Zoeken:
Roadtrip IJsland huurauto rondreis

Autorijden in IJsland: dit moet je weten (+ handige tips!)

Autorijden in IJsland? Goed idee! Het is namelijk een van de beste plekken ter wereld voor een roadtrip! Of je nu de Golden Circle route wilt rijden of de hele ring road wilt afleggen, op eigen houtje zie je het meest. Het is bovendien een groot avontuur! Veruit de meeste toeristen huren dan ook een auto waarmee ze vanuit Reykjavik de mooiste plekken in IJsland bezoeken. Vandaag deel ik daarom alle tips voor autorijden in IJsland.

Mijn ervaringen met autorijden in IJsland

Ik heb IJsland zowel in de winter als in de herfst bezocht. Tijdens beide reizen zag ik zoveel meer dan mogelijk zou zijn middels een georganiseerde tour. Het waren onvergetelijke avonturen waarbij ik samen met een vriendin in diverse accommodaties overnachtte die enkel met een auto te bereiken waren. Onderweg hebben we bijzondere landschappen gefotografeerd, mooie hikes naar watervallen gemaakt, ijsgrotten bezocht, walvissen gespot en zelfs het noorderlicht gezien. Met een huurauto kun je in hele korte tijd ontzettend veel bijzondere plekken bezoeken. Dankzij het kraterlandschap waande we ons bijna op een andere planeet.

➞ Lees ook: Alle tips voor autohuur in IJsland

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

Waarom zelf autorijden in IJsland?

In IJsland rijden er geen treinen en buiten Reykjavik is er ook geen openbaar vervoer. Bovendien maak je met een georganiseerde tour vaak alleen een stop bij de toeristische spots en dan mis je juist de unieke plekken in IJsland. Gelukkig is IJsland uitermate geschikt voor het maken van een roadtrip. Dat kan helemaal op eigen houtje. Het land is uitgestrekt, redelijk vlak en soms kom je urenlang niemand anders tegen op de weg. In het laagseizoen huur je al een auto vanaf 30 euro per dag. De meeste reizigers kiezen er dan ook voor om dit te doen.

➞ Zoek en vergelijk huurauto’s voor IJsland

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Is autorijden in IJsland veilig?

Autorijden in IJsland is zeker veilig en heel erg leuk, mits je je gezonde verstand gebruikt en altijd alert blijft. Bij harde wind of een sneeuwstorm kun je beter even wachten met rijden en de auto desnoods op een veilige plek parkeren. Vermijd ook rijden in het donker, parkeer niet zomaar langs de weg (hier kun je een fikse boete voor krijgen!) en zorg dat je een telefoon bij je hebt zodat je kunt bellen als je onderweg pech hebt.

Voel je je niet comfortabel bij rijden op gladde wegen of sneeuw? Doe het dan vooral niet. Laat in dat geval iemand anders rijden (met meer ervaring) of ga met een georganiseerde tour of privé gids op pad. Voigt Travel biedt diverse pakketreizen naar IJsland aan.

➞ Bekijk de IJsland reizen van Voigt Travel

Wat mag je absoluut niet doen?

Houd je net als in Nederland aan de verkeersregels en ga niet off road rijden. Probeer al helemaal niet een rivier over te steken! Het ziet er misschien avontuurlijk uit op YouTube, maar dit kunnen alleen de doorgewinterde IJslanders die het gebied goed kennen en weten hoe het diep het water is. Sommige eigenwijze toeristen zijn hierdoor in levensbedreigende situaties terecht gekomen. Het is niet nodig, dus zoek het vooral niet op. Je bent bovendien niet verzekerd bij schade.

Ook belangrijk om te weten is dat je tijdens het auto rijden in IJsland altijd je lampen aan moet hebben, zelfs in de zomer! Het weer kan namelijk snel omslaan en wie dit niet doet riskeert een boete. In de winter zijn de dagen heel erg kort dus vertrek ruim op tijd als je voor zonsondergang op je bestemming wilt zijn. Straatverlichting is er vrijwel niet dus het wordt altijd aangeraden om alleen overdag te reizen.

Wegen in IJsland

Hoe zijn de wegen in IJsland?

De onverharde wegen in het binnenland (F-wegen) zijn alleen in de zomer begaanbaar. Ringweg 1 (de bekende ring road) en alle wegen op de Golden Circle route zijn geasfalteerd en worden het hele jaar door goed onderhouden en ijsvrij gehouden. Toch kun je in de winter beter niet de gehele ring road rijden. Door sneeuwstormen en extreme gladheid kunnen grote stukken afgesloten worden, waardoor je dan je hele reisplan overhoop moet gooien (of erger nog) vast komt te zitten en daardoor misschien wel je vlucht mist. Speel in de winter dus op safe en beperk je tot de Golden Circle route.

Het lijkt misschien wat overdreven maar in IJsland is het de normaalste zaak van de wereld om iedere dag de wegen in de gaten te houden. Op Road.is kun je de actuele verkeersinformatie zien. Deze informatie wordt vaak ook getoond in tankstations. Hierop kun je precies zien welke wegen er mogelijk afgesloten zijn en op welke wegen je extra op moet letten in verband met gladheid.

Check ook altijd voor vertrek het weer op Vedur.is. Het weer in IJsland is namelijk erg wisselvallig en je kunt zomaar overvallen worden door een flinke (sneeuw)storm. Ga goed voorbereid op pad en rijd (zeker in de winter) extra voorzichtig!

Maximumsnelheid in IJsland

In Reykjavik mag je niet harder dan 60 km/u rijden en in de rest van IJsland geldt een limiet van 90 km/u. In de winter moet je in verband met gladheid echter extra waakzaam zijn en voor vertrek een aantal bronnen raadplegen. Let goed op je snelheid want de boetes zijn niet mals in IJsland en beginnen vaak vanaf 300 euro!

Heb je een 4×4 auto nodig in IJsland?

Een 4×4 auto (ook wel een 4wd of four wheel drive genoemd) wordt door alle vier de wielen van de motor aangedreven, waardoor je meer grip op de weg krijgt. Zo’n auto is noodzakelijk voor een ritje op de F-wegen naar het binnenland. Deze wegen zijn niet geasfalteerd en het gebied is door modder en smeltwater zeer moeilijk toegankelijk. In de winter worden deze wegen zelfs preventief gesloten.

Op de ringweg van IJsland en de wegen op de Golden Circle route is een 4×4 niet per se nodig maar in de winter raad ik het je wel aan. Toen ik er in januari was lag er een dik pak sneeuw en waren de wegen heel erg glad. Hoewel ik toen slechts een deel van IJsland heb bezocht was ik heel blij dat we in een wat zwaardere 4×4 auto reden die spikebanden had. Onderweg zagen we meerdere auto’s die van de weg gegleden waren. De strenge winters in IJsland moet je zeker niet onderschatten.

Zie je je het helemaal niet zitten om in de sneeuw te rijden en krijg je al stress van de gedachte? Bezoek IJsland dan in de zomer. Dan kun je zonder 4 wheel drive met een gerust hart de hele dag en nacht (want middernachtzon!) lekker rondtoeren.

➞ Zoek en vergelijk 4×4 huurauto’s voor IJsland

Houd rekening met de afstanden in IJsland

Als je gaat autorijden in IJsland moet je er rekening mee houden dat de afstanden op de kaart misschien klein lijken, maar een autoritje vaak veel langer kan duren door omleidingen en gladheid. Het is zeker geen uitzondering in IJsland. Zelf heb ik in de maand oktober – een periode waarin je het stiekem toch niet verwacht – meegemaakt dat de de hoofdweg van Vík naar Höfn bijna de hele dag werd afgesloten door een heftige storm. Hierdoor moesten we uiteindelijk een flink stuk door het donker rijden en ons hele reisplan op het laatste moment omgooien.

Nog een tips: zorg dus dat je flexibel bent en let er op dat je je geboekte accommodaties nog last-minute kunt wijzigen. Dat scheelt een hoop stress.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Verkeersboetes in IJsland

Nog een tip uit eigen ervaring… Let op je snelheid! De maximum snelheid is 50 km/uur in de bebouwde kom, 80 km/uur op grindwegen buiten de bebouwde kom en 90 km/uur op asfaltwegen. De afstanden zijn groot en soms rijd je lange tijd in je eentje op een grote weg. Het is dan verleidelijk om iets harder dan 90 k/m uur op asfaltwegen te rijden en daarmee over de maximaal toegestane snelheid te gaan. Ik was mij hier heel erg bewust van, zeker omdat de boetes in IJsland niet mals zijn. Vaak beginnen ze pas vanaf 300 euro!

Toch ging het op het nippertje fout in de Hvalfjarðargöng tunnel, vlak voordat we weer terugkeerde naar Reykjavik. In deze tunnel vol met flitsers mocht je blijkbaar maar 70 km/uur rijden en ik heb er 79 km/uur gereden. Met een correctiemarge van 3 km/uur was dat dus 6 kilometer te hard. Boetes handel je altijd rechtstreeks af met de lokale autoriteiten of verhuurder ter plekke. Sunny Cars staat hier dus compleet buiten.

Terug in Nederland ontvingen we daarom van Budget al binnen 4 weken een aankondiging voor een snelheidsovertreding van 98 euro. Zie is de afbeelding hieronder. Dit was inclusief administratiekosten 4500 ISK (ongeveer 30 euro) voor het doorzetten van de boete. Die fee hebben ze direct van onze creditcard afgeschreven, maar op de officieel te betalen boete van de politie ben ik (nu inmiddels 3 maanden later) nog aan het wachten.

Autorijden in IJsland verkeersboete
Wist je dat…

Je in minder dan 3,5 uur naar IJsland kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor IJsland ➞
Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over IJsland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop