Zoeken:
Katla vulkaan IJsland ijsgrot

Hiken op de Katla vulkaan: Maak een gletsjerwandeling en bezoek een ijsgrot in IJsland!

Een ijsgrot in IJsland bezoeken staat bij veel reizigers op het lijstje. Net als het beklimmen van een vulkaan of het maken van een gletsjerwandeling in IJsland. Er is een plek waar je deze drie avontuurlijke activiteiten tijdens één tour kan afvinken; bij de zeer actieve Katla vulkaan. En dat het hele jaar door! Samen met KatlaTrack Adventure Tours trokken we er in de herfst op uit om deze onheilspellende plek te verkennen. Vanaf het startpunt in Vík vertrokken we met een 4×4 monsterstruck naar het binnenland. Een avontuurlijke, maar vooral hobbelige off-road rit naar een stukje niemandsland in IJsland. 

De actieve Katla vulkaan in IJsland

De Katla (1450 meter) behoort tot een van de grootste en meest actieve vulkanen op IJsland. Wat deze vulkaan extra bijzonder maakt, is het feit dat deze onder ijs verscholen ligt. Geen dun laagje ijs, maar een pak van maar liefst 300 tot 700 meter dik. Het ijs is onderdeel van de gigantische Mýrdalsjökull gletsjer.

IJslanders kennen de Katla vulkaan maar al te goed. Ze vrezen er zelfs voor omdat de zeer actieve vulkaan al jaren overtijd is. Gemiddeld komt de Katla iedere 40 tot 80 jaar tot uitbarsting, maar de laatste grote eruptie was in 1918. Niemand weet wanneer het gaat gebeuren, maar er is veel verhoogde activiteit dus in theorie zou het natuurgeweld ieder moment kunnen losbarsten. Sommige geologen denken dat de eruptie van de Fagradalsfjall in 2021, het begin kan zijn een reeks vulkaanuitbarstingen in IJsland. De tijd zal het ons leren. 

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Katla Ice Cave tour KatlaTrack adventures

Hike op de Mýrdalsjökull gletsjer

Vulkaanuitbarstingen zijn een spectaculair natuurfenomeen en ze kunnen een positief effect hebben op het toerisme. Zo wist de Fagradalsfjaal vulkaan – zelfs in tijden van Corona – duizenden toeristen te trekken in de eerste maanden na de eruptie. Toch hoopt niemand op een vulkaanuitbarsting van de Katla. Deze vulkaan behoort namelijk tot een van de gevaarlijkste vulkanen in IJsland. Mocht een eruptie de gigantische ijskap doen breken, dan zal er een gigantische overstroming van smeltwater ontstaan. De gevolgen hiervan zijn nog amper te overzien. Gelukkig zijn de inwoners van het plaatsje Vík getraind op dit soort calamiteiten en liggen er goede evacuatieplannen klaar voor het geval dat dit gebeurd.

Tot die tijd kun je de Katla vulkaan veilig beklimmen tijdens een georganiseerde tour. Of beter gezegd; een hike maken over de Mýrdalsjökull gletsjer, waarbij je meerdere ijsgrotten in IJsland bezoekt. De Katla vulkaan wordt zorgvuldig gemonitord en tours vinden enkel bij goed weer doorgang. Je kunt dus met een gerust hart een gletsjerwandeling in IJsland maken. 

→ Meer informatie over deze Katla Ice Cave tour

Gletsjerhike IJsland Katla Vulkaan

Katla Ice Cave Tour

Vanaf het moment dat je de gigantische 4×4 super jeep instapt voelt het alsof je op een expeditie gaat naar een van de meest ongerepte stukken van IJsland. En feitelijk gezien is dat ook zo. Hoewel de Katla vulkaan op nog geen half uurtje rijden van het dorpje Vík ligt, waan je je hier in een onheilspellend niemandsland. Bij vertrek krijg je alvast een voorproefje op de bekende highland roads van IJsland. De ruige wegen” die enkel met een 4×4 voertuig te berijden zijn en uitsluitend in de sneeuwvrije periodes van het jaar begaanbaar zijn. Ze leiden je naar een mysterieus grijs landschap, dat niet meer van deze planeet lijkt te zijn. Bergen bedekt met zwart ijs en – afhankelijk van het jaargetijde – groen en oranje mos, wat sterk afsteekt tegen de grijze massa.

In dit buitenaardse landschap waan je je een echte ontdekkingsreiziger. Maar laat je niet voor de gek houden, dit uitgestrekte gebied wordt al jarenlang gebruikt als decor voor vele succesvolle films en tv-series. De gelijknamige IJslandse tv-serie ‘Katla’ is hier opgenomen, evenals diverse delen van Game of Thrones. Toch kun je op deze bijzondere plek getuige zijn van de vorming van nieuwe ijsgrotten in IJsland. Geen enkele tour is daardoor hetzelfde!

→ Lees ook: Alle tips voor autorijden in IJsland
→ Lees ook: Zo vind je de beste huurauto voor IJsland

Hiken op een vulkaan in IJsland
Excursie Katla vulkaan KatlaTrack Adventures

De gevolgen van global warming

Dat geen tour hetzelfde is komt door de constante veranderingen van het ijs. Hoewel dit gebied de enige plek is waar je het hele jaar door ijsgrotten in IJsland kunt bezoeken, veranderd het landschap continu door het smeltende ijs. Een ijsgrot die er in de lente staat, kan in de herfst compleet verdwenen zijn. IJsgrotten komen en gaan. Het is dus altijd een verrassing wat je tijdens een tour aan gaat treffen.

De afgelopen jaren smelt het ijs echter sneller dan het weer terug kan vormen, wat resulteert in een ijskap die zich steeds verder terugtrekt. Tijdens onze tour wordt dit aan de hand van een foto (zie linksonder) schrikbarend duidelijk. Een ijsgrot die niet lang ervoor nog tot dit punt reikte is in korte tijd compleet verdwenen. Het ijs heeft zich in slechts een paar maanden honderden meters teruggetrokken en de spectaculaire ijsgrotten die er stonden zijn ingestort en gesmolten. De gids vertelt ons dat de zomers steeds langer duren en er de afgelopen jaren amper regen in die periodes is gevallen. Over slechts een paar jaar zal dit gebied er door global warming dus heel anders uitzien. 

Ontdek nieuwe ijsgrotten in IJsland

De gevolgen van global warming zijn eigenlijk niet meer om te keren. Dat de Mýrdalsjökull gletsjer alsmaar kleiner wordt is inmiddels een vast gegeven. Door het smeltende ijs ontstaan er echter ook weer nieuwe ijsgrotten in IJsland. Sommige heel klein, anderen gigantisch. Ga dus niet af op de foto’s die je op social media ziet. Iedere tour is anders, dus zie het als een groot avontuur vol verrassingen.

KatlaTrack Adventure tours biedt verschillende excursies aan naar de Katla vulkaan en gletsjer. De Katla Ice Cave tour die wij hebben gedaan duurde ongeveer 4 uur. Met een helm op ons hoofd en speciale stijgijzers voor onder onze schoenen hebben we een mooie hike over de gletsjer gemaakt. Tijdens onze tour bezochten we meerdere ijsgrotten, waarvan één met een kleine waterval. Het was een avontuurlijke (en soms spannende tocht) over gladde ijsschotsen en door stroompjes water die verborgen lagen onder het vulkaanzand. Door het smeltende water is het opletten geblazen, maar middels het prikken met een stok kon de gids ons op een veilige manier door het gebied loodsen.

Bovenop de gletsjer mochten we nog even een shotje IJslandse drank proeven om op te warmen en werden we getrakteerd op boeiende verhalen over de Katla vulkaan. Onze gids kent het gebied als geen ander en scheurde aan het einde van de tour ook nog even met haar monstertruck over de zwarte stranden. Voor ons was deze gletsjerwandeling in IJsland absoluut één van de highlights van onze reis. 

Tip: KatlaTrack Adventure tours organiseert al sinds 2009 excursies naar de Katla vulkaan. Alle tours vinden in kleine groepjes van maximaal 12 mensen plaats. Wil je echt iets exclusiefs? Dan kun je voor ongeveer duizend euro een privé tour boeken voor het hele gezelschap.

IJsgrot excursie IJsland

Tips voor deze Katla Ice Cave excursie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier wat tips voor een Katla Ice Cave tour.

Praktische tips voor een gletsjerwandeling in IJsland

 • De Katla Ice Cave tour kun je het hele jaar doen (behalve bij slecht weer)
 • Kinderen vanaf 12 jaar kunnen deelnemen aan de Katla Ice Cave tour 
 • De tour is niet zwaar maar je moet wel goed te been zijn en over een redelijke conditie beschikken 
 • Alle tours zijn in het Engels
 • Per tour kunnen er maximaal 12 deelnemers mee
 • Trek altijd goede hiking schoenen aan voor een gletsjerwandeling in IJsland
 • Kleed je extra warm aan; het beste is om laagjes te dragen met als basis thermokleding
 • Neem een warme muts en handschoenen mee
 • Een regenpak of waterdichte jas met een regenbroek is een must!
 • Stijgijzers voor onder je schoenen en een helm met hoofdlampje krijg je ter plekke
 • Neem water en eventueel iets van een snack mee
 • Ga voor aanvang van de tour nog even naar het toilet, ter plekke zijn er geen faciliteiten
 • Neem niet teveel cameraspullen mee want dit moet je allemaal meedragen op het ijs
 • Berg al je spullen zo goed mogelijk op in een waterdichte rugzak
 • Wees op tijd en houd er rekening mee dat tours uit kunnen lopen

Excursie Katla vulkaan IJsland landschap

Zelf een gletsjerwandeling in IJsland maken?

Ben je na het lezen van dit alles geïnspireerd geraakt om deze avontuurlijke gletsjerwandeling in IJsland te maken? KatlaTrack Adventure Tours biedt verschillende excursies aan. Wij deden de Katla Ice Cave tour van 3-4 uur, die uiteindelijk ruimt 4,5 uur duurde. Tijdens deze tour bezoek je de gletsjer, ijsgrotten en black beach in Vik. Dit alles met een 4×4 super jeep. Deze uitgebreide tour kost omgerekend ongeveer €200,- per persoon. Deze tour kun je doen vanuit Vik én Reykjavik.

Je kunt ook de verkorte Fast Track Ice Cave tour doen van 2,5 tot 3 uur, waarbij je enkel de gletsjer en (in de meeste gevallen) ten minste één ijsgrot in IJsland bezoekt. Deze tour kost €135,- per persoon en kan uitsluitend vanuit Vik gemaakt worden.

▾ Mijn travel gear (aanbevolen voor deze reis) ▾

DJI Action 4

Waterdichte 4k actioncam

Bestel bij Bol.com

DJI Pocket 2

Compacte 4k filmcamera met gimbal

Bestel bij Bol.com

DJI Air 3

Opvouwbare drone met 4k camera

Bestel bij Bol.com

Beste hotel in Vík

De Katla vulkaan ligt op een gunstige plek in het zuiden van IJsland. Bijna iedereen bezoekt de zwarte stranden bij het plaatsje Vík en vanuit hier vertrekken ook de tours naar de Katla vulkaan. Mocht je hier in de buurt zijn of de Golden Circle route willen uitbreiden, dan is het zeker aan te raden om een dagtour (of halve dagtour) te boeken. In dat geval kun je het beste een nachtje verblijven bij Hotel Kría in Vík. In IJsland vind je verrassend weinig luxe hotels; Hotel Kría steekt er in de regio Vík dan ook met kop en schouder bovenuit. Als je jezelf dus wilt verwennen is dit de plek om een nachtje te verblijven.

Het is een vrij nieuw design hotel met comfortabele kamers en een prachtig restaurant. Ze serveren er heerlijke gerechten en cocktails. Vanuit Hotel Kría kun je te voet alles in Vik bereiken en sta je in een paar minuten op het Black Sand Beach. Tijdens ons verblijf hebben we ook het noorderlicht gespot, dus dat maakte een overnachting in dit luxe hotel extra speciaal!

→ Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid

Wist je dat…

Je in minder dan 3,5 uur naar IJsland kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor IJsland ➞

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord! ▾

Bezoek een ijsgrot in IJsland
Katla Ice Cave bezoeken in IJsland
Katla Ice Cave in IJsland
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over IJsland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop