Zoeken:
Grotten van Slovenie

De grotten van Slovenië: Zo groots en overweldigend zijn de Postojna grotten

De grotten van Slovenië, beter bekend als Postojnska jama of de Postojna grotten, maken deel uit van het langste ondergrondse grottenstelsel in Slovenië. Het is zelfs de op één na grootste druipsteengrot ter wereld! Niet voor niets behoort deze bijzondere ondergrondse wereld tot een van de populairste bezienswaardigheden in Slovenië. Meer dan 36 miljoen mensen van over de hele wereld hebben deze grotten in Slovenië inmiddels al bezocht. Maar wat kun je er verwachten?

De grotten van Slovenië, vol stalagmieten en stalactieten

Wie Slovenië bezoekt moet ook de grotten van Slovenië gezien hebben. Het is simpelweg een must-see tijdens een rondreis door dit land. Een privé gids kan je vaak verschillende plekken laten zien die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Ook kan een gids je alles vertellen over de verschillende kamers, de gigantische stalagmieten en stalactiet en de kleine inwoners van de grot.

Je kunt de grotten van Slovenie natuurlijk ook op eigen gelegenheid bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het op sommige plekken donker en glad kan zijn. Tegenwoordig zijn de grotten verlicht maar dat was vroeger natuurlijk wel anders. Bekend is dat de Postojna grotten ontdekt werden in 1338. Op een van de druipsteenpilaren staan nog verschillende boodschappen geschreven die eeuwen teruggaan. Het is haast niet voor te stellen dat er ooit mensen zijn geweest die het aandurfde om zo diep de grotten in te duiken, zonder verlichting of enige vorm van bewegwijzering.

 Lees ook: Dit is de ultieme reisroute voor een roadtrip door Slovenië!

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Grotten van Slovenië

Met een treintje door Postojnska Jama

De Sloveense grotten van Postojna zijn bijna 21 kilometer lang maar nog steeds zijn niet alle uithoeken van dit immense grottenstelsel ontdekt. Momenteel is slechts 5,3 kilometer opengesteld voor bezoekers. De grot is uitgesleten door de rivier de Pikva en de afstanden zijn zo gigantisch groot dat je met een ondergronds treintje vanaf de entree naar de eerste hal wordt gebracht.

In 1872 werden de eerste rails voor dit treintje aangelegd. In het begin werd de trein nog met de hand aangeduwd maar aan het begin van de twintigste eeuw is dit vervangen voor een gaslocomotief. Sinds 1945 rijdt er in de grotten van Slovenië een modern elektrisch treintje. Hiermee is Postojnska Jama de enige grot ter wereld met een ondergrondse trein.

Grootste grottenstelsel Slovenië

De beruchte grottenolm woont graag in de Postojna grotten

Vroeger kon je in de grotten van Slovenië natuurlijk ook wilde dieren tegenkomen en dat maakte het extra gevaarlijk. Tegenwoordig is de blinde grottenolm de beroemdste en meest onschuldige inwoner van de grot. Het is een zeldzaam klein beestje dat lijkt op een witte salamander. De grottenolm heeft een bleek, wormachtig uiterlijk en ziet er in het donker een beetje spookachtig uit.

In het grottenstelsel vind je op 50 meter van de entree ook het Vivarium museum, waar je de grottenolm van dichtbij kunt zien. Het beestje is het boegbeeld van het dorpje Postojna geworden en staat op alle souvenirs afgebeeld.

Tips voor een bezoekje aan de grotten van Slovenië

Vlieg je binnenkort naar Slovenië en staat een bezoekje aan de Postojna grotten op de planning? Neem dan vooral een jas of een warm vest mee want binnen is het behoorlijk fris. Houd er ook rekening mee dat je binnen niet met je camera mag flitsen en het aanraken van de stalagmieten is ten strengste verboden! Deze kunnen namelijk door menselijk contact zwart verkleuren.

De bijzondere grotten van Slovenië kun je het beste vroeg in de ochtend bezoeken. Het is er dan nog niet zo druk en je vermijdt de lange rijen bij de kassa. Je kun ook alvast kaarten online reserveren op de website van Postojnska Jama. De prijs van een entreeticket verschilt per seizoen maar kost tussen de 25 en 38 euro. Met een combinatieticket kun je met korting ook het Predjama kasteel bezoeken. De meeste bezoekers doen dit dan ook, omdat het sprookjesachtige kasteel tegen een rots aan is gebouwd en wereldberoemd is. Sla dit dus zeker niet over!

Postojna grotten bezoeken in Slovenie
Wist je dat…

Je in minder dan 2 uur naar Slovenië kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 100 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Slovenië ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Slovenië

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop