Zoeken:
Reizen met de taxi in Bali

De taxi in Bali: Alles wat je moet weten over veilig reizen met de taxi in Bali

Reizen met het openbaar vervoer is in Bali vaak geen optie. Het is simpelweg teveel gedoe en uitzoekwerk. Als je geen auto of brommer wilt huren ben je daarom al snel aangewezen op taxi’s en privé chauffeurs. Gelukkig kent Bali een ongekende hoeveelheid taxibedrijven. Het is eenmaal op het eiland zelf echter lastig te bepalen wat de beste of voordeligste optie is. Want welke taxi’s zijn veilig en hoe onderhandel je over de prijs?

Met de taxi in Bali

Of je nu een restaurant uitloopt, van het strand afkomt of na een vlucht van 16 uur net de schuifdeuren van het vliegveld door bent gelopen, overal word je aangesproken door taxichauffeurs. Écht overal. De taxichauffeurs kunnen tamelijk opdringerig zijn en soms word je nogal onder druk gezet. Wij kregen tijdens onze reis zelfs een keer de autosleutels van de taxi al in onze handen gedrukt om ons ervan te overtuigen mee te gaan. Ook pronken ze met het merk van de auto’s om je te over te halen. Rustig en kalm blijven is het beste advies. Je bent namelijk niet verplicht in te stappen bij de eerste de beste taxi die aankomt rijden, dat is namelijk precies wat ze willen.

De eerste kennismaking met de taxichauffeurs op Bali is waarschijnlijk bij het vliegveld (Ngurah Rai). Een bijna oneindig grote groep chauffeurs verwelkomt je met de vraag waar je naartoe wilt. Ze lopen daarnaast graag een flink eind met je mee om je te overtuigen om bij hen in te stappen. Ook is de kans groot dat ze je allerlei ID’s laten zien om je te doen geloven dat het ‘officiële en geautoriseerde’ taxi-chauffeurs zijn. Na enige tijd op Bali zul je zien dat deze termen weinig waarde hebben en voornamelijk bedoeld zijn om indruk te maken.

De truc op het vliegveld is in dit geval om het lopend te verlaten. Op het terrein van het vliegveld zijn er namelijk geen Blue Birds (daarover later meer) en geen Uber of Grab taxi’s te vinden. Eenmaal buiten het vliegveld vind je deze wel. Onze ervaring is dat de prijs van een taxi binnen de hekken van het vliegveld tot wel 6 keer hoger kan liggen dan van de taxi’s die je daar buiten aantreft. Als je na een lange vlucht dus nog puf overhebt om met je bagage de toegangspoorten van het vliegveld te voet te verlaten, dan kan dit zeker interessant zijn.

Vind hier goedkope vliegtickets naar Bali  

taxi bali reizen

Blue Bird taxi’s met meter

Om met het belangrijkste te beginnen, er zijn in principe twee manieren waarop de taxi’s op Bali werken: mét meter en zonder meter. Het grootste Balinese taxibedrijf die een prijs per meter berekend is Blue Bird. De typerende uitstraling wordt veelvuldig gekopieerd door andere taxi’s die juist niet met meter rijden en ook vaak andere (lees hogere) tarieven rekenen. Goed opletten dus! Hieronder zie je op de bovenste afbeelding een echte Blue Bird Taxi. De taxi op de afbeelding eronder lijkt er heel veel op maar behoort niet tot de Blue Bird Group. Een copycat dus!

Waar moet je op letten bij het bestellen van een Blue Bird taxi?
– 24/7 kun je een taxi bestellen door te bellen naar +62 (0) 361 701 111. Je kunt ook online een Blue Bird taxi boeken. Dan weet je zeker dat je een échte Blue Bird taxi hebt.

– Blue Bird’s zijn te herkennen aan een aantal punten: de auto’s zijn lichtblauw, de tekst Blue Bird Group staat in witte letters op de voorruit, op de zijkant van de deur staat “Bali taxi” in donkerblauwe letters en op het dak staat een Blue Bird vogel afgebeeld.

– Een Blue Bird taxi rijdt ALTIJD op meter en de teller staat op IDR 7.000 als de meter aangaat. Dit is namelijk het starttarief. Check dus of deze aanstaat!

– Alle officiële chauffeurs hebben een Blue Bird pas. Vraag hiernaar bij twijfel.

– In de auto staat een Taxi ID nummer dat begint met “RB” of “VV”. Mocht de chauffeur naar jouw mening niet veilig genoeg rijden, dan kun je hier melding van doen.

– Zorg dat je genoeg kleingeld bij hebt want veel chauffeurs kunnen niet wisselen of doen juist net alsof ze niet kunnen wisselen.

Blue Bird Group is het grootste en meest populaire taxibedrijf dus dat is een fijn idee als je de auto instapt. Voor de kortere ritten (minder dan 30 minuten) raden we je zeker aan een Blue Bird taxi te nemen, het scheelt je een hoop gedoe met onderhandelen en vaak zijn ze redelijk goedkoop. Al is een Uber of Grab vaak nog goedkoper maar daarover lees je verderop meer.

Taxi’s zonder meter

De taxichauffeurs die je op straat aanspreken rijden 9 van de 10 keer niet op meter. Met hen maak je van te voren een prijsafspraak. Omdat zowel de prijs als de valuta anders is op Bali kan het best lastig zijn om te bepalen hoeveel een ritje gaat kosten. Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat de eerste prijs die ze noemen veel te hoog is. Zonder onderhandelen ben je dus eigenlijk dief van je eigen portemonnee.

Na fanatiek afdingen kun je soms 40% tot wel 50% minder betalen. Absoluut de moeite waard dus! Voor langere ritten kan het interessant zijn om deze taxi’s te gebruiken omdat je kan onderhandelen. Wij zouden je dan ook willen adviseren om juist voor deze ritten (bijvoorbeeld vanaf Ubud naar het vliegveld) een taxi zonder meter te nemen.

Let op: Zorg ervoor dat je altijd een afspraak over de prijs maakt zodat je niet bij aankomst een bizar hoge rekening krijgt en check altijd even de licentie van de chauffeur.

Benieuwd naar wat jouw rit op Bali gaat kosten? Check dan deze handige rekentool voor taxiritten in Bali. Dit zijn de gemiddelde prijzen die de locals ook betalen. Wij gebruiken deze tool altijd en het helpt absoluut bij het bepalen van een goede prijs. Voor vertrek zoeken wij altijd uit wat de prijs voor een taxi van Denpasar naar Nusa Dua of Ubud ongeveer mag kosten. Het geeft je een flink voordeel tijdens het onderhandelen. Maak van tevoren dus een lijstje met ritjes die je denkt te gaan maken en zoek de prijs daarvan op.

Een Uber bestellen in Bali

Zelf hebben wij meerdere keren een Uber op Bali geboekt en dit bevalt ons goed. Het is snel, gemakkelijk, goedkoop en vooral handig voor korte ritjes. Via de App geef je aan waar je heen wilt en vervolgens zoekt hij naar de dichtstbijzijnde beschikbare Uber chauffeur. De prijs voor je rit wordt van te voren vastgesteld en dit bedrag wordt van je creditcard afgeschreven. Geen gedoe met onderhandelen dus. Tevens kun je als Uber gebruiker je chauffeur een waardering meegeven (1 tot 5 sterren), een zeer goede motivatie voor de bestuurder omdat hij met een hogere waardering sneller een rit toegewezen krijgt.

Handige functie: Als de taxirit bevestigd is kun je de chauffeur via de App volgen. Je weet dus precies wanneer de taxi voor komt rijden! Gezien de lage ritprijzen is het wel zo netjes om de chauffeur na de rit een goede fooi te geven.

UPDATE: Sinds april 2018 is het niet meer mogelijk om een taxi op Bali via Uber te bestellen. De taxi-diensten zijn overgenomen door Grab. Hieronder lees je meer over de functionaliteiten van Grab.

Regel je taxi via Grab

Tot april 2018 was het mogelijk om zowel via Grab als Uber een taxi te boeken. Maar na een jarenlange concurrentiestrijd is Grab de uiteindelijke winnaar geworden en heeft het bedrijf zowel de taxi- als het Uber Eats gedeelte van Uber overgekocht. De reden hiervan is Grab is in Zuid-oost Azië het grootste op het gebied van taxi- en bezorgdiensten. 

Grab werkt in principe hetzelfde als Uber en biedt als grote voordeel dat je van te voren weet wat de prijs is. Via de mobiele app geef je aan waar je heen wilt en vervolgens zoekt hij naar de dichtstbijzijnde beschikbare Grab chauffeur. Je kunt heel precies op de kaart aangeven waar je opgehaald wilt worden. Deze kaart werkt net als Google Maps en er kan dus ook gezocht worden op namen van restaurants of hotels, wel zo handig dus. Als je een rit boekt, zie je in de app waar de chauffeur zich bevindt en hoelang hij nog onderweg is naar het ophaalpunt. Ook krijg je gelijk de naam en het kenteken van de auto te zien. Zo weet je zeker dat je bij de juiste persoon instapt. 

Fun Fact: via de app van Grab is het ook mogelijk om een scooter / motorrijder te boeken die je naar je bestemming brengt. Scheelt soms 2/3 van de prijs en is waarschijnlijk een stuk sneller en avontuurlijker! 

De prijs voor je rit wordt van te voren vastgesteld en dit bedrag is te voldoen via een creditcard of je kunt ervoor kiezen om contact te betalen. Je weet dus waar je van te voren aan toe bent, wat je een hoop onderhandelen scheelt. Na je rit kan je je chauffeur via de app een waardering meegeven (1 tot 5 sterren), een goede motivatie voor de bestuurder omdat hij met een hogere waardering sneller een rit toegewezen krijgt. De gemiddelde score van de chauffeur zie je ook voordat je een rit bevestigd, een prettige indicatie of de chauffeur betrouwbaar is. Ben je veilig aangekomen op je bestemming en was het een heerlijk comfortabele rit? Vergeet dan niet de chauffeur een fooi én natuurlijk een goede rating te geven. Wil je Grab gebruiken? Download dan voor vertrek alvast even de Grab App.

Spanning tussen ‘nieuwe’ en traditionele taxi’s op Bali

De Uber en Grab taxi’s op Bali begeven zich nogal in een grijs gebied. Het wordt door de overheid nog getolereerd maar er zijn veel tekenen dat dit aan alle kanten wordt tegengewerkt. Deze nieuwe generatie taxi’s zijn namelijk ongekend populair, vele malen goedkoper dan de meeste andere taxi’s en ongelofelijk eenvoudig te regelen via de app. Zware concurrentie dus voor bestaande taxibedrijven.

Helaas worden Uber en Grab chauffeurs regelmatig bedreigd door traditionele taxichauffeurs. Auto’s worden bekrast en ruiten worden zelfs ingeslagen. Dit heeft ertoe heeft geleid dat het lastig is om in de populaire bestemmingen een Uber te regelen. In Nusa Dua konden wij bijvoorbeeld geen Uber bestellen omdat ze daar niet mogen rijden. Laat dus vooral niet merken dat je met een Uber of Grab reist want het wordt helemaal niet op prijs gesteld. Mocht iemand er naar vragen, dan kun je het beste zeggen dat je op je privé chauffeur of gids staat te wachten.

Bij de Tegallalang rijstvelden spotte wij onderstaand bord. Opgehangen door chauffeurs die zich verenigen en groot tegenstanders van Uber en Grab taxi’s zijn. Hoewel wij ons kunnen voorstellen dat de traditionele taxi chauffeurs niet blij zijn met de ontwikkelingen en de lage tarieven, is het wel begrijpelijk dat deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Voor toeristen is het nou eenmaal veel fijner om via een App een taxi te bestellen. Zeker als je het gevoel krijgt dat je door een groot deel van de andere taxi’s die er rijden opgelicht wordt. Het bedreigen van Uber chauffeurs gaat natuurlijk sowieso veels te ver.

Het gemak van Uber en Grab, de zekerheid over de prijs en de vriendelijkheid van de chauffeurs heeft ons ervan overtuigd deze diensten vaker te gebruiken voor korte afstanden op Bali. Voor nog geen €2,- reden we soms wel 20 minuten met een Uber rond. Een echte aanrader dus voor zolang het nog mogelijk is!

Een privé chauffeur met auto huren

Het verkeer in Bali is druk en overweldigend. Persoonlijk zouden wij er zelf dus geen motor of auto huren. Veel fijner is het om rondgereden te worden door iemand die weet hoe die een weg kan banen door de chaos. Natuurlijk kun je via je hotel of via verschillende touroperators een excursie boeken, maar mocht je een dag of een halve dag zelf op pad willen gaan en het eiland willen verkennen, dan is het veelal goedkoper om een privé chauffeur te huren. Vaak kan dit met of zonder gids. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Dit kan bijvoorbeeld bij een verhuurbedrijf als Bali Golden Tour.

De kosten voor een eigen auto of busje met chauffeur bedraagt veelal 500.000 IDR per dag. Omgerekend is dat nog geen €30,-. Dat is inclusief benzine en parkeerkosten. Spotgoedkoop en super handig voor als je wat verder het eiland in wilt trekken. Op sommige plekken is het namelijk best lastig om een taxi terug te vinden. Het voordeel van een privé chauffeur is dat die gewoon op je wacht en je zo alle mooie plekjes van het eiland kan laten zien. Je zit dan ook niet vast aan een bepaalde route of excursie. Zelf doen wij dit vrij vaak als we in Azië zijn en onze eigen route wil uitstippelen. Ideaal als je in korte tijd op je eigen tempo zoveel mogelijk wilt zien.

Meer reisinformatie over Indonesië?

Benieuwd wat er verder nog te doen is in Indonesië of ben je op zoek naar andere leuke excursies, restaurants en hippe hotspots in Bali of Lombok? Bekijk dan onze Indonesië Travel Guide voor alle tips.

Vliegen naar Bali of Lombok

De vliegtijd naar Bali of Lombok bedraagt ongeveer 16 uur. Ben je nog op zoek naar een goedkope vlucht? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 450 euro. Op Skyscanner en Kiwi kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 10 tips voor het boeken van vliegtickets.


Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Indonesië

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop