Search:
WIDM? landen China

Zo maak je van je stopover in China een reisbestemming

Twee reizen voor de prijs van één. Meer uit je stopover halen is misschien wel het slimste wat je kunt doen bij het plannen van een reis. Niet alleen zijn de tickets veelal goedkoper (door de langere totale reisduur), je ziet meer en kunt zo genieten van twee compleet verschillende bestemmingen. En in het geval van een stopover in China, kan dat nog extra gunstig zijn, aangezien je tegenwoordig veel Chinese steden 72 uur lang visumvrij mag bezoeken. En dat scheelt toch al snel ruim 100 euro per persoon.

Wat is een Transit Visum China?

Met een Nederlandse paspoort mag je tegenwoordig 72 uur in een aantal Chinese steden verblijven als je op doorreis bent. Je krijgt dan een ‘Transit Visum China’ voor 3 dagen. Je moet bij aankomst in China wel een speciaal formulier invullen bij de douane, waarmee je aangeeft dat je gebruik wilt maken van deze gratis regeling. Dat kan voor de volgende steden: Beijing, Chengdu, Chongqing, Changsha, Dalian, Guilin, Guangzhou, Harbin, Hangzhou, Kunming, Nanjing, Qingdao, Shenyang, Shanghai, Tianjin, Wuhan, Xian en Xiamen.

Voor Shanghai, Zhejiang, Jiangsu, Beijing, Tianjin en Hebei kun je zelfs een gratis Transit Visum voor 6 dagen aanvragen.

Indien je van deze regelingen gebruik wilt maken moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Zo mag je niet direct terugvliegen naar Nederland. Je moet écht op doorreis zijn naar een bestemming buiten China en het land waar je vandaag komt. Met een beetje puzzelen kun je China dus als slimme hub gebruiken voor diverse eindbestemmingen in Azië. Taiwan en Hong Kong horen officieel niet bij China, dus ook die voldoen aan de regels. Houd er ook rekening mee dat je vanaf hetzelfde vliegveld moet doorreizen.

Hoe combineer je een stopover in China?

Stel, je wilt binnenkort graag naar Bali vliegen en hebt vliegtickets (retour) van 800 euro gevonden. Wanneer je naar Bali wilt vliegen zul je een stopover moeten maken. Er gaan namelijk geen directe vluchten vanuit Nederland naar Denpasar. Veelal zul je dus een overstap maken in Kuala Lumpur, Singapore, Qatar, Dubai of Jakarta. Ondanks de overstap bedraagt de totale reisduur vaak rond de 17 uur. Best gunstig toch?

Maar wat nou als je voor iets meer dan 400 euro ook die kant op kunt vliegen met Xiamen Air? De totale reisduur ligt dan wel tussen 27 en 36 uur, omdat je een langere overstap hebt China. Misschien een moeilijke keuze, maar je zou die tijd efficiënt kunnen gebruiken om een wereldstad als Xiamen te ontdekken? Kijk maar eens mee naar onderstaand voorbeeld.

Op Skyscanner vonden we deze vliegtickets voor €436,-. Met deze vluchten zul je op zowel de heen- als terugweg een lange overstap maken in Xiamen. Beide keren kom je vroeg in de ochtend aan. Je hebt dan nog de hele dag de tijd om deze bruisende stad te ontdekken. Zeker op de terugwegweg kun je in Xiamen nog genieten van een ontbijtje, lunch en diner. En na een lange ontdekkingstocht door de stad, kun je lekker bijslapen tijdens de nachtvlucht naar Nederland. Goede deal toch?

Langer in China blijven?

Met een China Transit visum mag je, afhankelijk van de stad, maximaal 144 uur zonder visum het land betreden. Leuk voor wie wel zin heeft in een beetje avontuur en het maximale uit zijn reis wilt halen. Wil je enkel naar China reizen of langer het land bezoeken. Zorg dan dat je ruim van tevoren alsnog je visum voor China regelt.

Een China Transit visum voor 72 of 144 uur, kun je ter plekke op de luchthaven aanvragen. Een normaal visum voor China kun je gemakkelijk online aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld bij E-visums, die je bovendien kunnen helpen bij vragen. Je levert bij hun gewoon alle benodigde gegevens digitaal aan. Let op: dit kan enkel als je met minimaal 2 personen reist en je kunt dit tot maximaal 10 dagen voor vertrek een visum aanvragen. De kosten van een gewoon visum voor China bedragen € 126,55 per persoon. Dit is inclusief verzending en consulaire kosten. Met dit visum mag je tot maximaal 21 dagen in China verblijven.

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop