Zoeken:

10 goede redenen voor een winterreis naar Salla in Fins-Lapland (+ reistips)

Bij Fins-Lapland denken de meeste mensen direct aan Rovaniemi; het wereldberoemde dorp van de kerstman dat jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers weet te trekken. Salla is een stuk minder bekend en moet het doen met ‘slechts’ 27.000 bezoekers per jaar. Naast de Finnen zelf, zijn het verrassend genoeg vooral Nederlanders die Salla de afgelopen jaren ontdekt hebben. Dat is maar goed ook, want deze unieke reisbestemming in Fins-Lapland wil je het liefst zo lang mogelijk geheim houden voor de rest van de wereld!

Dit moet je moet weten over Salla

Salla is een bijzondere plek in Fins-Lapland. In de afgelopen jaren bezocht ik deze reisbestemming in zowel de herfst (tijdens de zogenoemde Ruska periode in september) als in de winter (in de ijskoude maand januari). Beide reizen waren magisch en ik weet zeker dat het hier niet bij blijft. Maar wat maakt Salla nou zo aantrekkelijk en waarom zou ook jij deze reis naar het hoge noorden een keer moeten maken? Hieronder vind je 10 goede redenen voor het boeken van een winterreis naar Salla, wanneer alles bedekt is onder een dik pak sneeuw en Salla er extra sprookjesachtig bij ligt.

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

1. Salla ligt in the Middle of Nowhere

Salla – in the middle of nowhere. Het is de slogan van deze kleine gemeente in het oosten van Finland. Wie Salla bezoekt snapt meteen waar die leus vandaan komt. Hier sta je namelijk boven de noordpoolcirkel in het hart van Lapland. Ver weg van alle drukte en hectiek, met aan je voeten de prachtige Finse wildernis. Er zijn zelfs meer beren en rendieren dan inwoners in Salla!

Salla telt slechts 4048 inwoners en het centrum zelf stelt niet zoveel voor. Zo’n 10 kilometer ten zuiden ligt Sallatunturi – het toeristische gebied – waar naast een skibaan ook de meeste accommodaties te vinden zijn. Wanneer men over Salla spreekt wordt dus vaak het kleine skigebied Sallatunturi bedoeld.

2. Salla verlengd je leven!

Onderzoeksresultaten van het Värrö Subarctic Research Station hebben aangetoond dat je door het inademen van de zuivere lucht van Lapland je leven écht kunt verlengen. Zo zouden Italianen na een weekje Lapland 3 uur en 19 minuten langer leven. Duitsers kunnen hun leven verlengen met 56 minuten en de Fransen leven gemiddeld 52 minuten per week langer. Hoeveel tijdswinst wij als Nederlanders kunnen behalen is helaas niet onderzocht, maar iedere minuut extra is natuurlijk mooi meegenomen. Goed excuus om die kant op de vliegen!

Natuurlijk moet je dit onderzoek met een korreltje zout nemen, maar het blijft een feit dat de lucht in Lapland een stuk schoner is. Vooral Salla is zeer dunbevolkt en je vindt er zuiverende bossen en meren zover het oog reikt. Bovendien heeft Finland duurzaamheid hoog in het vaandel staan en doet het land veel aan natuurbehoud. Niet voor niets is het natuurgebied bij Salla in 2022 benoemd tot het 41e nationale park van Finland. Dankzij deze beschermde status blijft Salla een duurzame reisbestemming.

3. Grote kans om het noorderlicht te spotten!

Het noorderlicht is een magisch natuurfenomeen. Toch is er wel degelijk een goede verklaring voor dit bijzondere verschijnsel. De zon straalt namelijk continu elektrisch geladen deeltjes uit in de ruimte. Een klein deel van deze deeltjes bereikt uiteindelijk onze aarde. Wanneer de zonnedeeltjes botsen met de zogenoemde zuurstofatomen en stikstofmoleculen die in de lucht hangen, ontstaan er lichtdeeltjes die op een magnetische manier naar onze poolstreken geleid worden. Wanneer dit op grote schaal gebeurd kun je dit in het noorden dus als het noorderlicht waarnemen.

Hoe hoger je op de kaart zit, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht kunt spotten. Salla ligt boven de noordpoolcirkel, dus van begin september tot april (wanneer het donker genoeg is) heb je hier een hele goede kans om het te zien!

4. Salla is een veelzijdige wintersportbestemming

Al sinds het stenen tijdperk skiën mensen in Salla. Het bewijs is duidelijk, aangezien hier de oudste ski ter wereld is gevonden. Vandaag de dag vind je bij het Salla Ski resort diverse skipistes, waaronder de steilste piste van Finland. Naast het downhill skiën, kun je in de winter ook gaan cross country skiën (langlaufen), iets wat erg populair is onder de Finse bevolking. De verschillende routes beslaan maar liefst 160 kilometer (waarvan 43 kilometer verlicht) en leiden je door de in sneeuw gehulde bossen van Salla.

Naast de verschillende vormen van skiën kun je er ook voor kiezen om de fiets te pakken. Dat klinkt in de winter misschien niet als het meest voor de hand liggende vervoersmiddel, maar met speciale ice bikes kun je de verschillende wegen rondom Salla gemakkelijk trotseren. De extra dikke banden met veel grip zorgen ervoor dat je veilig de weg op kunt. In Sallatunturin kun je deze speciale fatbikes huren. Mocht je het een beetje spannend vinden dan kun je ook met een gids op pad.

5. Je kunt er knuffelen met husky’s (en op huskytocht)

Een huskytocht door de sneeuw staat bij veel reizigers op de bucket list. Op veel plekken in Lapland kun je dit soort ritjes door de natuur maken. Toch moet je bij alle activiteiten met dieren waakzaam zijn dat je een tour boekt bij een diervriendelijke organisatie. Bij het Salla Wilderniss Park kun je er op vertrouwen dat er met veel respect en liefde voor de dieren gezorgd wordt.

Voorafgaand aan een huskytocht maak je kennis met de honden (knuffelmoment!), waarna je samen met je reispartner om de beurt je eigen slee mag besturen. De gids geeft op afstand duidelijke instructies en zorgt ervoor dat alles veilig verloopt. De tours vinden altijd plaats in kleine groepjes en mocht je geen sleepartner hebben, dan kan de organisatie je aan iemand koppelen. Kinderen mogen enkel onder begeleiding van een volwassene mee.

De honden hebben energie voor tien en trekken je moeiteloos door het besneeuwde landschap heen. Halverwege de rit wordt er altijd gestopt voor een korte pauze, zodat de huskies even op adem kunnen komen en wat kunnen drinken (oftewel sneeuwhappen). Tijdens dit pauzemoment worden er meestal worstjes boven een kampvuurtje gegrild en krijg je warme bessensap, koffie of thee aangeboden. Je kunt een dergelijke tour boeken voor 1 uur, 2 uur of een hele dag.

6. Scheur met een sneeuwscooter door de wildernis

Mag het van jou allemaal nog een tikje sneller? Stap dan op een sneeuwscooter en scheur door de bossen van Salla. Adrenaline rush gegarandeerd! Een sneeuwscooter tour kun je boeken bij Arctic Circle Safari’s. Zij zorgen voor een extra warme buitenuitrusting (zoals thermokleding, handschoenen en een warmtepak) en een beschermende helm. Bij de start krijg je een korte introductie over het rijden op een sneeuwscooter. De routes worden aangepast op basis van het ervaringsniveau van de groep.

Een van de leukste tours die ze aanbieden is de Lapp hut safari. Tijdens deze avondrit rijd je in 3 uur naar een met kaarsen verlichte hut middenin het bos, waar je kunt aanschuiven voor een diner met lokale gerechten. Met een beetje geluk spot je onderweg zelfs het noorderlicht!

Houd er rekening mee dat je voor deze winterse activiteit in het bezit moet zijn van een rijbewijs. Vergeet deze dus ook niet mee te nemen.

7. Sneeuwschoenwandelingen door sprookjesbossen

Een tocht met huskies en rendieren of een ritje op een sneeuwscooter. Het zijn allemaal goede redenen om een winterreis naar Salla te boeken. Toch maakt dit Salla niet uniek. Er zijn namelijk meer plekken in Finland te vinden waar je dit kunt doen. Wat Salla wel zo bijzonder maakt is de natuur en de mooie sneeuwschoenwandelingen die je in de winter naar de verschillende uitkijkpunten kunt maken.

Vanuit het Salla ski resort kun je met een gids een sneeuwschoenwandeling maken naar de verlaten uitkijkpost op de Ruuhitunturi heuvel (een restant uit oorlogstijd). Op de top kijk je uit over het in 2022 opgerichte Salla National Park; het 41e nationale park van Finland. Bij goed weer kun je zelfs over de Russische grens heen kijken. De gehele tocht duurt met fotostops ongeveer 3 uur en is goed te doen. Je hoeft niet heel sportief te zijn om de route van 4 kilometer af te leggen.

De wandeling door het bos en het uitzicht vanaf de top is adembenemend mooi. Door de rust die je hier ervaart kun je tijdens de hike in een soort meditatieve staat komen. Onderweg hoor je niets anders dan de wind en het gekraak van ijs onder je sneeuwschoenen. De bomen met hun besneeuwde takken buigen onder het gewicht van de sneeuw en hierdoor worden er talloze fantasiefiguren gevormd. Zie jij bijvoorbeeld op de foto linksonder ook een poedel?

8. Ga mee op rendiersafari

Wie aan Lapland denkt, denkt natuurlijk ook aan rendieren. Rudolf en zijn vrienden vind je verspreid over heel Lapland. De meeste lijken vrij rond te dwarrelen in de bossen, maar schijn bedriegt. Vrijwel alle rendieren in Finland hebben namelijk een boer als eigenaar en worden middels een halsband met tracker gevolgd. In de winter kun je ze op veel plekken voeren of door ze getrokken worden in een arrenslee. Zo ook bij het Salla Wilderniss Park. Het gaat een stuk minder hard dan een tocht met huskies, maar het is voor jong en oud een ervaring om nooit meer te vergeten.

Je kunt zowel overdag als ’s avonds mee op een rendiersafari. Beide momenten hebben iets bijzonders. Overdag kun je van het witte landschap genieten, maar tijdens een Northern Light Reindeer Safari is er een goede kans dat je vanuit de arrenslee het noorderlicht kan spotten. Het geluid van de bellen die om de nek van de rendieren hangen maken dat moment extra magisch. Kleed je wel warm aan want de temperatuur kan in de winter al snel dalen tot -30 graden. Bij aanvang van de tour kun je eventueel een speciale warme overall en snowboots krijgen.

9. Het is voor iedereen een leuke winterbestemming

Na het lezen van dit alles ben je misschien zelf ook al tot de conclusie gekomen dat Salla voor iedereen een leuke winterbestemming is. Of je nu van skiën, snowboarden, langlaufen, fatbiken of hiken houdt; op het gebied van wintersport vind je er alles. Als je het liever wat rustiger aan doet kun je de sauna induiken, met huskies knuffelen of rendieren gaan voeren.

In tegenstelling tot Rovaniemi vind je in Salla geen glazen iglo’s of aurora cabins. De meeste accommodaties zijn simpel maar wel comfortabel en gunstig gelegen. Overnachten kan bijvoorbeeld bij Holiday Club Salla. Hier vind je verschillende type accommodaties. Van grote blokhutten voor groepen, tot kleinere appartementen met een eigen keuken en privé sauna. Het hotel ligt direct aan de skipiste en beschikt over een klein wellnesscentrum met binnenzwembad en een klein winkeltje met levensmiddelen. Het is een gezinsvriendelijke accommodatie met goede faciliteiten.

➞ Boek hier je verblijf bij Holiday Club Salla

10. Salla is een goede uitvalsbasis voor Fins-Lapland

Salla ligt in de wildernis van Oost-Lapland, ver genoeg van alles maar ook goed verbonden met de rest van Finland. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Kuusamo Airport, dat op ongeveer 1,5 uur rijden ligt. Het vliegveld van Rovaniemi ligt op 1 uur en 45 minuten rijden.

Vliegen naar Fins-Lapland met een overstap in Helsinki
Het hele jaar door vertrekken er vanuit Helsinki dagelijks Finnair vluchten naar Rovaniemi en Kuusamo Airport. Vanuit beide luchthavens rijden er bussen naar Salla. Je kunt natuurlijk ook een transfer regelen, een taxi pakken of een auto huren bij Sunny Cars. Dat laatste biedt veel vrijheid en kansen voor het maken van een unieke roadtrip. Je moet er dan uiteraard wel comfortabel mee zijn om zelf te rijden in de sneeuw.

Rechstreekse vluchten naar Fins-Lapland in de wintermaanden
Van 1 december 2023 tot en met april 2024 vliegt Transavia rechtstreeks naar Rovaniemi. Deze directe vlucht gaat 2 keer per week. Je kunt een bezoekje aan Rovaniemi dus ook heel goed combineren met een reis naar Salla. Ook hiervoor kun je het beste een auto huren. Andere leuke plekken die je tijdens een roadtrip kunt aandoen zijn Posio, Ruka, Kuusamo, Hossa en Oulanka.

Een georganiseerde pakketreis
Rijd je liever niet zelf? Voigt Travel biedt kant en klare pakketreizen aan naar Salla, met in de winter een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Kuusamo. Transfers, tours en accommodaties zijn hierbij inbegrepen. Naast groepsreizen bieden ze ook individuele reizen op maat aan. Het is een populaire optie onder Nederlandse reizigers die Fins-Lapland bezoeken.

Naar Salla met de trein
Het klinkt misschien als een onmogelijke optie, maar wie duurzaam op reis wil kan ook voor een deel van de reis de trein pakken. Technisch gezien kun je zelfs helemaal vanuit Nederland naar Fins-Lapland met de trein, maar dat vereist wel wat planning, geduld en flink wat stopovers. Het wordt al een stuk makkelijker als je vanuit Nederland naar Helsinki vliegt en pas daar de trein pakt. Vanuit Helsinki rijdt er namelijk een nachttrein naar Kemijärvi dat op 65 kilometer van Salla ligt. Vanuit daar kun je in de winter de bus naar Salla pakken. De VR treinen in Finland zijn erg luxe en voor deze treinreis kun je zelfs een slaapcoupé met privé douche boeken. Het is een unieke treinreis, waarbij de rit een ervaring an sich is.

Wist je dat…

Je in minder dan 2,5 uur naar Finland kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor Finland ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over Finland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop