Zoeken:

Santa Claus Village: Op bezoek bij de Kerstman in Finland!

Wie droomt er niet van om de enige échte Kerstman te bezoeken in Finland? Het stond in ieder geval jarenlang hoog op mijn eigen wensenlijstje en na mijn eerste bezoekje aan Santa Claus Village in 2018, ben ik bijna jaarlijks teruggekeerd. Niet alleen omdat Fins-Lapland waanzinnig mooi is, maar ook omdat ik het wel zo prettig vond om mijn kerstwensen hoogstpersoonlijk met de beste man door te nemen.

Zo bezocht ik de Kerstman meerdere keren in de winter, aan het einde van de zomer en in de herfst tijdens de Finse Ruska periode. De Kerstman kun je namelijk iedere dag van het jaar de hand schudden. Vind je zo’n ontmoeting zelf nog een beetje spannend? Hieronder vind je alle informatie om je voor te bereiden op een eerste bezoek aan de Kerstman in Finland!

Waar woont de Kerstman in Finland?

De Kerstman en zijn handlangers reizen tijdens kerst natuurlijk de hele wereld over om cadeaus af te leveren, maar toch zijn ze iedere dag van het jaar ook in Santa Claus Village in Rovaniemi te vinden. Want hoewel de Kerstman misschien wel de meest bereisde persoon op aarde is, verkiest hij nog altijd zijn eigen bed boven dat van een hotelbed. Ik geef hem geen ongelijk, want zijn huis staat op een sprookjesachtige locatie te midden van de Finse bossen.

In Santa Claus Village woont de Kerstman samen met Mrs. Santa Claus, de helpende elven, Rudolf het rendier en al zijn vrienden. Op het Finse hoofdkwartier komen ook de brieven en kaarten van alle kinderen binnen, worden de kerstcadeaus ingepakt en bereidt men zich het hele jaar door voor op de drukke feestdagen in december. Wil je een bezoekje brengen? Hier vind je de actuele openingstijden.

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Hoe kom je in Santa Claus Village Rovaniemi?

Het dorp van de Kerstman ligt op slechts 5 minuten rijden van het vliegveld van Rovaniemi. Nu Rudolf ook een dagje ouder wordt is de Kerstman namelijk genoodzaakt om steeds vaker het vliegtuig te pakken. Misschien niet heel milieuvriendelijk, maar wel diervriendelijk! Leuk detail: het hele jaar door is het vliegveld van Rovaniemi versierd met kerstdecoraties. Zo kan het dus zomaar voorkomen dat je koffer tussen de kerstpakketjes de bagageband op rolt.

De meeste hotels in de buurt beschikken over een eigen shuttle service van en naar het vliegveld. Vaak bieden ze ook een stop aan in Santa Claus Village, aangezien dit de populairste attractie in Rovaniemi is. Er rijdt echter vanaf Rovaniemi Airport ook een Santa Express shuttle bus die je direct vanaf het vliegveld naar Santa Claus Village kan brengen. De bus stopt ook in het centrum van Rovaniemi en doet er ongeveer 20 minuten over. Natuurlijk kun je ook een taxi pakken of zelf met een huurauto van Sunny Cars erheen rijden.

Mijn ontmoetingen met de Kerstman in Finland

Vlak voor mijn eerste ontmoeting met de Kerstman voelde ik de zenuwen door mijn lijf gieren. Al lopend naar zijn Santa Claus Office sloeg de twijfel toe. Want wat ging ik nou precies tegen hem zeggen? Wat waren mijn kerstwensen? En vond de Kerstman mij überhaupt wel aardig genoeg om al mijn wensen met kerst in vervulling te laten gaan?

Ik zou willen zeggen dat de spanning na een eerste ontmoeting verdwijnt, maar zelfs een paar jaar later stapte ik (tijdens mijn vierde bezoekje) nog met klamme handjes zijn kantoor in. Gelukkig ben ik niet de enige want vrijwel iedereen, jong én oud, staat in de minuten voor de ontmoeting met gezonde spanningen voor een dichte deur te wachten. Tot het moment van de daadwerkelijke ontmoeting kun je de Kerstman namelijk nog niet zien, maar wel horen. Een van zijn hulpelven komt je halen wanneer je aan de beurt bent. In de winter staat er vaak een lange rij, maar in de zomer en herfst is het eigenlijk nooit druk.

Hoe ziet een bezoek aan de Kerstman in Rovaniemi eruit?

De Kerstman neemt voor iedereen ruim de tijd en uit eigen ervaring kan ik vertellen dat die er flink op los babbelt. Zo kwam ik er tijdens onze uitgebreide gesprekken achter dat hij meerdere talen spreekt (zelfs een woordje Nederlands), graag het noorderlicht vanuit een warm bubbelbad bewondert en meer dan 100 paar felgekleurde steunkousen in de kast heeft liggen.

Niet alleen ben ik iedere keer weer onder de indruk van zijn lange baard, hij bleek de laatste keer ook over een feilloos geheugen te beschikken. Ondanks de duizenden bezoekers die hij dagelijks ontmoet, wist hij mij zowaar te herkennen. Toegegeven, ik ben inmiddels kind aan huis (en de Kerstman kent natuurlijk iedereen), maar hij is per slot van rekening toch ook niet meer de jongste.

Mocht je de Kerstman zelf ook willen spreken dan kan dat tijdens een een-op-eengesprek of met maximaal 5 personen tegelijk. Tijdens een ontmoeting zullen de hulpelven professionele foto’s en video’s maken. Je mag namelijk zelf geen foto’s of video’s maken. Je kunt de beelden als aandenken achteraf aanschaffen. Voor de digitale beelden betaal je €50,- en voor één afdruk op A4 formaat betaal je €35,-. Dat is niet bepaald goedkoop, maar je bent niet verplicht om de foto’s af te nemen en de ontmoeting met de Kerstman is altijd gratis (net als de toegang tot Santa Claus Village).

Ga ook op visite bij Mrs. Santa Claus

Achter elke succesvolle man, staat een sterke vrouw. Hoewel Mrs. Santa Claus niet zo van de spotlights houdt, heeft ze een paar jaar geleden toch haar intrek genomen in een prachtig houten chalet op Santa Claus Village. Daarvoor woonde ze in een klein huisje in het bos, maar de lange afstandsrelatie met de Kerstman begon haar toch een beetje op te breken. Hoewel ze nog steeds een gescheiden huishouden voeren, kan ze op deze manier toch nog een oogje in het zeil houden en er op letten dat de Kerstman niet teveel geld uitgeeft aan kerstcadeaus.

Terwijl de Kerstman graag geld uitgeeft, houdt Mrs. Santa Claus er juist van om geld te sparen. Sinds kort heeft ze daarom een nieuw verdienmodel bedacht. Voor €25,- mag je haar huis komen bekijken en kun je met haar op de foto. Naast een fotoafdruk ontvang je ook een certificaat waarop het bewijs van een ontmoeting in zwart op wit staat.

Wie haar alleen wilt ontmoeten betaalt slechts €5,- entree. Zelf foto’s maken is echter niet toegestaan en je moet van te voren wel even online een afspraak maken. Mrs. Santa Claus houdt namelijk niet van onverwachts bezoek. Houd er ook rekening mee dat ze in de zomermaanden op vakantie is. Je kunt haar van 1 november tot 31 maart een bezoekje brengen. Ze is dan van 11:00 tot 17:00 uur aanwezig. Op 24 december ondersteund ze de Kerstman met alle bezorgingen en sluit ze om 15:00 uur haar deuren.

Stap over de Arctic Circle in Rovaniemi

Voet zetten op de noordpoolcirkel is één van die dingen die je zeker wilt doen als je Fins-Lapland bent. Toegegeven, het is niet alsof je voet zet op de maan, maar desondanks voelt een stapje op 66° 33′ noorderbreedte als iets heel speciaals. Rovaniemi ligt op de grens van de Arctic Circle en bij Santa Claus Village hebben ze deze lijn duidelijk op de grond gemarkeerd. Het is een van de weinige plekken waar je zichtbaar over de poolcirkel kunt stappen om een foto te maken.

Mocht je de Kerstman dus gaan opzoeken, vergeet dat niet even een foto te maken. Je vindt de witte markering op de grond vlak voor de deur van het postkantoor van de Kerstman. Je kunt het niet missen, maar als er een dik pak sneeuw ligt (en de markering op de grond dus niet zichtbaar is) kun je de grens zien dankzij de blauwe lichtsnoer die erboven hangt. Benieuwd hoe het er nu bij ligt? Hier kun je de live webcam beelden bekijken.

Fun fact: in gebieden boven de poolcirkel gaat de zon in de zomer (meestal rond 21 juni) niet meer onder en komt de zon in de winter juist een aantal nachten (rond 21 december) niet meer op. Je kunt hier dus minstens één dag per jaar ervaren hoe het is om een hele dag met én zonder licht te leven.

Het postkantoor van de Kerstman

Santa Claus Village in Rovaniemi is het énige officiële adres van de Kerstman. Bij Santa Claus Main Post Office komen dagelijks dan ook duizenden brieven en kaartjes van over de hele wereld binnen. Vlak voor kerst ontvangt de Kerstman maar liefst 32.000 brieven per dag! Uiteraard staan deze vol met wensenlijstjes van kinderen en ze worden door de elven dan ook allemaal netjes gesorteerd per land. Zo weet de Kerstman precies waar hij de kerstcadeaus op eerste Kerstdag moet bezorgen.

Vorige kerst vielen er zo’n 500.000 brieven op de mat bij de Kerstman in Finland. De meest post komt uit China, Polen, Italië en Engeland. Inmiddels heeft de Kerstman al ruim 20 miljoen brieven en kaartjes ontvangen uit 200 verschillende landen!

Wat is het adres van de Kerstman in Finland?

Er is niks leukers dan een bezoekje aan de Kerstman in Finland. Maar wil je hem nu alvast inlichten over je aankomende bezoek? Of stiekem vragen of hij die droomreis naar Lapland kan sponsoren? Stuur hem dan een brief! Je moet weten dat elke enveloppe met de tekst “Santa Claus” op magische wijze zijn bestemming zal bereiken: postkantoren over de hele wereld zijn namelijk duidelijk geïnstrueerd en weten hoe ze de brieven bij de Kerstman moeten bezorgen. Mocht je echter aan de Kerstman willen bewijzen dat je je huiswerk hebt gedaan, dan kun je een brief sturen naar onderstaand adres:

Santa Claus
Tähtikuja 1
96930 Arctic Circle
Rovaniemi, Finland

Verstuur een kerstkaart vanuit het dorp van de Kerstman

Op het postkantoor komen niet alleen brieven binnen, je kunt vanuit deze locatie ook zelf kerstkaarten naar je dierbaren versturen. Het is immers een postkantoor. Zij ontvangen de kerstkaart dan met een officiële Finse stempel van de Kerstman. Je kunt ervoor kiezen om de kaart direct te versturen, maar de elven kunnen hem ook voor je bewaren tot december. Bij de ontvanger ligt die dan vlak voor kerst op de mat. Zeker doen, want het is een hele leuke verrassing voor het thuisfront!

Ga Rudolf en de andere rendieren voeren

In de wintermaanden staan de rendieren van de kerstman klaar om miljoenen cadeaus wereldwijd te bezorgen, maar vaak is er dan ook nog wel tijd voor een ritje in de arrenslee. Voor een ritje door het bos (1 kilometer) betaal je €29,- als volwassene en €23,- per kind. Voor de allerkleinsten is het ook mogelijk om een kleiner rondje van 400 meter te maken op het park. Daarvoor betaal je als volwassene €18,- en voor een kind €14,-. Mocht je een ritje met Rudolf willen maken, kleed je dan warm aan. De temperaturen kunnen in de winter dalen tot wel -30 graden.

In de zomer en herfst (als er geen sneeuw ligt) mogen Rudolf en zijn vriendjes even op adem komen en doen ze het iets rustiger aan. Je kunt ze dan wel bezoeken maar geen ritjes met een arrenslee maken. Wel mag je ze aaien en voeren voor €5,- per persoon. De verzorger van de rendieren kan je bovendien alles vertellen over hun leef- en eetgewoontes en hun bijzondere geweien.

Kerstcadeaus en souvenirs uit Finland

De Kerstman mag dan wel een gulle gever zijn, hij is niet vies van een beetje commercie. In Santa Claus Village vind je namelijk genoeg souvenirwinkeltjes waar je met je creditcard kunt wapperen. En eerlijk is eerlijk, de Kerstman moet natuurlijk ook gewoon zijn pensioen bij elkaar sprokkelen. Hij werkt er immers iedere dag van het jaar hard voor. Bovendien is de toegang tot Santa Claus Village en een ontmoeting met de Kerstman gratis. Je betaald enkel voor de optionele activiteiten (zoals knuffelen met husky’s en rendieren), eten en drinken en souvenirs.

Gelukkig voor de Kerstman wordt je ook wel écht hebberig van alles wat ze verkopen. Want hoe commercieel je het ook mag vinden, zelfs de meest sceptische bezoekers verlaten dit dorp niet zonder iets mee te nemen voor het thuisfront. Je bent immers niet iedere dag bij de Kerstman in Finland op bezoek en iedereen vindt het leuk om iets te krijgen uit dit rode dorpje. Van handgemaakte kerstpoppen, tot vrolijke kerstkaarten, koelkastmagneten, chocolade en foute kersttruien. Hier vind je een overzicht van souvenir winkels in Santa Claus Village.

Overnachten bij Santa Claus Village in Finland

‘S avonds is vrijwel alles dicht in Santa Claus Village en ligt de Kerstman al onder de wol. Toch blijft de sfeervolle kerstverlichting aan en omdat het park gratis toegankelijk is kun je er nog wel een foto op de poolcirkel maken of met een beetje geluk het noorderlicht fotograferen. Je kunt er ook overnachten in onderstaande accommodaties, die allemaal op of om het terrein van Santa Claus Village liggen:

➞ Overnacht in een glazen iglo bij Santa’s Igloos 
➞ Overnacht in een glazen iglo met bubbelbad bij het Glass Resort
➞ Overnacht in een sfeervolle bungalow van Nova Skyland
➞ Overnacht in het gezinsvriendelijke Holiday Village

Op een paar kilometer afstand ligt ook het zeer luxe (en wereldberoemde) Arctic Treehouse hotel, waar je in een waanzinnige wellness suite met een privé sauna en open haard kunt verblijven. Dit is het perfecte hotel voor een romantisch verblijf of een honeymoon.

Vlakbij ligt ook het alles-in-1 Apukka Resort. Dit resort biedt heel veel activiteiten en excursies op eigen terrein aan en is daarom extra interessant voor gezinnen met kinderen. Van een sledetocht met rendieren, paarden en husky’s; tot fatbiken in de bossen en noorderlicht tours met professionele fotografen. Hier vind je alvast een paar fotografie tips voor het fotograferen van het Noorderlicht.

Een pakketreis of alles zelf boeken?

Van begin mei tot half oktober kun je prima zelf een auto huren bij Sunny Cars en op eigen houtje door Fins-Lapland rijden. Er ligt dan namelijk geen sneeuw dus auto rijden is niet heel anders dan in Nederland. Als je zelf de hotels en vliegtickets boekt kun je daarmee extra geld besparen.

In de wintermaanden raad ik je echter aan om een pakketreis bij Voigt Travel te boeken. Door de extreme weersomstandigheden in het hoge noorden kan het namelijk een hele uitdaging zijn om zelf te rijden. Voigt Travel is als 20 jaar specialist op het gebied van (noorderlicht) reizen naar Scandinavië en ze verzorgen ook individuele reizen op maat (inclusief transfers). Je hoeft dus niet per sé deel te nemen aan een groepsreis. Bovendien biedt deze Nederlandse reisorganisatie de mogelijkheid aan om rechtstreeks naar Rovaniemi te vliegen en de meeste excursies zijn vaak bij een pakketreis inbegrepen.

Wist je dat…

Je in ongeveer 3 uur naar Rovaniemi kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Finland ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Finland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop