Zoeken:

Het Noorderlicht in Finland zien: Wat, waar en waneer?

Het noorderlicht in Finland zien. Jarenlang stond het bovenaan mijn bucket list. Hoewel er tijdens mij eerste bezoekje aan Finland (in 2016) een magnetische storm was, kon ik het noorderlicht nét niet zien omdat ik in Espoo (dichtbij Helsinki) zat en er teveel lichtvervuiling was. Een paar jaar later lukte het gelukkig wel en overtrof het al mijn verwachtingen. Natuurlijk is het een kwestie van geluk hebben, maar met onderstaande tips heb je net iets meer kans om het noorderlicht in Finland te spotten!

Wat is het Noorderlicht?

Het noorderlicht is een magisch natuurfenomeen. Toch is er wel degelijk een goede verklaring voor dit bijzondere verschijnsel. De zon straalt namelijk continu elektrisch geladen deeltjes uit in de ruimte. Een klein deel van deze deeltjes bereikt uiteindelijk onze aarde. Wanneer de zonnedeeltjes botsen met de zogenoemde zuurstofatomen en stikstofmoleculen die in de lucht hangen, ontstaan er lichtdeeltjes die op een magnetische manier naar de poolstreken geleid worden. Wanneer dit op grote schaal gebeurd kun je dit in het noorden dus als het noorderlicht waarnemen.


Waar kun je het noorderlicht in Finland zien?

Fins-lapland is de populairste plek om het noorderlicht te zien omdat het helemaal in het hoge noorden van Finland ligt. Hoe noorderlijker je zit, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht kunt spotten. Veel reizigers vliegen dan ook naar Rovaniemi en maken vanuit daar een rondreis langs verschillende mooie plekken boven de poolcirkel. Zelf zag ik het noorderlicht in de dorpjes Posio en Salla. Afhankelijk van de kracht van de mageneetvelden kun je het noorderlicht soms ook veel zuidelijker waarnemen.

Ook al boek je een zogenoemde “noorderlichtreis”, de zekerheid dat je het noorderlicht gaat zien heb je nooit. Het blijft een kwestie van geluk en geduld hebben. Toch loont het om regelmatig even naar buiten te kijken als het donker is. Tijdens mijn reis door Fins-Lapland gaf de Aurora Now app aan dat er slechts 11% kans was om het noorderlicht waar te nemen. Het noorderlicht was echter in volle glorie voor mijn deur te zien! Staar je dus niet blind op de statistieken en blijf altijd alert bij een heldere hemel.


Wat is de beste periode om het noorderlicht in Finland te spotten?

Van oktober tot maart heb je de grootste kans om het noorderlicht te zien, maar het kan ook iets eerder of later. Het noorderlicht is namelijk het hele jaar door geregeld aanwezig, maar alleen te zien als het donker is. Vanaf ongeveer half augustus is het boven de poolcirkel weer donker genoeg om het waar te nemen. Toch vinden de eerste waarnemingen meestal pas vanaf begin september plaats.

Veel reizigers bezoeken Finland rond de kerstperiode. Het winterseizoen heeft natuurlijk iets magisch maar boven de poolcirkel kan het extreem koud worden. En hoewel het in de winter eerder donker wordt, is er vaak wel meer bewolking. Iedere periode heeft dus zo z’n voor- en nadelen.


Kun je het noorderlicht tijdens de Finse Ruska periode zien?

Veel mensen denken dat je het noorderlicht alleen in de winter kan spotten. Dat is dus een fabeltje. Zoals je op de coverfoto van dit artikel kunt zien zag ik het noorderlicht gewoon op teenslippers vanaf een klein strandje in het Finse dorpje Posio. Dit was in de nazomer (begin september) in de zogenoemde ‘Ruska’ periode. Vanaf eind augustus breekt deze indian summer aan en wordt het in rap tempo herfst. In slechts 2 tot 3 weken kleurt het hele Finse landschap van groen naar geel en rood. Het is een bijzondere periode waar natuurfotografen van over de hele wereld op af komen.

Een nazomerreis naar Fins-Lapland is dus helemaal niet zo’n gek idee en vaak ook nog iets voordeliger. Bijkomend voordeel: de meren zijn dan nog niet bevroren en de reflectie in het water werkt als een natuurlijke spiegel zodra het noorderlicht opduikt. En mocht je de kerstman willen ontmoeten, maak je dan geen zorgen. Die zit immers het hele jaar in Rovaniemi!

Hoe vergroot je de kans om het noorderlicht te zien?

Zodra je weet dat er een kans is om het noorderlicht te zien, is het belangrijk dat je je naar een open donkere plek verplaatst. Hiermee vergroot je je kansen aanzienlijk. Beschik je niet over een eigen huurauto of ga je liever niet alleen ’s avonds op pad? Neem dan deel aan een noorderlichtexcursie, zoals bijvoorbeeld een nachtelijke sneeuwscootersafari of sneeuwschoenwandeling. De noorderlicht experts die deze tours organiseren weten precies waar ze moeten zijn. Bovendien is zo’n excursie ontzettend leuk en avontuurlijk!

Omdat je nooit 100% (noorderlicht)garantie hebt, is het goed om tijdens je reis ook andere leuke activiteiten in te plannen zoals bijvoorbeeld een huskytocht, een bezoekje aan de kerstman of een sauna tour. Of wat dacht je van het spotten van beren bij de Russische grens? Hier vind je een lijst met 18 bijzondere bucket list dingen die je in Fins-Lapland kunt doen!


Het noorderlicht vanuit je bed zien?

Slapen onder het noorderlicht, wie droomt er niet van? Op steeds meer plekken in Finland vind je glazen iglo’s. Deze leuke ‘noorderlichthuisjes’ hebben een glazen dak of een grote raampartij waardoor je het noorderlicht vanuit je bed kunt zien. Je hoeft ’s nachts dan alleen nog naar boven te kijken om te zien of er enige vorm van activiteit is. Een zeer bijzondere ervaring en natuurlijk ook heel romantisch!


Waar boek je een noorderlichtreis naar Finland?

Natuurlijk kun je een los vliegticket boeken en zelf een hotel regelen, maar rechtstreekse vluchten naar Rovaniemi zijn over het algemeen schaars en moeilijk te vinden. Wie naar het hoge noorden wil afreizen kan daarom beter een geheel verzorgde noorderlichtreis bij Voigt Travel boeken. Zij bieden rechtstreekse vluchten met Transavia aan en zijn expert op het gebied van reizen naar Scandinavië. De professionele noorderlichtjagers kunnen je de beste plekjes met vrij zicht laten zien en kunnen je helpen met het fotograferen van het noorderlicht.

Liever individueel op pad? Boek dan een fly-drive bij Voigt Travel en geniet van alle vrijheid. Je profiteert dan ook van ongelimiteerd aantal kilometers en kunt naar hartelust met een huurauto al het moois van Finland ontdekken.

Vliegen naar Finland

De vliegtijd van Amsterdam naar Helsinki bedraagt 2 uur en 20 minuten. Ben je nog op zoek naar een goedkoop vliegticket? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Bekijk alle artikelen over Finland

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Sinds een paar jaar in de ban van het noorderlicht en het fotograferen van wildlife. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de mooiste design- en boutique hotels.Meer over Finland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop