Zoeken:

Espoo, Finland: Deze Finse wintersprookjes kun je ook vlakbij Helsinki beleven

Met mijn voeten sta ik in een dik pak sneeuw. Midden in de bossen van Finland. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het koud is. De haren van mijn bebaarde vrienden veranderen zienderogen in minuscule ijspegels. De batterij van mijn telefoon loopt steeds sneller leeg en met meerdere lagen kleding trotseer ik de kou. Buiten is het namelijk -27 graden. Niet echt een fijne temperatuur om eropuit te trekken zou je zeggen. Maar de prachtige natuur in Espoo maakt een hoop goed. En dan te bedenken dat Helsinki om de hoek ligt. In nog geen 30 minuten rijd je er naartoe.

Nuuksio National Park

Nuuksio National Park ligt in het zuidwesten van Finland. Een ideale plek om de stad Helsinki te ontvluchten en van de natuur te genieten. Finland telt maar liefst 39 nationale parken en Nuuksio National Park ligt op nog geen 25 kilometer van de hoofdstad. Het ongerepte natuurgebied bestaat uit beboste heuvels, diepe valleien en meer dan 80 meertjes. Er leven verschillende (bedreigde) diersoorten. Elanden en vossen kun je er onder andere tegenkomen. Met een beetje geluk spot je zelfs nog een Siberische vliegende eekhoorn.

 

finland-espoo-meditation
denise
Untitled-1
finland-camera-winter

Blogger Michael (van Blogboheme.de) wilde wel even wat portretjes schieten.

Het Haltia Nature Centre in Espoo

Samen met de andere bloggers van de Nordic Bloggers Experience, word ik welkom geheten in het Haltia Nature Centre in Espoo. Binnen is het lekker warm en er staan tal van exposities. Alles draait hier om de indrukwekkende Finse natuur. Documentaires over het noorderlicht, foto’s van de Finse archipel en een kijkje in de 39 nationale parken die Finland rijk is.

Na een korte rondleiding kan ik ondanks de ijzige kou, niet wachten om weer naar buiten te gaan. Want voor de deur kun je de adembenemende natuur die afgebeeld wordt op de plaatjes, gewoon in real-life aanschouwen. Finland is bedekt onder een witte deken van sneeuw en zelfs met deze extreem koude temperaturen, voelt het fijn om hier te zijn.

finland-bossen
finland-espoo
finland-espoo-denise
finland-espoo-wintertime

Blogger Eva (van Unaideaunviaje.com) heeft zichzelf warm ingepakt voor de meditatiesessie.

 

Een winters sprookje vlakbij Helsinki

Voorzichtig loop ik de besneeuwde berg af. Het pad wordt extra verlicht met kaarsjes die in sneeuw staan en het voelt alsof ik terecht ben gekomen in een sprookje. Jarenlang vermeed ik de kou, wilde ik niet op wintersport en weigerde ik persreizen naar koude oorden. Maar ik ben om, verliefd geworden op Finland en heb de kou die daarbij gepaard gaat omarmd. Als een klein kind speel ik in de sneeuw en met speciale sneeuwschoenen mag ik door het landschap heen glijden.

Zo dichtbij de stad, waan je je al even in Lapland. Ik had nooit verwacht dat de natuur rondom Helsinki zo mooi zou zijn. Helsinki is door haar veelzijdigheid een leuke stad voor een korte stedentrip. Dat je het dan ook nog kan combineren met een bezoekje aan Espoo is natuurlijk fantastisch.

finland-snow-espoo
snow
espoo-finland-denise

Outdoor meditatie in Nuuksio National Park

Bij het sneeuwschoenwandelen houd ik het al snel voor gezien en ik besluit mee te doen aan een meditatiesessie in de bossen. Yoga, mediteren en ontspanningsoefeningen. Ik kan er over het algemeen weinig mee. Iedereen die mij goed kent weet dat ik nogal druk kan zijn en niet lang mijn mond kan houden. Maar na een enorm chaotisch en druk jaar, lijkt het mij wel goed om even tot mezelf te komen en een momentje van rust te pakken. En waar kan dat nou beter dan in de frisse natuur van Finland? Ik geef het een kans en voor ik het weet sta ik samen met een aantal andere bloggers, doodstil ademhalingsoefeningen te doen in het bos.

Ik sluit mijn ogen en door de kou en stilte besef ik ineens dat ik hier écht sta. Door al dat gereis en de drukke schema’s van persreizen, vergeet ik soms te reflecteren op dat wat ik nou eigenlijk doe. De wereld stukje bij beetje verder verkennen en intens genieten van het hier en nu. Mooie momenten koesteren en uit het leven halen wat erin zit.

Daar sta ik dan, in een winterse ansichtkaart van Finland. Midden in Nuuksio National Park. Ik hoor enkel de sneeuw van de bomen vallen. Voor de rest is het muisstil. Totdat onze meditatiecoach begint met de rek- en strekoefeningen. Gelukkig maar, want mijn lichaam begint in deze kou toch al snel af te koelen.

espoo-haltia-outdoor-centre
finland-teepee-espoo
espoo-campfire
finland-bbq-winter

Bovenstaande foto maakte Otto Izakaya bij de BBQ 

 

Opwarmen bij een knapperend kampvuurtje

Na de bijzondere meditatiesessie lopen we in rap tempo naar de tipi’s die onderaan de heuvel staan. Binnen wacht een warm, knapperend vuurtje op ons. Bonte vachtjes liggen gedrapeerd over de banken. Er staat warme thee voor ons klaar, die geschonken wordt in houten kopjes. Buiten liggen de worstjes ook al op de BBQ en iedereen warmt zich op rond het vuur.

Terwijl een groot deel van de groep nog aan het skiën of hiken is, trek ik er met een paar bloggers op uit om foto’s te maken. Want deze plek vraagt erom gefotografeerd te worden.

finland-winter-espoo
nbe-finland-2016
finland-nature-haltia
nbe-finland-espoo

Blogger Otto (van Ottoizakaya.com) heeft het zichtbaar koud.

 

Dineren als Finse houthakkers in Espoo

Na alle sneeuwpret schuiven we in de avond aan in het restaurant van het Haltia Nature Centre. Een heus “Lumberjack dinner” staat er voor ons klaar. Als echte houthakkers eten we met z’n allen aan grote houten tafels en terwijl het ene na het andere Finse gerecht wordt uitgeserveerd, vloeit de wijn rijkelijk en brengen we de avond lachend door. Bij het vallen van de nacht kijk ik naar buiten en zie ik enkel nog de twinkelende kaarsjes in de sneeuw branden.

Zo dichtbij Helsinki waan ik me ’s avonds toch even in niemandsland. Espoo is uitgestorven en het Nuuksia National Park ligt er verlaten bij.

haltia-winter
haltia-outdoor-centre
finland-snow-haltia

Vliegen naar Finland

De vliegtijd van Amsterdam naar Helsinki bedraagt 2 uur en 20 minuten. Ben je nog op zoek naar een goedkoop vliegticket? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Bekijk alle artikelen over Finland

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Sinds een paar jaar in de ban van het noorderlicht en het fotograferen van wildlife. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de mooiste design- en boutique hotels.Meer over Finland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop