Zoeken:
walvissen azoren

Walvissen en dolfijnen spotten bij de Azoren, zo bijzonder is het!

Altijd al walvissen willen spotten? Bij de Azoren kan het! Deze Portugese archipel bestaat uit 9 eilanden en hoewel het officieel bij Portugel hoort, ligt de eilandengroep ruim 1370 kilometer van het vasteland vandaan. Het is een bijzondere bestemming en de vele walvissen die er zwemmen maken het extra bijzonder. Wij vlogen erheen om onder andere walvissen te spotten bij de Azoren!


Wat is de beste tijd om walvissen bij de Azoren te spotten?

De Azoren zijn van vulkanische oorsprong maar zien er allen even groen en tropisch uit. Niet voor niets worden de Azoren ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Naast de bijzondere flora en fauna is het tevens een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Het ligt namelijk op een belangrijke migratieroute van veel verschillende groepen walvissen en de zee bereikt op sommige punten dieptes van 3000 meter. Tussen april en september heb je de meeste kans om ze te zien, al moet je altijd een beetje geluk hebben. De piekmaanden zijn april en mei, al ligt het er ook aan welke soorten walvissen je wilt spotten.

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.


Waar kun je bij de Azoren walvissen spotten?

São Miguel ligt middenin de Atlantische oceaan en is onderdeel van de Azoren. Wanneer je de Azoren bezoekt zul je waarschijnlijk dit eiland bezoeken omdat de belangrijkste luchthaven in de stad Ponta Delgada ligt. Ook wij bezochten daarom deze stad en stapte in de haven van Ponta Delgada aan boord bij Terra Azul; een organisatie gespecialiseerd in walvisexcursies. De meeste toeristen boeken hier dan ook een tour als ze walvissen willen spotten bij de Azoren. Je kunt ook een walvistour doen vanaf de eilanden Terceira en Pico.


Is een walvisexcursie voor iedereen geschikt?

Voor vertrek kregen we wat informatie over de verschillende walvissen die we tijdens onze 2,5 uur durende tocht tegen konden komen en er werd gevraagd naar onze gezondheid. Een dergelijke excursie is namelijk niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met rugklachten.

Toen we aan boord wilde stappen werden we erop gewezen dat we onze zwemvesten écht aan moesten trekken. Later begrepen we waarom. Het is niet bepaald een rustig boottochtje en na 10 minuten op de powerboat werden de eerste passagiers al zeeziek. Het was een prachtige zonnige dag, de zee was relatief kalm, maar toch waren de golven torenhoog. Je merkt direct dat je je hier midden in de Atlantische oceaan bevindt. Met een gigantische snelheid klapte we af en toe op de metershoge golven. Niet geschikt voor mensen die snel last hebben van zeeziekte dus!

walvisexcursie sao miguel


Dolfijnen spotten bij de Azoren

Na een half uurtje varen werd de boot stilgelegd en kwamen we de eerste groepen met dolfijnen tegen. Ook die zwemmen hier namelijk in grote groepen. Ze kunnen soms heel dichtbij de boot komen en sommige zwommen er zelfs onderdoor. Dankzij de tv-serie Flipper is de tuimelaar de bekendste dolfijnsoort en we hadden het geluk dat Flipper in een goede bui was en ons even wilde begroeten.

De gewone (zwart/witte) dolfijnen en grijze dolfijnen sprongen ook vrolijk naast onze boot uit het water en ze waren in een speelse bui. We hadden zelfs een grote zeeschildpad gespot. Het is prachtig om deze dieren in het wild te zien zwemmen en het kon ons allemaal niet lang genoeg duren.

dolfijnen spotten azoren


Hoe diervriendelijk is een walvisexcursie?

Nadat we flipper gedag hadden gezegd vaarde we verder de Atlantische oceaan op. De zee werd steeds ruiger en we trotseerde de hoge golven. Op een gegeven moment kregen we vanaf het eiland een seintje door dat er vlakbij ons een walvis gespot was. Met gepaste snelheid gingen we erop af. Ook twee andere bootjes hadden op dat moment de walvis gesignaleerd.

Gelukkig zijn er een aantal regels gesteld en mogen er maximaal 3 bootjes een walvis benaderen. Ook moeten ze op een ruime afstand van 25 meter blijven. Het is dus niet zo dat de walvissen bij de Azoren opgejaagd worden of erg veel hinder ondervinden van het geluid van de boten. Dit maakt het allemaal wel wat lastiger om ze te fotograferen, maar het welzijn van de dieren gaat uiteraard voor. Daarnaast registreren de gidsen ook welke dieren ze iedere dag signaleren voor research doeleinden. Met veel passie en respect voor de natuur worden dit soort eco-excursies hier georganiseerd en dat is uiteraard een hele goede zaak.

sao miguel walvissen spotten


Walvis gespot bij São Miguel!

Na een paar minuten zagen we een flinke straal water uit het water komen. De eerste walvis hadden we gespot! Met kippenvel op onze armen hingen we met onze camera in de aanslag uit de boot. Hij liet zich even boven het wateroppervlakte zien, om vervolgens weer snel de diepte in te duiken. Al snel daarna werde er nog twee walvissen gespot. De gigantische zoogdieren kunnen lang onder water blijven dus soms kan het 10 tot 20 minuten duren voordat ze weer boven komen.

Wanneer ze zich lieten zien probeerde we het moment vast te leggen. Dat bleek toch lastiger als dat we van tevoren hadden verwacht. De boot bewoog nog flink en we wilde tegelijkertijd ook intens genieten van het bijzondere moment. Een foto van een wuivende staart konden we sowieso wel vergeten. Onze gids vertelde ons namelijk dat niet alle soorten walvissen hun staart in de lucht gooien. Op onderstaande foto’s zie je daarom alleen de rug van een ruim 13 meter lange Noorse vinvis. Voor ons minstens zo bijzonder, het is tenslotte geen SeaWorld.

azoren walvis vinvis


Walvissen spotten op de Azoren

Onze missie was geslaagd. We hadden meerdere vinvissen gezien én gefotografeerd. Aangezien we met drie bootjes waren konden we helaas niet zo dichtbij komen en werden we een beetje afgeleid door de andere toeristen. We verlieten daarom het gebied om de walvissen wat meer rust te geven en keerde weer terug naar het eiland. Na 20 minuten vaarde alleen ons bootje nog op een verlaten stukje zee. En juist op dat moment gebeurde er iets heel bijzonders. Een walvis die ook de spotters op het eiland nog niet gesignaleerd hadden, zwom ineens met flinke vaart langs onze boot.

Met op de achtergrond de groene heuvels van São Miguel, dook de reusachtige vinvis een paar keer uit het water om zich aan ons te laten zien. Veel dichterbij dan we ons hadden kunnen wensen. Zonder andere bootjes eromheen, helemaal geïsoleerd in de wilde natuur. Zijn rug glom prachtig in de zon en met flinke kracht spoot hij het water naar boven. Mooier en puurder dan dit kun je het je niet wensen.

walvis spotten azoren


Welke walvissen kan je bij de Azoren zien?

In totaal kun je maar liefst 24 soorten walvissen en dolfijnen spotten in de water bij de Azoren. Het hele jaar door kun je er potvissen tegenkomen en er worden sporadisch orka’s en noordkapers gespot. Van april tot juli worden er ook weleens bultruggen gesignaleerd. Met een beetje geluk kun je ook de blauwe vinvis tegenkomen. Met een grootte van ruim 27 meter en een gewicht van 100 ton is dit het allergrootste zoogdier dat op aarde leeft. Helaas hebben we deze niet gezien. Mocht je ze graag willen zien dan kun je het beste in de maanden mei en april gaan, dan worden ze het meest gespot.

Het is dus echt een kwestie en van tevoren weet van geluk hebben en als je komt om veel verschillende walvissen te spotten, kun je het beste meer dan één walvisexcursie boeken. Aangezien de walvissen in het wild leven heb je namelijk nooit 100% garantie dat je ze tegenkomt. Je kunt ook walvisexcursies op verschillende eilanden doen om zo je kansen te vergroten.

walvistour terra azul


De jacht naar walvissen

São Miguel is een prachtig eiland. Zoals je op bovenstaande foto’s kunt zien worden de groene heuvel in het binnenland afgewisseld met grillige rotspartijen aan de kust. Maar deze rotsen hebben een bloederige geschiedenis. In het verleden stonden de Azoren namelijk bekend om de walvisjacht. Van 1830 tot 1985 was de walvisjacht één van de belangrijkste bezigheden in de Azoren.

De walvissen werden getransporteerd naar de kust en op de rotsen op macabere wijze geslacht. Gelukkig kwam er eind jaren ’80 een officieel verbod op de walvisjacht. In 2012 hebben de Azoren zelfs een QualityCoast Gold mogen ontvangen voor hun inspanningen om een duurzame toeristische bestemming te worden. Tegenwoordig zetten dus enkel de toeristen de jacht in op walvissen, in de hoop ze in alle vrijheid te kunnen zien.

walvissen terceira


Walvissen spotten bij Terceira

Na ons verblijf op São Miguel was het de hoogste tijd om door te vliegen naar het eiland Terceira. Ook hier kun je verschillende walvisexcursies boeken of het walvismuseum bezoeken. Hier leer je alles over de geschiedenis van de walvisjacht. De oude boten die gebruikt werden staan er nog en de oude foto’s laten weinig aan de verbeelding over.

Op Terceira nam onze gids ons mee naar de oude ‘vigias’. Dit zijn de uitkijkposten die vroeger diende om de locaties van walvissen aan de jagers door te geven. Tegenwoordig staan ze ten dienste van de whale watchers. Met verrekijkers en zeer getrainde ogen scannen de whale watchers de zee af. Vervolgens geven ze per radio de GPS coördinaten door aan de bootjes. Dit maakt het spotten van walvissen voor de gidsen een stuk makkelijker.

De uitkijkposten zijn niet toegankelijk voor het publiek. Wij hadden dus het geluk dat we even een kijkje mochten nemen op deze bijzondere locatie. Zo konden we met eigen ogen zien hoeveel planning een walvisexcursie vereist. Aan de hand van patronen in de zee kunnen de whale watchers de routes van de walvissen zien en uitrekenen hoe lang het duurt voordat de walvissen op een bepaalde locatie aankomen. Goede communicatie tussen de kapitein en de walvisspotters is dus cruciaal.

walvissen spotten azoren


Zelf walvissen spotten op de Azoren?

Tijdens een walvisexcursie leer je veel over de prachtige omgeving, scheur je op avontuurlijke wijze in een powerboat over het water en heb je grote kans om walvissen en dolfijnen te spotten. Verwacht echter niet dat de dieren direct naast de boot zwemmen. De tours worden op respectvolle wijze uitgevoerd en daar dien je je dan ook op in te stellen.

Houd er ook rekening mee dat niets zo wisselend is als het weer op de Azoren. Het ene moment schijnt de zon, het andere moment regent en waait het. Daardoor worden dit soort excursies met enige regelmaat verzet of afgelast omdat de zee dan te ruig is en de dieren slecht te zien zijn. In veel gevallen krijg je dan gewoon je geld terug of wordt de excursie naar een ander moment verplaatst. Wees dus een beetje flexibel qua data en tijden en boek meerdere excursies (op verschillende eilanden) om zoveel mogelijk verschillende walvissen en dolfijnen te spotten.

Wist je dat…

Je in minder dan 3 uur naar Portugal kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 100 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Portugal ➞

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Portugal

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop