Search:

Sigaren rollen als een baas, je leert het in deze sigarenfabriek in Nicaragua

Vlakbij de Xalteva kerk in Granada, vind je de Dona Elba sigarenfabriek. Achter de zwarte stalen deuren van het groene pand, runt de familie Sandino met veel succes een kleine sigarenfabriek. De Nicaraguaanse sigaren worden met de hand gemaakt en in de winkel aan de voorzijde verkocht. Boven de balie pronkt een foto van Arnold Schwarzenegger, die de winkel jaren geleden bezocht.

 

Ook ik bezocht de Dona Elba sigarenfabriek tijdens mijn persreis door Nicaragua. In het oude stadscentrum van Granada kon ik van dichtbij zien hoe sigaren nou eigenlijk gemaakt worden en waagde ik zelf ook een poging om de perfecte sigaar te rollen.

 

Dona Elba sigarenfabriek in Granada, Nicaragua

Zelf sigaren rollen bij de Dona Elba sigarenfabriek

Na het plotseling overlijden van de vorige eigenaar, heeft Jennifer Sandino de Reyes het stokje van haar man Silvio Reyes overgenomen. De zeer gastvrije Sandino familie laat je graag het hele productieproces zien en je kunt er zelfs je eigen sigaren leren rollen of verschillende soorten proeven.

 

Zodra je binnenstapt ruik je al gelijk de geur van gedroogde tabaksbladeren. Het pand staat vol met koloniale meubels, oude schilderijen, schommelstoelen en memorabele foto’s. Het pand is niet heel erg groot en er werken maar een paar werknemers. De sigaren zijn echter van zeer goede kwaliteit en worden daarom ook geëxporteerd naar het buitenland. Sommige zeggen zelfs dat de sigaren van Dona Elba van superieure kwaliteit zijn en daarom door velen wereldwijd besteld worden.

 

Zoals in de meeste oude gebouwen in Granada, vind je ook in dit koloniale pand een binnentuin. Grenzend aan deze tuin zijn de werknemers druk bezig met het maken van de sigaren. Ze krijgen gezelschap van een kleurrijke papegaai die graag even een praatje met je maakt en op de foto gaat. Ik waag ook een poging, maar het rollen van een goede sigaar blijkt toch moeilijker als verwacht.

 

Dona Elba sigarenfabriek in Granada, NicaraguaDona Elba sigarenfabriek in Granada, NicaraguaDona Elba sigarenfabriek in Granada, Nicaragua

Hoe worden sigaren gemaakt?

De sigaren worden in de Don Elba sigarenfabriek allemaal met de hand gemaakt. Dit werkje wordt voornamelijk door vrouwen gedaan, omdat het rollen en afsnijden van de sigaren een fijn en secuur werkje is. Jimmy Castillo vormt hierop de uitzondering. Hij is een van de beste sigarenrollers in Nicaragua en oefent het vak al 27 jaar uit. Als 12-jarig jongetje leerde hij in zijn dorp voor het eerst een sigaar rollen en de jaren daarna heeft hij veel ervaring opgedaan in de beste sigarenfabrieken van Nicaragua.

 

Het vergt veel vakmanschap om ervoor te zorgen dat het tabak in de sigaar gelijkmatig wordt verdeeld. Als dit niet goed gebeurd, zal het aansteken en het roken van de sigaar moeilijker worden en dit zal de kwaliteit van de sigaren uiteindelijk nadelig beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat er met veel precisie gewerkt wordt.

 

Voor het maken van een sigaar worden ongeveer twee tot vier tabaksbladeren gebruikt. De smaak wordt bepaald door de verschillende soorten planten waarvan de bladeren afkomstig zijn. Daarnaast heeft ook de duur van het rijpinsproces invloed op de kleur en de smaak.

 

Nadat de sigaren gerold en dichtgeplakt zijn, worden ze in een houten mal gelegd die ze vervolgens samenperst. Daarna worden de sigaren op kleur gesorteerd en krijgen ze een sticker met daarop het logo van Dona Elba. Uiteindelijk wordt een groot deel van de sigaren naar het buitenland geëxporteerd. Het andere deel verkopen ze in huis.

 

Dona Elba sigarenfabriek in Granada, NicaraguaDona Elba sigarenfabriek in Granada, NicaraguaDona Elba sigarenfabriek in Granada, NicaraguaDona Elba sigarenfabriek in Granada, Nicaragua

Zelf de Dona Elba sigarenfabriek bezoeken?

Na afloop kregen we van de eigenaresse ook nog een leuke attentie mee naar huis. Voor iedereen had ze een doos met echte handgemaakte Nicaraguaanse sigaren klaargezet. Naast een verscheidenheid aan sigaren, verkopen ze in het winkeltje ook pakken koffie. Ga je binnenkort naar Granada en ben je dol op koffie en sigaren? Of gewoon benieuwd hoe ze sigaren maken? Ga dan zeker even langs de Don Elba sigarenfabriek. Een bezoekje is prima te combineren met een stadstour door hartje Granada.

 

Meer reistips voor Nicaragua?
Wil je weten wat er nog meer te doen is in Nicaragua of ben je op zoek naar andere leuke excursies, hotels en bezienswaardigheden in de regio? Bekijk dan hier al mijn tips en aanbevelingen voor Nicaragua.

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Nicaragua

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop