Je hond mee in het vliegtuig: Zo neem jij je furry friend mee!
Toen ik laatst weer eens in het vliegtuig zat viel me ineens iets op. Twee honden in een kennel die meegingen op reis. Ik sta er zelden bij stil, maar dagelijks leggen talloze dieren een lange reis af met hun baasje. Per mail heb ik weleens vragen gekregen van huisdier eigenaren. Specifieke vragen als: “Mag mijn chihuahua mee in de cabine als ik met Emirates vlieg?” of “Moet ik een apart ticket kopen voor mijn kat?”. Goede vragen en aangezien ik zelf het antwoord ook niet gelijk paraat heb, ben ik voor jullie op onderzoek uitgegaan. Hier wat tips voor als je wilt reizen met je huisdier.
Huisdieren in de cabine
Sommige airlines staan het toe om kleine katten en honden mee te nemen in de cabine. Er mogen vaak maar een beperkt aantal huisdieren mee in de cabine. Bij Transavia mogen dit er 4 per vlucht zijn. Deze moeten dan wel vervoerd worden in een reistas of kennel en je huisdier mag in dat geval vaak niet meer dan 6 kilo wegen. Ook de kennel mag niet te zwaar zijn. Het maximaal toegestane gewicht van de kennel (inclusief huisdier) is bij Transavia 10 kilo en bij KLM 8 kilo. Ook mag de kennel meestal niet groter zijn dan 47x30x27cm. Je hond of kat moet namelijk onder de stoel passen en de tas of kennel mag tijdens de vlucht niet geopend worden.
Alle airlines hanteren verschillende regels omtrent het vervoeren van huisdieren. Zo mag je bij Transavia alleen vliegen met honden en katten die ouder zijn dan 3 maanden en 21 dagen. Maar dat lijkt me ook niet zo heel vreemd.
Vaak kun je tijdens het boeken van je ticket al aangeven dat je wilt reizen met een hond of kat. Maar soms moet je hiervoor telefonisch contact opnemen na boeking. De prijzen variëren per airline en vaak is het goedkoper om je huisdier mee te nemen in de cabine. De tarieven voor vervoer in het ruim liggen veelal hoger. Check dus altijd even goed alle voorwaarden op de website van je airline.
Honden en katten meenemen als ruimbagage
Grote honden en katten moeten tijdens de reis in het bagageruim verblijven. Dit speciaal verwarmde deel is voorzien van drukbeheersing, wat vaak prettiger aanvoelt voor je hond of kat. Een airline neemt meestal niet meer dan 2 of 3 dieren per vlucht mee in het ruim. Reserveer dus op tijd! De dieren worden tijdens de reis nauwlettend in de gaten gehouden. Een prettig idee!
In het ruim moet je hond of kat in een kennel zitten. Hij moet hierin kunnen staan dus de kennel moet groot genoeg zijn. Daarnaast moet deze vaak voldoen aan de regels van het IATA keurmerk, zoals kennels van het merk ‘Sky’ en ‘Vari’. Een hondenhok van grootplezier.nl kan bijvoorbeeld uitkomst bieden.
Vergeet het paspoort van je hond of kat niet!
Ook je huisdieren mogen niet reizen zonder paspoort. Het zogenaamde ‘paspoort voor gezelschapsdieren’. Deze kun je verkrijgen via een bevoegde dierenarts uit Nederland. Je huisdier moet minimaal 21 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn tegen rabiës en moet gechipt zijn. Deze gegevens staan ook in het paspoort. Daarnaast moet de dierenarts een gezondheidsverklaring afgeven. Afhankelijk van het land van vertrek en de aankomstbestemming, zijn er soms nog meer gegevens of documenten nodig. Raadpleeg daarom altijd de ambassades of neem contact op met de vliegtuigmaatschappij. Maak ook altijd kopieën van alle documenten! Dit geldt overigen ook voor je eigen paspoort.
Tips voor een prettige vlucht
Het vliegen kan erg stressvol zijn voor je huisdier. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om het leven van je hond of kat iets comfortabeler te maken. Zorg in ieder geval dat die thuis al een beetje gewend is aan de kennel of reismand en leg er een fijn dekentje met daaronder kranten in. Plaats er twee voederbakken in die van buitenaf te vullen zijn en zet de voederinstructies op de zijkant van de kennel. Geef je huisdier vlak voor de vlucht niet meer te drinken. Sommige dieren kunnen net als mensen last krijgen van luchtziekte. Geef ze daarom geen eten meer binnen 12 uur voor vertrek.