Zoeken:
10 tips voor het boeken van goedkope vliegtickets

12 écht nuttige tips voor het boeken van goedkope vliegtickets

Goedkope vliegtickets boeken, hoe doe je dat? Het is namelijk vaak een grote hap uit je reisbudget. Ver weg of dichtbij, veelal betaal je het meest voor de vliegtickets. De kunst is dan ook om op zoek te gaan naar de meest voordelige vliegtickets voor jouw reisbestemming. Zo houd je meer geld over voor een luxe hotel en wat extra cocktails. Wie wil dat nou niet?

 

Maar waar kun je de goedkoopste vliegtickets vinden en hoe kun je dan uiteindelijk het beste een goedkope vlucht boeken? Deze vraag krijg ik bijna dagelijks. Gemiddeld stap ik namelijk 25 keer per jaar een vliegtuig in en daardoor weet ik precies waar je vliegtickets goedkoop kunt boeken. Inmiddels boek ik ook standaard vliegtickets voor vrienden en familie. Maar het is écht geen rocket science. Hoewel je met verschillende tools van Skyscanner al redelijk snel en gemakkelijk goedkope vliegtickets kunt vinden (zo doe ik het ook vaak), zijn er een aantal tips en trucjes die je niet mag vergeten bij je zoektocht naar budget vliegtickets.

 

Vandaag deel ik daarom 12 tips voor het vinden en boeken van goedkope vliegtickets. Als je deze tips op de juiste manier toepast zul je nooit meer teveel betalen voor een vliegticket. Doe er je voordeel mee en boek de goedkoopste vliegtickets!


 

1. Goedkope vliegtickets boeken? Probeer flexibel te zijn!

Iedereen weet dat vliegtickets naar populaire reisbestemmingen in het hoogseizoen duurder zijn. Wie voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten moet flexibel zijn. Houd hier dus rekening mee als je goedkoop vliegtickets wilt scoren.

 

Heb je nog helemaal geen voorkeur voor een datum of bestemming? Grote kans dat je dan een superdeal kunt binnen harken. Wil je in de meivakantie weg (omdat je vast zit aan de schoolvakanties) maar weet je nog niet waarheen? Of wil je juist heel graag naar Tokio maar heb je nog geen specifieke datum in gedachte? Ook dan kun je zeker goedkope vliegtickets vinden.

 

Het wordt pas lastiger als zowel de datum als de bestemming al vaststaat. Maar zelfs dan is er geen reden tot paniek. Er zijn vrijwel altijd goedkope vliegreizen te vinden als je weet waar je moet zoeken naar goedkope vliegtickets. En met onderstaande tips moet dat vanaf nu geen probleem meer zijn.

 

 

goedkope vliegtickets vinden en goedkoop vliegtickets boeken

 

 

2. Budget vliegtickets vinden met Google Flights of de ITA Matrix tool

Wat is de beste vliegticket site? Die vraag krijg ik heel vaak. Er zijn namelijk eindeloos veel zoekmachines te vinden die je doen geloven dat ze je de goedkoopste vliegtickets voorschotelen. Feit blijft dat er niet één website is waarmee je goedkoop vliegtickets kunt boeken. Je zult dus verschillende tools moeten gebruiken om tot het beste resultaat te komen. Ik laat je daarom graag zien hoe ik dit normaal gesproken aanpak.

 

Start je zoektocht door gebruik te maken van de ITA Matrix tool. Dit programma werd voorheen veel door reisbureaus en zelfstandige reisagenten gebruikt. Hiermee kun je namelijk heel gedetailleerd naar goedkope vluchten zoeken. Zo kun je meerdere vliegvelden in de regio selecteren of aangeven dat je in een bepaalde klasse wilt vliegen. Een ticket boeken via de ITA Matrix tool gaat echter niet. Het is dus puur bedoeld om de gemiddelde prijzen te checken.

 

De ITA Matrix tool is nogal geavanceerd en daardoor misschien niet zo gebruiksvriendelijk. Google Flights gebruikt sinds een tijdje dezelfde data dus ook deze tool kun je goed inzetten voor je eerste zoektocht. Google flights laat in tegenstelling tot de ITA Matrix tool ook de links naar de desbetreffende aanbieders zien. Veel handiger dus. Mocht je nu een goede deal gevonden hebben dan kun je het beste de prijs en de data even noteren. Met die gegevens ga je namelijk nog even verder zoeken naar budget vliegtickets.

 

goedkope vliegtickets vinden met google flights

 

3. Zoek en vergelijk goedkope vliegtickets op Skyscanner, Kiwi en Momondo

Gek genoeg (en heel frustrerend) tonen niet alle vergelijkingssites dezelfde resultaten. Soms toont Skyscanner bijvoorbeeld wel dat ene goedkope vliegticket naar Bangkok en Kiwi niet. Kleine low-cost vliegmaatschappijen worden in sommige gevallen niet eens opgenomen in de resultatenlijstOok heeft iedere website zo zijn eigen zoekfuncties. De volgorde waarin je deze tools gebruikt maakt dus niet heel veel uit, als je het maar wel vergelijkt in zowel Google Flights, SkyscannerKiwi als Momondo. De prijzen kunnen namelijk flink verschillen. Hieronder zal ik de voordelen van die laatste 3 vergelijkingssites nader toelichten.

 

 

– Goedkope vliegtickets zoeken met Skyscanner

Skyscanner is in Nederland ontzettend populair. Ook ik gebruik deze site al jaren om goedkope tickets te boeken. Er zitten namelijk heel veel handigheidjes in de zoekmodule die ze gebruiken. Zo kun je op ‘overal’ zoeken en hiermee de goedkoopste bestemmingen vinden. Heel nuttig voor als je gebonden bent aan een bepaalde reisdatum. Je kunt ook voor een specifieke datum een prijsalarm instellen en op een kalender alle prijzen per dag met elkaar vergelijken.

Wat veel mensen niet weten is dat er bij Skyscanner ook een optie is om alle ticketprijzen op een wereldkaart te tonen. Hiermee kun je in een oogopslag zien wat de goedkoopste tickets voor een bepaalde maand zijn. Deze ‘kaart’ functie vind je rechtsboven het zoekmenu.

budget vliegtickets vinden met skyscanner

 

– Vliegtickets vergelijken met Kiwi

Kiwi is niet heel bekend in Nederland maar het is misschien wel de snelsgroeiende en meest gebruiksvriendelijke vergelijkingssite voor het vinden van goedkope vliegtickets. Naast dat het er grafisch mooi uitziet kun je met een cirkel ook visueel aangeven dat je wilt zoeken binnen een bepaalde regio. Het systeem zoekt dan bijvoorbeeld niet alleen naar tickets vanaf Amsterdam Schiphol maar ook vanaf Eindhoven, Brussel of Düsseldorf.

 

Bovendien biedt Kiwi bescherming tegen annuleringen, vertragingen en wijzigingen. Zelfs als je met verschillende airlines vliegt. Ze bieden je dan een andere vlucht naar je eindbestemming aan of betalen het betreffende deel van je reis terug.

 

goedkope vliegtickets vinden met kiwi

 

– Goedkoop vliegtickets vinden met Momondo

Stel, je hebt een fantastische aanbieding gevonden met behulp van Google Flights, Skyscanner of Kiwi (of via een ander kanaal). Je bent ervan overtuigd dat dit de beste aanbieding is die je tegen gaat komen en staat op het punt om je creditcard erbij te pakken. Je wilt die vliegreis boeken. Think again, en check of je de exact zelfde vlucht (of misschien zelfs een betere vlucht) niet goedkoper via Momondo kunt vinden. Vaak kan dit nog een paar euro schelen. Bovendien is het aanbod van Momondo veel uitgebreider dan bij andere zoekmachines omdat ze ook heel veel low-cost airlines meenemen in hun resultaten. Na een uitgebreide zoektocht boek ik in de meeste gevallen dus mijn vliegtickets bij Momondo of Skyscanner.

 

goedkoop vliegtickets zoeken op momondo

 

4. Vliegtickets goedkoop boeken: Kijk naar alternatieve vliegroutes en check de kalender

Je weet nu welke tools je kunt gebruiken voor het vinden van goedkope vliegtickets. Maar waar moet je op letten? Het kan een stuk voordeliger zijn om vanaf een ander vliegveld dan Schiphol Airport te vliegen. Vergelijk dus ook de prijzen met vertrek vanaf een ander vliegveld. Bij onze buurlanden zijn de tickets soms iets goedkoper. Woon je dichtbij de grens, dan kan het lonen om te vliegen vanaf Weeze Airport, Dusseldorf of Brussel. Vanaf Eindhoven Airport vlieg je ook voor weinig naar meer dan 70 bestemmingen.

 

Vliegen op dinsdag, woensdag en donderdag is over het algemeen het goedkoopst. Terug kun je het beste vliegen op zondag, dinsdag of woensdag. De eerder genoemde vergelijkingssites hebben echter een handige kalender functie waarmee je kunt zien of dit voor jouw reisperiode ook daadwerkelijk het geval is. Zo kun je zien wat de goedkoopste dagen van een bepaalde maand zijn. Let op: het gaat vaak om een indicatie, als je doorklikt kan de prijs alsnog verschillen. Maak hier dus slim gebruik van als je een vlucht wilt boeken!

 

 

tips goedkope vliegtickets zoeken

5. Twee reizen in één: Maak slim gebruik van ‘Hubs’

Niet alleen de vertrek of aankomstbestemming is belangrijk voor het vinden van goedkope vliegtickets. Soms kan het tientallen of zelfs honderden euro’s schelen als je één of meerdere tussenstops maakt. Je moet tussendoor dan wel wachten en meestal vlieg je op ongunstige tijden. Je kunt er echter ook voor kiezen om op deze manier meerdere reisbestemmingen met elkaar te combineren tijdens één enkele reis.

 

Zo vloog ik ooit naar Vietnam met Cathay Pacific, waarbij ik een verplichte overstap had in Hong Kong. Die tussenstop verlengde ik met een paar dagen waardoor ik zowel Hong Kong als Vietnam kon bezoeken. En dat voor de prijs van slechts een enkel vliegticket! Het is dus zeker het overwegen waard om vliegtickets voor meerdere bestemmingen in één keer te boeken. Populaire stopover bestemmingen zijn: Reykjavik, Helsinki, Lissabon, Abu Dhabi, Dubai, Qatar, Bangkok, Taipei en Singapore. Skyscanner heeft hier een speciale “multi-stad” zoekfunctie voor.

 

 

6. Last minute vliegreis boeken of toch niet?

Het is belangrijk dat je je vliegticket op het juiste moment boekt. Vliegtickets worden ongeveer een jaar van tevoren aangeboden. Eerder zoeken heeft dus geen zin en vlak nadat ze online komen zijn ze over het algemeen wat duurder. Hetzelfde geldt voor last-minute vliegtickets. Veel mensen denken dat last-minute vluchten vaak goedkoper zijn maar dat is in de meeste gevallen niet het geval.

 

Zodra airlines stoelen gaan verkopen voor een vlucht, worden ze in verschillende boekingsklassen aangeboden. Let op: dit is iets anders dan de daadwerkelijke klasse aan boord (zoals Economy Class en Business Class). We hebben het hier namelijk over de verschillende type vliegtickets. Iedere boekingsklasse heeft zijn eigen voorwaarden. De meest goedkope boekingsklasse biedt vaak geen of weinig flexibiliteit. Het wijzigen of annuleren van je ticket kan dan bijvoorbeeld niet.

 

Hogere boekingsklassen bieden die flexibiliteit vaak wel maar daardoor wordt de prijs van het ticket vaak hoger. Binnen iedere klasse zijn er maar een beperkt aantal stoelen te vergeven. Hoe langer je dus wacht met de aanschaf van je ticket, hoe groter de kans is dat de goedkopere boekingsklassen uitverkocht raken.

 

 

vliegtickets goedkoop vinden tips

 

 

7. Vlucht boeken op het juiste moment (met een prijsalarm)

Wanneer moet je de vliegtickets boeken? Je weet nu dat last-minute vliegen vaak niet het goedkoopst is, maar wat is dan het juiste moment? 8 maanden tot 7 weken (of 60 dagen) voor vertrek een ticket boeken schijnt het goedkoopst te zijn, maar echte harde cijfers zijn er niet. De prijzen veranderen namelijk continu. Je kunt daarom het beste een prijsalarm instellen bij Skyscanner en Google Flights. Zodra de prijzen van jouw gewenste vliegroute dalen, ontvang je automatisch per e-mail een melding.

Een flight alarm instellen doe ik eigenlijk altijd als ik op een specifieke datum moet vliegen. Zo krijg je een goed beeld van de fluctuerende prijzen. Wil je gewoon graag een keer naar New York, Bangkok, Curaçao of Timboektoe? Of gewoon een goedkope vlucht boeken in Europa en vliegen als de prijzen het allerlaagst zijn? Dan is het handig een flight alert aan te maken op Vliegennaar.nl. Daar kun je een maximaal budget instellen en als er goedkope vliegtickets beschikbaar komen krijg je daar direct een melding van per e-mail. Ideaal voor als je wat flexibeler bent qua data. Bekijk ook vooral even onze handleiding voor het instellen van flight alerts.

 

 

tips goedkope vliegtickets boeken flight alerts

 

 

8. Maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s en gebruik kortingscodes

Vlieg je regelmatig? Schrijf je dan sowieso in voor de verschillende loyaliteitsprogramma’s van de airlines waarmee je vliegt. Door punten te sparen kun je vaak korting krijgen op je volgende vliegticket of upgraden naar bijvoorbeeld Business Class. Zo vloog ik een paar jaar terug gratis met Easyjet omdat ik met mijn lidmaatschap van Emirates genoeg punten had gespaard. Vaak werken meerdere grote airlines samen en kun je de gespaarde punten bij de verschillende vliegtuigmaatschapijen inwisselen. Frequent flyers kunnen hier heel veel geld mee besparen en upgrades verdienen!

 

Ga online ook eens op zoek naar kortingscodes. Met een Expedia Kortingscode kun je bijvoorbeeld soms goedkopere vliegtickets boeken. Op Ticketspy, HolidayGuru en Vluchtboeken.nl vind je vaak ook hele interessante aanbiedingen en bij Vliegtickets.nl kun je air miles inwisselen voor goedkope vliegtickets. Dit kan een aanzienlijke besparing op de prijs van een vliegticket opleveren.

 

 

9. Goedkoop vliegtickets boeken dankzij nieuwsbrieven van airlines

Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van verschillende grote airlines. Regelmatig stunten vliegtuigmaatschappijen met exclusieve acties en goedkope vliegtickets via nieuwsbrieven. Zo kon je bij Qatar Airways eerder meedoen aan een “Treasure hunt” actie waarbij je met een beetje zoekwerk en een dosis geluk, goedkope vliegtickets voor 30 euro kon boeken. Ook naar bestemmingen buiten Europa.

 

KLM heeft twee keer per jaar de welbekende “Wereldeal Weken” maar ook andere grote airlines zoals Transavia en Easyjet hebben regelmatig superscherpe aanbiedingen. Houd de nieuwsbrieven dus in de gaten zodat je als eerste op de hoogte bent van nieuwe acties. Heb je eenmaal een goede deal gevonden? Wacht dan niet te lang met het boeken van je budget vliegtickets! Grote kans dat je ticket na een paar uur al vergeven is.

 

goedkope vliegtickets vinden nieuwsbrieven vlucht boeken

10. Budget vliegtickets tip: Scoor een Error Fare!

Goedkoop vliegtickets boeken? Met een beetje geluk kun je ook een Error Fare ticket boeken. Dit zijn extreem goedkope vliegtickets die meestal door een menselijk fout verkeerd geprijsd zijn. Vaak zijn dit de leukste vliegtickets om te boeken omdat je echt voor bijna niks naar de andere kant van de wereld kunt vliegen. Zo boekte ik onlangs nog een retourtje Costa Rica voor 230 euro.

 

Volg klokkenluiders Fly4freeFlynous en Secretflying voor het vinden van de laatste Error Fares. Schrijf je in voor hun nieuwsbrieven en stel ook een Whatsapp alarm in bij Vakantiepiraten om gratis deals te ontvangen. Mocht er dan een spectaculaire aanbieding voorbij komen dan ben jij er als eerste bij. Let op: wacht niet te lang met boeken want anders is de deal weg. Je bent namelijk niet de enige die een error fare probeert te bemachtigen. Houd er ook rekening mee dat een vliegtuigmaatschappij de tickets nog kan annuleren als ze hier lucht van krijgen. Maak dus geen slapende honden wakker door contact met ze op te nemen!

 

11. Reis met handbaggage en regel alles vooraf

Vliegen met alleen handbagage is vaak voordeliger. Tegenwoordig betaal je bij veel low-cost airlines namelijk extra voor baggage die je in moet checken. Ook voor het reserveren van een specifieke stoel worden vaak extra kosten in rekening gebracht. Zeker voor korte vluchten is het dus beter om dit niet te doen. Meestal kun je bij het online inchecken op het laatste moment alsnog een stoel uitzoeken of je voorkeur aangeven bij de incheckbalie op het vliegveld.

 

Let ook op de toegestane kilo’s en houdt rekening met de maximale formaten van je handbagage. Indien deze niet voldoen aan de de gestelde richtlijnen kunnen er op het vliegveld alsnog extra kosten in rekening gebracht worden.

 

 

goedkoop vliegen tips voor vinden van tickets

 

 

12. Vliegticket boeken: Blijf de ticketprijzen in de gaten houden!

Het is je gelukt! Met bovenstaande tips heb je goedkope vliegtickets gevonden. Je kunt nu eindelijk een goedkoop vliegticket boeken. Maar let op: soms kan het verstandig zijn om ook na de aanschaf van een ticket de prijzen in de gaten te blijven houden. Mocht je jouw geboekte vliegticket op een later moment voor een goedkopere prijs tegenkomen, dan kun je in sommige gevallen om een refund vragen. Het lukt niet altijd om het verschil terug te krijgen, maar niet geschoten is altijd mis.

 

Bij sommige airlines kun je je vlucht ook kosteloos annuleren binnen 24 uur na aanschaf. Houd daarom de eerste 24 uur de tarieven nauwlettend in de gaten. Mochten de prijzen namelijk toch dalen dan kun je je gekochte tickets annuleren en direct nieuwe boeken. Zoek wel goed uit of dit mogelijk is want anders riskeer je een boete voor het annuleren.

 

 

Bonus tip: Spaar automatisch voor kortingen en upgrades!

Een creditcard kan heel veel voordelen bieden. De bekendste creditcards in Nederland zijn die van Mastercard en Visa, maar frequente reizigers raden wij aan een American Express Platinum Card aan te schaffen. Deze AMEX creditcard biedt namelijk de meeste voordelen en bij iedere uitgave – ook wanneer je betaalt in restaurants of online shopt – spaar je automatisch punten die je kunt gebruiken voor upgrades bij verschillende airlines, kortingen op hotels en nog veel meer leuke extra’s.

 

Bij de aanschaf van een American Express Platinum Card krijg je nu tijdelijk een Privium lidmaatschap voor 2 personen cadeau t.w.v. €415,-. Hiermee profiteer je van snelle security en grenspassage op Schiphol. Bovendien krijg je met deze creditcard ook wereldwijd onbeperkt toegang tot ruim 1.300 lounges voor 2 personen t.w.v. €910,-. Alle lounges van Priority Pass, American Express, Delta Sky Club en Plaza Premium zijn met dit bijzondere pasje vrij toegankelijk. Een ontzettende luxe als je regelmatig vliegt!

 

De prijs van een American Express Platinum Card bedraagt €65 per maand. Dat klinkt misschien prijzig, maar dankzij de vele voordelen en privileges heb je dit geld er al heel snel uit als je regelmatig vliegt en graag in luxe hotels verblijft. Dit zijn er een paar;

 

✔ Spaar bij iedere uitgave automatisch Membership Rewards punten (1,5 punt per uitgegeven euro)
✔ Gebruik je punten bij 9 loyaliteitsprogramma’s van airlines (waaronder Flying Blue)
✔ Gratis Privium lidmaatschap voor 2 personen t.w.v. €415 (snel door de security op Schiphol)
✔ Onbeperkt toegang tot ruim 1.300 lounges wereldwijd voor 2 personen t.w.v. €910
✔ Gratis Loungebox on the go (ontbijt, lunch of lichte avondmaaltijd) bij de Grab&Fly shops op Schiphol 
✔ Inclusief reisverzekeringen, een annuleringsverzekering en een autohuurverzekering
Privileges bij meer dan 14.000 hotels wereldwijd oplopend tot t.w.v. €650 per verblijf
✔ Directe toegang tot de hogere niveaus bij de loyaliteitsprogramma’s van de beste hotels
✔ Speciale privileges en extra’s bij toprestaurants (zoals een meet & greet met de chef)
Presales bij concerten en voordelen bij events

Vraag de AMEX Platinum Card aan
Let op: American Express geeft ook speciale AMEX Flying Blue Silver cards uit, die misschien wel handig zijn voor mensen die vaak met KLM op reis gaan, maar veel minder voordelen bieden aan reizigers die doorgaans met verschillende airlines vliegen. Bij deze creditcard krijg je bijvoorbeeld GEEN gratis Privium lidmaatschap.

 

Ga je niet zo vaak op reis, maar wil je toch graag een (goedkopere) creditcard aanschaffen? Ga dan voor een American Express Green card (eerste jaar gratis, daarna €6,50 per maand) of een American Express Gold Card (6 maanden gratis, daarna €20,- per maand). De inkomenseis voor het aanvragen van deze creditcards is niet zo hoog, al je aankopen zijn verzekerd en je spaart ook punten wanneer je online shopt.

 

 

Klaar voor vertrek?

Hopelijk kun je met deze tips in het vervolg de goedkoopste vliegtickets vinden. Houd er wel rekening mee dat spotgoedkoop vliegen ook nadelen met zich mee kan brengen. Soms vlieg je op ongunstige tijden, moet je lang wachten tijdens een tussenstop en lever je daarmee kostbare tijd op je reisbestemming in. Bovendien is goede service aan boord en een beetje extra reiscomfort ook wat waard!


Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop