Bali is een populaire vakantiebestemming, maar het regelen van vervoer kan uitdagend zijn. Reizen met het openbaar vervoer is in Bali vaak namelijk geen goede optie. Het is simpelweg teveel gedoe en uitzoekwerk. Het verkeer is hectisch, dus als je geen auto of brommer wilt huren ben je al snel aangewezen op taxi’s en privé chauffeurs. Maar welke taxi’s moet je pakken, hoe onderhandel je over de prijs en waar moet je op letten als je taxi pakt in Bali? Hieronder vind je actuele informatie en tips om veilig en efficiënt gebruik te maken van de taxi’s op het eiland.
Met de taxi in Bali
Of je nu een restaurant uitloopt, van het strand afkomt of na een vlucht van 16 uur net de schuifdeuren van het vliegveld door bent gelopen, overal word je aangesproken door taxichauffeurs. Écht overal op Bali. De taxichauffeurs kunnen tamelijk opdringerig zijn en soms word je nogal onder druk gezet. Rustig en kalm blijven is het beste advies. Je bent namelijk niet verplicht in te stappen bij de eerste de beste taxi die aankomt rijden.
Je eerste kennismaking met de taxichauffeurs op Bali zal waarschijnlijk bij het vliegveld (Ngurah Rai) zijn. Een bijna oneindig grote groep chauffeurs verwelkomt je met de vraag waar je naartoe wilt. Ze lopen daarnaast graag een flink eind met je mee om je te overtuigen bij hen in te stappen. Ook is de kans groot dat ze je allerlei ID’s laten zien om je te doen geloven dat het ‘officiële en geautoriseerde’ taxi-chauffeurs zijn. Na enige tijd op Bali zul je zien dat deze termen weinig waarde hebben en voornamelijk bedoeld zijn om indruk te maken.
Indien je geen transfer heb geregeld vanuit je hotel – en er dus niemand op je staat te wachten op de luchthaven – kun je het beste de taxichauffeurs die je aanspreken negeren en lopend het vliegveld verlaten. De prijs van de taxi’s op het vliegveld kunnen namelijk maar liefst 5 keer hoger zijn dan die van de taxi’s die je daarbuiten aantreft. Als je na een lange vlucht dus nog de puf overhebt om met je bagage de toegangspoorten van het vliegveld te voet te verlaten, dan kan dit zeker interessant zijn als je geld wilt besparen.


Blue Bird taxi’s met meter
Om met het belangrijkste te beginnen, er zijn in principe twee manieren waarop de taxi’s op Bali werken: mét meter en zonder meter. Het grootste Balinese taxibedrijf die een prijs per meter berekend is Blue Bird. Hun taxi’s zijn lichtblauw en voorzien van het Blue Bird-logo. Ze rijden altijd met een meter, wat zorgt voor transparante tarieven. Voor de kortere ritten (minder dan 30 minuten) raden we je zeker aan een Blue Bird taxi te nemen, het scheelt je een hoop gedoe met onderhandelen en vaak zijn ze redelijk goedkoop. Een Grab (of Gojek) taxi pakken is vaak nog goedkoper – maar daarover lees je verderop meer.
De typerende uitstraling van Blue Bird wordt veelvuldig gekopieerd door andere taxi’s die juist niet met een meter rijden en ook vaak andere (lees hogere) tarieven rekenen. Let dus goed op imitatie-taxi’s die op Blue Bird lijken. Je kunt een echte Blue Bird taxi herkennen aan de lichtblauwe kleur, het logo op de voorruit en het dakbord met het Blue Bird-logo. De taxi op de afbeelding rechtsonder lijkt er op maar behoort dus niet tot de Blue Bird Group. Een copycat dus!
Vooraf reserveren kan via de Blue Bird app of door te bellen naar +62 (0) 361 701 111.


Tips voor de Blue Bird Taxi’s
– 24/7 kun je een taxi bestellen door te bellen naar +62 (0) 361 701 111. Je kunt ook online een Blue Bird taxi boeken. Dan weet je zeker dat je een échte Blue Bird taxi hebt.
– Blue Bird’s zijn te herkennen aan een aantal punten: de auto’s zijn lichtblauw, de tekst Blue Bird Group staat in witte letters op de voorruit, op de zijkant van de deur staat “Bali taxi” in donkerblauwe letters en op het dak staat een Blue Bird vogel afgebeeld.
– Een Blue Bird taxi rijdt ALTIJD op meter en ze werken met een starttarief. Check dus of de meter aanstaat!
– Alle officiële chauffeurs hebben een Blue Bird pas. Vraag hierom bij twijfel.
– In de auto staat een Taxi ID nummer dat begint met “RB” of “VV”. Mocht de chauffeur naar jouw mening niet veilig genoeg rijden, dan kun je hier melding van doen.
– Zorg dat je genoeg kleingeld bij je hebt want veel chauffeurs kunnen niet wisselen, zeggen dat het pinapparaat defect is of doen alsof ze niet kunnen wisselen.
Taxi’s in Bali zonder meter
De taxichauffeurs die je op straat aanspreken rijden 9 van de 10 keer niet op meter. Met hen maak je van te voren een prijsafspraak. Omdat zowel de prijs als de valuta anders is op Bali kan het best lastig zijn om te bepalen hoeveel een ritje gaat kosten. Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat de eerste prijs die ze noemen veel te hoog is. Zonder onderhandelen ben je dus eigenlijk dief van je eigen portemonnee.
Na fanatiek afdingen kun je soms 40% tot wel 50% minder betalen. Voor langere ritten kan het dus interessant zijn om deze taxi’s te gebruiken omdat je kan onderhandelen. Wij zouden je dan ook willen adviseren om juist voor deze ritten (bijvoorbeeld vanaf Ubud naar het vliegveld) een taxi zonder meter te nemen.
Let op: Zorg ervoor dat je altijd een afspraak over de prijs maakt zodat je niet bij aankomst een torenhoge rekening krijgt. Maak bij problemen een foto van de licentie van de chauffeur.
Benieuwd naar wat jouw rit op Bali gaat kosten? Check dan deze handige rekentool voor taxiritten in Bali. Dit zijn de gemiddelde prijzen die de locals ook betalen. Het geeft je een flink voordeel tijdens het onderhandelen.


Grab & Gojek taxi’s op Bali
Uber is niet meer actief op Bali. In 2018 heeft Uber zijn activiteiten in Zuidoost-Azië stopgezet na een overname door Grab. Sindsdien is Grab (en in mindere mate Gojek) dé dominante speler geworden als het gaat om ritten bestellen via een app op Bali.
Grab & Gojek bieden vaak goedkopere tarieven dan traditionele taxi’s. Echter, in sommige toeristische gebieden zoals Ubud kunnen er beperkingen zijn voor het gebruik van deze diensten. Het is aan te raden om discreet gebruik te maken van deze apps in dergelijke zones.
Grab werkt in principe hetzelfde als Uber en biedt als grote voordeel dat je van te voren weet wat de prijs is. Via de mobiele app geef je aan waar je heen wilt en vervolgens zoekt hij naar de dichtstbijzijnde beschikbare Grab chauffeur. Je kunt heel precies op de kaart aangeven waar je opgehaald wilt worden. Deze kaart werkt net als Google Maps en er kan dus ook gezocht worden op namen van restaurants of hotels, wel zo handig dus. Als je een rit boekt, zie je in de app waar de chauffeur zich bevindt en hoelang hij nog onderweg is naar het ophaalpunt. Ook krijg je gelijk de naam en het kenteken van de auto te zien. Zo weet je zeker dat je bij de juiste persoon instapt.
Goed om te weten: via de app van Grab is het ook mogelijk om een scooter / motorrijder te boeken die je naar je bestemming brengt. Scheelt soms 2/3 van de prijs en in sommige situaties is het een stuk sneller.

Veilig instappen
De prijs voor je rit wordt bij Grab van te voren vastgesteld en dit bedrag is te voldoen via een creditcard of je kunt ervoor kiezen om contact te betalen. Je weet dus waar je van te voren aan toe bent, wat je een hoop onderhandelen scheelt. Na je rit kun je de chauffeur via de app een waardering geven (1 tot 5 sterren), een goede motivatie voor de bestuurder omdat hij met een hogere waardering sneller een rit toegewezen krijgt.
De gemiddelde score van de chauffeur zie je ook voordat je een rit bevestigd, een prettige indicatie of de chauffeur betrouwbaar is. Ben je veilig aangekomen op je bestemming en was het een heerlijk comfortabele rit? Vergeet dan niet de chauffeur een fooi én natuurlijk een goede rating te geven. Wil je Grab gebruiken? Download dan voor vertrek alvast even de Grab App.
De strijd tussen taxichauffeurs
Helaas worden Grab en Gojek chauffeurs regelmatig bedreigd door traditionele taxichauffeurs. Auto’s worden bekrast en ruiten worden ingeslagen. Dit heeft er in het verleden toe geleid dat chauffeurs populaire gebieden, zoals Ubud en Canggu gingen vermijden.
Vanaf 2025 zijn er nieuwe regels ingevoerd voor online taxidiensten op Bali. Er is een quotum ingesteld voor het aantal geregistreerde online taxi’s, en chauffeurs moeten nu een lokaal identiteitsbewijs hebben. Daarnaast zijn er gestandaardiseerde tarieven ingevoerd om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Toch kunnen er nog spanningen zijn, dus mocht je gebruik maken van Grab of Gojek en iemand vraagt ernaar op straat, dan kun je het beste zeggen dat je op je privé chauffeur of gids staat te wachten.
Bij de Tegallalang rijstvelden stonden voorheen onderstaande borden. Opgehangen door chauffeurs die zich verenigen en groot tegenstanders van online taxidiensten zijn. Hoewel het begrijpelijk is dat de traditionele taxi chauffeurs niet blij zijn met de ontwikkelingen en de lage tarieven die deze diensten bieden, is het wel begrijpelijk dat deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Voor toeristen is het nou eenmaal fijner om via een App een taxi te bestellen. Zeker als een groot deel van de taxichauffeurs niet met de meter aan wilt rijden.


Privé chauffeur op Bali
Het verkeer in Bali is druk en overweldigend. Verkeersongelukken komen er veel voor, dus het is af te raden om zelf een auto of scooter te huren. Veel fijner is het om rondgereden te worden door iemand die weet hoe die een weg kan banen door de chaos. Natuurlijk kun je via je hotel of via verschillende touroperators een excursie boeken, maar mocht je een dag of een halve dag zelf op pad willen gaan en het eiland op eigen houtje willen ontdekken, dan is het veelal goedkoper om een privé chauffeur te regelen. Vaak kan dit met of zonder gids. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Dit kan bijvoorbeeld bij een verhuurbedrijf als Bali Golden Tour.
De kosten voor een eigen auto of busje met chauffeur bedraagt veelal 700.000 IDR per dag. Omgerekend is dat nog geen €40,-. Dat is inclusief benzine en parkeerkosten. Spotgoedkoop en prettig voor als je meer wilt zien dat de toeristische hotspots. Op sommige plekken is het namelijk best lastig om een taxi terug te vinden. Het voordeel van een privé chauffeur is dat die gewoon op je wacht en je zo alle mooie plekjes van het eiland kan laten zien. Je zit dan ook niet vast aan een bepaalde route of excursie.