Wat te doen in Brugge? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden!
Brugge is een stad die je gezien moet hebben. UNESCO denkt er net zo over, want sinds 2000 staat de gehele binnenstad op het werelderfgoedlijstje. Deze rijke stad vol prachtige middeleeuwse huizen, kerken en pleinen is een lust voor het oog. Wanneer je door het redelijk compacte centrum dwaalt word je telkens weer verrast door nieuwe fotogenieke straatjes. Om nog maar te zwijgen over het uitzicht vanaf het water! Hieronder hebben we alle bezienswaardigheden in Brugge voor je opgesomd. Inclusief tips voor wat te doen in Brugge.
➞ Bekijk de complete reisgids voor België
- Top 10 must-do’s en bezienswaardigheden in Brugge
- 1. Beklim het Belfort van Brugge
- 2. Leer de stad kennen in het Gruuthusemuseum
- 3. Proef een Brugse Zot bij brouwerij De Halve Maan
- 4. Maak een boottochtje over de Brugse reien
- 5. Michelangelo’s werk in de Onze-Lieve-Vrouwekerk
- 6. Laat je culinair verrassen
- 7. De Vlaamse Primitieven in het Groeningemuseum
- 8. Maak een Brugge(n) tour naar het Prinselijk Begijnhof
- 9. Neem een kijkje in het middeleeuwse Sint-Janshospitaal
- 10. Proef de lekkerste chocolade en wafels
- Luxe overnachten in Brugge
Top 10 must-do’s en bezienswaardigheden in Brugge
Een top 10 van hoogtepunten samenstellen is altijd lastig, zeker voor een stad als Brugge. De stad is niet groot maar er is wel veel te doen en beleven. Bereid je stedentrip dus een beetje voor en gebruik dit lijstje met tips, must-do’s en bezienswaardigheden in Brugge als leidraad. Zo ga je goed voorbereid op stedentrip!
In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.
1. Beklim het Belfort van Brugge
Het Belfort van Brugge vind je op de Grote Markt. Feitelijk zijn het dus twee bezienswaardigheden in Brugge die je kunt afvinken, want de Grote Markt behoort met haar gekleurde middeleeuwse pandjes tot een van de meest gefotografeerde plekken in de stad. Op de Grote Markt prijkt de 83-meter hoge toren hoog boven de andere monumentale panden uit. Je kunt het Belfort van Brugge dan ook vanuit verschillende straten in de stad spotten.
Sinds 1999 staat het Belfort (dat ook wel de Halletoren genoemd wordt) op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wie het ronde trappenhuis met 366 smalle treden beklimt wordt beloond met een prachtig uitzicht over Brugge en omstreken. Voor een beetje overzicht van de stad is het leuk om dit als eerste activiteit te doen tijdens een stedentrip in Brugge.
Op weg naar de top zijn er een paar ruimtes waar je even op adem kunt komen en meer kunt leren over de geschiedenis van de 13e eeuwse toren. Je kunt er de indrukwekkende muziekrol die de beiaard met 47 klokken aanstuurt van dichtbij bekijken. De klim naar de top is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
2. Leer de stad kennen in het Gruuthusemuseum
Het zeer imposante paleis van Lodewijk van Gruuthuse stamt uit de 15e eeuw en huisvest vandaag de dag het Gruuthusemuseum; een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brugge. In het museum vind je een gevarieerde verzameling van historische Brugse voorwerpen en kunst uit de 13e tot de 19e eeuw. Het stadskasteel is vrij recentelijk nog gerestaureerd en de grondige restauratiebeurt nam maar liefst 5 jaar in beslag. Het resultaat mag er dan ook wezen.
Het prachtige gebouw met krakende vloeren en glas-in-loodramen geeft een inkijkje in hoe het leven in weelde er voor deze schatrijke familie in die tijd uitzag. Ze vergaarde hun rijkdom met gruut, een kruidig basisproduct voor bier dat in een belangrijke brouwerijstad als Brugge gretig aftrek vond. Lodewijk veranderde zijn achternaam dan ook in ‘Gruuthuse’ om zijn handelsmerk extra kracht bij te zetten.
In het Gruuthusemuseum leer je niet alleen meer over de familie Gruuthuse, het vertelt ook op een leuke (en tevens kindvriendelijke manier) veel over de geschiedenis van Brugge. Van een verzameling oude munten, tot boekdrukkunst, wandtapijten, wapens, antiek meubilair en luxe servies. Leer meer over Brugge door de eeuwen heen en de verschillende bouwstijlen van de stad.
Stap ook de spectaculaire bidkapel van de familie Gruuthuse binnen. Deze particuliere kapel is het absolute hoogtepunt van het museum. Op verzoek van de familie werd dit kapelletje namelijk aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk vastgemaakt zodat ze vanuit hun eigen paleis de kerkelijke dienst ten alle tijd op discrete en zeer comfortabele wijze konden bijwonen. Een decadent verzoek met de beste plekken in de kerk als resultaat.
3. Proef een Brugse Zot bij brouwerij De Halve Maan
In België is goed bier nooit ver weg. Iedere streek heeft haar eigen bier dat vaak tot ver over de grens gedronken wordt. In Brugge is dat het Brugse Zot biertje; een heerlijk goudblond bier dat gebrouwen wordt bij brouwerij De Halve Maan. Het wordt zelfs in de Nederlandse supermarkten verkocht, maar nergens smaakt het natuurlijk zo lekker als bij de bron in Brugge.
In de Middeleeuwen werden de inwoners van Brugge gekscherend “Brugse Zotten” genoemd door keizer Maximiliaan van Oostenrijk, die na een periode van onderdrukking door zijn opstandige burgers gevangen werd genomen. De naam van het bier is nu een knipoog naar deze bonte periode in de Brugse geschiedenis. Extra bijzonder is het feit dat deze brouwerij een leiding onder stad heeft laten leggen om het bier efficiënter uit de stad te transporteren. Zo hoeven er geen grote vrachtwagens meer door het oude centrum van Brugge te rijden en kan het bier nog op de oorspronkelijke locatie gebrouwen worden.
In de brouwerij vind je een zeer groot café waar iedereen aan het einde van de middag aanschuift voor een borrel bij het haardvuur. Brouwerij De Halve Maan beschikt ook over een museum waarin de eeuwenoude traditie van het bier gepresenteerd wordt. Nog veel leuker is een rondleiding door de brouwerij zelf, waarbij je tevens een bezoekje brengt aan het dak van de fabriek. Vanaf hier heb je een mooi panoramisch uitzicht en kun je veel bezienswaardigheden van Brugge spotten.
➞ Lees ook: De leukste hotspots in Antwerpen
4. Maak een boottochtje over de Brugse reien
De grachten van Brugge worden de Brugse Reien genoemd. Sinds eeuwen verbinden deze Reien de stad met de zee, wat Brugge zeker geen windeieren heeft gelegd. In de 15e eeuw groeide de nederzetting dankzij het internationale handelsverkeer uit tot een van de grootste Hanzesteden. De stad werd rijker en rijker en dat was te zien aan de vele mooie panden die er gebouwd werden. Gelukkig is er veel uit die tijd bewaard gebleven of in de periode erna in neoklassieke stijl bijgebouwd. De Middeleeuwse uitstraling die Brugge heeft weten te behouden heeft ervoor gezorgd dat UNESCO de gehele binnenstad als Werelderfgoed erkende in 2000.
Op verschillende plekken langs het water kun je op een bootje stappen en een tocht maken over de Brugse Reien. Een must-do, want vanaf het water is de stad nog mooier. Vaar langs de bekendste bezienswaardigheden van Brugge en bekijk van dichtbij de middeleeuwse bruggen. Je spot zo op een leuke manier alle fotogenieke plekjes van de stad.
5. Michelangelo’s werk in de Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een van de oudste kerken in Brugge. Toch is dit niet het enige wat de kerk zo bijzonder maakt. Binnenin de kerk staat namelijk het ‘Madonna met kind’ beeld van Michelangelo. Het enige beeld van Michelangelo dat Italië tijdens zijn leven heeft verlaten. Het werd aangekocht in 1506 door de in Italië gevestigde Brugse handelaarsfamilie Moucron, die het vervolgens naar Brugge lieten verschepen.
Enkele leden van de Moucron familie liggen voor het beeld onder de kerkvloer begraven. In hun testament stond dat het beeld de kerk nooit mocht verlaten. Zowel Napoleon als Hitler dachten daar anders over en deden een succesvolle poging om het in eigen bezit te krijgen.
Napoleon zette het in het Nationaal museum in Parijs, maar verloor het beeld weer na zijn nederlaag in Waterloo. Het beeld keerde in 1815 terug naar de Onze-Lieve-Vrouwenkerk in Brugge, maar Hitler roofde het weer weg voor zijn geplande Führermuseum in Linz. Hij verstopte het in een zoutmijn in Oostenrijk, waar de geallieerde Monuments Men het uiteindelijk samen met andere geroofde kunstschatten wisten te redden.
Voorheen kon je de Onze-Lieve-Vrouwekerk gratis bezoeken, maar dat trok meer dan een miljoen bezoekers per jaar, wat niet goed bleek voor het behoud van de kerk. Daarom mag je de kerk vandaag de dag nog wel gratis bezoeken, maar moet je voor het deel waar het beeld van Michelangelo (achter glas) staat een kleine toeslag betalen.
➞ Lees ook: Dit wil je zien en doen in Gent
6. Laat je culinair verrassen
Een stedentrip Brugge is niet compleet zonder lekker eten. Gelukkig word je in deze stad op je wenken bediend want hier weten ze wat Bourgondisch genieten is. Je vindt er tal van goede restaurants dus het wordt nog lastig kiezen. Toch zijn er twee restaurants in Brugge die echt je aandacht verdienen.
Het eerste is het sfeervolle restaurant Goesepitte 43. Hier geniet je namelijk in een ongedwongen ambiance van verfijnde gerechten in een modern jasje. Normaal gaat alle aandacht uit naar de vlees- of visgerechten op een kaart, maar hier zul je ook compleet verrast worden door de groente. Zo bleek een gerecht van boschampignons met pastinaak en veenbessen tijden ons bezoek niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. Ook de wijnkeuze van de sommelier bleek een voltreffer.
Laat je ook zeker culinair verrassen bij restaurant Franco Belge. Een modern restaurant met een Frans-Belgische keuken. Vraag bij het reserveren zeker om een tafeltje naast de open keuken en geniet met eigen ogen van de bereiding van alle gerechten. Hier kom je niet om een vorkje te prikken, maar om de hele avond uitgebreid te tafelen en te genieten. De gerechten die uit de keuken verschijnen zijn namelijk Michelin-waardig. De mooie ingrediënten, verrassende combinaties en spectaculaire presentatie zorgen gegarandeerd voor een onvergetelijke culinaire ervaring. Op tijd reserveren is het advies!
7. De Vlaamse Primitieven in het Groeningemuseum
Brugge is de geboorteplaats van Jan van Eyck en Hans Memling. Beide kunstenaars behoren tot de Vlaamse primitieven; een groep wereldberoemde kunstschilders uit de Nederlanden van de 15e en begin 16e eeuw. Dankzij de strategische locatie van Brugge en het grote internationale handelsverkeer, kwam het werk van deze Vlaamse Primitieven overal in Europa terecht en beïnvloedde de Vlaamse stijl zelfs de schilderkunst in Italië. Hierdoor ontstonden er ook belangrijke culturele banden met andere grote steden en werd Brugge op de kaart gezet als een invloedrijke artistieke stad.
In het Groeningemuseum vind je Belgische beeldende kunst van maar liefst zes eeuwen. Van werk uit de vroeg-Nederlandse schilderkunst tot schilderijen van Vlaamse expressionisten uit de twintigste eeuw. Het hoogtepunt zijn de innovatieve werken van de Vlaamse meesters. Je vindt er de absolute topstukken van Jan van Eyck en Hans Memling. Het Groeningemuseum beschikt daarmee over één van de mooiste collecties ter wereld en bevat werken die mijlpalen zijn voor de Europese kunstgeschiedenis.
Alle schilderijen zijn op chronologische wijze tentoongesteld en middels een individuele audiotour dwaal je helemaal weg in de verhalen achter de schilderijen. Dit museum mag je als kunstliefhebber zeker niet overslaan!
8. Maak een Brugge(n) tour naar het Prinselijk Begijnhof
Dankzij de Brugse reien vind je overal in de stad mooie bruggen. Voornamelijk romantische middeleeuwse bruggetjes, maar ook enkele moderne exemplaren. Wie zonder kaart een wandeling door het centrum maakt komt er gegarandeerd genoeg tegen. Voor een paar mooie kiekjes van Brugge is het leuk om in ieder geval over de Bonifaciusbrug, Blinde-Ezelbrug, Bargebrug en Begijnhofbrug te lopen.
Deze laatste brug legt de verbinding met het het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde. Het is het enige nog bewaarde begijnhof in Brugge en de stille kloostertuin ligt er al sinds 1945. Er staat een kerk en het wordt omringd door witgeschilderde huisjes. Hier leefde vroeger de begijntjes; een groep geëmancipeerde vrouwen die er toch een vroom en celibatair leven op na hielden. Vandaag de dag wordt het Begijnhof bewoond door de zusters van de Orde van Sint-Benedictus.
➞ Lees ook: Alle tips voor een stedentrip Mechelen
9. Neem een kijkje in het middeleeuwse Sint-Janshospitaal
Een van de bekendste bezienswaardigheden in Brugge is het Sint-Janshospitaal. Hier werden tot in de 19e eeuw zieke arme mensen en pelgrims verzorgd door religieuze zorgverleners. Het hospitaal is gebouwd in de 12e eeuw en bestaat uit verschillende gebouwen. Je leert er meer over de oude geneeskunde en soms ietwat controversiële behandelmethodes.
Een van de bekendste patienten va het Sint-Janshospitaal is meesterschilder Hans Memling, die het Sint-Janshospitaal na zijn behandeling met vier werken heeft beloond. In de 19e eeuw werden er twee schilderijen aan de collectie toegevoegd en dat is de reden dat er nu maar liefst zes grote meesterwerken hangen van een van de grootste Vlaamse Primitieven. Bezoek naast het hoofdgebouw ook zeker de kleine apotheek aan de achterzijde en de ziekenhuiszalen. Hier kun je op bepaalde dagen een gratis concert van de harpist Luc Vanlaere bijwonen.
10. Proef de lekkerste chocolade en wafels
Je kunt Brugge niet verlaten zonder wat typische lekkernijen te proeven of als souvenir mee naar huis te nemen. En wie in België is gaat dan natuurlijk voor Belgische chocolade. Brugge heeft zelfs haar eigen stadspraliné; de ‘Brugse zwaantjes’, die op artisanale wijze gemaakt worden met amandelpraliné en kruiden van gruut en krokante Brugse kletskoppen. Gruut is een kruidenmengsel dat in de Middeleeuwen gebruikt werd om bier mee te brouwen, het is tevens het product waar de familie Gruuthuse rijk mee werd. Vandaar dat het stadspaleis vandaag de dag het Gruuthusemuseum heet.
Je kunt de typische Brugse zwaantjes proeven bij The Chocolate Crown; een van de beste chocolatiers in Brugge. Je vindt het zoete zaakje vlakbij de vismarkt naast de Blinde-Ezelbrug.
Houd je meer van wafels? Ook die vind je op verschillende plekken in Brugge. Maar wie een keer iets anders wilt proeven moet voor de innovatieve wafels van GO.FRE gaan. Belgische wafels op een stokje met verschillende toppings naar keuze. Marshmallows, smarties, sprinkles of hazelnootjes. De keuze is reuze en het is vanzelfsprekend een ware instagram-hit! De wafels worden versgemaakt in de Breidelstraat, een zijstraatje van de Grote Markt.
Luxe overnachten in Brugge
Zoek je nog een fijn hotel in Brugge? Hotel Sablon is een aanrader! In dit trendy boutique hotel overnacht je op een fantastische locatie middenin het centrum van Brugge. Het ligt in een rustige zijstraat aan een van de meest bruisende winkelstraten van Brugge. Van de Grote Markt tot het Gruuthusemuseum; alle leuke bezienswaardigheden van Brugge ligt op loopafstand.
Hotel Sablon is het oudste hotel van Brugge, maar tevens een van de meest eigentijdse hotels in de stad. Het is onlangs volledig gerenoveerd in moderne stijl. De 43 stijlvolle kamers en suites bieden klassieke elegantie met een trendy sfeer. Met lichte kleuren, open badkamers en gouden accent tinten. Sommige suites bieden zelfs zicht op het Belfort van Brugge.
Iedere ochtend serveert Hotel Sablon een zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Er is ook een cocktailbar, een lounge met open haard en een verwarmde binnentuin.
➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid
Je vanuit Nederland razendsnel met de trein naar Brugge kunt reizen? Laat je auto dus een keer thuis en reis met NS International in 1e klas naar je eindbestemming. Comfortabel, snel én beter voor het milieu!
Alle tips voor België ➞