige uitzicht over de prachtige stranden.

 

Bekijk beschikbaarheid

 

 

mola 2 resort hotel gili airgili air snorkelen gili eilanden

 

 

Tips voor Gili Meno

Gili Meno is dé honeymoon bestemming van de drie Gili eilanden. Er staan een paar kleinschalige boutique hotels die zich toegespitst hebben op newlyweds. Ook op dit eiland rijden geen auto’s waardoor je in alle rust het eiland rond kan lopen of fietsen. Net zoals op de andere Gili eilanden heeft Gili Meno heel wat meters aan witte stranden met wuivende palmbomen en helderblauw water. ‘S avonds is er echter weinig te doen en na 21:00 uur zijn de meeste strandtenten gesloten. Houd hier dus rekening mee!

 

Restaurant tip voor Gili Meno

Bij restaurant Mahamaya kun je romantisch dineren op het strand en genieten van visgerechten. Het behoort tot het gelijknamige boutique hotel en staat bekend als de beste spot om te genieten van de zonsondergang. Romantiek verzekerd!

 

Excursie tips voor Gili Meno

Gili Meno is het kleinste en meest ongerepte eiland van de drie. Hier ga je met je geliefde of gezin naartoe om in een hangmat te liggen, te zonnen en te snorkelen. Gili Meno is populair bij duikers en snorkelaars omdat je hier de beruchte ‘Gili Meno Wall’ kunt vinden. Een muur van koraal waar de meest exotische vissen langs zwemmen. Het is ook de beste plek om schildpadden te spotten. Op het eiland vind je zelfs een opvangcentrum voor schildpadden. Hier beschermen ze de eieren en laten ze schildpadden vrij als ze 8 maanden oud zijn.

 

Hotel tip voor Gili Meno

Op Gili Meno vind je geen grootschalige 5-sterrenhotels. Er staan maar een paar hotels en wat privé villa’s. Vroeg reserveren is dus het advies. Luxe overnachten kan bij The Island Houses maar dan moet je er wel meer dan 2 nachten verblijven en bereid zijn minimaal 1300 euro af te rekenen. Je kunt er wel met 8 mensen verblijven en de villa is prachtig ingericht met authentieke spulletjes. Een wat goedkopere optie is een vrijstaande bungalow in het Karma Reef resort.

 

Bekijk beschikbaarheid

 

 

stranden gili eilanden gili menosnorkelen gili eilanden gili airsnorkelen gili eilanden gili meno

 

 

Tips voor Gili Trawangan

Het is dé partybestemming van de Gili’s. Tevens het grootste eiland van de drie. Op Gili Trawangan kun je nachtenlang doorhalen in de talloze bars die het eiland rijk is. Dit heeft wel een nadeel: het paradijselijke eiland is geliefd bij veel Australische (en andere) toeristen die graag net te diep in het glaasje kijken. Aan full moon party’s heb je hier in ieder geval geen gebrek.

 

Restaurant tip voor Gili Trawangan

Bij restaurant Ko Ko Mo kun je ’s avonds terecht voor een fancy diner. Er staat vooral seafood op het menu. Bij de Pearl Beach Lounge kun je onder een grote overkapping van bamboe op het strand eten. Sfeervol en romantisch!

 

Excursie tips voor Gili Trawangan

Omdat Gili Trawangan erg populair is bij backpackers en vakantiegangers, zijn er talloze activiteiten, feestjes en events. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan diverse watersportactiviteiten. Ga kajakken, suppen, wakeboarden of surfen. Het eiland beschikt ook over een eigen Night Market waar je zeker even overheen moet lopen voor wat Indonesisch streetfood. In het Zuiden van het eiland vind je een uitkijkpunt vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de vulkanen van Bali en Lombok.

 

Hotel tip voor Gili Trawangan

Gili Trawangan is een goed ontwikkeld eiland. Je vindt er dan ook veel hotels. Van kleine hotelletjes tot wat grotere luxe resorts. Het Villa Ombak hotel behoort tot een van de betere accommodaties op het eiland. Vanaf hier kijk je uit op de berg Rinjani. Het hotel beschikt over een groot buitenbad en een restaurant aan het strand.

 

Bekijk beschikbaarheid

 

 

gili air legend bar bintang bierfietsen gili eilanden gili air gili trawanganeten restaurants gili eilanden gili air

 

 

Meer reisinformatie over Indonesië?

Reis je voor of na je bezoekje aan de Gili eilanden nog naar Bali? Lees dan ook even onze tips voor goedkoop en veilig reizen met de taxi in Bali. Benieuwd wat er verder nog te doen is in Indonesië of ben je op zoek naar andere leuke excursies, restaurants en hippe hotspots in Bali of Lombok? Bekijk dan de Indonesië Travel Guide voor alle tips.

 

 

Vliegen naar Bali of Lombok

De vliegtijd naar Bali of Lombok bedraagt ongeveer 16 uur. Ben je nog op zoek naar een goedkope vlucht? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 450 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 10 tips voor het boeken van vliegtickets.

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Indonesië

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop