Zoeken:

6 x de mooiste Noorderlicht reizen voor op je bucket list

Staat een noorderlicht reis hoog op je bucket list en kun je niet wachten om het noorderlicht met eigen ogen te aanschouwen? Corona heeft natuurlijk veel roet in het eten gegooid en veel reizen moeten daarom even uitgesteld worden. Maar dromen mag en alvast vooruit plannen kan altijd! Stippel je reis naar het hoge noorden daarom alvast uit en hopelijk kun je dan in de toekomst met een professionele spotter in het holst van de nacht op jacht. Wij hebben alvast de mooiste Noorderlicht reizen voor je verzameld!


Wat is het Noorderlicht?

De zon straalt continu elektrisch geladen deeltjes uit in de ruimte. Een klein deel van deze deeltjes bereikt onze aarde. Wanneer deze zonnedeeltjes botsen met zogenoemde zuurstofatomen en stikstofmoleculen die in de lucht hangen, dan ontstaan er lichtdeeltjes die naar de poolstreken geleid worden. Wanneer dit op grote schaal gebeurd kun je dit in in het noorden dus als het noorderlicht waarnemen.

Tijdens een noorderlicht reis heb je echter nooit 100% zekerheid dat je het gaat zien en geduld is een schone zaak. Ook als er maar een kleine kans is op noorderlicht, loont het om even naar buiten te kijken. Tijdens mijn reis door Fins-Lapland gaf de Aurora Now app aan dat er slechts 11% kans was om het noorderlicht waar te nemen. Het noorderlicht was echter in volle glorie voor mijn deur te zien. Vertrouw dus niet blindelings op dit soort apps en blijf gewoon goed om je heen kijken als de hemel helder is.


Wanneer kun je het beste een Noorderlicht reis maken

Veel mensen denken dat het noorderlicht alleen te zien is als het koud is en boeken daarom een peperdure noorderlicht reis in de winter. Dit is echter een veelvoorkomende misvatting. Je hoeft helemaal niet een hele nacht in de vrieskou door te brengen om het noorderlicht zien. Ook zonder bevroren vingers kun je het noorderlicht fotograferen.

➞ Bekijk hier onze tips voor het fotograferen van het Noorderlicht

Ik zag het Noorderlicht namelijk gewoon begin september op teenslippers op een strandje in Posio in Finland. Enige voorwaarde is dat het donker moet zijn, en omdat het in de winter soms hele dagen donker is boven de noordpoolcirkel, heb je dan wat meer kans om het te zien. Maar zelfs vanaf half augustus, wanneer de meren nog niet bevroren zijn, is het boven de poolcirkel al donker genoeg om het waar te nemen. Dit kan tot ongeveer half april. Daarna breekt boven de poolcirkel namelijk de zomerperiode aan en wordt het ’s nachts niet meer voldoende donker. Op sommige dagen in juni en juli gaat de zon dan zelfs helemaal niet meer onder.

Wil je het noorderlicht in de winter zien, wanneer er sneeuw ligt en alles in kerstsferen is? Zorg dan dat je heel goed aangekleed bent en houd jezelf warm door af en toe even naar binnen te gaan.


Wat zijn de beste Noorderlicht bestemmingen?

Het noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd. In dat geval gaat het om het meest bekende groene licht bij de Noordpool. Bij de Zuidpool wordt het Aurora Australis genoemd. In beide gevallen gaat het om zeldzaam poollicht wat op magische wijze onze kant op wordt gestuurd. Sommige mensen reizen jarenlang tevergeefs af naar deze gebieden om het licht te zien, andere hebben veel geluk en zien het meerdere keren tijdens hun reis. Populaire plekken om het noorderlicht te zien zijn; Lapland, IJsland, Spitsbergen en Noord-Canada.


Waar vind ik de mooiste Noorderlicht reizen?

Wil je een reis naar het Noorden maken om het Noorderlicht te zien? Dan is het belangrijk dat je in de juiste periode op de juiste bestemming bent. Tijdens een Noorderlicht groepsreis heb je de meeste kans om het noorderlicht te zien. Onder begeleiding van een professional met een getraind oog, reis je dan namelijk af naar de beste plekjes met de minste lichtvervuiling. Hieronder hebben we de mooiste en meest bijzondere noorderlicht reizen voor je opgesomd. Stuk voor stuk reizen die je niet snel zult vergeten!

Noorderlichtreis Finland

8-daagse Noorderlichtreis tijdens de herfst in Fins-Lapland


De herfstperiode in Fins-Lapland is kort maar krachtig. Deze kleurrijke periode in september wordt ook wel de Ruska genoemd. Dan wordt het weer eerder donker en heb je (net als ik!) kans om tijdens een fly-drive reis als eerste van het seizoen het Noorderlicht te spotten.

➞ Bekijk hier de details van deze reis

Noorderlichtreis Zweden

5-daagse Noorderlicht shortbreak in Zweeds-Lapland


Wil je graag het noorderlicht zien maar heb je niet zoveel tijd? Ga dan voor een 5-daagse reis (tussen februari en maart) naar Kiruna in Zweeds-Lapland. Dit plaatsje ligt ver boven de poolcirkel en je hebt er dus goede kans om het Noorderlicht te spotten.

➞ Bekijk hier de details van deze reis

Noorderlichtreis Noorwegen

8-daagse reis met een zeilschip in Noord-Noorwegen


Tijdens deze exclusieve reis vaar je in februari of maart met een Noorderlicht zeilschip naar de fjorden bij Noord-Noorwegen. Tijdens het walvisseizoen ga je op zoek naar verschillende potvissen in de arctische wateren en geniet je vanaf het dek van het noorderlicht.

➞ Bekijk hier de details van deze reis

Noorderlichtreis Spitsbergen

7-daagse Noorderlicht reis in Oslo en Spitsbergen


Deze groepsreis brengt je in februari en maart naar Oslo, vanuit waar je na een paar dagen doorreist naar het ongerepte Spitsbergen. In februari komt de zon hier bijna niet boven de horizon en daardoor heb je 24 uur per dag kans om het noorderlicht te zien.

➞ Bekijk hier de details van deze reis

Noorderlichtreis IJsland

8-daagse groepsreis naar Noord-IJsland


Tijdens deze winterse groepsreis bezoek je het adembenemende Noord-IJsland. Hier heb je de meeste kans om in IJsland het noorderlicht te zien. Overdag bezoek je de vele hoogtepunten van deze regio en ’s avonds neem je deel aan diverse Noorderlicht excursies.

➞ Bekijk hier de details van deze reis

Noorderlichtreis Canada

10-daagse Noorderlicht reis Vancouver en Whitehorse


Tijdens deze winterse groepsreis combineer je een stedentrip Vancouver met een paar dagen in het plaatsje Whitehorse. Op deze bestemming heb je namelijk veel kans om het noorderlicht te zien. Iedere avond zet je met de groep de jacht op het Noorderlicht in.

➞ Bekijk hier de details van deze reis

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord! ▾

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Meer over Finland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop