Zoeken:

Wat te doen in Dresden? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden Altstadt en Neustadt!

Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. De stad heeft twee gezichten en wordt gescheiden door de rivier de Elbe. Aan de ene zijde vind je het sprookjesachtige Altstadt (de oude stad) en aan de andere zijde het creatieve Neustadt (de nieuwe stad). Benieuwd wat te doen in Dresden? Hieronder vind je de leukste bezienswaardigheden in Dresden voor een stedentrip.

Altstadt: Het toeristische centrum van Dresden

De meeste bezoekers die Dresden aandoen zullen naar Altstadt gaan. De plek vol ogenschijnlijke historische gebouwen en monumenten in barok- en rococostijl. Altstadt is sprookjesachtig maar tevens modern. Hier vind je namelijk ook het zakelijke district, de chique villawijken en grote winkel- en restaurantketens als Primark en Starbucks.

Hoewel de namen anders doen vermoeden is Neustadt ouder dan Altstadt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de Amerikanen en Britten Dresden en daarom bleef er weinig over van Altstadt. Een groot deel werd later gerestaureerd en in oude glorie hersteld. De fraaie gebouwen in Altstadt lijken dus heel erg oud maar zijn dat in de meeste gevallen niet. In Neustadt daarentegen vind je nog wel veel oude gebouwen die intact zijn gebleven.

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Het Zwinger museum in Dresden
De Frauenkirche en het Zwinger paleis in Dresden

Bezienswaardigheden in Altstadt

Hoewel grote delen van Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verwoest, heeft de stad verschillende gebouwen in oude vorm hersteld. Zo is de welbekende Frauenkirche (vrouwenkerk) opnieuw opgebouwd en sinds 2005 weer in gebruik genomen. De kerk ziet er tegenwoordig weer hetzelfde uit als in de 18e eeuw.

Daarnaast vind je in Altstadt ook het bekende Zwinger gebouw met de grote binnentuin. Voorheen was dit een paleis maar tegenwoordig fungeert het als een museum. Hier vind je een porseleinen verzameling, schilderijen van verschillende grote meesters en een kunstcollectie met bijzondere klokken en wereldbollen.

Naast nog velen andere bezienswaardigheden mag je ook de Altmarkt niet overslaan tijdens een bezoekje. Op dit bruisende plein vind je veel gezellige cafeetjes, terrasjes en winkels. Rond de feestdagen staat hier ook de sfeervolle kerstmarkt met verschillende marktkramen.

Wat te doen in Dresden: Het creatieve Neustadt

Wanneer je de vanaf Altstadt de brug oversteekt en Neustadt bezoekt zie je een hele andere kant van Dresden. Rauw, puur en creatief. In dit oude deel van Dresden vind je minder toeristische bezienswaardigheden. Het staat daarentegen vol met alternatieve barretjes, vintage winkels, kleinschalige restaurants en leuke concept stores.

De straten zijn gevuld met rauwe streetart en overal ontstaan spontane vlooienmarkten. De velen subculturen en kunstzinnige uitspattingen geven dit stadsdeel een alternatieve flair en je voelt dat er een beetje Berlijnse energie door Neustadt stroomt.

Wat je moet weten over Neustadt

Overal waar je kijkt zie je street-art in Neustadt. Van tags en simpele kindertekeningen tot grafische hoogstandjes. Neustadt is kleurrijk en wat opvalt is dat de inwoners van Neustadt erg open-minded zijn en deel uitmaken van een sharing community. Mensen zetten hun oude spullen niet zomaar bij het grofvuil maar geven het daarentegen weg langs de kant van de weg. Ook ontstaan er op verschillende plekken nieuwe kunstzinnige initiatieven en is er iedere avond wel ergens in de stad een expositie of muzikaal event gaande.

Dresden heeft een vrij extreem-rechts imago. Neustadt hangt echter vol met de welbekende “Gegen Nazis” stickers. Na een jarenlang bestaan achter het IJzeren Gordijn en een communistisch verleden, geven de jongeren de stad weer kleur. Door het linkse tegengeluid en de creatieve uitspattingen lijkt Neustadt tegenwoordig op een modern hippie-dorp. Een plek waar iedereen zichzelf mag uiten en waar ruimte is voor spontaniteit.

Wist je dat…

Je vanuit Nederland razendsnel met de trein naar Duitsland reist? Het is dus niet nodig om het vliegtuig te pakken. Duitsland heeft een uitstekend treinnetwerk en met NS International reis je in 1e klas op een comfortabele manier naar je eindbestemming. Natuurlijk kun je ook lekker met je eigen auto die kant op roadtrippen!

Alle tips voor Duitsland ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Duitsland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop