Zoeken:
Taroko Gorge National Park Taiwan

Taroko Gorge National Park: Alle tips voor een bezoekje aan dit unieke park in Taiwan

Taroko Gorge National Park staat bekend als het mooiste stukje van Taiwan. Iedere willekeurige taxichauffeur in Taiwan zal dit beamen. Het Nationaal Park ligt aan de oostkust van het land en bestaat uit een 19 kilometer lange kloof. De weg door dit gigantische natuurgebied loopt langs marmeren rotswanden, groene bossen, grilige grotten en spectaculaire watervallen. Het is een van de mooiste en tevens gevaarlijkste wegen ter wereld.

Wij huurde een scooter om in één dag zoveel mogelijk van Taroko Gorge National Park te kunnen zien. Door de vele haarspeldbochten en stenen op de weg is het opletten geblazen, maar over het algemeen is de route goed te rijden. Bovendien bestaat de route door het park uit één lange weg met daarlangs de belangrijkste bezienswaardigheden. Langs de hoofdweg liggen daarnaast nog verschillende (korte en lange) hiking trails verscholen, die verschillen in moeilijkheidsgraad.

Wie slechts beperkt de tijd heeft om Taroko Gorge te verkennen zal dus keuzes moeten maken. Je kunt namelijk onmogelijk de hele route afleggen én meerdere hikes doen. Lees dus vooral verder voor alle bezienswaardigheden, tips en tricks. Zo ga je goed voorbereid naar Taroko Gorge en haal je het meeste uit je trip!

9 bezienswaardigheden in Taroko Gorge National Park

De hoofdweg door Taroko Gorge is lang. Wijzelf zijn met de scooter doorgereden tot het in mist gehulde dorpje Xibao. Dit ligt op een hoogte van 915 meter en hier hield de reis voor ons helaas op wegens wegwerkzaamheden. Wij lichten daarom de leukste bezienswaardigheden en hiking trails tot dit punt voor je uit. Hierbij moet wel vermeld worden dan er na Xibao enkel nog een paar hiking trails in de hoge bergen te vinden zijn. Bij gebrek aan tijd heeft doorrijden dan ook weinig zin. Alle highlights van het park liggen namelijk voor dit dorpje en hebben we hieronder voor je opgesomd.

1. Spring Temple

De bekendste bezienswaardigheid op de route, ligt op korte afstand van de ingang van Taroko Gorge. De Spring Temple trekt veel bezoekers vanwege het unieke aanzicht en omdat deze gemakkelijk te bereiken is met de auto of scooter. De watervallen stromen letterlijk door de tempel de Liwu rivier in. Boven de Spring Temple ligt de prachtige Bell Tower die je tijdens de Changchun Shrine Trail kunt bezoeken. Deze wordt een stuk minder bezocht omdat je hiervoor een pittige hike van 2 kilometer moet maken. Het uitzicht vanaf daar schijnt echter prachtig te zijn.

2. Swallow Grotto (Yanzikou Trail)

Bij Swallow Grotto kun je door het smalle en diepe deel van de kloof wandelen. Hier lijken de rotswanden elkaar bijna te raken. Ook vind je hier de “Rock of the Indian Chief”. Een gigantische rots die met een beetje fantasie op het hoofd van een indiaan lijkt. De oude weg bij Swallow Grotto hebben ze omgetoverd tot een voetgangerspad. Veel bezoekers lopen vanaf hier de Yanzikou of Zhuilo Old trail omdat deze relatief kort is (1.4 kilometer) en je dan over de groene Zhuilo hangbrug kunt lopen.

3. Taroko Gorge

Aangezien het park ook Taroko Gorge heet, is de naam van dit uitkijkpunt nogal verwarrend. Je vindt deze plek echter vlak voor de Tunnel of Nine Turns op het midden van de route. Het is de beste spot om de kloof te bekijken. Vanaf hier zie je namelijk goed hoe de Li rivier zich een baan snijdt door de eindeloze marmeren torens boven je.

Taroko park Taiwan tempels
Taroko Gorge Taiwan

4. Tunnel of Nine Turns

Door de eeuwen heen heeft het water van de rivier zich een baan gesneden door de gigantische kloven. Met kronkelige bochten en smalle kieren tot gevolg. De Tunnel of Nine Turns loopt hier dwars doorheen en door de vele haarspeldbochten en rotsformaties is het een avontuurlijke route. Af en toe bereiken wat felle lichtstralen de grond. Het licht weerkaatst dan prachtig op het water en de rotsen. Niet te missen als je door Taroko Gorge rijdt.

5. Cimu Bridge

Na de Tunnel of Nine Turns kom je over een mooie weg die je uiteindelijk naar de Cimu brug brengt. Een knalrode simplistische brug die prachtig afsteekt bij al het groen er omheen. Het zal niet de enige rode brug zijn die je op de route tegenkomt, het park staat er namelijk vol mee.

6. Pudu Bridge (Tianxiang)

Vlak voor het dorpje Tianxiang ligt de kleurrijke Pudu Bridge. Deze zie je van een afstandje al liggen. Vlakbij vind je een paar kleine eetstalletjes, een 7/11 supermarkt, een pinautomaat en het 5-sterrenhotel Silks Place. Het is een prima tussenstop voor een hapje en een drankje maar er is verder niet veel te beleven. Loop over de brug heen voor wat mooie foto’s en beklim de trappen om bij de Xiangde tempel te komen.

7. Xiangde Tempel

Boven de Pudu brug ligt de Xiangde tempel. Het is een kleine klim naar boven maar vanaf daar heb je mooi zicht op het dorpje Tianxiang. De felrode pagoda die bij het Boedhistische tempelcomplex hoort zie je al van veraf liggen. Het is bijzonder om te zien dat ze op deze hoogte een tempel hebben kunnen bouwen en dan deze ook diverse aardverschuivingen en tyfoons heeft overleeft. Boven hangen foto’s van het bouwproces van de tempel.

Taroko Gorge Nationaal Park Pudu Bridge

8. Baiyang Falls en de Water Curtain (Baiyang Trail)

De Baiyang Falls zijn twee grote watervallen die alleen te bewonderen zijn tijdens een hike over de Baiyang trail. Het is een mooie route die wat dieper in het park ligt. De meeste reizigers sluiten hun tocht door Taroko Gorge dan ook op dit punt af. Vlakbij ligt een tunnel waar veel water van een waterval doorheen stroomt. De zogenoemde Water Curtain tunnel is door aardverschuivingen echter al een aantal jaren gesloten voor het publiek. Op een hoop plattegronden zie je deze highlight nog staan maar het heeft dus geen zin om deze te bezoeken.

9. Qingshui Cliff

Qinshui Cliff ligt niet in het park maar langs de kust. Dit grillige klifgebergte bezoek je dus voor of na je bezoek aan Taroko Gorge National Park (bij voorkeur tijdens zonsondergang). Met een scooter kun je langs de felblauwe kustlijn rijden en onderweg kom je langs het fraaie Chongde beach. Met een lengte van 21 kilometer en een gemiddelde hoogte van 800 meter, is de Qingshui Cliff de op één na grootste klif ter wereld. De bergen lijken hier stijl in de Pacifische oceaan te verdwijen. Op de route liggen een aantal uitkijkpunten.

Qinshui cliff Taroko Gorge

Bijzondere hiking trails in Taroko Gorge National Park

Er zijn veel mooie hiking trails te vinden in het Taroko Gorge National park. Sommige zijn makkelijk te bewandelen maar voor een aantal heb je een goede conditie nodig. Wil je echt off the beaten track en de bergen in klimmen, dan zul je een paar dagen van tevoren een permit aan moeten vragen. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig. Hieronder vind je leukste trails die vrij toegankelijk zijn.

Changchun Shrine trail – 2 km (retour: 2 uur)
De Changchun Shrine trail wordt ook wel de Temple trail genoemd. De route loop namelijk van de Eternal Spring tempel tot de Changchun tempel en weer terug. Als je de weg helemaal afloopt kom je weer bij het beginpunt. De complete wandeling duurt ongeveer 2 uur.

Yanzikou (Swallow Grotto) Trail – 1.4 km (heenweg: 50 minuten)
De Yanzikou trail was voorheen een oude autoweg. Nu kunnen er alleen wandelaars komen. De weg brengt je langs de imposante marmeren kloven en de lange groene hangbrug. Bezoekers worden geadviseerd een stevige helm te dragen in verband met de kans op vallende stenen.

Lyushuei River Trail – 1.9 km (heenweg: 45 minuten)
De Lyushuei (Lushui) River trail is vlak en makkelijk te bewandelen. Je treft er een aantal bijzondere bomen en planten aan, een kleine hangbrug en een donkere tunnel. Voor het laatste stukje heb je dus een zaklamp nodig. Ook vind je er een piepklein geologisch museum.

Baiyang trail – 2 km (heenweg: 1 uur)
De Baiyang trail wordt door velen gezien als de mooiste trail in Taroko Gorge. Hoewel de Shuilien “Water Curtain” tunnel al enige tijd gesloten is, is er nog steeds genoeg moois te zien op de route. Na een uur door de groene natuur hiken, zul je uiteindelijk uitkomen bij de gigantische Baiyang watervallen. Trek goede schoenen aan en neem een poncho mee voor deze hike.

Tips voor een bezoek aan Taroko Gorge 

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je Taroko Gorge bezoekt. Hoewel het park het hele jaar gratis toegankelijk is (er loopt namelijk een hoofdweg doorheen en er wonen gewoon mensen) kunnen een hoop highlights gesloten zijn bij slecht weer. Bij de kans op typhoons en aardverschuivingen sluiten ze zelfs de toegangswegen af. Het is dus verstandig om van tevoren de site van het Nationaal Park in de gaten te houden voor actuele meldingen.

Check of bezienswaardigheden gesloten zijn
In 2005 heeft een grote aardverschuiving de Wenshan Hot Springs grotendeels verwoest. Deze hot springs waren tot die tijd een populaire attractie in Taroko Gorge en ook wij troffen hem nog in verschillende reisgidsen als aanbeveling aan. Na flink zoeken kwamen we er echter achter dat deze hot springs dus NIET meer geopend zijn. Je kunt er nog wel komen maar het gebied is grotendeels afgesloten en het wordt sterk afgeraden om hier naartoe te gaan wegens de grote kans op vallende rotsblokken. Hetzelfde geldt voor de Water Curtain grot die bij de Baiyang trail ligt.

Controleer of alle wegen toegankelijk zijn 
Doordat er regelmatig stenen naar beneden vallen vinden er veel (preventieve) wegwerkzaamheden plaats. Dit kan ertoe leiden dat de hoofdweg enige tijd gesloten is. Soms wel een paar uur. Bij de ingang van het park vind je het Visitors Centre. Vraag hier even na wat de bijzonderheden voor die dag zijn en welke highlights gesloten zijn. Je kunt er ook een gratis een kaart van het park krijgen. Wijzelf vonden deze niet heel erg duidelijk en hebben daarom ook nog Google Maps geraadpleegd. Onderaan dit artikel vind je dan ook onze eigen kaart met daarop alle highlights.

Andere praktische zaken 
Ben je van plan diep het park in te trekken en wil je meerdere hikes maken? Neem dan voldoende eten en drinken mee. Ook is het verstandig om je tank voor Taroko Gorge al vol te gooien met benzine en contant geld mee te nemen. In Tianxiang vind je bij de 7/11 namelijk wel een pinautomaat maar deze werkt helaas niet altijd goed. Neem ook zeker een vestje, paraplu en regenponcho meer. Vooral op grote hoogte is het een stuk koeler en het weer kan zomaar omslaan.

Huur een scooter en rijd op je gemak door Taroko Gorge

Wij waren ontzettend blij dat we een scooter hadden gehuurd. Ons hotel bood ook fietsen aan maar hiermee hadden we nooit zoveel kunnen zien. Naast dat je conditie heel goed moet zijn (lees: steile bergen), zijn de afstanden simpelweg te groot om alles in korte tijd op de fiets te verkennen. Er rijdt ook een bus door het park maar hiermee ben je gebonden aan bepaalde stops. Ook verlies je veel kostbare tijd doordat je steeds op de bus moet wachten. Een scooter of huurauto is dus de beste optie!

Bij Taroko Gorge verhuren ze geen scooters dus je zult er een moeten huren in de omgeving. Veel reizigers pakken de trein van Taipei naar Hualien en huren daar een scooter. Maar vanaf daar moet je nog ruim 45 minuten rijden om bij de ingang van Taroko Gorge te komen. Wij hebben daarom gekozen voor een hotel dichterbij het park.

Het Liiko Hotel ligt achter het Xincheng Taroko station, op 5 minuten rijden van de ingang van Taroko Gorge (onderaan vind je meer informatie over dit hotel). Voor de deur van het treinstation kun je voor 500 TWD (ongeveer 14 euro) een scooter voor de hele dag huren. Je moet dan nog voor 100 TWD (ongeveer €2,80) tanken en daarmee kun je de hele dag door het park touren. Vergeet niet je rijbewijs en je paspoort mee te nemen en neem ter plekke goed de verkeersregels door. Zo mag je bijvoorbeeld enkel langs de witte lijnen je scooter parkeren.

Hoe kom je van Taipei in Hualien of Xincheng? 

Vanuit Taipei kun je eenvoudig met de trein in ongeveer 2 uur naar Hualien of naar Xincheng (één halte eerder) reizen. De snelste route is de TRA (treintype) en de kosten hiervoor bedragen 440 Taiwanese Dollars per persoon, wat omgerekend ongeveer 12 euro is. Vanuit beide bestemmingen kun je verder naar Taroko Gorge reizen met een huurauto, scooter of met de bus.

Het is aan te raden om minimaal één dag van tevoren treinkaartjes te kopen. De trein van Taipei naar Hualien en Xincheng is namelijk vaak volgeboekt. Het is ons opgevallen dat dit voor heel veel treinen in Taiwan gebruikelijk is. Reserveer je niet, dan is de kans groot dat de trein al vol zit en je niet mee kan. Je kunt online een treinkaartje reserveren. Je hebt hiervoor wel je paspoortnummer nodig dus houd deze bij de hand. Sommige hotels bieden een service aan om treintickets voor je te boeken. Wij hebben dit zelf ook één keer gedaan en het scheelt veel uitzoekwerk!

Tip: Als je zelf je tickets boekt en geen printer hebt, kies er dan in het betaalproces voor om je tickets af te halen bij een 7/11 of FamilyMart. Dit zijn supermarkten die je overal in Taiwan aantreft en die vaak nog tot laat open zijn. In deze winkels staan ticketmachines waar je je treintickets binnen 24 uur na reservering kunt ophalen. Vraag in deze winkeltjes gelijk of een medewerker je kan helpen, de machines geven namelijk niks in het Engels aan. Je kunt natuurlijk ook gewoon een paar dagen van tevoren al een treinkaartje op het station kopen.

Luxe hotels bij Taroko Gorge National Park

Reizigers die van een beetje luxe houden kunnen we eigenlijk twee hotels aanraden. Het gloednieuwe Liiko hotel bij het Xincheng treinstation (op 5 minuten rijden van de ingang van het park) of het super luxe Silks Place hotel in Tianxiang (midden in Taroko Gorge). Beide hotels hebben voor- en nadelen.

Liiko Hotel (Xincheng)
Voor nog geen 100 euro per nacht boek je een tweepersoonskamer in het nieuwe Liiko hotel. De meeste kamers hebben uitzicht op de bergen en de zee. Het hotel heeft een moderne uitstraling, een leuk winkeltje met designer items, een mooie tuin en ligt op een zeer gunstige locatie ten opzichte van het treinstation en het park. Er gaat een rechtstreekse trein van Taipei naar Xincheng (let er op dat je de goede trein pakt!). Vanaf het treinstation hoef je alleen de straat uit te lopen om bij het hotel te komen.

Bij het treinstation verhuren ze scooters en naast het hotel ligt een supermarkt en een restaurant. Maar let op: dit is dus ook écht het enige wat er is. Voor de rest is er niks in de buurt te doen. Het is dus de perfecte optie voor als je weinig tijd wilt verspillen en puur voor de Taroko Gorge komt. Ons advies is dus om hier 2 nachten te verblijven. Zorg dat je laat in de avond aankomt en op de laatste dag weer vroeg in de ochtend weggaat. Zo heb je een hele dag om het park te verkennen en verlies je weinig tijd tijdens je rondreis door Taiwan. Gezien de gunstige locatie is dit hotel echt een aanrader.

Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid

Liiko hotel Xincheng Taroko Gorge Nationaal Park
De suite van het nieuwe Liiko hotel in Xincheng

Silks Place hotel (Tianxiang)
Wil je écht een unieke ervaring? Het Silks Place hotel ligt midden in het Taroko Gorge National park en hier kun je met uitzicht op de marmeren kloven slapen in de natuur. Het is het enige 5-sterrenhotel in de omgeving en je bent van alle gemakken voorzien. Het Chinees ingerichte hotel heeft een bijzonder rooftop zwembad met een openluchtbioscoop. De kamers (vanaf 300 euro per nacht) zijn zeer luxe en het hotel beschikt over veel goede faciliteiten.

Omdat je hier midden in het park verblijft is er in de directe omgeving weinig te vinden. Ook is het lastig om vanuit hier een scooter te huren. Er is een 7/11 supermarkt in de buurt en er zijn een paar eetstalletjes. Gelukkig gaat er wel een shuttleservice vanaf het treinstation in Hualien. Deze doet er ongeveer 1 uur over. Je kunt ook de taxi pakken vanuit het dichterbij gelegen Xincheng treinstation.

Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid

Silks Place hotel Taroko Gorge kloof
De prachtige infinity pool van het Silks Place hotel in Taroko Gorge National Park

Wat moet je verder nog weten?

Taroko Gorge National Park is wat ons betreft een bestemming die bij iedereen op de bucket list zou moeten staan. Oktober en november zijn de beste maanden om deze plek (en de rest van Taiwan) te bezoeken. Het is er dan niet te warm en niet te koud. In de herfst kan er wel wat regen vallen maar niet zoveel als in de lente. Daarbij vermijd je in die periode ook het tyfoonseizoen.

Houd er rekening mee dat dit wel een populaire periode is voor een bezoekje aan Taroko Gorge. Er rijden dan veel bussen met Chinese toeristen en hotels kun je het beste al van tevoren reserveren. Westerlingen zie je er overigens amper, maar dat geldt nog steeds voor heel Taiwan. Engels wordt er dan ook weinig gesproken dus het is goed om een duidelijke plattegrond mee te nemen waarop je dingen kunt aanwijzen.

Ben je nog op zoek naar een rechtstreekse vlucht naar Taiwan? China Airlines vliegt met haar nieuwe Airbus A350-900 dagelijks van Amsterdam naar Taipei. De reis duurt ongeveer 13 uur. Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor nog geen 500 euro. Houd zeker even de Facebookpagina van China Airlines in de gaten voor leuke aanbiedingen.

Plattegrond voor Taroko Gorge

Hieronder vind je onze persoonlijke kaart met daarop alle bezienswaardigheden. Je kunt deze middels het icoontje rechtsboven delen of met je smartphone openen (en opslaan) om onderweg te gebruiken.

 
 
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Taiwan

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop