Zoeken:
Bezienswaardigheden Lissabon Jeronimo klooster

26 x De beste bezienswaardigheden in Lissabon (+ leuke dingen om te doen)

“Wat te doen in Lissabon?” Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt aangezien het een van mijn lievelingssteden in Europa is. Na heel veel bezoekjes ken ik de stad inmiddels op mijn duimpje en weet ik precies waar je moet zijn voor een fantastisch diner (Bairro do Avillez!), de lekkerste Pastéis de Nata (Pastelaria Aloma) en de leukste bezienswaardigheden in Lissabon. Vlieg je binnenkort naar Portugal en ben je nog op zoek naar een compleet en overzichtelijk lijstje met tips? Zoek dan niet verder! Hieronder heb ik namelijk de beste bezienswaardigheden in Lissabon voor je opgesomd.

Wat te doen in Lissabon?

Lissabon is niet alleen de stad met de meeste zonuren per jaar, het is ook een van de mooiste oude steden in Europa. Bovendien is het een perfecte bestemming voor een korte stedentrip want de meeste bezienswaardigheden in Lissabon kun je gewoon te voet bereiken. Er is veel te zien en doen in Lissabon maar de stad is niet zo groot als bijvoorbeeld Londen of Parijs. Een extra pluspunt is dat de stad aan zee ligt en leuke accommodaties en luxe hotels nog steeds een stuk goedkoper zijn dan in veel andere grote steden in Europa. Hoogste tijd om deze bestemming te ontdekken!

➞  Lees ook: 10 x De leukste wijken in Lissabon

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Hoogtepunten en bezienswaardighen in Lissabon

Castelo de São Jorge

Bekendste kasteel van Lissabon

Castelo de São Jorge ligt op een hoge heuvel en vanaf de oude burcht heb je prachtig uitzicht over de stad. Het kasteel is vanuit alle hoeken van de stad te zien en de eerste fundamenten stammen al uit de 6e eeuw voor Christus. Het is een van de bekendste toeristische attracties in Lissabon. Een must-see en je kunt hier zeker een hele ochtend of middag voor uit trekken.

Santa Justa lift

45-meterhoge lift

De Santa Justa-lift is een iconische ijzeren lift uit 1900 die midden in het centrum van Lissabon staat. Het is als het ware de Eiffeltoren van Lissabon, al is die met een hoogte van 45 meter wel een fors stuk kleiner is. De lift verbindt de Santa Justa straat met het hoger gelegen Carmoplein en wordt nog steeds gebruikt. Voor slechts een paar euro kun je met de lift naar de top. 

Praça do Comércio

Groot plein aan de Taag

Het Praça do Comércio plein ligt aan de rivier de Taag en vormt de toegangspoort tot het centrum van Lissabon. Vóór de aardbeving van 1755 heette het plein Terreiro do Paço en stond er een groot koninklijk Paleis. Vandaag de dag zijn er vooral veel terrasjes, trams en toeristen te vinden. Het vierkante plein wordt omringd door prachtige gele gebouwen.

Tram 28

De iconische gele tram

Je leest het in iedere reisgids en iedereen die al eens in Lissabon geweest is zal het tegen je zeggen: maak een ritje met tram 28! Het is de meest iconische tram ter wereld en een ritje door de nauwe, kronkelige en steile straatjes is gewoon een must als je in Lissabon bent. De tram is onderdeel van het openbaar vervoer in Lissabon en wordt nog dagelijks door veel locals gebruikt.

Mosteiro dos Jerónimos

16e-eeuws klooster 

Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is het Jeronimo-klooster een van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon. Het staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als een van de belangrijkste kerken in Europa. De bouw van het uit kalksteen opgetrokken complex startte omstreeks 1502 maar werd pas 100 jaar later voltooid.

Convento do Carmo

Ruïne van het Carmoklooster

Middenin het centrum van Lissabon staat het Convent do Carmo oftewel het Carmoklooster. Althans, een deel ervan want vandaag de dag is het een ruïne. Het voormalige klooster raakte zwaar beschadigd tijdens dé grote aardbeving van 1755. De restanten zijn het grootste nog bestaande bewijs van deze historische gebeurtenis die veel impact op de stad heeft gehad.  

Vasco da Gama-brug

Langste brug van Europa

Vanaf vrijwel ieder uitkijkpunt in de stad zie je de Vasco da Gama-brug liggen. Met een lengte van 12 kilometer is het namelijk de langste brug van Europa. Leuk om overheen te rijden als je met een (huur)auto naar de andere kant van de Taag wilt gaan, maar je kunt hem ook vanuit een kabelbaantje (Telecabine) bekijken in het moderne stadsdeel Parque das Nações.

Rua Augusta

Dé winkelstraat van Lissabon

Rua Augusta is de bekendste winkelstraat van Lissabon dus de kans is klein dat je deze mist tijdens een stedentrip. De straat loopt van de toeganspoort bij het Praça do Comércio plein naar het Rossio plein. Het is een levendige straat met veel terrasjes, straatartiesten en bekende modewinkels. Aan de kant van het Praça do Comércio plein vind je ook het Mudu designmuseum.

Monument der Ontdekkingen

Ontdekkingsreizigers monument

Vasco da Gama was de Portugese ontdekker van de zeeroute naar India. De naam van deze ontdekkingsreiziger prijkt niet alleen in de geschiedenisboeken maar ook in de straten van Lissabon. Toch was hij niet de enige, samen met 33 andere Portugese prominenten uit de 15e en 16e eeuw staat hij afgebeeld op het 52 meter hoge Padrão dos Descobrimentos monument in de wijk Belém.

Parque Eduardo VII

Het groene hart van Lissabon

New York heeft het Central Park, Lissabon heeft het Eduardo VIII-park. Het fraai aangelegde park ligt aan de rand van het oude centrum en biedt prachtig uitzicht. Zeker tijdens zonsondergang! Het strekt zich uit over een rechte strook van 25 hectare en is vernoemd naar koning Eduard VII uit Engeland, die in 1902 de stad bezocht om de banden met Portugal te versterken. 

Alfama

Wijk van de Fado

Vroeger bestond Lissabon vooral uit de wijk Alfama. Nu is het het meest gefotografeerde deel van de stad. Je bent niet in Lissabon geweest als je dit deel niet gezien hebt. Verdwaal in de kleine kleurrijke straatjes, drink een kopje koffie met de locals en zie hoe de was buiten gehangen wordt. Hier staat ook het Fado museum en op verschillende plekken wordt de fado ’s avonds live vertolkt.

Torre de Belém

Verdedigingstoren aan de Taag

Vlakbij het Mosteiro dos Jerónimos klooster staat de Toren van Belém. Twee bezienswaardigheden in Lissabon die je gemakkelijk na elkaar kunt bezoeken. Belém is namelijk een voorstad van Lissabon dus je moet er wel even het oude centrum voor uit. Het is een verdedigingstoren uit de 16e eeuw die ter ere van Vasco da Gama gebouwd is. Hij staat nu op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Rossio plein

Pedro IV-plein in de wijk Chiado

Het Pedro IV-plein in het centrum van Lissabon wordt ook wel het Rossio plein genoemd. In de Middeleeuwen vonden er stierengevechten en brute executies plaats. Tegenwoordig is het gewoon een gezellig plein waar veel leuke straten op uit komen. Om de hoek vind je het populaire Hard Rock Café waar regelmatig bandjes optreden.

Park bar

De leukste rooftop bar

Het is even zoeken maar dan heb je ook wat. De mooiste rooftop bar van Lissabon ligt namelijk verstopt bovenop een parkeergarage in de bruisende wijk Bairro Alto. Het adres is Calçada do Combro 58 en bij twijfel moet je toch gewoon doorlopen naar de lift in de parkeergarage. Boven wachten namelijk heerlijke cocktails en een prachtig uitzicht op je.

Pantheon Lissabon

Pantheon

17-eeuws monument

In de wijk Alfama staat de kerk van Santa Engrácia, beter bekend als het het Panteão Nacional of simpel gezegd het Pantheon van Lissabon. In het barokke monument liggen belangrijke Portugese personen begraven. Het gebouw stamt uit de 17e eeuw maar is door diverse ongelukkige omstandigheden meerdere keren verbouwd. Men zegt dat er een vloek rust op het Pantheon. 

LX Factory

Creatieve broedplaats

Buiten het oude stadscentrum van Lissabon, vlak onder de Ponte 25 de Abril brug, ligt een fabrieksterrein dat omgetoverd is tot een ware hotspot. LX Factory is namelijk een creatieve broedplaats voor jong en oud. Je vindt er leuke concept stores, veel street art, pop-up koffiezaakjes en een vintage markt. Er is ook een bijzondere boekenwinkel waar je zeker even een kijkje moet nemen.

Monument van Cristo Rei

Groot standbeeld van Jezus

Met zijn armen gespreid kijkt Christus de verlosser uit over de stad Rio de Janeiro in Brazilië. Een soortgelijk standbeeld vind je ook in Lissabon. Het is zelfs het grootste standbeeld van Jezus Christus in heel Portugal en voor de katholieke Portugezen dus een belangrijk monument. Om het Christo Rei beeld van dichtbij te bewonderen moet je wel de rivier over steken.

Pink street

Uitgaansgebied in Lissabon

Pink street is niet alleen de meest populaire instagram plek van dit moment in Lissabon, het is ook dé uitgaanstraat van de stad. Hier in het hart van Bairro Alto stromen ’s avonds de kroegen vol en staat men massaal op straat met een biertje of een wijntje. Vroeger was het een rosse buurt voor dronke zeelui, maar dankzij de roze loper is het nu een echte hotspot.

Jardim de São Pedro de Alcântara

Stadspark en mooi uitkijkpunt

Door de grote hoogteverschillen heeft Lissabon veel mooie uitkijkpunten. Deze worden ook wel miradouros genoemd. Tip: stap in een van de elektrische tuk-tuks en maak een tourtje langs de mooiste miradouros van de stad. Miradouro de São Pedro de Alcântara mag je niet overslaan. Dit fotogenieke stadspark biedt prachtig uitzicht op Castelo de São Jorge en de oude binnenstad.

Ponte 25 de Abril

De Golden Gate Bridge

Wie snel een blik werpt op foto’s van de Ponte 25 de Abril brug kan misschien denken dat het een foto is van de Golden Gate bridge in San Francisco. En dat is zeker geen toeval of plagiaat geweest. De brug is namelijk gebouwd door de American Bridge Company en (je raad het misschien al) die hebben ook de bruggen in San Francisco ontworpen.

Torre Vasco da Gama

Expo 98 toren in Parque das Nações

Parque das Nações is een stadsvernieuwingswijk aan de Taag, dat ter gelegenheid van de Expo 98 is gebouwd. Hier staat de Vasco da Gama toren, een groot winkelcentrum, de Telecabine kabelbaan, een wetenschapsmuseum en een van de grootste aquariums van Europa. De wijk ligt buiten het oude centrum van Lissabon dus je moet wel even de metro naar het prachtige Gare do Oriente station pakken. 

Oceanário de Lisboa

Een van de grootste aquariums

Jarenlang was het het grootste aquarium van Europa. Vandaag de dag is dat het Nausicáa in de noord-Franse kustplaats Boulogne-sur-Mer. Toch mag dat de pret niet drukken. Met name voor gezinnen met kinderen is het Oceanário de Lisboa een leuke bezienswaardigheid in LIssabon. In het spectaculaire gebouw vind je naast kleurrijke vissen ook grote haaien, manta’s, papagaaiduikers, otters en pinguïns.

Mercado da Ribeira

De foodhallen van Lissabon

Wij hebben de foodhallen, Lissabon heeft Mercado da Ribeiro. Deze indoor foodmarkt wordt ook wel de Time-Out market genoemd. In 2014 heeft Time–Out (van de reisgidsen) de markthal namelijk flink opgeknapt. Bij de vele stands kun je wereldgerechten en hapjes uit de lokale keuken bestellen. In het midden van de hal staan grote tafels waar je gezamelijk aan kunt eten.

Museu Nacional do Azulejo

Het Portugese tegeltjesmuseum

Bij Lissabon denk je natuurlijk aan de mooie gevels met gekleurde tegeltjes. Wie meer wilt leren over het Portugese aardewerk (ook wel Azulejo genoemd) kan Museu Nacional do Azulejo bezoeken. Het museum is gevestigd in het voormalige Madre de Deus-klooster en bezit een van de grootste keramiek-collecties van de wereld. Het schitterende klooster gebouw is alleen al een bezoekje waard.

Feira da Ladra

De bekende vlooienmarkt

Iedere dinsdag en zaterdag vindt er achter het São Vicente de Fora klooster de Mercado de Santa Clara plaats. Met een knipoog wordt het ook wel de Feira da Ladra markt genoemd, wat letterlijk ‘dievenmarkt’ betekent. Het verhaal gaat namelijk dat op deze vlooienmarkt gestolen goederen snel terug gevonden kunnen worden. Je vindt er veel mooie tweedehands spulletjes voor een prikkie.

Palácio Nacional da Ajuda

Het nationale paleis van Ajuda

Het Palácio Nacional da Ajuda is een paleis gebouwd in neoklassieke stijl. Na de grote aardbeving in 1755 stond er op deze plek een houten residentie voor de koninklijke familie, maar in 1795 werd er toch gestart met de bouw van een mooi paleis. Sinds 1968 is het gebouw geopend als museum, maar het wordt daarnaast ook nog steeds gebruik voor officiële ceremonies.

Wist je dat…

Je in minder dan 3 uur naar Portugal kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 100 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Portugal ➞

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord ▾

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Portugal

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop