Zoeken:

Zelf koraal uitzetten in Thailand, hier kun je de wereld weer wat mooier maken!

Tussen Hua Hin en Chumphon ligt Koh Talu. Een relatief onbekend privé-eiland in de Golf van Thailand. Een tijdje terug liet ik al zien dat je op dit eiland schildpadden kunt vrijlaten. Maar wist je dat je rondom het eiland ook goed kan snorkelen en zelfs koraal kunt uitzetten?

 

Koraal uitzetten in Thailand

Veel mensen denken dat koraal een speciale plantsoort is. Het zijn echter minuscule zeediertjes die met hun kleine tentakels in grote kolonies leven. De duizenden koraaldiertjes vormen samen de kleurrijke riffen zoals wij ze kennen.

 

In het verleden werden er op verschillende plekken in Thailand explosieven gebruikt tijden het vissen. De vissers konden zo gemakkelijk een grote hoeveelheid vis vangen. Je kunt je wel voorstellen dat een hoop koraal hierdoor is verwoest. Ook het ecosysteem rondom Koh Talu is daardoor behoorlijk aangetast.

 

De afdeling Visserij van het Ministerie van Landbouw is in 1982 gestart met het “Sea Reviving Project”. Hiermee hopen ze het ecosysteem rondom Koh Talu te herstellen. Vandaag de dag kun je daarom als bezoeker van het eiland zelf je steentje bijdragen aan een mooiere onderwaterwereld.

 

Tijdens mijn bezoekje aan Koh Talu ging ik daarom mee de zee op om zelf koraal uit te zetten. Heel bijzonder!

 

Uitleg over het koraal bij het eiland Koh Talu in ThailandUitleg over het ecosysteem van het eiland Koh Talu in Thailand

Zelf koraal stekjes planten bij Koh Talu

Op de boot krijgen we wat meer uitleg over de geschiedenis van de onderwaterwereld rondom Koh Talu. Samen met de andere toeristen die op het eiland verblijven, treffen we daarna de voorbereidingen voor het uitzetten van nieuw koraal.

 

We krijgen allemaal een ijzeren plaatje met daarop een uniek nummer. Deze bevestigen we samen met een stukje koraal aan een plastic buisje. Dit moet snel gebeuren om te voorkomen dat het koraal afsterft. Aan de hand van het unieke nummer kunnen we over 10 jaar wellicht ons eigen kleurrijke koraalrif bij Koh Talu terug vinden!

 

Alle stekjes koraal worden aan een plastic frame bevestigd en vervolgens door duikers op de bodem van de zee geplaatst. Dit wordt gedaan binnen een bepaald grid zodat ze later precies kunnen zien waar het nieuwe koraal geplaatst is.

 

Ik vond het erg bijzonder om zelf stekjes koraal te planten. Ik kan nu zeggen dat ik mijn steentje heb bijgedragen aan het herstel van het ecosysteem rondom Koh Talu. Erg bijzonder dus!

 

Mijn eigen stukje koraal uitzetten Stekjes koraal planten bij Koh Talu in ThailandStekjes koraal uitzetten op Koh Talu in ThailandZelf koraal uitzetten in de zee bij het eiland Koh Talu in Thailand

Snorkelen bij Koh Talu

Na het uitzetten van de stekjes koraal is het tijd om zelf de zee in te duiken. Want ook als je van snorkelen houdt ben je op Koh Talu aan het juiste adres. En als je heel erg veel geluk hebt spot je misschien ook nog wel één van de door ons vrijgelaten schildpadden!

 

Het kleurrijke koraal versiert de bodem van de zee en scholen met vissen en andere zeedieren zwemmen aan je voorbij. Met eigen ogen kun je op Koh Talu zien waarom het zo belangrijk is dat deze plek beschermd en in ere hersteld wordt.

 

De behaalde resultaten van het “Sea Reviving Project” kun je al goed zien. Op verschillende plekken op de bodem groeit het nieuwe koraal goed. Belangrijk werk dus, dat door het ecotoerisme op Koh Talu kan worden voortgezet.

 

Snorkelen op Koh Talu in ThailandDe onderwaterwereld van Koh Talu Island in ThailandDe prachtige koraalriffen van Koh Talu in ThailandDe onderwaterwereld van Koh Talu in ThailandVissen in de zee bij het eiland Koh Talu in Thailand

Fotograferen met de Nikon CoolPix AW120

Dit soort bestemmingen vragen erom om gefotografeerd te worden. Alle foto’s in dit artikel zijn daarom gemaakt met de Nikon CoolPix AW120. Een praktische onderwatercamera waarmee je tot een diepte van 18 meter kan duiken. De camera heeft ook een ingebouwde WiFi en handige GPS functie. Daarnaast is de camera schokbestendig tot een val van 2 meter. Hij is handig in gebruik, robuust en je kunt er ook Full-HD video’s meemaken. De camera is in meerdere kleuren verkrijgbaar en is voor 279,- o.a. te koop bij Bol.com.

 

Extra reistips voor Thailand

Goedkoop vliegen naar Thailand? Op Skyscanner.nl kun je gemakkelijk tickets vergelijken van verschillende airlines. Ook kun je heel eenvoudig een prijsalarm instellen zodat je automatisch bericht krijgt als de prijzen dalen. Zo weet je zeker dat je profiteert van de beste aanbieding.

 

Zelf boek ik regelmatig vliegtickets bij Cheaptickets, Momondo en Expedia. Daar hebben ze namelijk vaak kortingsacties en goede deals. De volgende airlines vliegen vanaf Amsterdam frequent naar Thailand: KLM, China Airlines, Emirates, Etihad en Qatar.

 

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Thailand of ben je op zoek naar andere leuke excursies, restaurants, hotels en hippe hotspots in Bangkok? Bekijk dan de Thailand travel guide voor alle tips.

 

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Thailand

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop