Zoeken:

Het Noorderlicht in Finland zien: Wat, waar en waneer?

Het noorderlicht in Finland zien. Jarenlang stond het bovenaan mijn bucket list. Hoewel er tijdens mij eerste bezoekje aan Finland (in 2016) een magnetische storm was, kon ik het noorderlicht nét niet zien omdat ik in Espoo (dichtbij Helsinki) zat en er teveel lichtvervuiling was. Een paar jaar later lukte het gelukkig wel en overtrof het al mijn verwachtingen. Daarna volgde nog vele bezoekjes naar Finland, waarbij ik alle keren het noorderlicht zag. Natuurlijk is het een kwestie van geluk hebben, maar met onderstaande tips heb je net iets meer kans om ook het noorderlicht in Finland te spotten!

Wat is het Noorderlicht?

Het noorderlicht is een magisch natuurfenomeen. Toch is er wel degelijk een goede verklaring voor dit bijzondere verschijnsel. De zon straalt namelijk continu elektrisch geladen deeltjes uit in de ruimte. Een klein deel van deze deeltjes bereikt uiteindelijk onze aarde. Wanneer de zonnedeeltjes botsen met de zogenoemde zuurstofatomen en stikstofmoleculen die in de lucht hangen, ontstaan er lichtdeeltjes die op een magnetische manier naar de poolstreken geleid worden. Wanneer dit op grote schaal gebeurd kun je dit in het noorden dus als het noorderlicht waarnemen.

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Waar kun je het noorderlicht in Finland zien?

Fins-lapland is de populairste plek om het noorderlicht te zien omdat het helemaal in het hoge noorden van Finland ligt. Hoe noorderlijker je zit, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht kunt spotten. Veel reizigers vliegen dan ook naar Rovaniemi en maken vanuit daar een rondreis langs verschillende mooie plekken boven de poolcirkel.

Zelf zag ik het noorderlicht in Rovaniemi, Kemi, Posio en Salla. Afhankelijk van de kracht van de mageneetvelden kun je het noorderlicht soms ook veel zuidelijker waarnemen. Het is zelfs mogelijk om het in Helsinki te zien, maar dat gebeurd niet zo vaak dus je kunt beter naar het hoge noorden reizen.

Ook al boek je een zogenoemde “noorderlichtreis”, de zekerheid dat je het noorderlicht gaat zien heb je nooit. Het blijft een kwestie van geluk en geduld hebben. Toch loont het om regelmatig even naar buiten te kijken als het donker is. Tijdens een van mijn reizen door Fins-Lapland gaf de Aurora Now app aan dat er slechts 11% kans was om het noorderlicht waar te nemen. Het noorderlicht was echter in volle glorie voor mijn deur te zien! Staar je dus niet blind op de statistieken en blijf altijd alert bij een heldere hemel.

Wat is de beste periode om het noorderlicht in Finland te spotten?

Van oktober tot maart heb je de grootste kans om het noorderlicht te zien, maar het kan ook iets eerder of later. Het noorderlicht is namelijk het hele jaar door geregeld aanwezig, maar alleen te zien als het donker is. Vanaf ongeveer half augustus is het boven de poolcirkel weer donker genoeg om het waar te nemen. Toch vinden de eerste waarnemingen meestal pas vanaf begin september plaats.

Veel reizigers bezoeken Finland rond de kerstperiode. Het winterseizoen heeft natuurlijk iets magisch maar boven de poolcirkel kan het extreem koud worden. En hoewel het in de winter eerder donker wordt, is er vaak ook meer bewolking. De maanden oktober, november en maart worden door de noorderlicht experts dan ook gezien als de beste maanden.

Zelf zag ik het noorderlicht in de maanden september, oktober en januari. Staar je dus niet blind op dit soort data en boek een reis die bij je past. Als je bijvoorbeeld ook graag een huskytocht of sledetocht met rendieren wilt maken, dan moet je wel in de wintermaanden gaan als er een dik pak sneeuw ligt. Houd je niet zo van kou? Dan kun je het beste vroeg in het seizoen gaan en een reis in september boeken.

Kun je het noorderlicht tijdens de Finse Ruska periode zien?

Veel mensen denken dat je het noorderlicht alleen in de winter kan spotten. Dat is dus een fabeltje. Zoals je op de coverfoto van dit artikel kunt zien zag ik het noorderlicht gewoon op teenslippers vanaf een klein strandje in het Finse dorpje Posio. Dit was in de nazomer (begin september) in de zogenoemde ‘Ruska’ periode. Vanaf eind augustus breekt deze indian summer aan en wordt het in rap tempo herfst. In slechts 2 tot 3 weken kleurt het hele Finse landschap van groen naar geel en rood. Het is een bijzondere periode waar natuurfotografen van over de hele wereld op af komen.

Een nazomerreis naar Fins-Lapland is dus helemaal niet zo’n gek idee en vaak ook nog iets voordeliger. Bijkomend voordeel: de meren zijn dan nog niet bevroren en de reflectie in het water werkt als een natuurlijke spiegel zodra het noorderlicht opduikt. En mocht je de kerstman willen ontmoeten, maak je dan geen zorgen. Die zit immers het hele jaar in Rovaniemi!

Hoe vergroot je de kans om het noorderlicht te zien?

Zodra je weet dat er een kans is om het noorderlicht te zien, is het belangrijk dat je je naar een open donkere plek verplaatst. Hiermee vergroot je je kansen aanzienlijk. Beschik je niet over een eigen huurauto of ga je liever niet alleen ’s avonds op pad? Neem dan deel aan een noorderlichtexcursie, zoals bijvoorbeeld een nachtelijke sneeuwscootersafari of sneeuwschoenwandeling. De noorderlicht experts die deze tours organiseren weten precies waar ze moeten zijn. Bovendien is zo’n excursie ontzettend leuk en avontuurlijk!

Omdat je nooit 100% (noorderlicht)garantie hebt, is het goed om tijdens je reis ook andere leuke activiteiten in te plannen zoals bijvoorbeeld een huskytocht, een bezoekje aan de kerstman of een sauna tour. Of wat dacht je van het spotten van beren bij de Russische grens?

Het noorderlicht vanuit je bed zien?

Slapen onder het noorderlicht, wie droomt er niet van? Op steeds meer plekken in Finland vind je glazen iglo’s. Deze leuke ‘noorderlichthuisjes’ hebben een glazen dak of een grote raampartij waardoor je het noorderlicht vanuit je bed kunt zien. Je hoeft ’s nachts dan alleen nog naar boven te kijken om te zien of er enige vorm van activiteit is. Een zeer bijzondere ervaring en natuurlijk ook heel romantisch!

Waar boek je een noorderlichtreis naar Finland?

Bij Voigt Travel kun je een compleet verzorgde reis naar Fins-Lapland boeken. Zij bieden rechtstreekse vluchten met Transavia aan en zijn expert op het gebied van reizen naar Scandinavië. De professionele noorderlichtjagers kunnen je de beste plekjes met vrij zicht laten zien en kunnen je helpen met het fotograferen van het noorderlicht.

Naast groepsreizen en pakketten inclusief transfers, bieden ze ook individuele fly-drive reizen bij Voigt Travel aan. Op eigen houtje (maar zonder een hoop geregel) kun je op die manier het hoge noorden ontdekken. Je profiteert daarbij ook van een ongelimiteerd aantal kilometers en kunt naar hartelust met een huurauto al het moois van Finland ontdekken.

Wist je dat…

Je in ongeveer 3 uur naar Rovaniemi kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Finland ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Finland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop