Zoeken:

Op reis met een creditcard: Welke creditcard kies je (en waarom?)

Op vakantie met flink wat cash op zak is allang niet meer nodig, één creditcard in je broekzak is voldoende om de hele wereld over te reizen. Maar welke creditcard neem je mee op reis? Je wilt er in the middle of nowhere niet achter komen dat jouw creditcard niet wordt geaccepteerd en je dus geen geld kunt opnemen of je hotelovernachting betalen. Hoewel vrijwel alle creditcards wereldwijd worden geaccepteerd, nemen niet alle hotels of restaurants dezelfde kaarten aan. Aan de andere kant wil je ook niet de hoofdprijs betalen. Wij zochten het uit!

Voordelen van een creditcard

Het grootste voordeel van een creditcard is natuurlijk het wereldwijde betaalgemak. Even je kaart trekken en voilà je dinertje is betaald, hier in Amsterdam of 16.667 kilometer verderop in Sydney. Maar er zitten meer voordelen aan een creditcard:

• Wereldwijd betaalgemak
• Artikelen gekocht met een kredietkaart zijn in de meeste gevallen automatisch verzekerd
• Achteraf betalen
• Mogelijkheid om flexibel af te lossen

Kijk met de laatste 2 voordelen wel uit dat ze niet veranderen in nadelen. Het lijkt heerlijk om van alles te kopen met een creditcard, totdat je aan het eind van de maand de rekening gepresenteerd krijgt en je erachter komt dat je saldo niet toereikend is. Je kunt er dan voor kiezen om flexibel af te lossen, echter de rente die je betaalt is hoog.

creditcard-vakantie

Welke creditcard neem je mee op reis?

Een creditcard kan heel veel voordelen bieden. De bekendste creditcards in Nederland zijn die van Mastercard en Visa, maar frequente reizigers raden wij aan een American Express Gold card aan te schaffen. Deze AMEX creditcard biedt namelijk de meeste voordelen en bij iedere uitgave – ook wanneer je betaalt in restaurants of online shopt – spaar je automatisch punten die je kunt gebruiken voor upgrades bij verschillende airlines, kortingen op hotels en zelfs gratis vliegtickets.

Let op: American Express geeft ook speciale AMEX Flying Blue cards uit, die misschien wel handig zijn voor mensen die vaak met KLM vliegen, maar veel minder voordelen bieden aan reizigers die doorgaans met verschillende airlines vliegen.

De prijs van een American Express Gold card is €16,50 per maand (€ 198,- per jaar). Niet heel goedkoop, maar dankzij de vele voordelen heb je dit geld er snel uit als je regelmatig reist. Gemiddeld biedt een AMEX Gold Card je €935,- aan voordelen per jaar. Dit zijn er een paar;

✔ Probeer de eerste 6 maanden gratis
✔ Spaar bij iedere uitgave automatisch Membership Rewards punten (1,2 punt per uitgegeven euro)
✔ Ontvang 7.500 Membership Rewards cadeau bij aanmelding
✔ Gebruik je punten voor meerdere loyaliteitsprogramma’s van airlines
✔ 2 x per jaar gratis luchthaven loungetoegang
✔ Inclusief reis- en annuleringsverzekering, Geld-Terug-Garantie en aankoopverzekering
Gratis upgrades in meer dan 500 hotels wereldwijd
✔ Gratis €85,- hotel credit per bezoek (te gebruiken voor de spa, diners of andere doeleinden)
✔ Kortingen en gratis extra’s in meer dan 600 restaurants 
✔ Een Travel Voucher van €75,-, die je kunt gebruiken bij Amex Travel

Ga je niet zo vaak op reis, maar wil je toch graag een (goedkopere) creditcard aanschaffen? Ga dan voor een American Express Blue card (€3,- per maand) of een American Express Green card (eerste jaar gratis, daarna €5,50 per maand). De inkomenseis voor het aanvragen van deze creditcards is niet zo hoog, al je aankopen zijn verzekerd en je spaart toch punten wanneer je aankopen doet.

Aankopen automatisch verzekerd!

Een groot voordel is dat aankopen die gekocht zijn met een creditcard bijna altijd verzekerd zijn. Is je vlucht geannuleerd en ben je gestrand op een tropisch eiland zonder koffer? Grote kans dat een creditcard maatschappij je compenseert voor de essentiële spullen die je op zo’n moment opnieuw aan moet schaffen. Als je de vliegtickets namelijk hebt gekocht met een creditcard, heb je kans dat je alsnog via de creditcardmaatschappij de schade vergoed krijgt. Neem hiervoor contact op met de verstrekker van je kaart. Meestal zijn de aangekochte artikelen 180 dagen verzekerd.

Ook gadgets die tijdens een strandvakantie in het water vallen kunnen onder deze verzekering vallen. De verzekering geldt ook in het geval dat bestelde producten niet of defect worden geleverd. Daarom is het altijd verstandig om online te shoppen met een creditcard!

Hoe hoog moet het kredietlimiet zijn?

Welke creditcard je ook kiest, het is belangrijk dat je kritisch kijkt naar de krediethoogte. Wil je een hoog krediet dan is de jaarlijkse bijdrage vaak ook hoog. Het meest gangbare kredietlimiet is 2500 euro. In 9 van de 10 gevallen is dat ruim voldoende, maar soms kan wat extra geld handig zijn. Bijvoorbeeld als je in het buitenland een auto wilt huren. Autoverhuurders boeken altijd een vast borgbedrag op je creditcard, dat kan oplopen tot wel 2000 euro. Heb je die maand ook al je vliegtickets betaald met een creditcard? Dan is je limiet waarschijnlijk te laag om nog een auto te huren, tenzij je een auto zonder creditcard huurt. Check dit dus altijd goed!

Het is niet direct nodig om voor dit soort momenten een creditcard met een hoog krediet aan te vragen. Wat veel mensen niet weten is dat je eenmalig extra geld kunt storten op je creditcard. Zo voldoe je grote online betalingen of hoge borgbedragen zonder dat je een duur hoog krediet hebt op je kaart.

creditcard

Kan ik ook een Prepaid Creditcard gebruiken op reis?

Voor veel mensen is vakantie een moment om alles los te laten, ook met geld wordt losser omgegaan. Je bent immers op reis en je gaat niet bezuinigen op een paar cocktails, toch? Voor je het weet is die hotel upgrade ook geboekt. Ben jij bang dat je met een creditcard je uitgaven niet meer in de hand hebt, dan kun je overwegen om een prepaid card aan te schaffen. Je hebt dezelfde voordelen als bij een normale creditcard, echter kan je niet meer uitgeven dan wat je er zelf op hebt gestort. De prepaid kaart is dus een goed alternatief voor de normale kaart. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor deze veilige en goedkope manier van betalen. Houd er wel rekening mee dat niet alle hotels prepaid creditcards accepteren. Ook autoverhuurders gaan hier zelden mee akkoord.

Wat zijn de nadelen van een creditcard

Een creditcard is super handig (en soms zelfs noodzakelijk op reis) maar wie er niet voor kiest om het volledige bedrag aan het einde van de maand direct af te lossen, kan zichzelf flink op kosten jagen. Bij flexibel aflossen is de rente namelijk hoog, héél hoog. De rente kan soms wel oplopen tot 15%. Een persoonlijke lening is op de lange termijn dan vaak nog goedkoper.

Een ander nadeel is de fraudegevoeligheid. Echter zolang je zelf niet nalatig bent geweest, zal de creditcardmaatschappij de fraude niet op jou verhalen. Check daarom regelmatig je afschriften.

Gebruik je creditcard niet als vervanger van je pinpas. Hoe verleidelijk het ook is om even geld op te nemen bij de pinautomaat met je creditcard, niet doen! Een contante opname kan al snel 10 euro kosten.

Hoe kun je creditcards vergelijken?

Er zijn verschillende sites waar creditcards onderling goed te vergelijken zijn. Om tot een goede keus te komen is het belangrijk om eerst je reisgedrag te onderzoeken. Ben je iemand die graag alle uithoeken van de wereld bezoekt of ben je iemand die graag dicht bij huis blijft? In het eerste geval raden wij zelf een American Express Gold card aan (vanwege alle bovengenoemde voordelen) maar je kunt ook eens kijken naar de Visa World card. Op finler.nl kun je ook verschillende creditcards met elkaar vergelijken.

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop