Search:
Beste reistijd Costa Rica - Zo ziet het weer en klimaat er per maand uit

Beste reistijd Costa Rica: Hoe is het weer en klimaat in Costa Rica?

Wat is de beste reistijd voor Costa Rica? Het is een vraag die veel reizigers stellen voordat ze een reis boeken, maar het antwoord is niet zo eenduidig. Natuurlijk speelt het weer in Costa Rica een grote rol, maar het hangt ook af van je reisdoel. Want wil je graag de mooie stranden bezoeken of liever de watervallen bekijken wanneer ze op hun krachtigst zijn? Het klimaat in Costa Rica verschilt bovendien ook per regio. Daarom hebben we hieronder alle informatie voor je verzamelt. Zo weet je precies wat de beste reisperiode is voor jouw reis naar Costa Rica.

Wat is de beste reistijd om Costa Rica te bezoeken?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Costa Rica is in principe het hele jaar door goed te bezoeken, maar iedere maand heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is dus goed om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Zit je vast aan een bepaalde vakantieperiode?
  • Wil je liever in het hoogseizoen of laagseizoen reizen?
  • Wil je graag goedkoop reizen of speelt budget geen rol?
  • Wil je ook graag schildpadden of walvissen spotten?
  • Ga je liever voor een strandvakantie of een natuurreis?


De beste reisperiode voor Costa Rica is dus heel persoonlijk en sterk afhankelijk van wat je wilt zien en doen. Dingen als ziplinen en off road crossen met een ATV kan eigen het hele jaar door wel, maar schildpadden en walvissen kun je alleen in bepaalde periodes van het jaar spotten. En hoewel het fijn is als de zon schijnt, is de natuur toch echt op haar mooist in het regenseizoen.

Om de beste periode voor een reis naar Costa Rica te bepalen, hebben we hieronder een aantal vragen beantwoord die je hopelijk helpen bij je keuze.

Het droge seizoen van Costa Rica loopt van december tot april


Hoe is het weer en klimaat in Costa Rica?

Er heerst een tropisch klimaat in Costa Rica. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 25 en 30 graden en het is er veelal warm en vochtig. Vooral in de regen- en nevelwouden kan het aardig broeierig worden, vandaar dat de natuur er zo prachtig groen is. Toch kent Costa Rica twee seizoenen; het regenseizoen en het droge seizoen. Op de officiele website van Visit Costa Rica kun je het actuele weer en de klimaatverschillen per regio bekijken.

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSeptOktNovDec
Temperatuur252628303028282827262625
Aantal dagen neerslag84571821222321221814

De gemarkeerde maanden vormen het hoogseizoen (het zijn tevens de droge maanden) en deze periode wordt dan ook vaak gezien als de beste reistijd voor Costa Rica.


Wanneer is het regenseizoen in Costa Rica?

Costa Rica heeft maar twee seizoenen; het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van december tot en met april. Af en toe kan er een bui vallen maar het is overwegend droog, vooral in februari en maart. Het regenseizoen begint daarna. Van mei tot en met november valt er veel meer regen. Hoewel mei, juni en november nog prima maanden zijn voor een reis naar Costa Rica. De meeste regen valt namelijk van juli t/m oktober.

Het is echter niet zo dat het dan de hele dag regent. Vaak valt er dan in de namiddag één grote tropische bui per dag. Je kunt je activiteiten hier dus redelijk goed omheen plannen en het grootste voordeel is dat in deze maanden wel alles mooi in bloei staat (zoals bijvoorbeeld in Monteverde) en de watervallen extra krachtig zijn. Houd er wel rekening mee dat sommige wegen moeilijk of niet begaanbaar zijn tijdens het regenseizoen.


Wanneer is het laagseizoen en hoogseizoen in Costa Rica?

Het droge seizoen loopt van december tot april. Hoewel je in het droogseizoen nog steeds een bui kan verwachten, is het wel de beste reistijd om Costa Rica te bezoeken als je graag zoveel mogelijk zon wilt. Het weer in Costa Rica is dan heerlijk. Het droogseizoen is ook tevens het hoogseizoen, met november als bonus. De prijzen liggen van november tot april dus een stuk hoger en veel hotels zijn snel volgeboekt. December en januari zijn de populairste maanden voor een reis naar Costa Rica. Boek dus op tijd! 

In mei start het regenseizoen maar mei, juni en november zijn nog prima maanden om Costa Rica te bezoeken. Het échte laagseizoen loopt van augustus tot en met oktober. Dan valt de meeste hoeveelheid regen. Het weer in Costa Rica is dan wat wisselvalliger en er is meer bewolking. De prijzen voor deze reisperiode liggen dan ook een stuk lager. 

Komen er orkanen voor in Costa Rica?

Costa Rica lig op een vrij gunstige plek in Midden-Amerika. Het land ligt redelijk zuidelijk en de aanvoerroute van orkanen uit het Caribisch gebied loopt vaak een stuk noorderlijker. Hierdoor wordt Costa Rica vrijwel nooit geteisterd door orkanen. Buurland Nicaraga kan hier wel door geplaagd worden dus in het orkaanseizoen (september) kan het klimaat van Costa Rica hierdoor iets beinvloed worden. Het kan dan harder regenen of waaien in het noorden van Costa Rica.

Zonnig weer bij de stranden van Manuel Antonio


Wat is de beste reistijd om schildpadden te spotten?

Een van de bijzondere activiteiten waar veel reizigers Costa Rica voor bezoeken, is het zien van schildpadden die eieren leggen. In Tortuguero verzamelen ieder jaar duizenden groene zeeschildpadden zich voor het leggen van de eieren. Het is een hele belangrijke nestelplaats en het bijzondere fenomeen kun je van juli t/m eind september vanaf gepaste afstand aanschouwen.

De eieren komen twee maanden later uit en van september tot en met begin december kun je dan ook veel pasgeboren schildpadden zien in Costa Rica. Heel bijzonder!


Wat is de beste reistijd om walvissen te spotten?

Je kunt ook walvissen spotten Costa Rica. De prachtige bultrugwalvissen kunnen wel 16 meter lang worden en tijdens het migreren doen ze twee keer per jaar Costa Rica aan. Het eerste “walvisseizoen” loopt van eind december tot maart. Dan laten ze zich geregeld zien aan de Pacifische kant van Costa Rica. De piekmaanden om ze te spotten zijn dan meestal januari en februari.

Je kunt ze echter het beste spotten in het tweede seizoen, dat van eind juli tot eind oktober loopt. De walvissen zwemmen dan langs de Pacifische kust van Costa Rica om te broeden. Niet alleen de moeders laten zich zien, je kunt dan ook de baby walvissen spotten in Costa Rica! De wateren van Costa Rica zijn namelijk lekker warm en rustig en vormen hierdoor de perfecte broedplaats voor deze gigantische dieren.

Drake Bay, Caño Island, Uvita en de baai van Golfo Dulce zijn de beste plekken om walvissen in Costa Rica te spotten. Wil je graag de schildpadden zien broeden én walvissen met hun kroost spotten? Dan is september de beste reismaand omdat het dan vaak beide kan.


Hoe ziet het weer in Costa Rica er per maand uit?

Wil je graag in een specifieke maand naar Costa Rica reizen en ben je benieuwd hoe het klimaat in Costa Rica er dan ongeveer uitziet? Hieronder hebben we de bijzonderheden per maand voor je uitgelicht.

Weer Costa Rica – Januari
Januari is een vrij droge maand. Er valt weinig regen, er is weinig bewolking maar je hebt wel veel zonuren. Het is ook een goede maand om te duiken, snorkelen en bultrugwalvissen te spotten. Januari valt middenin het hoogseizoen en het vormt daarom samen met februari de beste reistijd voor Costa Rica. Althans, als je op zoek bent naar veel zon en de stranden en eilanden wilt bezoeken. Het is er dan wel erg druk en de prijzen liggen aan de hoge kant.

Weer Costa Rica – Februari
In februari valt de minste neerslag. Je hebt dus heel veel kans op mooi weer en het is de beste reistijd voor Costa Rica als je de prachtige stranden en eilanden wilt bezoeken. Net als in januari is het een goede maand om te duiken, snorkelen en bultrugwalvissen te spotten.

Weer Costa Rica – Maart
In maart is het nog vrij droog maar wel veel minder druk in Costa Rica. Met uitzondering van de paasdagen, dan trekt namelijk de lokale bevolking er massaal op uit. Hoewel er relatief weinig regen valt in maart, kan het wel een stuk bewolkter zijn. Ook is er in deze maand nog een kans dat je bultrugwalvissen kunt spotten.

Stralend weer bij het Tango Mar hotel in Tambor


Weer Costa Rica – April
In april kan er al iets vaker een bui vallen, maar over het algemeen is het een goede maand om naar Costa Rica te reizen. Het kan wel geregeld bewolkt zijn, dus houd hier rekening mee als je wat leuke uitkijkpunten op de planning hebt staan. Het zou namelijk zonde zijn als je maar één nacht aan de voet van de Arenal slaapt, maar de vulkaan niet kan zien. Pas je reisschema hier dus op aan.

Weer Costa Rica – Mei
In mei begint het regenseizoen in Costa Rica. Het is echter niet zo dat het regenseizoen gelijk helemaal losbarst. Af en toe kan er aan het einde van de middag een tropische bui vallen, maar het is wel al wat vaker bewolkt. Groot voordeel van een reis in de maand mei, is dat het veel rustiger is en de prijzen een stuk lager liggen.

Weer Costa Rica – Juni
In juni valt er al wat meer regen, maar nog niet zoveel als in juli en augustus. Het blijft vaak beperkt tot een flinke bui in de namiddag. Juni valt in het laagseizoen dus een reis in deze maand is vaak een stuk voordeliger.

Door het regenseizoen in Costa Rica is de natuur prachtig groen


Weer Costa Rica – Juli
In juli valt er relatief veel regen maar de temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 28 graden. Het kan er dus aardig broeierig worden. De natuur staat dan wel prachtig in bloei en sommige watervallen zijn dan op hun krachtigst. Hoewel juli middenin het regenseizoen valt kan het door de zomervakantie toch behoorlijk druk worden. De ticketprijzen liggen hierdoor weer een stuk hoger. Wel kun je vanaf eind juli weer bultrugwalvissen spotten (heel soms al met hun baby’s!) en schildpadden eieren zien leggen in Tortuguero.

Weer Costa Rica – Augustus
In augustus valt de meeste regen, al blijft dit vaak nog gewoon beperkt tot flinke buien in de namiddag of nacht. Hierdoor kunnen bepaalde wegen afgesloten zijn door riviertjes die ontstaan of kleine landslides. De natuur is door al het water wel op haar mooist en in augustus kun je ook walvissen (met hun baby’s!) spotten bij de Pacifische kust en schildpadden eieren zien leggen in Tortuguero.

Weer Costa Rica – September
In September dalen de prijzen weer. Vliegtickets naar Costa Rica zijn voor deze maand vaak een stuk goedkoper. Hoewel het door het regenseizoen nog vaak kan regenen, lijkt het er in de praktijk op dat september steeds droger wordt doordat het klimaat in Costa Rica aan het veranderen is. Ook in september kun je walvissen (met hun baby’s!) spotten bij de Pacifische kust en schildpadden eieren zien leggen in Tortuguero. Het is de beste maand om beide te zien.


Weer Costa Rica – Oktober
In oktober is het vaak aan de Caribische kant al mooi weer, maar aan de Pacifische kant van Costa Rica kunnen er nog flink wat buien vallen. Ook is het Corcovado Nationaal Park in deze maand gesloten. Wel kun je tot eind oktober nog walvissen (met hun baby’s!) spotten aan de Pacifische kust en de eerste schildpad eieren komen uit Tortuguero.

Weer Costa Rica – November
Voor november geldt eigenlijk hetzelfde als voor oktober. De prijzen voor hotels, tickets en autohuur liggen een stuk lager, maar het kan nog geregeld in de namiddag of nacht regenen. Wel staat alles nog mooi in bloei en de natuur is dan ook prachtig groen. In Tortuguero kun bovendien veel pasgeboren babyschildpadjes spotten. November is dus een prima reistijd voor Costa Rica.

Weer Costa Rica – December
Vanaf december wordt het weer een stuk drukker, mede dankzij de start van het droge seizoen. Zeker rond kerst en oud en nieuwe wordt Costa Rica veel bezocht. Hotels zitten dan vaak vol dus op tijd reserveren is een must! Begin december kun je nog de laatste babyschildpadjes bij Tortuguero spotten en vanaf eind december duiken de eerste walvissen weer bij Pacifische kust op.

Wist je dat…

Je in 11,5 uur naar Costa Rica kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een ticket voor 500 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Costa Rica ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Costa Rica

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop