Zoeken:
De Amazone Zuid-Amerika

Alles wat je moet weten over de Amazone in Zuid-Amerika (+ tips voor unieke accommodaties)

Nicole is reisspecialist en organiseert luxe reizen naar Latijns-Amerika. Maandelijks deelt ze hier haar bijzondere reiservaringen. Dit keer geeft ze tips voor een reis naar de Amazone in Zuid-Amerika, inclusief wat leuke adresjes voor een bijzondere overnachting.

Waar ligt de Amazone?

Het Amazonegebied in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud ter wereld en het wordt ook wel de longen van de aarde genoemd. In de zomer van 2019 kwam het regenwoud in Brazilië veel in het nieuws vanwege de grote dreiging die er heerst door het kappen en platbranden van dit prachtige natuurgebied. Gelukkig zijn er nog veel beschermde en bijzondere natuurplekjes in de Amazone van Zuid-Amerika te vinden.

De Amazone in Zuid-Amerika strekt zich uit over Brazilië, Paraguay, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Frans-Guyana en Suriname. Het is de plek met de hoogste biodiversiteit ter wereld en je vindt er een schat aan flora en fauna. Verblijf een aantal dagen in een unieke eco lodge en laat je betoveren door de geluiden van de Amazone. Of maak een riviercruise over één van de grootste rivieren in de Amazone, zoals de Napo rivier in Ecuador.

Beste reistijd voor de Amazone

Het klimaat in de Amazone is het hele jaar door tropisch want het is er erg warm en vochtig. In principe kun je het hele jaar door de Amazone bezoeken. De beste reistijd voor de Amazone is de periode juni tot oktober, omdat dit het droogseizoen is en je dan het beste de dieren kunt zien. De maanden maart tot november zijn ook nog aangenaam om te reizen.

Natuur en dieren in de Amazone

De natuur in de Amazone is overweldigend. Je hebt het gevoel dat je in een compleet andere wereld bent beland. Er groeien duizenden soorten planten- en bomensoorten, er zijn miljoenen insecten, honderden zoogdieren en duizenden vogelsoorten.

Bij een reis naar de Amazone heb je grote kans om toekans, papegaaien, ara’s, kolibries, kaaimannen, apen, luiaards, rivierotters en hagedissen te zien. Het hangt van de weersomstandigheden af welke dieren je kunt spotten maar als je een aantal dagen in de Amazone verblijft zul je je verbazen over de grote diversiteit aan flora en fauna.

De Amazone in Brazilië

Het grootste gedeelte van de Amazone ligt in Brazilië. Er zijn twee mogelijkheden om de Amazone in Brazilië te bezoeken; door te reizen naar de stad Manaus of naar het zuidelijke gedeelte in Alta Floresta. Bij een bezoek aan Manaus reis je per gemotoriseerde kano diep de Amazone in waar je een aantal dagen verblijf in een jungle lodge. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Manaus een riviercruise te maken en te overnachten op de boot.

Tijdens je verblijf in de Amazone kun je diverse activiteiten ondernemen zoals wandelingen over de Amazone trails, kanoën en het beklimmen van de uitkijktorens. Alles staat daarbij in het teken van het spotten van wildlife en genieten van de groene natuur.

Exclusief verblijf in de Braziliaanse Amazone

De Anavilhanas Jungle Lodge is het meest exclusieve verblijf in de Amazone van Brazilië. De lodge bereik je vanuit Manaus. De accommodatie ligt in de Anavilhanas-archipel en biedt uitzicht op de Rio Negro. Hier heb je ook grote kans om de roze rivierdolfijn te spotten! De lodge heeft 16 standaard bungalows, 4 superior bungalows en 2 panorama bungalows.

Alle kamers zijn omringd door het regenwoud en vanaf je privé veranda geniet je van de prachtige natuur om je heen. Verder is er een zwembad met terras, een restaurant en een observatiedek vanwaar je een droomuitzicht hebt over de Anavilhanas-archipel.

Overnachten in een vogelparadijs in Brazilië

Voor de vogelaars is een overnachting in het zuiden van de Amazone aan te raden bij de Cristalino Lodge. Deze lodge behoort tot één van de meest unieke ecolodges ter wereld en is bereikbaar vanuit Alta Floresta. Ook hier is er keuze uit standaard en superior bungalows, welke volledig omringd zijn door de jungle.

Vanuit je hangmat spot je de rondspringende aapjes of de overvliegende toekans. Het natuurreservaat van de Cristalino Lodge staat bekend om de ruim 1500 vogelsoorten die je hier kunt spotten! Ook de vlinder populatie is ongekend, ruim 1800 verschillende soorten fladderen door dit natuurgebied. Andere dieren je hier kunt bewonderen zijn aapjes, reuzenotters, tapirs, miereneters en agouti’s.

De Amazone in Peru

Een andere bestemming waar je een bezoek aan de Amazone kunt brengen is Peru. Vanuit Cusco vlieg je rechtstreeks naar Puerto Maldonado en hiervandaan reis je af naar Mano National Park. In dit gebied zijn er verschillende lodges te vinden waar je 4 tot 5 dagen kunt verblijven.

Een andere mogelijkheid is om naar het noorden van de Amazone in Peru te vliegen, naar Iquitos. Hiervandaan vertrekken er verschillende luxe riviercruises zoals de Aria riviercruise.

Verblijf in een luxe eco lodge in Peru

Het Inkaterra Reserva Amazonica is eveneens door National Geographic geselecteerd als één van de beste eco-lodges ter wereld. Gelegen in het Tambopata National Park aan de Madre de Dios rivier in Peru heeft de accommodaties 35 houten cabañas. Deze cabañas zijn onderverdeeld in verschillende categorieën; superior, superior rio, amazonica suite en de tambopata suite.

Rond de lodge zijn er 540 verschillende vogel soorten gespot, dat wel aangeeft hoe rijk de flora en fauna is in dit gebied. De lodge heeft een restaurant en bar waar heerlijke lokale gerechten worden geserveerd. Extra fijn; er is ook een spa aanwezig waar je geniet van verschillende massages en spa-behandelingen met de Amazone geluiden op de achtergrond.

Cruisen door de Amazone in Peru

In het noorden van Peru ligt de junglestad Iquitos en hier stap je aan boord van één van de luxere riviercruises. Dit zijn kleinschalige cruises met maximaal 32 passagiers aan boord. De Aria Amazon is één van deze luxe riviercruises waarmee je de Peruaanse Amazone kunt ontdekken.

De design suites hebben grote panoramische ramen waardoor je volop geniet van de natuur om je heen. Andere faciliteiten aan boord zijn een restaurant, lounge ruimte en jacuzzi met uitzicht op de Amazone.

Met de riviercruise vaar je 4 tot 8 dagen door de Amazone en bezoek je het Pacaya Samiria Reservaat. Overdag onderneem je diverse activiteiten zoals wandelen door de jungle, kano varen, kajakken of het beklimmen van de uitkijktorens.

De Amazone in Ecuador

Bij een bezoek aan de Amazone van Ecuador kun je afreizen naar de jungle stad Lago Agrio om hiervandaan het Cuyabeno National Park te bezoeken. Je kunt ook naar de jungle stad Coca reizen om het Yasuní National Park te bezoeken. Beide nationale parken hebben een aantal eco-lodges waar je voor 4 tot 5 dagen kunt overnachten.

Over het algemeen is Cuyabeno een stukje goedkoper en zijn de accommodaties wat primitiever dan in Yasuní. Bij Yasuní zijn de accommodaties een stuk luxer waardoor je een exclusiever gevoel krijgt van je bezoek in de Amazone.

Qua wildlife is er in beide parken veel te zien zoals apen, toekans, ara’s en rivier otters. Wildlife spotten heeft ook een beetje met geluk te maken en de weersomstandigheden. In Yasuní is de clay-lick een beroemde hotspot in de Amazone. Hier vind je (als het droog is) vroeg in de ochtend honderden ara’s en papegaaien op een kleiwand. Een waar spektakel!

Het Napo Wildlife Center in Yasuní, Ecuador

Gebouwd door de inheemse Añangu gemeenschap zorgt het Napo Wildlife Center voor één van de meest unieke ervaringen in de Amazone van Zuid-Amerika. De lodge ligt aan de noordelijke rand van Yasuní National park aan het Añangu meer. Het is een kleinschalige accommodatie met 16 rode hutten op het water. Er zijn standaard hutten maar ook super hutten waarbij je zelfs een privé jacuzzi hebt.

Heerlijk om na een intensieve dag in de Amazone te genieten van de jacuzzi met een concert van brulapen op de achtergrond. Vanaf je privé balkon geniet je van het uitzicht op het Añangu meer en het voorbij vliegende en zwemmende wildlife! Het Napo Wildlife Center heeft een uitkijktoren gebouwd midden in de lodge, een prima plek om vogels te spotten.

Overnachten in een unieke lodge in Ecuador

Een andere bijzondere accommodatie nabij het Yasuní National Park is La Selva Amazon Lodge & Spa. Om de lodge te bereiken peddel je een uur door de smalle kreekjes totdat je bij het meer uitkomt waar de lodge ligt. Een groot voordeel ten opzichte van Napo is dat je in dit meer kunt zwemmen omdat er geen kaaimannen voorkomen in dit meer. Ook zijn er kajaks waarmee je zelf het meer op kunt gaan om de omgeving te verkennen.

Een mooie extra dat La Selva biedt zijn de yoga lessen op het dek en de spa. Hier geniet je van heerlijke massages en spa-behandelingen met de natuurgeluiden om je heen

Ook de Amazone ontdekken?

Nicole stelt als reisspecialist van Travel Happiness Company reizen op maat naar Zuid-Amerika voor je samen. Neem contact met haar op en laat je adviseren over de mogelijkheden om een unieke droomreis naar de Amazone te maken.

Nicole Matijssen

Dit artikel is geschreven door Nicole Matijssen. Reisagent en founder van de Travel Happiness Company. Als gastschrijver deelt ze graag haar insider tips voor luxe reizen naar Latijns-Amerika.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop